• No results found

Till årsstämman i AB Svensk Exportkredit (publ), org.nr 556084-0315

Annan information än årsredovisningen och koncernredovisningen

Detta dokument innehåller även annan information än årsredo-visningen och koncernredoårsredo-visningen och återfinns på sid 1-7, 32, 122-134 och 140-144. Den andra informationen består även av bolagets ersättningsrapport som vi inhämtade före datumet för denna revisionsberättelse. Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för denna andra information.

Vårt uttalande avseende årsredovisningen och koncern-redovisningen omfattar inte denna information och vi gör inget uttalande med bestyrkande avseende denna andra information.

I samband med vår revision av årsredovisningen och koncern-redovisningen är det vårt ansvar att läsa den information som identifieras ovan och överväga om informationen i väsentlig utsträck ning är oförenlig med årsredovisningen och

kunskap vi i övrigt inhämtat under revisionen samt bedömer om informationen i övrigt verkar innehålla väsentliga felaktigheter.

Om vi, baserat på det arbete som har utförts avseende denna information, drar slutsatsen att den andra informationen innehåller en väsentlig felaktighet, är vi skyldiga att rapportera detta. Vi har inget att rapportera i det avseendet.

Styrelsens och verkställande direktörens ansvar

Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för att årsredovisningen och koncernredovisningen upprättas och att de ger en rättvisande bild enligt lagen om årsredovisning i kredit-institut och värdepappersbolag och, vad gäller koncernredovis-ningen, enligt IFRS, såsom de antagits av EU, och lagen om årsredo-visning i kreditinstitut och värdepappersbolag. Styrelsen och verkställande direktören ansvarar även för den interna kontroll Särskilt betydelsefullt område Hur vår revision beaktade det särskilt

betydelsefulla området Värdering av vissa finansiella instrument i Nivå 2

och Nivå 3 som innehas till verkligt värde

Värderingen av vissa finansiella instrument i Nivå 2 och Nivå 3 var ett fokusområde under revisionen på grund av dess betydelse för den finansiella ställningen och resultatet. Majoriteten av SEK:s tillgångar och skulder värderade till verkligt värde i nivå 2 och nivå 3 innehas för riskhantering relaterade till SEK:s strukturerade upplåning.

I värderingen av finansiella instrument i Nivå 2 och Nivå 3 används till stor utsträckning ej observerbar indata för återkommande beräk-ningar av verkligt värde vilket inbegriper bedömberäk-ningar av ledningen och användandet av uppskattningar, värderingsmodeller och antagan-den som inte är observerbara för tredje part. Indatans observerbarhet ändrades under året givet påverkan COVID-19 hade på de finansiella marknaderna.

Viktiga områden för värdering av finansiella instrument som inne-has till verkligt värde är:

• Riktlinjer och policys för modeller och värdering.

• Interna kontroller av hierarkin för verkligt värde, justeringar av verkligt värde, pristester samt kontroll och styrning av modeller.

• Nivåer och upplysningar om finansiella instrument.

Se årsredovisningen not 1, not 13, not 14 och not 18.

I vår revision bedömde vi utformningen och testade effektiviteten för kontrollerna avseende värdering av finansiella instrument vilka inkluderar:

• bolagets styrning, rapporteringsprocesser och kontroller,

• identifiering, beräkning och övervakning av värderingen av finansiella instrument,

• hierarkin för verkligt värde, justeringar av verkligt värde och prisverifiering,

• dataflöden och datainput för värdering

• kollateralhantering,

• kontroll och styrning av modeller.

För de värderingar som är beroende av icke observerbar indata eller som kräver en högre grad av bedömningar, bedömde vi de antagan-den, metoder och modeller som bolaget använde.

Vi har använt oss av värderingsspecialister för att utföra obero-ende testning av ett urval komplexa modelldrivna värderingar för att bedöma rimligheten i de använda modellerna samt att utvärdera ledningens värdering.

Vi har granskat att upplysningarna som gjorts i årsredovisningen är rimliga.

Nedskrivning av lån till kunder

Redovisning avseende nedskrivning av lånefordringar kräver bedöm-ning av såväl tidpunkten för nedskrivbedöm-ningsbehov som bedömbedöm-ning av storleken av ett sådant nedskrivningsbehov.

