• No results found

Allmänna bestämmelser och upplysningar

Bilaga 2: REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET

Kommunstyrelsen har tillsammans med Tekniska förvaltningen gjort vissa förändringar och kompletteringar i det ursprungliga förslaget.

Kungörelse med föreläggande för sakägarna att yttra sig över förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter har införts i tidningen Smålandsposten den 28 december 2013 samt i Post och inrikestidningar. Kopia av kungörelsen samt förslag till skyddsområde och

föreskrifter har dessutom skickats till kända sakägare. E.ON Elnät Sverige AB har i en särskild skrivelse, den 17 april 2014, lämnats tillfälle att yttra sig.

Yttranden har kommit in från Länsstyrelsen i Kronobergs län, SGU, Trafikverket, Christian Horn, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, ett gemensamt yttrande från Sune Carlssons åkeri, EON värme och Långemåla energileveranser, samt från E.ON Elnät Sverige AB.

Länsstyrelsen i Kronobergs län och SGU hade inga erinringar mot förslaget.

Inkomna synpunkter med kommentarer

Trafikverket föreslår att föreskriften om akut halkbekämpning (§ 12.5) ändras så att

undantaget från tillståndplikt utökas från en gång per år till enstaka gånger per år. Saltning av vägen sker endast i undantagsfall och i genomsnitt mindre än en gång om året. Vissa år kan behovet av saltning vara större och då kanske med kort mellanrum, vilket innebär att föreskriften kan bli svår att följa. Föreskriften kan även leda till administrativt arbete utan faktisk miljönytta.

Kommunens kommentar: Föreskriften kan ändras enligt Trafikverkets förslag utan ökad risk för vattentäkten.

Christian Horn (arrendator av jordbruksmark på bland annat Hemset 4:2 och 2:2) föreslår att gränsen för den tertiära zonen flyttas 33 meter så att ingen åkermark berörs. En stor del av den åker som ligger inom vattenskyddsområdet har nyligen planteras med skog.

Kommunens kommentar: Kvarvarande åkerbit innebär inte en sådan risk att den motiverar särskilda föreskrifter. Skogskanten blir en naturlig gräns och gränsen för vattenskyddsområde bör därmed flyttas dit. Skogsbruk regleras redan i skyddsföreskrifterna och föreskrifterna som rör jordbruk bör utgå.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden påpekar att bestämmelsen i §3.1 för sekundär zon att om att endast genomgående transporter undantas från tillståndsplikt, innebär att alla leverenser och hämtning av produkter/avfall till befintliga verksamheter, där transporten är klassad som transport av farligt gods, blir tillståndspliktig. Detta är onödigt krångligt då dessa risker vägs in vid övrig tillståndsprövning och tillsyn. Föreskriften bör därför ändras. Vidare informerar de att § 10.1 hänvisar till upphörd lagstiftning och att nuvarande skrivelse om förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) bör därför ersättas med

miljöprövningsförordningen (2013:251).

Kommunens kommentar: Föreskrifterna bör ändras enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens förslag. Syftet med §3.1 är att tillåta de fåtal farligt gods transporter som sker inom området och inte att begränsa dem.

Sune Carlssons åkeri, EOn värme och Långemåla energileveranser (samtliga

verksamhetsutövare på Hemset 4:4) påpekar att förbudet mot uppställning av farligt gods

transporter försvårar deras flisverksamhet. Vid flisning har lastbilen med sig bränsle i en dubbelmantlad tank.

Kommunens kommentar: Utgångspunkten har varit att aktuella verksamheters

bränslehantering (>250 l) ska kräva tillstånd enligt §2.1 där även eventuell förvaring av bränsle hanteras. Förslagsvis kompletteras §3.1 i sekundär zon med ett undantag för bränslehantering med tillstånd enligt § 2.1. I primär zon bör befintlig skrivelse behållas.

E.ON Elnät Sverige AB har inget att erinra mot förslaget under förutsättning att befintliga anläggningar kan vara kvar i sitt nuvarande läge, att åtgärder för drift och underhåll kan utföras vid behov, att tillträde med fordon och maskiner ej försvåras, samt att de inte drabbas av några kostnader till följd av planerade insatser.

Kommunens kommentar: Den anläggning som berörs är en befintlig transformatorstation som ligger inom dagens vattenskyddsområde och i föreslagen primär zon. Enligt föreslagen

föreskrift är hantering av mer än 50 l petroleumprodukter förbjuden i primär zon vilket innebär att Eon behöver söka dispens för sin anläggning.

