• No results found

Prognos per 30 april 2020

24 2020-10-xx

Caroline Liljebjörn

Uppdragsledare Projektledare

Denna rapport har upprättats av Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB (org nr 556029-6740) (PwC) på uppdrag av kommunerna i Kalmar län enligt de villkor och under de förutsättningar som framgår av projektplan från den 5 maj 2020. PwC ansvarar inte utan särskilt åtagande, gentemot annan som tar del av och förlitar sig på hela eller delar av denna rapport.

Protokoll 2020-10-01 Styrelsen

27

Kommunförbundet Kalmar län │ Besök: Nygatan 34, Kalmar │ Post: Box 743, 391 27 Kalmar │ www.kfkl.se

Organ Kommunförbundet Kalmar län styrelse

Plats och tid Mönsterås kommunhus

Torsdagen 10 oktober 2020, kl. 09.00-11.20 Beslutande Stihna Johansson Evertsson (C) ordförande

Johan Jonsson (C) Lars Rosander (C) Hanne Deveren (M)

Anders Johansson (C) §§ 44-47 Anna-Kajsa Arnesson (C) Christina Davidson (C) Andreas Erlandsson (S) Helen Nilsson (S) §§ 47-53 Henrik Nilsson Bokor (S) §§ 48-53

Övriga deltagare Johan Engdahl förbundschef Lotta Wahlmino sekreterare

Emmy Karlsson kommunförbundet

Sofia Wermelin kommunförbundet Per-Olof Fahlström kommunförbundet Henrik Strömberg § 46

Matilda Svensson § 48 Linn Sverredotter § 48

Johan Ceedigh § 48

Utses att justera Johan Jonsson

Paragrafer §§ 44-53

Protokoll 2020-10-01 Styrelsen

28

§ 44 Val av justerare

Styrelsen utser Johan Jonsson (C) att tillsammans med ordförande justera protokollet.

§ 45 Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställs. Punkt 6 ”Motivation leder till framgång, återrapportering från projektet” utgår.

§ 46 Digitala kommuner i Kalmar län D 2020/67

Föredragande: Henrik Strömberg, kommunförbundet

Henrik Strömberg visade en presentation över underlaget för uppdraget ”Digitala kommuner i Kalmar län”, förslag på gemensam vision och riktning för det fortsätta arbetet.

Uppdraget ”Digitala kommuner i Kalmar län” förslag till långsiktiga vision är:

”Genom samordning och ökad digital kompetens ökas effektiviteten och vi skapar förbättrad service och nöjdare användare – en smartare kommunal välfärd.”

Riktningen för ”Digitala kommuner i Kalmar län” 2020–2022 är att initialt fokusera på att realisera målen i den Regionala Digitala Agendan (2021–2022) som berör digital

kompetens (utbildningssatsningar, kompetensutbyte) och en gemensam och sammanhållen utveckling. Utöver dessa mål är riktningen även att genomföra kartläggningar samt starta gemensamma utvecklingsprojekt.

Nästa steg i processen är att diskutera och erhålla återkoppling från primärt

kommunchefer i Kalmar län. Detta görs med både vision och inriktning av uppdraget.

Synpunkterna sammanställs och analyseras. Detta för att inför kommande styrelsemöte i december presentera mer genomarbetade förslag på vision och riktning. Därefter kan en mer utvecklad, förtydligad tjänsteskrivelse och tidplan tas fram för 2021 och 2022. Detta underlag kan sedan användas i kommunerna som underlag för beslut för att starta uppdraget under våren 2021.

Parallellt med ovan nämnda uppgifter kommer kommunförbundet under hösten 2020 arbeta vidare med att ta fram en utbildningsplan samt en kommunikationsplan för

uppdraget. En kartläggning av det digitala kompetensbehovet hos kommunerna ska göras och förslag tas fram på lämplig organisation och styrning i relation till befintliga nätverk inom Kalmar län.

Styrelsen ställde klargörande frågor innan man gick till beslut.

