• No results found

Rönnoxelgatan (Västerås stads egenregi)

6. De undersökta enheterna och smittspridningen

6.5. Rönnoxelgatan (Västerås stads egenregi)

Rönnoxelgatans gruppbostad enligt LSS ingår som en enhet bland fyra inom Västermalms gruppbostäder och är inrymd i ett flerfamiljshus i Råby centrum.

Gruppbostaden består av nio lägenheter med egen toalett och dusch.

Gruppbostaden har gemensamt kök och vardagsrum samt gemensam tvättmaskin för alla boende.

Kund

Både enhetschef och undersköterska vid boendet beskriver förloppet kring

smittspridningen på ett likartat sätt. Rönnoxelgatan är enligt båda den enhet inom egenregins gruppbostäder som drabbades hårdast av covid-19-smitta. 28 mars 2020 blev sex av nio boende sjuka samtidigt. Symtomen var av varierande art, till exempel lätt feber, snuva och hosta. Tre boende vårdades vid sjukhus och en

VÄSTERÅS STAD Erfarenhetsstudie under covid-19-pandemin

2020-10-06

28

person återinsjuknade i covid-19 efter att ha blivit friskförklarad. Det saknas samband mellan ålder, bakomliggande sjukdomar och covid-19-insjuknande. Det har inte heller gått att klarlägga hur smittan kom in vid boendet.

Kontakten med de boendes anhöriga har fungerat bra trots en del oro när så många av de boende vid enheten blev smittade och sjuka. Eftersom flera av de boende bott länge vid gruppbostaden finns en uppbyggd relation och ett förtroende från anhörigas sida. De boende har kunnat lämna gruppbostaden för att träffa anhöriga.

Kvalitet

Smittskyddsarbete:

Enligt enhetschef och undersköterska gjordes riskbedömningar kring covid-19 för samtliga boende utifrån deras hälsotillstånd. Alla sex boende med covid-19 symtom blev testade och alla hade positiva provsvar. Samtliga blev isolerade i sina lägenheter och tre gånger om dagen kontrollerades temperatur, puls och andning på samtliga boende.Den skyddsutrustning som användes vid patientnära

omvårdnad var plastförkläden med kort ärm, handskar, munskydd och visir.

Plastförkläden med lång ärm kom senare. Lösa ärmar att sätta på har också funnits.Vätskeersättning för boende med feber och kräkningar har funnits på enheten under sjukperioden. Både enhetschef och undersköterska anser att det har varit mycket värdefullt att den sjuksköterska som är gemensam för de fyra enheterna inom Västermalms gruppbostäder har varit vid Rönnoxelgatans gruppbostad vid varje arbetspass. På ordinarie sjuksköterskas lediga dagar har en kollega funnits på plats.

I vanliga fall lagar personalen mat i det gemensamma köket och alla boende äter gemensamt ute i den så kallade basen. Under sjukperioden åt alla i sina respektive lägenheter och de boendes aktiviteter drogs ner till ett minimum. Enligt såväl enhetschef som undersköterska har isoleringen av de boende fungerat bra. De boende har förstått vad som hänt och kunnat medverka i smittskyddsarbetet och de har känt förtroende för enhetschefs, sjuksköterskans och omvårdnadsperso-nalens bedömningar.

Intern information/kommunikation/stöd inom den egna organisationen:

Styrkor:Enhetschef upplever att hon fått ett gott stöd från övergripande verksamhetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i det dagliga arbetet. Verksamhetschef och MAS uppdaterade löpande enhetschef med information och beslut kring smittskyddsarbetet från kontakterna med

stadsledning och regionens smittskyddsenhet. De har också funnits tillhands som stöd i nödvändiga verksamhetsbeslut enhetschef har behövt fatta, till exempel

VÄSTERÅS STAD Erfarenhetsstudie under covid-19-pandemin

2020-10-06

29

kring personalförsörjningen. Enhetschef upplever också att hon fått stöd från den MAS när det gäller att skapa lokala smittskyddsrutiner på plats och anpassa den snabbt skiftande informationen till tydliga budskap för medarbetarna.

Utmaningar: Från början var tillgången på skyddsutrustning begränsad, vilket gjorde att gruppbostaden hade ett litet lager och små mängder skyddsutrustning fick distribueras mellan enheterna i Västermalms gruppbostäder allt efter behov.

Enhetschef betonar dock att det aldrig saknades nödvändig utrustning. Tillgången på skyddsutrustning förbättrades sedan snabbt allt eftersom den interna

materialförsörjningen inom vård- och omsorgsförvaltningen kom igång.

