• No results found

redovisningen samt yttrande avseende den lagstadgade hållbarhetsrapporten

12 har en annan inriktning och en betydligt mindre omfattning jämfört med den inriktning och omfattning som en revision enligt International Standards on Auditing och god revisions-sed i övrigt har.

Revisionsföretaget tillämpar ISQC 1 (International Standard on Quality Control) och har därmed ett allsidigt system för kvalitetskontroll vilket innefattar dokumenterade riktlinjer och rutiner avseende efterlevnad av yrkesetiska krav, standar-der för yrkesutövningen och tillämpliga krav i lagar och andra

författningar. Vi är oberoende i förhållande till AB Svensk Exportkredit enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

De granskningsåtgärder som vidtas vid en granskning enligt RevR12 gör det inte möjligt för oss att skaffa oss en sådan säkerhet att vi blir medvetna om alla viktiga omständigheter som skulle kunna ha blivit identifierade om en revision utförts.

Den uttalade slutsatsen grundad på en granskning enligt RevR12 har därför inte den säkerhet som en uttalad slutsats grundad på en revision har.

Vår granskning utgår från de av styrelsen och företagsled-ningen valda kriterier, som definieras ovan. Vi anser att dessa kriterier är lämpliga för upprättande av hållbarhetsredovis-ningen.

Vi anser att de bevis som vi skaffat under vår granskning är tillräckliga och ändamålsenliga i syfte att ge oss grund för vårt uttalande nedan.

Uttalande

Grundat på vår revision anser vi att den information i hållbar-hetsredovisningen som omfattas av vårt uppdrag, i allt väsent-ligt, har upprättats i enlighet med de ovan av styrelsen och företagsledningen angivna kriterierna.

En lagstadgad hållbarhetsrapport har upprättats.

Stockholm den 18 februari 2021 Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB

Anneli Granqvist Åsa Ekberg

Auktoriserad revisor Specialistmedlem i FAR

Revisorns rapport från revision av hållbarhets­

redovisningen samt yttrande avseende den lagstadgade hållbarhetsrapporten

Till bolagsstämman i AB Svensk Exportkredit

(publ), org. nr 556084-0315

A­, B­ och C­projekt

Projekt och projektrelaterad finansiering klassificeras enligt OECD:s riktlinjer för social och miljömässig hänsyn vid stats-stödda exportkrediter. Kategori A-projekt innebär att det finns påtagliga risker för potentiell miljö- och social påverkan. Kate-gori B-projekt innebär viss sådan potentiell påverkan och kate-gori C projekt bedöms ha ingen eller mycket liten påverkan.

Attraktiv arbetsgivare

Attraktiv arbetsgivare mäts som ett index med max 100 där följande områden ingår: ledarskap, arbetsbelastning, intres-sant jobb, utvecklingsmöjligheter, jämställdhet och avsaknad av diskriminering, mobbning och sexuella trakasserier.

Avkastning på eget kapital efter skatt

Nettoresultat, uttryckt i procent per annum av innevarande års genomsnittliga (beräknat på rapportperiodens ingående och utgående balans) egna kapital.

Avkastning på tillgångar efter skatt

Nettoresultat, uttryckt i procent per annum av innevarande års genomsnittliga (beräknat på rapportperiodens ingående och utgående balans) balansomslutning.

Bruttosoliditetsgrad

Primärkapitalet uttryckt i procent av ett exponeringsmått beräknat i enlighet med CRR (se not 26).

CIRR­krediter som andel av nyutlåning

Andel statsstödda exportkrediter (CIRR) av nyutlåning.

CIRR­systemet

CIRR-systemet utgörs av svenska statens system för stats-stödda exportkrediter (CIRR-krediter).

Ekvatorprinciperna

Ramverk för riskhantering som antagits av internationella finansinstitut för att fastställa, bedöma och hantera miljö- och sociala risker i projekt.

Empowerment

Empowerment mäts som ett index med max 100 utifrån hur medarbetarna uppfattar att de har motivation, vilja, befogen-heter och kompetens för att bidra till verksamheten.

Genomsnittliga räntebärande skulder

I posten ingår utestående icke efterställd upplåning och efter-ställda skulder (förlagslån). Beräknat på rapport periodens ingående och utgående balans.

Genomsnittliga räntebärande tillgångar

I posten ingår likvida medel, statsskuldsförbindelser/stats-obligationer, andra räntebärande värdepapper än utlåning, utlåning dokumenterad som räntebärande värdepapper, ut -låning till kreditinstitut och ut-låning till allmänheten. Beräknat på rapportperiodens ingående och utgående balans.

Grön utlåning och gröna lån

SEK:s gröna utlåning utgörs av gröna lån som främjar över-gången till en klimatsmart ekonomi. Klassificering sker av hållbarhetsanalytiker inom SEK. Uppföljning och rapportering sker av de effekter lånet gett upphov till, exempelvis minskade växthusgasutsläpp. När termen gröna projekt används är detta samma sak som gröna lån. Gröna lån klassificeras enligt SEK:s ramverk för gröna obligationer och gröna lån finansierar pro-dukter eller tjänster som leder till betydande och påvisbara framsteg mot målet hållbar utveckling.

Hållbara grunder

SEK:s uppdrag är att på kommersiella och hållbara grunder säkerställa tillgång till finansiella lösningar för svensk export-näring. Med hållbara grunder avses att bedriva verksamheten på ett sätt som gynnar hållbar utveckling vilket innebär att agera ansvarsfullt och minimera risken för negativ påverkan och även tillvarata möjligheter till ett hållbart värde skapande.

