• No results found

PROPOSITIONEN I propositionen föreslås att det inom social- och

hälsovårdsministeriets förvaltningsområde in-rättas en ny myndighet Försäkringsinspektionen med uppgift att handha tillsynen över och över-vakningen av försäkrings- och pensionsanstal-terna samt övriga aktörer inom försäkringsbran-schen. Avsikten är att de uppgifter gällande för-säkringstillsyn och försäkringsinspektion som

RP 16311998 rd

för närvarande hör till social- och hälsovårdsmi-nisteriet överförs till Försäkringsinspektionen på det sätt som bestäms särskilt i speciallagarna för försäkringsbranschen. Enligt förslaget skall soci-al- och hälsovårdsministeriet också i framtiden fastställa villkoren och beräkningsgrunderna för den lagstadgade arbetspensionsförsäkringen.

A v sikten är att Försäkringsinspektionen skall 21

EkUB 29/1998 rd- RP 163/1998 rd

vara ett förvaltande ämbetsverk under statsrå-dets linjeförvaltning. De nödvändiga förvalt-ningsbestämmelserna gällande den nya myndig-heten avses ingå i den föreslagna lagen om För-säkringsinspektionen och i en förordning som utfårdas med stöd av lagen. Ä ven om myndighe-ten i förvaltningshänseende föreslås lyda under social- och hälsovårdsministeriet, avses den i sitt beslutsfattande vara självständig och oberoende av ministeriet.

Enligt förslaget skall de allmänna styrnings-, tillsyns- och planeringssystemen för statens äm-betsverk och inrättningar tillämpas på Försäk-ringsinspektionen. Detta gäller även övriga be-stämmelser och föreskrifter om statsförvaltning-en. Försäkringsinspektionen föreslås vara en net-tobudgeterad enhet och kostnaderna för dess verksamhet skall täckas med avgifter som tas ut hos tillsynsobjekten.

Försäkringsinspektionen skall ha en egen be-slutsorganisation. Det högsta organet är direk-tionen som leder och övervakar myndighetens verksamhet och fattar principbeslut om försäk-ringstillsynen. Målet är att direktionen skall ha en sammansättning som främjar en intensifiering och utveckling av samarbetet med finansinspek-tionen. Vidare föreslås att sammansättningen av direktionen för finansinspektionen ändras på motsvarande sätt.

Dessutom föreslås att försäkringsföreningsin-spektionen, som för närvarande övervakar för-säkringsföreningarnas verksamhet, dras in och

Bilaga- ShUU 11/1998 rd

att dess uppgifter förs över på Försäkringsin-spektionen.

När den nya myndigheten inrättas fördelas uppgifterna inom försäkringstillsynen och för-säkringsinspektionen mellan social- och hälso-vårdsministeriet och den nya myndigheten. En-ligt lagarna om försäkringsbranschen hör upp-gifterna till ministeriet. Huvudprincipen i arbets-fördelningen är att Försäkringsinspektionen tar över den operativa tillsynen, avgörandet av ären-den gällande enskilda tillsynsobjekt samt beslut som fattas och tillstånd till undantag som beviljas på ansökan av tillsynsobjekten. Ett undantag här är beslut som avser bildande av försäkringsbolag och beviljande av koncession. Dessa beslut skall alltjämt höra till ministeriet och statsrådets all-männa sammanträde. Vidare skall ministeriet alltjämt fatta beslut om kriterierna för arbetspen-sionsförsäkringen. Dessutom skall ministeriet fortfarande bereda lagstiftning om försäkrings-branschen samt en betydande del av den norm-givning på lägre nivå som avser tillsynsobjekten.

Vidare är det meningen att den administrativa ledningen skall finnas kvar hos ministeriet och att detta skall samordna det internationella samar-betet inom ramen för Europeiska unionen och andra institutioner.

Propositionen hänför sig till budgetproposi-tionen för 1999 och avses bli behandlad i sam-band med den.

Lagarna avses träda i kraft den l april 1999.

UTSKOTTETS STÄLLNINGSTAGANDEN Motivering

Social- och hälsovårdsutskottet finner det viktigt att försäkringstillsynen utvecklas på behörigt sätt och därvid effektiviseras och i principiellt hänseende organiseras riktigare. Utskottet till-styrker därför lagförslagen i propositionen.

Vissa försäkringsliknande system eller system motsvarande försäkringsarrangemang kommer fortfarande att stå utanför Försäkringsinspek-tionen och inspekteras av någon annan instans.

Bland de viktigaste märks tillsynen över den

eko-nomiska tryggheten vid arbetslöshet och de of-fentliga pensionsinrättningarna. Med tiden vore det angeläget att utreda möjligheterna att ställa tillsynen över arbetslöshetskassorna, arbetslös-hetsförsäkringsfonden och de offentliga pen-sionsinrättningarna under Försäkringsinspek-tionen.

Enligt lagförslaget skall social- och hälso-vårdsministeriet alltjämt bestämma om grunder-na för försäkringspremier, ansvarsskulden och beräkningsräntan. Detta kan anses vara

motive-rat men samtidigt krävs det att ministeriet har adekvata resurser och tillräcklig expertis för att kunna ha hand om detta samhälleligt och ekono-miskt sett viktiga uppdrag.

Propositionen omfattar ett stort lagstiftnings-komplex. Trots detta anlitas i mänga av de vikti-gaste lagarna en lagstiftningsteknik som innebär att vissa uppgifter som har hört till ministeriet först flyttas över på Försäkringsinspektionen, varefter det konstateras att vissa uppgifter enligt en del paragrafer ändå inte förs över. Med tanke på den strama tidsramen är det förståeligt att man gått in för denna lösning, men med hänsyn till tydligheten i lagstiftningen är det motiverat

Helsingfors den 6 november 1998 I den avgörande behandlingen deltog

ordf. Virpa Puisto /sd vordf. Maija Perho /sam!

med!. Timo lhamäki /sam!

Kari Kantalainen /sam!

Paula Kokkonen /sam!

Mikko Kuoppa /vgr Eero Lämsä/cent

att ändra tekniken för att denna typ av konstruk-tioner inte skall behövas för att utreda vilka befo-genheter som hör till vilka myndigheter. Detta är av nöden även om lagstiftningen huvudsakligen är avsedd att tillämpas av fackmyndigheter på sig själva och sina relationer med varandra.

Utlåtande

Social- och hälsovärdsustkottet anför vördsamt som sitt utlätande till ekonomiutskottet

att ekonomiutskottet bör beakta det som sägs ovan när det utarbetar sitt betänkan-de.

Pirkko Peltomo /sd Maija Rask /sd Juha Rehula /cent Osmo Soininvaara /gröna Marjatta Vehkaoja /sd Marja-Leena Viljamaa /sd.

23

1 1

1 1

1 1

1 1

1 1 1

1 1

1 1

1 1 1 1

1 1

1 1

1 1 1 1

1 1

1 1

1 1 1

1 1

1 1 1

1 1

1 1 1

1 1

1 1 1

1

1

1

l

Related documents