• No results found

Projektet som föreslås är att parkkontoret i Lunds kommun tillsammans med odlingsintresserade invånare är med och initierar en stadsdelsträdgård på den stora gröningen i Folkparken (Figur 11). Stadsdelsträdgården anläggs, brukas och förvaltas sedan gemensamt av invånarna. Tanken är att skapa en mötesplats som bidrar till såväl social som ekologisk hållbarhet.

37

5.2 Projektorganisation

Projektbeställare Park- och naturkontoret

Agneta Persson 046 – 35 53 09 agneta.persson2@lund.se

Projektledare Sara Waxegård 070 – 29 20 187 sara.waxegard.443@student.lu.se

5.3 Bakgrund

Intresset för stadsodling ökar och nya initiativ dyker upp runt om i landet. I Lund finns idag endast de traditionella stadsodlingarna, i privata trädgårdar, kommunens parkplanteringar samt på koloni- och odlingslotter. Få bostadsområden erbjuder möjligheten att odla. Att införa mer odling i staden ligger i linje med den omställning som görs i samhället mot en hållbar utveckling. För många människor är det avkopplande att få ta i med händerna och bli ett med naturen. Stadsodling kan om den sker gemensamt på medborgarnas initiativ och intresse (självorganiserad) ge fördelar ur såväl ekologiska som sociala och ekonomiska aspekter. En stadsdelsträdgård, som initieras och förverkligas underifrån av invånarna tillsammans, tillför flera viktiga element för en hållbar utveckling. Det ger förståelse för ekologi och kretslopp och när det utförs tillsammans stärks också de sociala banden mellan invånarna. Studier visar på såväl bättre hälsa och livskvalitet bland medborgare som får odla såväl som högre fastighetsvärden i fastigheter nära en självorganiserad trädgård.

I stadsdelsträdgården är brukarna självorganiserade i förhållande till myndigheter och kommun. Initiativet så väl som engagemanget kommer underifrån. Det innebär att trädgården blir en plats i det offentliga rummet som invånarna får bestämma över och göra till sin och att kommunen inte deltar i skötseln. Även om tanken är att stadsdelsträdgården ska utformas utan kommunens involvering kan kommunen vara med och leda vägen för dem som vill odla. Kommunen måste vara med och visa på möjligheterna med en stadsdelsträdgård och vara vägvisande i vad man får lov att göra. Det är svårt att vara gräsrot i dagens Sverige och bara för att engagemanget inte uppstår spontant behöver det inte betyda att det inte finns ett intresse. När trädgården börjar bli självgående minskar kommunens engagemang och förvaltningen överlåts till brukarna. Det är viktigt att kommunen inte styr för mycket i hur själva odlingen och förvaltningen av detta går till. Kommunen överlämnar inte ansvaret för den förvaltning de idag står för i parken.

Folkparken har valts som plats för Lunds stadsdelstädgård eftersom det är en park som behöver en nutida identitet och funktion. Sedan 1963 då Lunds kommun blev ägare till det som formellt är Folkets park (i folkmun kallad Folkparken) har dess användningsområde diskuterats. Parken har gamla anor, men saknar en nutida identitet som lockar besökare. Folkparken saknar också ett formellt skydd eftersom den södra delen av parken i detaljplanen

38

är avsatt som kvartersmark. I parken finns en stor byggnad som idag står oanvänd. En diskussion förs i dagsläget om vad huset i framtiden ska användas till. Förslag finns om att bygga bostäder för studenter eller äldre i parken. Vad vore lämpligare än att kombinera en satsning på byggnaden med en satsning på parken som helhet? Det skulle gynna hela området, för att inte säga hela Lund.

5.4 Syfte

Syftet med projektet är att genom kommunens kontakter och kunskap starta en stadsdelsträdgård i Folkparken, som i huvudsak skapas och förvaltas av invånarna och efter hand blir självgående i förhållande till kommunen.

5.5 Mål

Målen för projektet är att:

 Folkparkens stadsdelsträdgård ska ligga i framkant för utvecklingen av självorganiserade trädgårdar.

 göra Folkparken till en attraktiv park att besöka.

