• No results found

procent av eleverna ska vara nöjda eller mycket nöjda med sin utbildning

Nyckeltal

Andel elever som är nöjda eller mycket nöjda med sin utbildning, redovisas en gång per år.

Aktiviteter

Solna vuxenutbildning kommer tillsammans med samarbetskommunerna att utföra daglig tillsyn och kontroll över den verksamhet som utbildningsanordnarna bedriver. Detta innebär att företrädare för kommunerna med jämna mellanrum besöker samtliga utbildningsanordnare. Vid dessa tillfällen möter kommunernas företrädare elever, personal och ansvarig ledning. Besöken kompletteras även av en årlig brukarundersökning samt avtalsuppföljning.

ÖVERGRIPANDE ARBETE

Vuxenutbildningens roll och uppdrag har över tid utvecklats från ett mer allmänt bildningsideal till att bli ett effektivt verktyg inom olika områden med politiskt fattad grund för olika politikområden. Solna stads vuxenutbildning ska under 2012 fortsätta att arbeta med insatser vad gäller kompetensutveckling för stadens vuxna med inriktning mot följande områden:

Arbetsmarknadspolitik

• Vidareutveckla vuxenutbildningen med arbetslinjen som bärande idé.

• Fokus på prioriterade grupper som har en svag ställning på arbetsmarknaden.

• Vidareutveckla Solna stads utbildningsgaranti för ungdomar i åldern 19-24 år i samband med statens satsning på Yrkesvux. I samband med projektavslut på utbildningsgarantin säkerställa överföring av kunskaper och erfarenheter från projektorganisation till ordinarie organisation.

• Utveckla nya utbildningsformer för vuxna såsom lärlingsutbildning i nära samarbete med näringslivet/arbetslivet.

• Vidareutveckla dialogen med arbetsgivare och branschföreträdare i syfte att anpassa utbildningsutbudet efter arbetsmarknadens behov.

• Vidareutveckla samarbetet med arbetsmarknadsavdelningen i syfte att erbjuda anpassad vuxenutbildning för försörjningsstödstagare som står till arbetsmarknadens förfogande.

• Möjlighet till utbildning som leder till arbete istället för försörjningsstöd.

Verksamhetsplan och budget 2012 Kompetensnämnden ___________________________________________________________________________

Integrationspolitik

• Vidareutveckla samarbetet med integrationsenheten i syfte att utforma det nya SFI-avtalet utifrån försöksverksamheten vad gäller heldagskonceptet.

• Fortsätta arbetet med att utforma utbildningsverksamheten så att elever med invandrarbakgrund klarar av att uppnå godkända utbildningsresultat.

• Utveckla samarbetet med Arbetsförmedlingen vad gäller SFI för flyktingar och nyanlända.

• Vidareutveckla arbetet med SFI-bonus.

Övergripande nyckeltal

- Antal elever som läser SFI, redovisas 3 gånger per år

- Antal elever som studerar grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, varav andel från Solna, redovisas 3 gånger per år

- Antal elever per yrkesutbildning, redovisas 3 gånger per år

- Antal helårsstudieplatser, varav andel från Solna, redovisas 3 gånger per år - Antal helårsstudieplatser inom SFI, redovisas 3 gånger per år

- Andel avbrott där eleverna aldrig påbörjat sina kurser, redovisas 3 gånger per år - Andel avbrott där eleverna påbörjat kurser, redovisas 3 gånger per år

- Totalt antal verksamhetspoäng fördelat per utbildningsform, varav andel från Solna.

Tvärsektoriella perspektivet jämställdhet, integration och internationellt arbete

Av tradition har kvinnor alltid varit den större gruppen av elever inom vuxenutbildningen. Detta är ett tydligt mönster som har präglat vuxenutbildningen i årtionden.

Genom ett målmedvetet arbete och erbjudande om utbildning för att locka fler män att studera inom vuxenutbildningen har antalet män inom vuxenutbildningen i Solna ökat med totalt 4 procent sedan verksamhetsår 2009. Vuxenutbildningen kommer att fortsätta med detta målinriktade arbete under 2012.

Arbete och vidare studier är grunden för Solna vuxenutbildnings verksamhet. Samtliga elever har som mål att utbilda sig i syfte att skaffa sig egen försörjning, oavsett om det handlar om en kortare yrkesutbildning eller en längre universitetsutbildning. För de SFI-elever som utgör en stor elevgrupp inom vuxenutbildningen, är studierna många gånger helt avgörande för möjlighet till arbete och integration i det svenska samhället.

