• No results found

6. Resultat av fallstudien

7.5 Rapportering av CSR

Både Telge och Gävle Energi tittar på andra företag och tar till vara på de bra idéer och metoder dessa andra företag har. Detta kan jämföras med översättningsteorin då företagen imiterat idéer från andra företag men redigerat och översatt dessa så att de ska passa den lokala kontexten. Här har CSR Sweden spelat en viktig roll för Telge då de erbjudit möjligheten att få kontakt med andra företag som arbetar aktivt med CSR, dock påpekar Telge att de inte imiterat dessa företags strategier rakt av utan de anser att själva måste hitta egna fungerande strategier. CSR Sweden kan tänkas ha spelat en väldigt stor roll för Tele i kontakten med andra företag och Tele har antagligen fått ett större idéutbyte än vad Gävle Energi har haft möjligheter till. Gävle Energi menar i sin tur att det är delvis en konkurrensfråga huruvida de tittar på andra företag eller ej. De vill ligga på topp och behöver därför se på de företag som lyckats bäst, som också Haveman (1993) påpekar. Men det kan ju också vara som Sahlin-Andersson och Wedlin (2008) menar att företagen ser hur andra tar socialt ansvar för att de själva ska kunna särskilja sig från sina konkurrenter. Telge tittar inte som Gävle Energi gör, på andra energibolag utan Telge tar ställning till vilka de tycker arbetar bra med CSR och följer sedan dessa företag oavsett bransch.

7.5 Rapportering av CSR

Båda företagen redovisar sitt sociala ansvar i sina respektive års- eller miljörapporter. De är ISO-14000 certifierade och det säger egentligen endast att företagen har tillämpat en standard för miljöarbete. Denna standard är ett frivilligt ledningsverktyg som finns till för att underlätta arbetet inom företaget (Swedish Standard Institutes, 2011). För att kunna införa detta system måste företagen upprätta en miljöpolicy vilket både Telge och Gävle har.

33 När det kommer till rapporteringen av CSR-arbetet säger företrädare på Telge och Gävle Energi att de egentligen inte använder sig av några speciella riktlinjer. Gävle Energi använder sig av både miljörapporter, som upprättas för deras diverse anläggningar, samt en hållbarhetsredovisning. Telge å andra sidan rapporterar allt sitt arbete med CSR i årsredovisningen och företaget nämner Global Compact som en del av rapporteringsarbetet.

Efter att ha granskat båda företagens rapporter kan vi konstatera att de ser förhållandevis likartade ut när det gäller innehållet, trots att de inte använt sig av några uttalade riktlinjer. Rapporterna avslöjar vilka sociala frågor som företagen har ägnat sig åt, deras påverkan på sin omgivning, mål samt vad som ska förbättras. Eftersom Telge och Gävle Energi har valt att lägga fokus på olika sociala frågor speglar naturligtvis rapporterna detta val. Telges årsredovisning tar upp miljöfrågor men också filantropiska och etiska frågor. Gävle Energis rapporter riktar in sig på miljöfrågorna.

När man läser företags rapporter som är upprättade för att informera om deras CSR-arbete, kan man få en chans att jämföra detta arbete företagen emellan. Detta skulle vara lättare om företagen använde sig av samma riktlinjer när de upprättade rapporterna. På så vis kunde dessa rapporter fylla samma syfte som företags olika nyckeltal. Jämförelsen mellan företagen skulle då bli mer rättvis. Eftersom det är frivilligt att ägna sig åt CSR-arbete är det förståeligt att rapporterna inte är uppbyggda på samma sätt, även om både Telges och Gävles rapporter på det stora hela ger en bild av båda företagens CSR-arbete.

8 Slutsats

Nedan presenterar vi de resultat vi kommit fram till utifrån vår studie. Vi besvarar samtliga frågeställningar enskilt under respektive fråga.

Hur arbetar de två företagen med CSR internt?