 öka samarbete och dialog mellan medborgare och kommun.

 bidra till ökad social gemenskap mellan medborgarna samt en ökad förståelse för ekologiska system och kretslopp.

 bidra till ökad fysisk aktivitet bland medborgarna och inbjuda till vistelse i gröna miljöer.

5.6 Utformning

Projektet delas in i tre olika faser, se också Planering. Introduktionsfas

Den första fasen är till för att presentera och skapa förutsättningar för Stadsdelsträdgården och leds av en projektledare. Här görs en utförlig intressentanalys för att se vem som vill vara med och starta samt driva trädgården. Ett inledande informationsmöte med invånarna följs av tre ordnade dialogsamtal med plats för diskussioner kring formerna och visionerna för projektet, där parkkontoret är med och stöttar. Syftet är att bilda en grupp med intresserade invånare som vill delta föra processen vidare. I slutet av introduktionsfasen görs en uppföljning med beslut om hur man går vidare till fas två.

Förberedelsefasen

Den andra fasen består av praktiska förberedelser och leds också av projektledaren. I det ingår att ordna med ett samarbete och avtal med kommunen. I fasen ingår också fortsatt

39

kommunikation och information till berörda och intresserade liksom att ordna med tekniska installationer i parken.

Eftersom trädgården formas av invånarna ska tre workshops hållas som leder fram till en gemensam idé om hur trädgården ska gestaltas. Till workshoparna bjuds samtliga hushåll på Väster in med utskick via posten, övriga Lundabor välkomanas att delta genom annonsering i dagstidning och på kommunens hemsida. Den första workshopen hålls på temat Inspiration och här bjuds en eller två föreläsare in för att dela med sig av sina erfarenheter, förslagsvis en trädgårdsmästare och en person med erfarenhet av liknande projekt. Den andra och den tredje workshopen planeras efter gemensamma önskemål.

Etableringsfasen

De som vill vara med och driva samt sköta odlingen börjar verksamheten i Folkparken. Trädgården startas i samverkan mellan parkkontoret och föreningen, där parkkontoret ger stöd i form av kunskaps- och materialresurser till odlingen. Tillsammans arrangeras en invigning av trädgården för att synliggöra projektet för allmänheten.

Projektledarens roll är att dra igång projektet och leda arbetet under det inledande året fram till att trädgården finns på plats. Därefter fasas projektledarens roll ut och ansvaret övergår till odlingsföreningen dock är det viktigt att det under en övergångsperiod finns stöd och hjälp att få för föreningen.

Projektet omfattar i sin helhet tre odlingssäsonger då föreningen, samarbeten och organisation etableras och stabiliseras. Därefter avslutas projektet och kommunens direkta involvering med en utvärdering samt en överlämning till föreningen för fortsatt drift på obestämd tid framåt.

5.7 Avgränsningar

Projektet avser endast att anlägga en Stadsdelsträdgård för gemensam odling i Folkparken i Lund. Trädgården förväntas bestå av blommor och grönsaker vilka väljs, sköts och skördas av de intresserade odlarna i den bildade föreningen. Huvudsakligen riktar sig projektet till de boende runt parken, men alla som är intresserade får vara med och odla eller stödja föreningen ekonomiskt. Djurhållning inom trädgården är inte aktuellt. I projektet ingår ej heller en utveckling av byggnaden eller att öppna ett café. Projektet omfattar det inledande förarbetet till trädgårdens anläggning samt de tre första odlingssäsongerna som sker i samarbete mellan parkkontoret och föreningen. Därefter avslutas och utvärderas projektet medan trädgården drivs vidare av föreningen.

5.8 Tidplan

2011-08-01 – 2014-12-31

Projektets första fas pågår under sommaren/hösten 2011. Andra fasen pågår under senhöst/vinter 2011/2012. Tredje fasen startar med odlingssäsongen, på våren 2012.

40

5.9 Överlämningsstrategi

Projektet kommer successivt att överlämnas till den odlingsgrupp som startas. Överlämning av projektet kommer att diskuteras fram under projektets gång och när det blir aktuellt. Detta eftersom det kan finnas olika scenarion att ta hänsyn till beroende på projektets genomslag.