Solna vuxenutbildning arbetar kontinuerligt med att utveckla kursutbudet för att underlätta för elever med invandrarbakgrund att klara sina studier. Det kan röra sig om kompletterande kurser i yrkessvenska eller kombinationer som yrkesutbildning ihop med grundläggande svenska.

Eleverna kan på detta sätt effektivare bedriva sina studier.

KVALITETSDEKLARATIONER/ KVALITETSARBETE

Solna vuxenutbildning ingår från och med den första januari 2012 i en regional samordning vad gäller vuxenutbildning. I arbetet ingår tio kommuner som har genomfört en gemensam upphandling. Detta innebär att kommunerna kommer att ha gemensamma utbildningsanordnare och samma utbildningsutbud. Syftet med den gemensamma upphandlingen är bland annat att ingen av kommuner ska behöva agera i alla frågor var för sig.

Kvalitetsarbetet är ett område av flera som kommer att utvecklas gemensamt inom det regionala samarbetet. Under 2011 kommer ett första arbete att genomföras i syfte att ta fram en gemensam struktur för hur kommunerna ska genomföra sitt systematiska kvalitetssäkringsarbete. Ett första steg i det arbetet är att kommunerna har delat upp de upphandlade utbildningsanordnarna

Verksamhetsplan och budget 2012 Kompetensnämnden ___________________________________________________________________________

sinsemellan för genomförande av tillsynsbesök. En modell är under utveckling för hur arbetet med kvalitetsdeklarationer ska genomföras.

Utöver det gemensamma kvalitetsarbetet kommer Solna vuxenutbildning även att utveckla kvalitetsdeklarationer för den egna verksamheten. Dessa kommer att vara färdiga i början av 2012 och handla om elevadministration och studie- och yrkesvägledning.

FRAMTID

Tillgången på lediga jobb totalt sett har ökat under 2011. En anledning kan vara att konjunkturen har utvecklats gynnsamt under årets första halvår. Detta i kombination med att det fortfarande finns ett stort behov av att ersätta stora pensionsavgångar. Antalet lediga jobb ökar på bred front och berör nästan alla yrkesområden och regioner i Sverige. Även på lite längre sikt kommer rekryteringsbehoven att vara stora, bland annat för att många lediga jobb uppkommer genom den stora generationsväxlingen.

Redan under hösten 2010 kom signaler om att matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb tog något längre tid, en tendens som har fortsatt under 2011. Detta verifieras också av att arbetsgivarna upplevt att rekryteringsproblemen ökat. Bristtalen ligger visserligen fortfarande på en låg nivå, men rekryteringsproblemen kommer att öka successivt under det närmaste året. Det betyder också att de arbetssökande får allt bättre möjligheter att hitta ett arbete.

Antalet rekryteringar under 2011 uppskattas att bli cirka 1,4 miljoner. Under augusti 2011 har förutsättningarna ändrats på grund av oro och osäkerhet inom världsekonomin. Hur det slår mot den svenska arbetsmarknaden under 2012 är svårt att veta i nuläget.

En stor del av jobbtillväxten sker inom yrkesområden som säljer tjänster till hushåll och till andra företag. En betydande del av de nya jobben uppstår i de tre storstadsregionerna samt i universitetsstäderna. Vidare finns en tendens att kompetenskraven har ökat och förändrats och det är en utveckling som består. Under det kommande året bedöms nästan alla lediga jobb ha krav på högskoleutbildning eller gymnasieutbildning.

De flesta lediga jobb kräver minst gymnasieutbildning

De flesta rekryteringarna under det kommande året kräver gymnasieutbildning, men det finns även en tendens att andelen vakanser som kräver högskoleutbildning ökar. Detta innebär att arbetssökande utan gymnasieutbildning får fortsatt mycket svårt att få ett jobb. Den bästa lösningen för dessa är att via den kommunala vuxenutbildningen skaffa sig gymnasiekompetens och eventuellt gå vidare till högskolestudier. De mer långsiktiga utblickarna slår med all tydlighet fast att inslaget av arbetstillfällen som enbart kräver grundskoleutbildning blir allt färre.

Solna vuxenutbildnings bedömning är att den rådande arbetsmarknadssituationen innebär att efterfrågan på vuxenutbildning kan komma att öka 2012. Vuxenutbildningen tror att det i första hand kommer att röra sig om arbetssökande utan gymnasial utbildning som främst efterfrågar utbildning. Men att även andra grupper som redan har en svag ställning på arbetsmarknaden kommer i större utsträckning än tidigare att vända sig till vuxenutbildningen. Detta för att skaffa sig bättre förutsättningar att konkurrera om ett nytt arbete alternativt påbörja eftergymnasiala studier.

Verksamhetsplan och budget 2012 Kompetensnämnden ___________________________________________________________________________

Related documents