• No results found

Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar

In document Års- och hållbarhetsredovisning (Page 110-113)

Uttalanden

Utöver vår revision av årsredovisningen har vi även utfört en revi-sion av styrelsens och verkställande direktörens förvaltning Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt för år 2020 samt av förslaget till dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust.

Vi tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt försla-get i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Grund för uttalanden

Vi har utfört revisionen enligt god revisionssed i Sverige. Vårt ansvar enligt denna beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar. Vi är oberoende i förhållande till moderbolaget och koncernen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

Styrelsens och verkställande direktörens ansvar

Det är styrelsen som har ansvaret för förslaget till dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust. Vid förslag till utdelning innefattar detta bland annat en bedömning av om utdelningen är försvarlig med hänsyn till de krav som bolagets och koncernens verk-samhetsart, omfattning och risker ställer på storleken av moderbola-gets och koncernens egna kapital, konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt.

Styrelsen ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av bolagets angelägenheter. Detta innefattar bland annat att fortlö-pande bedöma bolagets och koncernens ekonomiska situation, och att tillse att bolagets organisation är utformad så att bokföringen, medelsförvaltningen och bolagets ekonomiska angelägenheter i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt. Verkställande direktören ska sköta den löpande förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer och anvisningar och bland annat vidta de åtgärder som är nödvändiga för att bolagets bokföring ska fullgöras i överensstämmelse med lag och för att medelsförvaltningen ska skötas på ett betryggande sätt.

Revisorns ansvar

Vårt mål beträffande revisionen av förvaltningen, och därmed vårt uttalande om ansvarsfrihet, är att inhämta revisionsbevis för att med en rimlig grad av säkerhet kunna bedöma om någon styrelseledamot eller verkställande direktören i något väsentligt avseende:

• företagit någon åtgärd eller gjort sig skyldig till någon försum-melse som kan föranleda ersättningsskyldighet mot bolaget, eller

• på något annat sätt handlat i strid med aktiebolagslagen, försäk-ringsrörelselagen, lagen om årsredovisning i försäkringsföretag eller bolagsordningen.

Vårt mål beträffande revisionen av förslaget till dispositioner av bolagets vinst eller förlust, och därmed vårt uttalande om detta, är att med rimlig grad av säkerhet bedöma om förslaget är förenligt med aktiebolagslagen.

Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men ingen garanti för att en revision som utförs enligt god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka åtgärder eller försummelser som kan föranleda ersättningsskyldighet mot bolaget, eller att ett förslag till dispositioner av bolagets vinst eller förlust inte är förenligt med aktiebolagslagen.

Som en del av en revision enligt god revisionssed i Sverige använ-der vi professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställ-ning under hela revisionen. Granskinställ-ningen av förvaltinställ-ningen och försla-get till dispositioner av bolaförsla-gets vinst eller förlust grundar sig främst

på revisionen av räkenskaperna. Vilka tillkommande gransknings-åtgärder som utförs baseras på vår professionella bedömning med utgångspunkt i risk och väsentlighet. Det innebär att vi fokuserar granskningen på sådana åtgärder, områden och förhållanden som är väsentliga för verksamheten och där avsteg och överträdelser skulle ha särskild betydelse för bolagets situation. Vi går igenom och prövar fattade beslut, beslutsunderlag, vidtagna åtgärder och andra förhål-landen som är relevanta för vårt uttalande om ansvarsfrihet. Som underlag för vårt uttalande om styrelsens förslag till dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust har vi granskat om förslaget är förenligt med försäkringsrörelselagen och bolagsordningen.

Ernst & Young AB, Box 7850 10399 Stockholm, utsågs till Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigts revisor av överstyrelsen den 9 juni 2020 och har varit bolagets revisor sedan 10 april 2014.

Stockholm den 23 mars 2021 Ernst & Young AB

Jesper Nilsson Auktoriserad revisor

Revisionsberättelse, forts.

Ordlista

Diskonteringsränta

Den ränta som används för att beräkna nuvärdet av framtida in- och utbetalningar.

Finansiell ställning

Förhållandet mellan tillgångar och skulder där de centrala nyckeltalen för Alecta utgörs av kollektiv konsoliderings-nivå och solvensgrad.

Fribrevsuppräkning

Återbäringstilldelning genom höjning av den pensionsrätt som intjänats före pensionsåldern. Uppräkning sker fram-för allt fram-för att kompensera fram-för inflation.