5.10 Intressentanalys Intressent Önskemål och förväntningar på projektet Resurser och kompetenser som är viktiga för projektet Maktposition /inflytande Vikt * Strategi i förhållande till intressent Parkkontoret, Lunds kommun

Att skapa en miljö som ger kontroll från jord till bord, som bidrar till hållbar utveckling genom att vara närodlat och klimatsmart. Samtidigt som odling sker för rekreation och för att det är vackert. Goda kunskaper i parkskötsel och förvaltningsarbetet. Subventionerar mark samt möteslokaler. Projektbeställare. Markägare. 1 Ska ingå i en referensgrupp och informeras. Deltar med kunskap och synpunkter i planeringsprocessen

Odlarna

Frihet i den kreativa processen. Långsiktlighet i projektet. God kommunikation med parkkontoret. Står för arbetsinsatserna i odlingen – ideellt. Initierar projektet och ska enligt förslag driva det. Måste ha stort inflytande.

1

Ska ingå i en referensgrupp.

Övriga boende och Brukare av parken

Möjlighet att även fortsättningsvis utnyttja parken för rekreation och lek. Att odlingen inte ska medföra ökad störning/buller i området. Områdeskunskap. Brukare 1 Ska informeras, rådfrågas och inbjudas till deltagande * 1=hög, 2= medel, 3= låg Eftersom de odlingsintresserade ännu inte är identifierade är det svårt att sätta upp deras önskemål och förväntningar. Detta måste analyseras vidare på de inledande dialogsamtalen De som vill odla är förmodligen redan idag boende och/eller brukare till parken. De övriga, som inte vill vara med är också en viktig intressentgrupp då de har lika stor rätt att appropriera stadsrummet som odlarna. Vilka önskemål och förväntningar som ges av dem är inte heller känt i nuläget, och endast några grundläggande antaganden kan göras. Tydligare svar om detta fås på informationsträffen samt på de inledande dialogsamtalen.

Till intresserade aktörer skulle också områdets förskolor och skolor kunna tillhöra samt äldreomsorgen. Intresse för detta utreds i projektets inledningsskede.

41

5.11 Kravspecifikation

Under etableringsfasen i projektet får en utförligare kravspecifikation göras utifrån tillkomna intressenter.

Intressent Krav Vikt * Acceptanskriterier

Parkkontoret, Lunds kommun

Odlingen ska vara öppen för alla. Inga staket.

Det ska vara god skötsel

Föreningen ska vara öppen för alla att delta i eller stödja.

Hållbarhetskrav, odlingen ska vara ekologisk och giftfri.

Försäljning ska ske med tillstånd och enligt gällande lagstiftning.

1

 Det är godtagbart att otillgängliggöra ett mindre område, till exempel för redskapsförvaring.  Kreativitet får råda, men det får inte se vanskött

ut.

42

5.12 Planering

Milstolpe Acceptanskriterier Tidsplan* Ansvarskort**

Start Slut 2011 2012 2013 2014 Projekt-

ledare Pk O jul aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec

1. Intressentanalys

genomförd.

Kontakter med viktiga intressenter har tagits.

15 aug 2011 15 sep 11 A UA R 2. Informationsträff genomförd. Presentation av projektet för inbjuden allmänhet. 30 sep 2011 A UA R 3. Dialogsamtal genomförda

Fortsatta diskussioner med de intresserade. 3 okt 2011 30 nov 2011 UA R 4. Organisationsgrupp/ -förening formerad.

De som vill driva processen har organiserats. 16 dec 2011 A UA UA 5. Referensgrupp bildad. Representanter från odlarna, parkkontoret samt projektgruppen. 16 dec 2011 A UA 6. Tillstånd att odla i

Folkparken givet.

Ansökan ska vara inlämnad senast den 1 nov 2011.

28 feb 2012 A UA R UA 7. Form för samarbete med parkkontoret upprättad. Upprättas mellan parkkontoret och odlingsgruppen/föreningen 31 mar 2012 A UA UA UA 8. Workshops (3st) genomförda

Inbjudan görs till så väl redan intresserade som till allmänhet. 10 jan 2012 30 mar 2012 A UA 9. Förberedelser i Folkparken utförda

Mark, vatten, förvaring ordnad. Feb 2012 Apr 2012 A UA 10. Invigning av Stadsdelsträdgården

Festligheter med allmän inbjudan.