Indirekt påverkan BNP­tillväxt och arbetstillfällen i Sverige Genom SEK:s utlåning skapas en indirekt påverkan i Sverige bland annat genom att exportaffärer bidrar till BNP-tillväxt och arbetstillfällen. Den indirekta påverkan av SEK:s nyut-låning på Sveriges BNP och sysselsättning beräknas genom multiplikatorer som SCB tagit fram på branschnivå enligt SNI 2007. Modellen beräknar det svenska innehållet i en export-order eller vid en investering. SEK finansierar många olika typer av affärer och alla passar inte nödvändigtvis in i model-len med exakthet. Beräkningarna kan därför endast göras på en övergripande nivå och resultaten bör tolkas försiktigt.

K/I­tal

Summa rörelsekostnader i förhållande till räntenetto och avgifts- och provisionsnetto.

Klimatrisk

Klimatförändringen leder till klimatrisker som kan påverka fysiska tillgångar när den globala medeltemperaturer fort-sätter att stiga med gradvis höjda havsnivåer och ökad genom-snittlig nederbörd.

Kärnprimärkapitalrelation

Kapitalrelationen är kvoten av kärnprimärkapital och totalt riskexponeringsbelopp.

Definitioner

Likviditetstäckningsgrad

Likviditetstäckningsgraden (LCR) – likviditetsmått som visar storleken på SEK:s höglikvida tillgångar i relation till bolagets nettokassautflöde inom 30 kalenderdagar. LCR på 100 procent innebär att bolagets likviditetsreserv är tillräckligt stor för att bolaget ska kunna hantera ett stressat likviditetsutflöde i 30 dagar. EU-reglerna tar, till skillnad från FI-reglerna, bland annat hänsyn till utflöden som motsvarar de behov av att ställa säkerheter avseende derivat som skulle uppstå till följd av effekterna av ett negativt marknads scenario.

Medelstora företag

Företag med en årsomsättning mellan Skr 500 miljoner och Skr 5 miljarder.

Ny långfristig upplåning

Nyupplåning med löptider längre än ett år. Mätetalet är base-rat på affärsdag. I rapport över kassaflöden i koncernen visas beloppet baserat på likviddag. Dessa belopp kan skilja sig något åt då tidpunkten för affärsdag och likviddag kan inträffa i olika rapportperioder.

Nyutlåning

Nyutlåning avser alla nya accepterade krediter, oavsett löptid.

All nyutlåning är inte rapporterad i rapport över finansiell ställning och rapport över kassaflöden i koncernen utan viss del är avtalade, ej utbetalda krediter (se not 23). De rapporte-rade beloppen för avtalade, ej utbetalda krediter kan komma att förändras när de rapporteras i rapport över finansiell ställ-ning, t ex på grund av förändrade valutakurser.

Primärkapitalrelation

Kapitalrelationen är kvoten av primärkapital och totalt riskexponeringsbelopp.

Resultat per aktie före och efter utspädning (Skr) Nettoresultat dividerat med genomsnittligt antal aktier som uppgår till 3 990 000 för samtliga perioder.

Stabil nettofinansieringskvot

Stabil finansiering i relation till bolagets illikvida tillgångar under ett stressat ettårsscenario beräknat i enlighet med Basel III.

Stora företag

Företag med en årsomsättning över Skr 5 miljarder.

Svenska exportörer

Företag som exporterar från Sverige eller underleverantörer till dessa företag.

Systemexport

Innebär export av lösningar där flera leverantörer bidrar.

Total kapitalrelation

Kapitalrelationen är kvoten av total kapitalbas och totalt ris-kexponeringsbelopp.

Utestående icke efterställd upplåning

Summan av skulder till kreditinstitut, upplåning från allmän-heten och emitterade (icke efterställda) värdepapper.

Utestående samt avtalade, ej utbetalda krediter Med utlåning avses krediter som lämnats i form av ränte-bärande värdepapper likväl som krediter som lämnats mot traditionell dokumentation. Dessa belopp utgör SEK:s verkliga utlåning. Enligt SEK:s uppfattning utgör dessa belopp använd-bara mätetal på SEK:s utlåningsvolymer. Kommentarer avse-ende utlåningsvolymer i denna rapport avser därför belopp som baserats på denna definition (se Rapport över finansiell ställning och not 11).

Årlig koldioxidminskning från gröna projekt

Beräknas som en årlig CO2e reduktion för ett typiskt år då projektet är i bruk. Beräkningsprinciper redovisas på sid 126.

Om inte annat anges, uttrycks alla belopp i denna rapport i miljoner (”mn”) svenska kronor (”Skr”), förkortat ”Skr mn” och avser förhållanden i koncernen bestående av moderbolaget och dess dotterbolag. Den internationella koden för svenska kronor, SEK, används inte i denna rapport för att undvika sammanblandning med den använda förkortningen för AB Svensk Exportkredit, vilken bolaget har använt sedan det grundades 1962.

AB Svensk Exportkredit (SEK), organisationsnummer 556084-0315, med säte i Stockholm. SEK är ett publikt bolag i aktiebolagslagens mening. I vissa fall måste ett publikt bolag lägga beteckningen ”(publ.)” till sin firma.