Kommunen anser att föreskriften är befogad och att sådan hantering som avses i föreskriften i normalfallet ska vara förbjuden. Det är rimligt att anta att en befintlig samhällsviktig

anläggning med hög säkerhet, som dessutom ligger i utkanten av skyddszonen, kan ges dispens. Det går dock inte att i detta läge föregripa tillsynsmyndighetens prövning.

Ändringar i områdets avgränsning

Ny information om markanvändning i tertiär zon har föranlett att områdets avgränsning ändrats. Cirka 0,5 hektar åker i den östra delen av den tertiära zonen utgår.

Ändringar i skyddsföreskrifterna

Inkomna erinringar på föreslagna skyddsföreskrifter har föranlett ändrad lydelse av ett antal föreskrifter. Nedan redovisas de ändringar som föreslås. Genom text innebär att den tas bort.

Understruken innebär att den lagts till.

Eftersom hela föreskriften om jordbruk utgår, justeras även numreringen av efterföljande föreskrifter.

§ 3 Transport av farligt gods

Primär skyddszon Sekundär skyddszon

3.1 Genomgående transport av farligt gods undantas från tillståndsplikt enligt 2.1 och 2.3

Genomgående transport av farligt gods undantas från tillståndsplikt enligt 2.1 och 2.3

3.2 Uppställning av fordon som transporterar farligt gods är förbjuden.

Uppställning av fordon som transporterar farligt gods är förbjuden, med undantag för bränslehantering med tillstånd enligt § 2.1.

§ 6 Jordbruk

Tertiär skyddszon

6.1 Spridning av växtnäringsämnen på vattenmättad, snötäckt, frusen eller tjälad mark är förbjuden

6.2 För hantering av bekämpningsmedel, se § 4.

§ 10 Miljöfarlig verksamhet

Primär skyddszon Sekundär skyddszon

10.1 Miljöfarlig verksamhet enligt Miljöbalken (1998:808) är förbjuden om verksamheten innebär en risk för förorening av

grundvatten.

Nyetablering av miljöfarlig verksamhet som enligt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är anmälningspliktig

enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) §§10 och 11, får inte ske utan tillstånd om verksamheten innebär en risk för förorening av grundvatten.

§ 12 Väghållning och vägar m.m.

Primär skyddszon Sekundär skyddszon

11.5 Halkbekämpning eller dammbindning med salt eller annan kemikalie får inte ske utan tillstånd.

Saltinblandad sand (2 %) undantas från kravet på tillstånd.

Akut halkbekämpning med salt som sker högst en gång enstaka gånger per år undantas från kravet på tillstånd. Efter sådan halkbekämpning ska

tillsynsmyndigheten informeras.

Halkbekämpning eller dammbindning med salt eller annan kemikalie får inte ske utan tillstånd.

Saltinblandad sand (2 %) undantas från kravet på tillstånd.

Akut halkbekämpning med salt som sker högst en gång enstaka gånger per år undantas från kravet på tillstånd. Efter sådan halkbekämpning ska

tillsynsmyndigheten informeras.

Allmänna bestämmelser och upplysningar Anmälan om olyckshändelse

Olyckshändelser, spill eller läckage, som utgör risk för vattenförorening ska omgående anmälas av den som orsakat eller fått kännedom om händelsen, enligt 2 kap. 1 och 5 §§ lagen om skydd mot olyckor och 2 kap. 4 § förordningen om skydd mot olyckor. Anmälan ska göras till den kommunala räddningstjänsten, tel. 112 och till Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddskontor.

Olyckshändelser som anmäls till räddningstjänsten eller tillsynsmyndigheten miljö- och hälsoskyddskontoret ska omedelbart anmälas vidare till huvudmannen Växjö kommuns tekniska förvaltning.

Bilaga 3: Sändlista sakägare,

Majken och Henry Eriksson Risinge stora mellangård

Börjes Tankcenter AB Järnvägsg. 18, Box 69 360 70 Åseda

Långemåla Energileveranser AB Kyrkgatan 1, Långemåla

570 76 Ruda

E.ON Värme Sverige AB Carl Gustafs väg 1 205 09 Malmö Trafikverket Region Syd Box 543

291 25 Kristianstad

E.ON Elnät Sverige AB Peter Eriksson

Box 1422 701 14 Örebro

Berörda myndigheter

Länsstyrelsen i Kronobergs län 351 86 Växjö

Related documents