1 apr 2012

31 maj

2012 UA R A 11. Uppföljning 2012 Analys av odlingssäsongen. 10 jan

2012 dec

2012 A

UA UA UA

12. Uppföljning 2013 Analys av odlingssäsongen. dec

2013

A UA UA 13. Projektet avslutas Överlämning till föreningen.

Analys och utvärdering.

dec

2014

A UA UA * Lila: Introduktionsfas, Blå: Förberedelsefas, Orange: Etableringsfas ** A = ansvarar, UA = utför arbetet, D = deltar, R = rådfrågas

43

5.13 Riskanalys

Händelse som kan påverka projektet negativt Bedömning av sannolikhet (1-5) Bedömning av konsekvens för projektet (1-5) Hur hanteras risken i projektet? Ansvarig för bevakning/ åtgärd Finansiering för projektet uteblir 3 4 Noggrann kartläggning över var medel kan sökas tidigt I projektet.

Parkkontoret

Att intresset blir för stort och att odlingsytan inte räcker till

3 1

Genom kontinuerlig uppföljning och gemensam gestaltning av trädgården Projektledare/ odlingsförening Privata odlingslotter önskas i stället för gemenskapsodling 3 4

Diskussion får i så fall föras och eventuellt en annan godtagbar lösning föras fram.

Projektledare

Projektet startas men faller på bristande engagemang i ett senare skede

4 5

Ett gott inledningsarbete med att etablera projektidén. Bidra med inspiration och drivkraft. Ha som målsättning att nå flera deltagare med olika bakgrund som kan fördela ansvar och arbete.

Projektledaren

Politikerna är tveksamma

till projektet 3 4

Tryck på projektets vikt för hållbar stadsutveckling och särskilt des sociala fördelar.

Projektledaren, Parkkontoret

Att antalet mantimmar är

under-/överskattade 4 3

Justera projektets

ambitioner (ökas/minskas) Projektledaren

Att moment i tidsplanen är

underskattade 3 2

Håll tidsplanen flexibel och ha kontinuerlig

uppföljning.

Projektledaren

Att det anses som svårt att gå med i föreningen under pågående säsong

4 2

Fördela uppgifter i odlingsgruppen flexibelt, kommunicera ut vad som är på gång, föreningen ska uppfattas som varm och inbjudande. Uppmuntra till engagemang över hela året genom evenemang.

Odlingsgruppen/ Projektledaren

Att boende vid och brukare av parken misstycker till parkens förändringar

3 3

God kommunikation och dialog. Möjlighet att delta i utformningen av parken/trädgården. Projektledaren/ Parkkontoret/ Odlingsgruppen Konkurerande planer för markanvändningen. 4 3 Argumentera väl för projektets fördelar och/eller försöka hitta en kombinerad lösning.

44

5.14 Framgångsfaktorer

För att säkerställa projektets framgång riktas fokus mot några viktiga steg i projektprocessen. De är viktiga att belysa, ta hänsyn till och styra upp för att öka chanserna för projektet att utvecklas till en succé. Genom att från början belysa faktorerna kan ett särskilt fokus skapas i projektgruppen.

Faktorer viktiga för framgång är:

 Att den inledande processen med informationsträff samt fortsatta dialogsamtal uppfattas som inbjudande och inspirerande av de berörda i Folkparkens närmiljö.

 Att politikerna i Lunds kommun ser projektet som en viktig länk i arbetet med hållbar stadsutveckling.

 Att ett intresse skapas för att delta som en drivande part i odlingsgruppen och att strategier för hur detta ska ses som roligt och utvecklande snarare än pressande och besvärligt utarbetas i samverkan mellan projektgruppen, parkkontoret samt deltagarna i dialogsamtalen.

 Att det upprätthålls en god kommunikation mellan alla intressenter genom hela projektet.

 Att projektet synliggörs och får uppmärksamhet genom media och informationskampanjer.

 Att förmedla glädjen med trädgården som en grundsten i projektet. Möjligheten att se något växa fram som man själv har skapat och möjligheten att se årstidernas växlingar genom trädgården.