De båda företaget ägnar sig åt CSR-arbete i olika utsträckning. Telge arbetar med flera aspekter av socialt ansvar i sin kärnverksamhet och Gävle Energi har ett uttalat miljö- och kvalitetstänkande och kan sägas ha ett smalare arbetssätt.

34 Varför arbetar de så?

Både Telge och Gävle Energi kan identifiera ett antal olika intressenter, vilka påverkar företagen i deras CSR-arbete. Telge arbetar med de fyra aspekterna av CSR i större utsträckning än vad Gävle Energi gör. Anledningen till det är att intressenterna till respektive företag förväntar sig och kräver olika saker av företagen. Det är främst kommunerna som gör att CSR-arbetet skiljer sig åt mellan företagen. Södertälje kommun ställer kravet på Telge att de ska skapa mervärde för invånarna i kommunen. Gävle kommun vill att Gävle Energi ska ta sitt miljömässiga ansvar.

Hur kommunicerar de CSR internt?

Båda företagen använder sig av webbaserade informationsverktyg för att nå ut med informationen till sina anställda. Telge vänder sig främst till cheferna via en chefsportal och menar att chefer och VD:ar är de främsta medierna för informationsspridning i företaget. Gävle Energi har flera produktionsmöten där anställda på alla nivåer i företaget deltar, de har även ett projekt för kompetensutveckling och alla nyanställda får genomgå en introduktionsutbildning där de sätts in i företagets värderingar och vision.

Finns det några likheter och framför allt några skillnader mellan företagens sätt att arbeta med och kommunicera CSR internt, och om det skulle vara så, vad kan det bero på?

Telge och Gävle Energi är två kommunalt ägda företag. En av de huvudsakliga likheterna är att kommunerna har stort inflytande över hur företagen arbetar med CSR. Både Telge och Gävle Energi är miljömedvetna, engagerar sig i projekt samt sponsrar idrottslag i sin respektive kommun. En annan likhet är att den interna kommunikationen kring CSR-arbetet försöker anpassas efter mottagaren på företaget. En del av dessa likheter kan tänkas vara en följd av att det är två stycken energibolag som har undersökts i denna uppsats.

Den största olikheten mellan Telge och Gävle Energi är att CSR är en del av Telges kärnverksamhet och de arbetar med alla delar av socialt ansvarstagande. Gävle Energi tycks inte själva anse att de arbetar med CSR. De lägger störst fokus på miljöfrågor och menar att arbete med andra sociala frågor inte sker i speciellt stor utsträckning. Denna skillnad vad gäller synen på socialt ansvarstagande gör olikheten mellan företagen påtaglig.

35 Denna olikhet tycks vara följden av kommunernas krav på företagen. Telge ska skapa ett mervärde för invånarna i Södertälje och det innebär bland annat att minska arbetslösheten och bostadsbristen. Gävle Energi har krav från kommunen att vara miljömedvetna eftersom företaget har en påverkan på natur och miljö i och med elproduktionen. Det faktum att Gävle Energi säljer och producerar el, medan Telge bara säljer el kan vara ytterligare en orsak till varför företagen skiljer sig åt. Även Telges samarbete med CSR Sweden kan tänkas vara en anledning till varför CSR är mer inkorporerat inom Telge än inom Gävle Energi. Teorin säger att företag inom samma bransch bör vara relativt lika i arbetet med CSR men som vi kan se är så inte alltid fallet. De kan alltså skilja sig åt beroende på hur företagen uppfattar att de bör arbeta med CSR och beroende på vilka krav som ställs på företaget från deras omgivning.

Detta är de resultat vi nått utifrån vår studie. Vi är dock medvetna att resultaten kunde sett annorlunda ut pågrund av flertalet orsaker till exempel om vi valt andra företag så hade svaret kanske sett annorlunda ut. Det hade varit intressant att haft ett kommunalt ägt och ett privatägt företag i studien för att jämföra och utröna eventuella skillnader och likheter mellan dessa och det kan vara något som är värt och intressant för andra att undersöka vidare i framtida studier.

Related documents