SEK reserverar för förväntade kreditförluster i enlighet med IFRS 9.

IFRS 9 kategoriserar lånefordringar i tre olika kategorier som bestäms av nivån på och förändringar i nivå avseende kreditrisk för varje enskilt lån. Den första fasen innebär en förväntad kreditförlust inom 12 måna-der och används för samtliga lån utom i de fall en väsentlig ökning av kreditrisk har inträffat sedan första bokföringstillfället. För låneford-ringar med en väsentligt ökad kreditrisk, kategori 2, eller lånefordlåneford-ringar i fallissemang, kategori 3, beräknas förväntad kreditförlust på hela lånets livslängd.

Förväntad kreditförlust beräknas som en funktion av sannolikheten för fallissemang, exponeringen vid fallissemang, förlusten vid fallisse-mang samt tidpunkten för fallissefallisse-mang.

IFRS 9 tillåter att förväntade kreditförluster justeras med beaktande av professionella bedömningar.

Den globala COVID-19 pandemin har påverkat ledningens bedöm-ning av förväntade kreditförluster. SEK:s IFRS 9 modell utgår från BNP-tillväxtsprognoser för att uppskatta påverkan på sannolikheten för fallissemang. För att adressera osäkerheterna i den nuvarande och framtida marknadsmiljön, vilka ej initialt fångats av SEK:s modelldrivna resultat för förväntade kreditförluster, har SEK gjort en övergripande justering efter företagsledningens samlade bedömning i enlighet med IFRS 9.

Se årsredovisningen not 1 och not 9.

I vår revision bedömde vi utformningen och testade effektiviteten för kontrollerna avseende nedskrivning av lån. Granskningen av interna kontroller inkluderade rutiner för övervakning samt dualitet och nyck-elkontroller i låneprocessen.

Våra kreditmodelleringsexperter har gjort kontrollberäkningar på ett urval av lån för att bedöma riktigheten i beräknade kreditförluster.

För att utvärdera datakvalité har vi stämt av datapunkter i de beräknade kreditförlusterna till källsystem. För att testa övervak-ningen av krediter har vi verifierat riskratings på ett urval av ej ned-skrivna- och nedskrivna lån.

Vi har även granskat justeringar baserade på professionella bedömningar, framtagna som ett resultat av den globala COVID-19 pandemin. Vi har bedömt grunderna och motiven för att redovisa dessa justeringar i årsbokslutet och granskat protokoll för att säker-ställa att justeringarna har föranletts av korrekta kontroller och god-kännanden.

Vi har granskat att upplysningarna som gjorts i årsredovisningen är rimliga.

och koncernredovisning som inte innehåller några väsentliga fel-aktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag.

Vid upprättandet av årsredovisningen och koncernredo-visningen ansvarar styrelsen och verkställande direktören för bedömningen av bolagets och koncernens förmåga att fortsätta verksamheten. De upplyser, när så är tillämpligt, om förhållanden som kan påverka förmågan att fortsätta verksamheten och att använda antagandet om fortsatt drift. Antagandet om fortsatt drift tillämpas dock inte om styrelsen och verkställande direktören avser att likvidera bolaget, upphöra med verksamheten eller inte har något realistiskt alternativ till att göra något av detta.

Styrelsens revisionsutskott ska, utan att det påverkar styrel-sens ansvar och uppgifter i övrigt, bland annat övervaka bolagets finansiella rapportering.

Revisorns ansvar

Våra mål är att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida årsredovisningen och koncernredovisningen som helhet inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag, och att lämna en revisionsberättelse som innehåller våra uttalanden. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men är ingen garanti för att en revision som utförs enligt ISA och god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka en väsentlig felaktighet om en sådan finns. Felaktigheter kan uppstå på grund av oegentligheter eller misstag och anses vara väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i årsredovis-ningen och koncernredovisårsredovis-ningen.

En ytterligare beskrivning av vårt ansvar för revisionen av årsredovisningen och koncernredovisningen finns på Revisorsin-spektionens webbplats: www.revisorsinspektionen.se/revisorns-ansvar. Denna beskrivning är en del av revisionsberättelsen.

Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar Uttalanden

Utöver vår revision av årsredovisningen och koncernredovis-ningen har vi även utfört en revision av styrelsens och verkstäl-lande direktörens förvaltning för AB Svensk Exportkredit (publ) för år 2020 samt av förslaget till dispositioner beträffande bola-gets vinst eller förlust.

Vi tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt för-slaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Grund för uttalanden

Vi har utfört revisionen enligt god revisionssed i Sverige. Vårt ansvar enligt denna beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar.

Vi är oberoende i förhållande till moderbolaget och koncernen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

Styrelsens och verkställande direktörens ansvar

Det är styrelsen som har ansvaret för förslaget till dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust. Vid förslag till utdelning innefattar detta bland annat en bedömning av om utdelningen är försvarlig med hänsyn till de krav som bolagets och koncernens verksamhetsart, omfattning och risker ställer på storleken av

moderbolagets och koncernens egna kapital, konsoliderings-behov, likviditet och ställning i övrigt.

Styrelsen ansvarar för bolagets organisation och förvalt-ningen av bolagets angelägenheter. Detta innefattar bland annat att fortlöpande bedöma bolagets och koncernens ekonomiska situation, och att tillse att bolagets organisation är utformad så att bokföringen, medelsförvaltningen och bolagets ekonomiska angelägenheter i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt. Den verkställande direktören ska sköta den löpande förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer och anvisningar och bland annat vidta de åtgärder som är nödvändiga för att bolagets bokföring ska fullgöras i överensstämmelse med lag och för att medelsförvalt-ningen ska skötas på ett betryggande sätt.

Revisorns ansvar

Vårt mål beträffande revisionen av förvaltningen, och därmed vårt uttalande om ansvarsfrihet, är att inhämta revisionsbevis för att med en rimlig grad av säkerhet kunna bedöma om någon styrelse-ledamot eller verkställande direktören i något väsentligt avseende:

• företagit någon åtgärd eller gjort sig skyldig till någon försum-melse som kan föranleda ersättningsskyldighet mot bolaget

• på något annat sätt handlat i strid med aktiebolagslagen, lagen om bank- och finansieringsrörelse, lagen om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag eller bolagsordningen.

Vårt mål beträffande revisionen av förslaget till dispositioner av bolagets vinst eller förlust, och därmed vårt uttalande om detta, är att med rimlig grad av säkerhet bedöma om förslaget är fören-ligt med aktiebolagslagen.

Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men ingen garanti för att en revision som utförs enligt god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka åtgärder eller försummelser som kan föranleda ersättningsskyldighet mot bolaget, eller att ett förslag till dispositioner av bolagets vinst eller förlust inte är förenligt med aktiebolagslagen.

En ytterligare beskrivning av vårt ansvar för revisionen av förvaltningen finns på Revisorsinspektionens webbplats:

www.revisorsinspektionen.se/revisornsansvar. Denna beskriv-ning är en del av revisionsberättelsen.

Revisorns granskning av bolagsstyrningsrapporten

Det är styrelsen som har ansvaret för bolagsstyrningsrapporten på sid 45-51 och för att den är upprättad i enlighet med årsredovis-ningslagen.

Vår granskning har skett enligt FAR:s uttalande RevR 16 Revi-sorns granskning av bolagsstyrningsrapporten. Detta innebär att vår granskning av bolagsstyrningsrapporten har en annan inriktning och en väsentligt mindre omfattning jämfört med den inriktning och omfattning som en revision enligt International Standards on Auditing och god revisionssed i Sverige har. Vi anser att denna granskning ger oss tillräcklig grund för våra uttalanden.

En bolagsstyrningsrapport har upprättats. Upplysningar i enlighet med 6 kap. 6 § andra stycket punkterna 2–6 årsredovis-ningslagen samt 7 kap. 31 § andra stycket samma lag är förenliga med årsredovisningens och koncernredovisningens övriga delar samt är i överensstämmelse med årsredovisningslagen och lagen om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag.

Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB, 113 97 Stockholm, utsågs till AB Svensk Exportkredit (publ)s revisor av bolagsstämman den 26 mars 2020 och har varit bolagets revisor sedan 22 mars 2017.