Beslut: För uppdraget Digitala kommuner i Kalmar län; Styrelsen godkänner förslaget på inriktning av vision. Styrelsen godkänner förslaget om riktning (2020–2022). Styrelsen godkänner förslaget om nästa steg i processen (höst 2020).

Protokoll 2020-10-01 Styrelsen

29

Kommunförbundet Kalmar län │ Besök: Nygatan 34, Kalmar │ Post: Box 743, 391 27 Kalmar │ www.kfkl.se

§ 47 Förslag till verksamhetsplan för kommunförbundet 2021 D2020/26 Föredragande: Johan Engdahl, kommunförbundet

Johan Engdahl visade en presentation över förslaget till verksamhetsplan. Förslaget är sju uppdrag som är fördelade på de tre verksamhetsområden; Kurs och administration, Hälsa och social välfärd samt Unga och utbildning. Styrelsen ställde en del fördjupande frågor kring året som varit samt hur tankarna ser ut framåt. Det lyftes tankar kring gränsdragningen mellan kommunförbundet/kommuner/region som klargjordes av ordförande.

Beslut: Styrelsen beslutar uppdra ledamöterna att stämma av i respektive kommun och att senast den 31 oktober inkomma med skriftliga förslag på ändringar i

verksamhetsplanen. Det skriftliga förslaget ska vara undertecknat av respektive

kommunstyrelseordförande. Förslagen lämnas till styrelsens sekreterare Emmy Karlsson, emmy.karlsson@kfkl.se

§ 48 Länsövergripande ESF-projekten Samverkan leder till arbete och Fortsatt

Samverkan leder till arbete D2020/41 och D2020/09

Föredragande: Matilda Svensson och Linn Sverredotter, kommunförbundet. Johan Ceedigh, Torsås kommun.

Styrelsen fick ta del av resultatet från projektet samt tankarna kring hur man nu går vidare med det nya projektet. Man redogjorde även för de erfarenheter och de framgångsfaktorer man fått och hur det har styrt den nya inriktningen.

Sedan hösten 2017 har ESF projektet Samverkan leder till arbete bedrivits i länet utifrån uppdrag från arbetsmarknadsenheterna i flera av länets kommuner. Projektet har haft en budget på 21 miljoner kronor (varav ESF stöd 13,4 miljoner) och avslutas i november 2020.

Våren 2020 beviljade ESF fortsättningsprojektet Fortsatt Samverkan leder till arbete med en total budget på 36.6 miljoner kronor (varav ESF stöd 17,2 miljoner) och detta projekt pågår till och med december 2022. Fortsättningsprojektet utgår från föregående projekts resultat och framgångsfaktorer för att ytterligare stärka samverkan och individers etablering i samhället.

Projekten syftar till att personer som står långt från arbetsmarknaden på sikt ska börja arbeta eller utbilda sig. Projekten syftar också till att skapa en strategisk samverkan mellan deltagande aktörer. Metoderna för projekten bygger på en tätare samverkan genom att samordna lokala och regionala aktörer och insatser för att kunna ge

individanpassat stöd som främjar att målgrupperna (unga, nyanlända, långtidsarbetslösa samt personer med funktionsnedsättning) antingen ska komma i arbete, studier eller ta ett steg närmare egen försörjning. I projekten ingår ett fördjupat samarbete med länets företag för att öka möjligheterna till exempelvis praktik.

Projektet Samverkan leder till arbete har visat på goda resultat, både när det gäller antalet deltagare som fått insatser samt att få dem att komma vidare mot arbete eller studier. Vi

Protokoll 2020-10-01 Styrelsen

30

har med gemensamma metoder såsom exempelvis sökandelots, matchning, validering, fokusgrupper, kompetensutveckling m.m. arbetat med målgrupperna. Projektet har arbetat med 621 deltagare (266 män och 355 kvinnor) och av dem har 64 % gått vidare till arbete eller studier, vilket är en förbättring mot uppsatta mål (att arbeta med 418

deltagare varav dessa ska 60 % gå vidare till arbete, studier eller närmare sysselsättning).