5.15 Plan för uppföljning

Uppföljning av projektet kommer att ske fortlöpande genom samtal i referensgruppen och av projektledaren. Parkkontoret och Odlarna kommer också att ha möjlighet att fortlöpande föra samtal tillsammans med och genom projektgruppen, då organisationen är förhållandevis liten. Det är särskilt av vikt att följa upp arbetet i introduktionsfasen och se att det finns intresse för att gå vidare med de andra faserna.

Dessutom görs noggrannare analyser efter den första avslutade odlingssäsongen år 2012, för att dra lärdomar inför nästa säsong. Samma procedur följer odlingssäsongen år 2013. Inför projektets avslutande och överlämnande vid utgången av år 2014 görs en sammanfattande värdering och analys av projektet.

5.16 Kommunikationsplan

Kommunikationen i projektets inledningsskede blir avgörande för dess fortsatta utgång. Därför är det av stor vikt att tid läggs ner på att slå an rätt ton när inbjudan till informationsträff och dialogsamtal

45

görs samt att kommunicera ut den genom olika medier, såsom lokaltidningar, hemsidor och andra nätbaserade plattformar.

Genom projektprocessen är sedan kommunikationen internt mellan inblandade parter av största vikt, för vilka former måste utarbetas i en dialog för bästa möjliga resultat. Även kommunikation och information externt till intressenter och allmänheten om vad som händer i trädgården och parken är viktigt och kan exempelvis ske genom ett bloggverktyg.

5.17 Budget

Projektet finansieras med hjälp av externa medel och användningen av resurser följs upp kontinuerligt inom ramen för uppföljning. Projektfinansieringen måste vara säkerställd före projektstart och utförs av parkkontoret.

Resursbehov:

 Projektledare, projektanställning heltid tolv månader: 600 000 kr (inkl. allt).

 Externa föreläsare (konsulttjänster).

 Mantimmar från beställaren (parkkontoret) för rådgivande funktion samt deltagande i dialogsamtal och workshops samt för uppföljning under 2013-2014 och överlämning.

 Anläggningsarbete i Folkparken (parkkontoret), mantimmar + material.

 Lokal för informationsmöte, dialogsamtal, workshops samt referensgruppsmöte samt material och fika (eventuellt kan kommunens befintliga lokaler användas, vilket sänker kostnaden).

 Material till odlingen, jord, redskap, plantor, etc.

 Utskick och anonser.

46

Resursfördelning för projektledaren:

I tabellen nedan görs en ungefärlig tidsuppskattning för projektledarens olika uppgifter. Utöver arbetsuppgifterna direkt kopplade till milstolparna finns ett antal aktiviteter utöver detta, som rådgivning med odlarna, uppföljning, referensgruppsmöten och dylikt.

Milstolpe Aktivitet Mandagar

1. Intressentanalys genomförd. Förberedande arbete

Kartläggning och kontakt med intressenter (inkl utvärderare)

5 15

2. Informationsträff genomförd. Förberedande arbete

Informationsträff (utskick, ordna lokal/fika, genomföra) Sammanfatta, återkoppling

5 4 1 3. Dialogsamtal genomförda. Dialogsamtal 3st (förberedande arbete,

utskick/kommunikation, ordna lokal/fika, genomföra) Sammanställning och kommunikation x3

20 5 4. Organisationsgrupp/-förening formerad. Kontakter, kommunikation, skrivelser 5 5. Finansiering för projektet sökt. Kartläggning av fonder att söka från

Ansökan

10 5

6. Referensgrupp bildad. Kontakter, kommunikation 10

7. Tillstånd att odla i Folkparken givet. Ansökan skrivs 2

8. Form för samarbete med parkkontoret upprättad.

Kontakter, möten, diskussioner Skrivelse av avtal

15

9. Workshops (3st) genomförda. Förberedelse (kontakter, planering) (x3)

Workshop 3st (utskick, ordna lokal/fika, genomföra) Sammanställning och kommunikation (x3)

15 15 5

10. Förberedelser i Folkparken utförda. Beställningar, kontakter 5

11. Invigning av Stadsdelsträdgården. Förberedelser och kommunikation (utskick, bokningar, beställningar)

10

12. Uppföljning 2012. Samtal, kommunikation, sammanställning 60

210

Related documents