Fördelad återbäring Överskott som fördelats

– försäkringstagarna i form av framtida sänkning av premien – de försäkrade i form av framtida höjning av

försäkrings-förmånen

– för kostnadstäckning inom ITP-planen. För dessa medel har kollektivavtalsparterna givits rätt att anvisa användning.

Fördelad återbäring är inte formellt garanterad.

Fördelningsbara tillgångar

Tillgångarnas totala marknadsvärde efter avdrag för finansiella skulder och särskilda värdesäkringsmedel.

Företagsanknutna medel

Medel som sattes av 1998 till försäkringstagarna av det överskott i Alecta som genererats under åren 1994–1998.

Medlen togs i anspråk under åren 2000–2007 och har främst använts till pensionspremier inom Alecta och andra livförsäkringsbolag.

Förmedlingsavtalet med Collectum Avtal enligt vilket Collectum ska utföra administrativa tjänster avseende ITP-planen åt Alecta.

Förmånsbestämd försäkring (ITP 2)

Förmånsbestämd pension innebär att man på förhand bestämmer hur stor pensionen ska bli, till exempel att den ska vara ett visst belopp eller en viss procent av slutlönen.

Försäkrad

Den person som omfattas av försäkringen.

Försäkringsavtal

Ett kontrakt mellan försäkringsgivare och försäkrings-tagare som innehåller en betydande försäkringsrisk.

Försäkringstagare

Den som har ingått försäkringsavtal med ett försäkrings-bolag.

Försäkringstekniska avsättningar

Försäkringstekniska avsättningar (FTA) är kapitalvärdet av försäkringsbolagets garanterade åtaganden till försäk-ringstagare och försäkrade. FTA utgörs av livförsäkrings-avsättning och livförsäkrings-avsättning för oreglerade skador.

Förvalsbolag

I en premiebestämd plan där den anställda inte gjort något aktivt val av försäkringsbolag blir den anställda automatiskt kund hos det försäkringsbolag som blivit utsett till ickevalsbolag i upphandlingen av förvaltningen av planen.

Förvaltat kapital

Beräknas som eget kapital, livförsäkringsavsättning och oreglerade skador, enligt balansräkningen.

Förvaltningskostnadsprocent

Driftskostnader i försäkringsrörelsen (anskaffnings- och administrationskostnader) och skaderegleringskostnader i förhållande till genomsnittligt förvaltat kapital. Nyckelta-let beräknas totalt och för pensionsprodukterna exklusive valcentralskostnader.

Kapitalbas

Försäkringsbolaget ska ha ett tillräckligt stort kapital, beräknat som kapitalbas, för att kunna täcka eventuella framtida oförutsedda förluster. Kapitalbasen utgörs av skillnaden mellan bolagets tillgångar, minskade med imma-teriella tillgångar och finansiella skulder, och de försäkringstekniska avsättningarna.

Kapitalförvaltningskostnadsprocent Driftskostnader i kapitalförvaltningen i förhållande till genomsnittligt förvaltat kapital.

Kapitalvärde

Det beräknade nuvärdet av framtida betalningsströmmar.

Kollektivavtalsgaranti

Om arbetsgivare i kollektivavtal förbundit sig att ansluta sig till ITP-planen men försummat att teckna eller upprätt-hålla ITP-avtalet ska den försäkrade tillgodoräknas avgif-ter och andra förmåner i samma utsträckning som om arbetsgivaren fullgjort sina skyldigheter enligt ITP-planen. Kollektivavtalsgarantin administreras av Collectum.

Kollektiv konsolideringsnivå

Fördelningsbara tillgångar i förhållande till försäkrings- åtagandena till försäkringstagare och försäkrade (både garanterade åtaganden och fördelad återbäring).

Kollektivt konsolideringskapital

Skillnaden mellan de fördelningsbara tillgångarna, värde-rade till marknadsvärde, och försäkringsåtagandena (både garanterade åtaganden och fördelad återbäring) till för-säkringstagare och försäkrade.

Nuvärde

Dagens värde av betalningsströmmar som sker i framtiden.