Inom ramen för projektet har också en samhällsekonomisk beräkning tagits fram som visar på de samhällsekonomiska konsekvenserna för olika aktörer av att en arbetssökande person går till sysselsättning.

Beslut: Styrelsen tar informationen till protokollet.

§ 49 Skrivelse angående dagvattenhantering vid detaljplanering i Kalmar län

D2020/68

Kom en synpunkt om huruvida bilagan med sammanställlning över kommunernas kommentarer i ärendet kan göras mer balanserad i omfattning och detaljnivå. Christina Davidson (C) önskar modifiera Nybro kommuns del i bilagan. Nybro har 7 dagar på sig att se över texten innan den skickas.

Beslut: Styrelsen beslutar att, efter Nybros revidering av sin del i bilagan, skicka skrivelsen till landshövdingen och länsrådet.

§ 50 Förbundschefen informerar

SLA och Fortsatt samverkan leder till arbete startar om som förlängt projekt. UL är igång.

Motivationsprojektet är avslutat. Löneöversyn har startat.

Beslut: Styrelsen tar informationen till protokollet.

§ 51 Information om KHAB D2020/24

Information gavs kring upphandlingen av ombyggnaden på plan 3 som är klar. Nytt hyresavtal ska upprättas.

Beslut: Styrelsen tar informationen till protokollet.

§ 52 Ekonomisk avstämning D2020/26

Johan Engdahl gjorde en dragning kring ekonomin. Det finns ett överskott som styrelsen diskuterade hur man kan omfördela inom budgeten. Förslag gavs på att satsa på bland annat kompetensutveckling inom uppdraget Digitala kommuner i Kalmar län, att erbjuda detta avgiftsfritt för kommunerna.

Protokoll 2020-10-01 Styrelsen

31

Kommunförbundet Kalmar län │ Besök: Nygatan 34, Kalmar │ Post: Box 743, 391 27 Kalmar │ www.kfkl.se Beslut: Styrelsen uppdrar åt förbundschefen att ta fram ett förslag på avssättning av överskottsmedlen. Styrelsen tar informationen med godkännande till protokollet.

§ 53 Sammanträdesplan 2021 D2020/14

Förbundsmötet år 2021 hålls tisdagen den 20 april.

För styrelsen hålls tre möten på våren och tre på hösten, sammantaget sex ordinarie möten under 2021:

• 4 februari i Hultsfred

• 18 mars i Mörbylånga

• 6 maj i Oskarshamn

• 26 augusti i Torsås

• 7 oktober i Vimmerby

• 2 december i Högsby

Styrelsen nyttjar befintliga kommunala lokaler för att hålla kostnader nere, samt ge möjlighet att fördela värdskapet hos medlemskommunerna. Kostnader för fika och lunch vid mötestillfällena faktureras kommunförbundet.

Beslut: Styrelsen fastställer sammanträdesplanen för år 2021.

Stihna Johansson Evertsson, ordförande Johan Jonsson, justerare

Lotta Wahlmino, sekreterare

Signatursida

Detta dokument har elektroniskt undertecknats av följande undertecknare:

Namn Stihna Johansson Evertsson

Titel, Organisation Ordförande, Kommunförbundet Kalmar län styrelse Datum & Tid 2020-10-12 08:10:59 +02:00

Identifikationstyp SMS (+46705860517)

Identifikations-id ea68d2939c6448e5b56e2fed416bf4d4

Namn Johan Jonsson

Titel, Organisation Justerare, Kommunförbundet Kalmar län styrelse Datum & Tid 2020-10-15 09:29:18 +02:00

Identifikationstyp SMS (+46702544056)

Identifikations-id ef3a0e6fb5284e5a95c68688eb72dd86

Validera dokumentet | Användarvillkor

Certifierad av Comfact Signature Accepterad av alla undertecknare 2020-10-15 09:29:23 +02:00 Ref: 956230

www.comfact.se

Socialförvaltningen

Rapportering av förekomsten av ej verkställda beslut enligt