Extern information/kommunikation/stöd från aktörer utanför organisationen:

Styrkor: Löpande kontakt med regionens enhet för smittskydd och vårdhygien, som enhetschef upplevt som engagerade. Regionens mobila familjeläkarteam (MOFFA) har hjälpt till med provtagning av de boende. Undersköterska, som också är skyddsombud, upplever att samverkan mellan henne, arbetsgivaren och

fackförbundet Kommunal har fungerat bra.

Utmaningar: En stor utmaning för alla berörda parter har varit att förhålla sig till den stora mängden information om covid-19 och smittskyddsrutiner som kom från många olika håll, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Region Västmanland med flera. Kunskapen om hur viruset smittade, uppgifter om vanliga symtom, regler för provtagning med mera utvecklades och förändrades hela tiden.

Enhetschef upplever att kontakten med akutsjukvården kunde ha fungerat bättre.

Enligt enhetschef krävdes påtryckning från familjeläkare för att få in boende till sjukhus.

Ekonomi

Covid-19-smittan på enheten har medfört merkostnader, främst för skyddsut-rustning och den extra personalbemanningen. Enhetschef upplever att hon hela tiden fått stöd från verksamhetsledningen för de åtgärder hon sett som

nödvändiga för att trygga en säker omvårdnad för de boende.

Undersköterska påpekar i sin roll som facklig företrädare att även om Försäk-ringskassan officiellt har tagit bort karensavdraget under coronapandemin, så görs i praktiken ändå ett avdrag på lönen. Undersköterska säger att avdraget är

ekonomiskt kännbart för omvårdnadspersonalen. Det finns ett önskemål från personal och fack om att Västerås stad skulle stå för karensavdraget gentemot personalen. Detta skulle minska risken för att personal gick till jobbet av ekonomiska skäl trots att de var sjuka.

VÄSTERÅS STAD Erfarenhetsstudie under covid-19-pandemin

2020-10-06

30 Medarbetare

Enhetschef framhåller att gruppbostaden har en stabil personalgrupp som arbetat länge. Samtidigt som de boende insjuknade så blev också flera personal sjuka.

Visst kände personalen oro, men på det hela taget har situationen fungerat och de som varit på plats har jobbat på. Enhetschef berättar att hon själv och boendets sjuksköterska hela tiden har försökt finnas till hands och de har haft daglig kontakt med boendet för att bemöta oro och frågor från personalen.

Undersköterska bekräftar att samverkan med enhetschef och sjuksköterska har fungerat bra och att de haft daglig kontakt med boendet. Enhetschef och sjuksköterska har alltid upplevts som tillgängliga för personalen även om de inte alltid har varit på plats fysiskt. Undersköterska är i sin roll som skyddsombud stolt och vill hylla personalen på alla gruppbostäderna för det fina arbete som gjorts under den rådande pandemin. Hon har medverkat i riskbedömningar av

medarbetare och varit med och gjort handlingsplaner för verksamheten för varje enhet inom Västermalms gruppbostäder och haft samtal och svarat på frågor från personal kring smittan.

Under sjukdomsutbrottet förstärktes bemanningen vid Rönnoxelgatan med en extra personal till tre personal under dag och kväll samt en extra sovande jour till två personal under natten. Enhetschef ser det i detta sammanhang som en fördel att hon är chef för alla fyra enheterna inom Västermalms gruppbostäder. Med sin verksamhetskunskap gick det smidigt att omfördela vikarier och tillsvidareanställd personal mellan de fyra enheterna för att täcka det ökade personalbehovet vid Rönnoxelgatan. Någon har också lånats in från annan enhet. Även undersköterska upplever att det gick smidigt att omfördela vikarier och tillsvidareanställd personal inom Västermalms gruppbostäder för att täcka det ökade personalbehovet vid Rönnoxelgatan. Undersköterska arbetar i vanliga fall själv på en annan av de fyra gruppbostäderna, men blev som undersköterska och skyddsombud placerad vid Rönnoxelgatan under covid-19-utbrottet eftersom behovet av stöd var störst där.

Samtliga vikarier har genomfört skriftligt test för exempelvis läkemedelsdelege-ring och introducerats i arbetet under ledning av enhetschef. På det hela taget har personalkontinuiteten i gruppbostaden varit bra, trots sjukskrivningarna. Eftersom gruppbostaden, i synnerhet längre tillbaka, har haft en äldre målgrupp så är personalen också van att utföra den högre grad av personlig omvårdnad som blivit aktuell när de boende varit sjuka.

6.6. Pilfinksgården (Vardaga)