Pensionstillägg

Återbäring som de försäkrade får utöver den garanterade förmånsbestämda pensionen. Pensionstillägg kan enligt de försäkringstekniska riktlinjerna högst motsvara ökning-en av konsumökning-entprisindex för aktuellt år, räknat från det att den försäkrades pension började betalas ut. Pensions-tillägget beslutas årligen av styrelsen och tilldelas i sam-band med utbetalningen

Placeringar

De i balansräkningen marknadsvärderade placerings-tillgångarna, kassa och bank samt övriga tillgångar och skulder som är relaterade till placeringstillgångarna (exempelvis upplupna ränteintäkter).

Placeringstillgångar

Marknadsvärderade tillgångar i balansräkningen som har karaktären av kapitalplacering, bland annat räntebärande värdepapper, aktier och fastigheter.

Premiebefrielseförsäkring

En del i ITP-planens kollektiva riskförsäkring som innebär att arbetsgivaren blir befriad från premiebetalning om en försäkrad drabbas av arbetsoförmåga. Premier till ITP-planens försäkringar betalas i det fallet från premie-befrielseförsäkringen och redovisas som en försäkringser-sättning.

Premiebestämd försäkring

Premiebestämd pension innebär att premiens storlek är bestämd på förhand. Den kan exempelvis vara en viss procent av lönen eller ett visst belopp. Storleken på pensionen beror på hur stort pensionskapitalet är när man går i pension.

Premiereduktion

Sänkning av premien genom fördelning eller tilldelning av återbäring.

Premieränta

För förmånsbestämda försäkringar beror premiens stor-lek bland annat på tillämpad premieränta. Den inbetalda premien inklusive förräntning med premie räntan ska räcka till att betala den garanterade förmånen under utbetalningsperioden. Det innebär att premien blir högre ju lägre premieränta som tillämpas.

PRI-modellen

I stället för att betala premier till ett försäkringsbolag tar arbetsgivaren upp pensionsåtagandet som en skuld i balansräkningen. Pengarna börjar betalas ut först när en anställd pensioneras. Kreditförsäkring i PRI Pensions-garanti garanterar att de anställda får sina pensioner även om arbetsgivaren skulle komma på obestånd.

Riskförsäkring

Försäkring där premien i sin helhet avser att täcka riskkostnaderna. Inget sparmoment förekommer i denna typ av försäkring.

Solvensgrad

Totala marknadsvärderade tillgångar, minskade med immateriella tillgångar och finansiella skulder, i förhållande till de garanterade åtagandena.

Solvensmarginal

Erforderlig solvensmarginal är ett minimikrav för kapital-basens storlek. Solvensmarginalen uppgår till drygt fyra procent av försäkringstekniska avsättningar.

Särskilda värdesäkringsmedel

Medel som är avsatta för att trygga värdesäkring av pensi-oner eller för annat pensionsfrämjande ändamål. Alecta förfogar över medlen först efter beslut av Svenskt Näringsliv och PTK. Särskilda värdesäkringsmedel inräknas därför inte i det kollektiva konsolideringskapitalet.

Tilldelad återbäring Överskott som tilldelats

– försäkringstagarna i form av sänkning av premien – de försäkrade i form av höjd garanterad

försäkringsför-mån eller utbetalt tilläggsbelopp/pensionstillägg – för kostnadstäckning inom ITP-planen. Beslut om slutlig

användning fattas av Alectas styrelse, förutsatt att den enhälligt finner att anvisad användning är i enlighet med Alectas intressen som försäkringsbolag.

Tilldelad återbäring är formellt garanterad.

Tilläggsbelopp

Återbäring som de försäkrade får utöver den garanterade premiebestämda pensionen.

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

En livförsäkring som ger de efterlevande ett bestämt belopp om den försäkrade skulle avlida före pensionering-en. Enligt kollektivavtalet är arbetsgivaren skyldig att teck-na försäkringen för siteck-na anställda.

Totalavkastning

Placeringarnas avkastning, justerad för kassaflöden, uttryckt i procent. Beräknas enligt Svensk Försäkrings rekommendation.

Ursprunglig ITPK

Premiebestämd ITPK tillkom 1977 och placerades då med automatik i Alecta. Från och med 1990 fick individen göra eget val. De som inte gjorde något val fram till och med 2007 fick sin ITPK placerad i ickevalsalternativet, ursprung-lig ITPK. Inga ytterursprung-ligare pengar har placerats i ursprungursprung-lig ITPK efter 2007.

Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt

In document Års- och hållbarhetsredovisning (Page 110-113)