Stockholm den 18 februari 2021 Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB

Anneli Granqvist Peter Sott

Auktoriserad revisor Auktoriserad revisor

Inledning

Vi har fått i uppdrag av styrelsen och företagsledningen i AB Svensk Exportkredit (publ) att granska bolagets redovisning för år 2020. Företaget har definierat hållbarhets-redovisningens omfattning på sid 122-134. Den lagstadgade hållbarhetsrapporten definieras på sid 32.

Styrelsens och företagsledningens ansvar för hållbarhetsredovisningen

Det är styrelsen och företagsledningen som har ansvaret för att upprätta hållbarhetsredovisningen inklusive den lagstad-gade hållbarhetsrapporten i enlighet med tillämpliga kriterier respektive årsredovisningslagen. Kriterierna framgår på sid 122-134 i hållbarhetsredovisningen, och utgörs av de delar av ramverket för hållbarhetsredovisning utgivet av GRI (Global Reporting Initiative) som är tillämpliga för hållbarhetsredovis-ningen, samt av företagets egna framtagna redovisnings- och beräkningsprinciper. Detta ansvar innefattar även den interna kontroll som bedöms nödvändig för att upprätta en hållbar-hetsredovisning som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag.

Revisorns ansvar

Vårt ansvar är att uttala en slutsats om hållbarhetsredovis-ningen grundad på vår granskning och lämna ett yttrande avseende den lagstadgade hållbarhetsrapporten. Vårt upp-drag är begränsat till den historiska information som redovisas och omfattar således inte framtidsorienterade uppgifter eller annan TCFD-relaterad information i not 6.

Vi har utfört vår översiktliga granskning i enlighet med ISAE 3000 Andra bestyrkandeuppdrag än revisioner och översiktliga granskningar av historisk finansiell information.

Uppdraget består av en revision av hållbarhetsredovisningen som helhet. En revision syftar till att uppnå en rimlig säker-het, för att försäkra oss om att informationen inte innehåller väsentliga felaktigheter. En revision innefattar att granska ett urval av underlagen för kvantitativ och kvalitativ information i hållbarhetsredovisningen. Vi har utfört vår granskning avse-ende den lagstadgade hållbarhetsrapporten i enlighet med FARs rekommendation RevR 12 Revisorns yttrande om den lagstadgade hållbarhetsrapporten. En granskning enligt RevR 12 har en annan inriktning och en betydligt mindre omfattning jämfört med den inriktning och omfattning som en revision enligt International Standards on Auditing och god revisions-sed i övrigt har.

Revisionsföretaget tillämpar ISQC 1 (International Standard on Quality Control) och har därmed ett allsidigt system för kvalitetskontroll vilket innefattar dokumenterade riktlinjer och rutiner avseende efterlevnad av yrkesetiska krav, standar-der för yrkesutövningen och tillämpliga krav i lagar och andra

författningar. Vi är oberoende i förhållande till AB Svensk Exportkredit enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

De granskningsåtgärder som vidtas vid en granskning enligt RevR12 gör det inte möjligt för oss att skaffa oss en sådan säkerhet att vi blir medvetna om alla viktiga omständigheter som skulle kunna ha blivit identifierade om en revision utförts.

Den uttalade slutsatsen grundad på en granskning enligt RevR12 har därför inte den säkerhet som en uttalad slutsats grundad på en revision har.

Vår granskning utgår från de av styrelsen och företagsled-ningen valda kriterier, som definieras ovan. Vi anser att dessa kriterier är lämpliga för upprättande av hållbarhetsredovis-ningen.

Vi anser att de bevis som vi skaffat under vår granskning är tillräckliga och ändamålsenliga i syfte att ge oss grund för vårt uttalande nedan.

Uttalande

Grundat på vår revision anser vi att den information i hållbar-hetsredovisningen som omfattas av vårt uppdrag, i allt väsent-ligt, har upprättats i enlighet med de ovan av styrelsen och företagsledningen angivna kriterierna.

En lagstadgad hållbarhetsrapport har upprättats.

Stockholm den 18 februari 2021 Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB

Anneli Granqvist Åsa Ekberg

Auktoriserad revisor Specialistmedlem i FAR