• No results found

Redovisningsprinciper och noter

In document Årsredovisning 2 (Page 35-44)

CTT SYSTEMS AB (PUBL.) ORG NR 556430-7741

ÖVERENSTÄMMELSE MED NORMGIVNING OCH LAG

Årsredovisningen är upprättad i en-lighet med årsredovisningslagen och Redovisningsrådets rekommendation RR32:05, Redovisning för juridiska personer. Koncernredovisning upp-rättas ej, eftersom dotterföretagen är vilande och anses av ringa betydelse med hänsyn till kravet på rättvisande bild i enlighet med ÅRL 7:5.

Bolaget tillämpar från 1 juli 2005 Redovisningsrådets rekommendation RR32:05, Redovisning för juridiska personer. Enligt rekommendationen skall juridiska personer, vars värde-papper är noterade på svensk börs eller auktoriserad marknadsplats, utforma sina finansiella rapporter enligt IFRS/IAS men med de undantag och tillägg som anges i nämnda re-kommendation. De undantag som tillämpas är:

- IFRS1: Första gången IFRS tilläm-pas: Bolaget redovisar ingen öppnings-balans och ingen retroaktiv tillämp-ning sker.

- IAS 1: Utformning av finansiella rapporter: Bolaget följer årsredovis-ningslagens uppställningsformer.

- IAS 17: Leasingavtal: Samtliga leasing-avtal redovisas enligt reglerna för operationella leasingavtal.

- IAS 19: Ersättningar till anställda:

Bolagets pensionsplaner redovisas enligt reglerna för avgiftsbestämda pensionsplaner.

Övergången till tillämpningen av RR32:05 och därmed tillämpliga delar av IFRS/IAS har inte medfört någon effekt på bolagets eget kapital.

GRUND FÖR RAPPORTENS UPPRÄTTANDE

Tillgångar och skulder har värderats till historiska anskaffningsvärden om inget annat anges nedan. Fordringar och skulder i utländsk valuta har räknats om till balansdagens kurs.

Att upprätta rapporter i enlighet med RR32:05 och därmed tillämpliga

delar av IFRS/IAS, kräver att före-tagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redo-visningsprinciperna och de redovisade beloppen i resultat- och balansräk-ningarna.

INTÄKTSREDOVISNING

Redovisning av intäkter sker enligt IAS 18. Det ingår inte i bolagets uppgifter att installera produkterna utan detta ombesörjs av kunderna, varför risken övergår till kunden i samband med leverans. Därmed sker intäktsredovisningen vid leverans.

FORDRINGAR, SKULDER OCH LIKVIDA MEDEL I UTLÄNDSK VALUTA

Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta har omräknats till balansdagens kurs. Icke monetära till-gångar och skulder omräknas till va-lutakurs vid anskaffningstillfället.Vid valutasäkring genom terminskontrakt har terminskursen använts vid värde-ring av underliggande fordran eller skuld. Bolaget gör sina inköp huvud-sakligen i inhemsk och i europeiska valutor medan produkterna säljs i USD.Vid större utleveransavtal ter-minssäkrar bolaget USD.

VARULAGER

Varulagret har värderats till det lägsta av anskaffningsvärdet enligt den så kallade först-in-först-ut principen respektive verkligt värde.Verkligt värde är lika med försäljningsvärde med avdrag för försäljningsomkostnader.

SEGMENTREDOVISNING

CTT Systems AB (publ.) har endast en identifierbar rörelsegren, inom vilken hela bolagets verksamhet ryms. Rörelsegrenen omfattar försälj-ning av produkter och tjänster för fuktkontroll i flygplan.

Bolagets försäljning har hittills skett till ett begränsat antal länder på den globala marknad som

flygplans-branschen verkar inom.All fakturering, med undantag för en liten fakturering i svenska kronor, sker i amerikanska dollar. Inga väsentliga skillnader före-ligger vad gäller risker eller möjlig-heter i de olika länderna.

Någon segmentredovisning har av dessa skäl inte befunnits meningsfull.

KONCERNREDOVISNING

CTT Systems AB (publ.) är moder-bolag till de helägda dottermoder-bolagen CTT Systems Incentive AB (556635-4857) med säte i Nyköping och CTT Systems Inc. med säte i Delaware, USA.

Bolagen är vilande och ingen verksamhet har förekommit i något av dotterbolagen. Inga inköp eller försäljningar har skett mellan kon-cernföretagen. Då innehaven ej är väsentliga, utifrån perspektivet att ge en rättvisande bild av företagets re-sultat och ställning har inte någon koncernredovisning upprättats.

