• No results found

för projektets genomförande kunnat sättas upp. Det enda mätbara gällande projektet

In document SSAB Tunnplåts (Page 31-34)

Strategispelet var tidsaspekten samt vilka aktiviteter inom projektet som utförts.

Gällande ansvarsfördelningen utsågs en projektledare vars ansvar var koncentrerat kring insamlingen och sammanförandet av informationen. Ansvaret för genomförandet av enkäten

Strategispelet fördelades på vardera verksamhet och resurs, i och med detta involverades

många personer i projektet. Detta försvårade kontrollen av genomförandet samt kontrollen över information. Att många personer involverats har förmodligen även påverkat projektets flexibilitet. Om man ser på exemplet Band och Plåts genomförande har tre personer haft ansvaret för genomförandet av enkäten. Antydningar till flexibilitet kan ses då frågeformuleringar ändrats, information snabbt sammanförts och vidarebefordrats. Dessutom fick de en bättre inblick i genomförandet och därmed ökad kontroll över deltagande, information och resultat.

Kriterier för projektets avslut fanns ej, och projektet verkar därför inte ha fått något avslut. Dokumentation och analys av projektet saknas, och det finns inte heller någon som kan tillskrivas ansvaret för detta. Definitionen av vem som ingår i projektgruppen är vag, då den grupp som gjorde förstudien avslutade sina ansvarsuppgifter när slutrapporten skrevs. Projektledaren samt informationsenheten var de enda som hade dokumenterade ansvarsområden under projektets genomförande, och dessa ansvarsområden sträcker sig inte till att avsluta projektet i form av dokumentation eller liknande. Egentligen har det inte funnits någon som burit det övergripande ansvaret för projektets genomförande.

Eftersom tydlig målformulering saknas, projektplanen består av en slutrapport från förstudien och flexibiliteten är svår att mäta blir det svårt att uppskatta måluppfyllelsen för projektet. Det som kan mätas är tidsaspekten samt vilka delar av projektplanen som genomförts. De delar av projektplanen som inte fullföljts är exempelvis att information inte kommit ut på intranätet samt att någon uppföljningsenkät inte distribuerats. Detta kan till viss del tillskrivas den tidskostnad och komplexitet som hanteringen av de ostandardiserade svaren krävde. Svaren sammanställdes inte, ingen ansvarade heller för detta. Därmed kunde inte delarna i projektplanen efter genomförandet av enkäten utföras. Vilka aspekter i enkäten som bidrog till denna komplikation behöver därför undersökas.

________________________________________________________________________ 32

5.3 Perspektivet Enkät

Om ett tydligt syfte och problemformulering fanns för enkäten är oklart. Syftet var att skapa en bred informationsbild där medarbetarnas uppfattningar skulle träda fram. Att en övervägande del av frågorna var öppna ledde till att hanteringen av svaren blev komplex, tidskrävande samt öppnade möjligheter för godtycklighet. Någon precisering för hur svaren skulle tolkas eller mätas fanns inte. Inte heller sammanställningsmetod fanns i förväg definierad. Typen av svar som framkom av frågorna skilde sig mycket åt i formuleringar och var många gånger svåra att tyda. Materialet svarskategoriserades, varje svarskategori innehåller dock så pass olika nyckelord att en analys av dessa svar förmodligen skulle bli intetsägande. Många nyckelord kan anses påminna om Gallups Q12, men då nyckelorden ofta saknade sammanhang var det svårt att säkerställa innebörden av svaret.

Enkäten Strategispelet genomfördes som en totalundersökning bland SSAB Tunnplåts anställda. Band och Plåt hade tre koordinatorer, vilka lade en stor del av sin arbetsvecka på att arbeta med genomförandet av enkäten. Dessa sammanförde kontinuerligt svaren i en datafil och kunde relativt omgående slussa frågorna vidare. Problemet ligger inte i tidsåtgången för att föra samman svar i en datafil, utan att de ostandardiserade svaren är relativt substanslösa. Däremot kan det ej bortses från att en sammanställning av svar från 457 grupper är mycket tidskrävande. Den administrativa kapaciteten som krävs för en totalundersökning med öppna frågor är omfattande. Denna resurs verkar inte ha kanaliserats till projektet Strategispelet. Det fastställdes inte heller hur många som skulle delta för att enkäten skulle anses representativ.

Den som utses att vid genomförandetillfället sköta distribution och insamling av enkäten ska kunna svara på frågor samt vara saklig för att enkäten ska vara representativ. När ansvaret hamnade på många personer kan SSAB Tunnplåt ha förlorat möjligheten att kontrollera hur frågor kring strategin besvarats, samt att frågor kring själva enkäten besvarats föredömligt. SSAB Tunnplåt kan på detta sätt ha förlorat kontroll över hur genomförandet gått till.

En uppföljning av enkäten skedde inte och var heller inte planerat. Detta kan ha fått negativa konsekvenser för medarbetarnas känsla av delaktighet samt förtroendet för arbetsgivaren. Till följd av detta kan stödet för strategin underminerats.

________________________________________________________________________ 33

6 Slutsats

Vid projektets genomförande har brister gällande målformuleringen och ansvarsfördelningen funnits, vilket troligtvis påverkat projektet negativt. För ett tydligare resultat hade projektet behövt en tydligare målformulering, en utarbetad projektplan samt tydligare ansvarsfördelning inom en mindre grupp personer. En annan viktig punkt är att ingen hade det övergripande ansvaret, därför kunde inte ansvaret sedan fördelas bland fler personer, det vill säga i en projektgrupp.

När frågorna för enkäten Strategispelet konstruerades hade FEM en annan tanke än SSAB Tunnplåt kring karaktären av projekt Strategispelet. Navigatörer skulle på heltid arbeta på varje enhet med genomförande och uppföljning av Strategispelet under en period på exempelvis två år. När SSAB Tunnplåt bestämde sig för att använda idén kring enkäten

Strategispelet men inte själva projektidén hade förmodligen konstruktionen av frågorna

behövt förändras. Hade projektgruppen vid SSAB Tunnplåt valt att utforma väl genomtänkta frågor med svarsalternativ och/eller använda attitydfrågor med betygsskala, skulle sammanställningen av enkätsvaren ha gått snabbare, svaren hade varit lättare att tolka och statistik hade kunnat upprättas utifrån svaren. Exempelvis hade frågor för att testa medarbetarnas förståelse av strategin kunnat utformas med svarsalternativ där några svarsalternativ var rätt och några var fel. För att få information om medarbetarnas känsla av delaktighet samt eventuella problem hade attitydfrågor kunnat användas. Dessa attitydfrågor hade kunnat utformas med Gallups Q12 som utgångspunkt. Eftersom frågorna även hade kunnat sammanställas snabbare om denna metod valts hade även uppföljning i form av upprättande av handlingsplaner kunnat ske snabbt efter enkäten Strategispelets genomförande. Vid upprättandet av handlingsplaner hade idéer från medarbetarna kunnat framföras direkt till respektive chef. I och med att svaren följs upp av produktiva samtal med chefen, används effektivt kvantitativ och kvalitativ metod för att utreda svaren. Misstolkningar av svaren förebyggs och därmed även risken att fel åtgärder vidtas. Den brainstorming som sker för att utveckla handlingsplanen skulle uppfylla syftet med fråga 3 och 4 i Strategispelet.

Ovanstående problem hade möjligtvis kunnat undvikas genom att Strategispelet som verktyg för att validera kärnmeddelandet först hade testats på en grupp av medarbetare. På detta sätt kunde det tidigare ha upptäckts att frågorna i enkäten inte lyckades generera tydliga svar. Enkäten kunde då ha omformulerats och testats så att syftet att skapa en bred informationsbild

________________________________________________________________________ 34

In document SSAB Tunnplåts (Page 31-34)

Related documents