FORDRINGAR

Fordringar är efter individuell be-dömning upptagna till belopp varmed de beräknas bli betalda.

ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Materiella och immateriella anlägg-ningstillgångar skrivs av systematiskt utifrån den bedömda nyttjandeperio-den. Avskrivning sker linjärt över fem år. För datautrustning anskaffad fr o m redovisningsåret 2004/2005 sker dock avskrivningen linjärt över tre år. Förbättringsutgifter på annans fastighet skrivs av på den tid som återstår av hyrestiden vid investerings-tillfället.

NEDSKRIVNINGAR

Nedskrivning av tillgångar sker när det redovisade värdet överstiger åter-vinningsvärdet. Med återvinningsvärde avses det högsta av en tillgångs netto-försäljningsvärde och nyttjandevärde.

UTGIFTER FÖR UTVECKLINGSARBETEN

Direkta kostnader för egna utveck-lingsarbeten aktiveras då det är sanno-likt att de ekonomiska fördelar som är förknippade med innehaven kommer att komma företaget till del. Utgifter för att löpande underhålla, anpassa och modifiera befintliga produkter kostnadsförs direkt.Avskrivningar sker linjärt över fem år.

LEASING

Leasingavtal redovisas i juridisk per-son enligt reglerna för operationella leasingavtal. Innebärande att köparen och säljaren står full risk för leasing-objektet.Vidare innebär det att leasingavgifter och hyror kostnadsförs löpande samt att leasingintäkter periodiseras och redovisas linjärt under leasingavtalets löptid.

GARANTIÅTAGANDEN

Avsättningar för garantiåtaganden görs schablonmässigt beräknat på periodens systemförsäljning.

LÅNEKOSTNADER

Lånekostnader belastar resultatet för den period till vilken de hänför sig.

FINANSIELLA TILLGÅNGAR OCH SKULDER

Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inkluderar på till-gångssidan likvida medel, kundfor-dringar samt övriga forkundfor-dringar (finan-siella tillgångar). På skuldsidan åter-finns leverantörsskulder och låneskul-der (finansiella skullåneskul-der).

En finansiell tillgång eller skuld tas upp i balansräkningen när bolaget blir part till instruments avtalsmässiga villkor. Kundfordringar tas upp i balansräkningen när faktura har skickats. Skuld tas upp när motparten har presterat och avtalsenlig skyldighet föreligger att betala, även om faktura ännu inte mottagits.

En finansiell tillgång tas bort från ba-lansräkningen när rättigheterna i avtalet realiseras, förfaller eller bolaget förlorar kontrollen över dem. Det-samma gäller för del i finansiell till-gång. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks. Detsamma gäller för del i finansiell skuld. Förvärv och avytt-ring av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen, som utgör den dag då företaget förbinder sig att förvärva eller avyttra tillgången.

Bolaget klassificerar sina finansiella tillgångar och skulder i följande kate-gorier:

– Finansiella tillgångar eller skulder värderade till verkligt värde över re-sultaträkningen: Tillgångar och skul-der i denna kategori värskul-deras löpande till verkligt värde med värdeförän-dringar redovisade i resultaträkningen.

Likvida medel tillhör denna kategori.

– Kundfordringar och lånefordringar:

Tillgångar i denna kategori värderas till upplupet anskaffningsvärde.

– Finansiella tillgångar som kan säljas:

Tillgångar i denna kategori värderas till verkligt värde varvid nedskriv-ningar redovisas i resulaträkningen.

– Andra finansiella skulder: Skulder i denna kategori värderas till upplupet anskaffningsvärde. Bolagets låneskul-der och leverantörsskullåneskul-der tillhör denna kategori.

37

NOT 1 – NETTOOMSÄTTNING Leasingintäkter

I beloppet för nettoomsättning ingår leasingintäkter avseende uthyrda Zonal Drying™ System med 717 KSEK (föreg. år 702 KSEK). Leasinginkomster faktureras i USD. Beräknade framtida leasinginkomster har omräknats till balansdagens kurs. Återstående leasinginkomster uppgår till totalt 1 231 KSEK (föreg. år 1 170 KSEK). Dessa för-faller till betalning enligt nedan:

Leasingintäkter (KSEK) 2005/2006 2004/2005

Inom 1 år 647 583

Senare än 1 år men inom 5 år 584 587

Senare än 5 år 0 0

1 231 1 170

NOT 2 – ÖVRIGA EXTERNA KOSTNADER Arvoden till revisor (KSEK)

Lindebergs Grant Thornton AB

2005/2006 2004/2005

Revisionsuppdrag 324 141

Övriga uppdrag 53 64

377 205

Revisionskostnader

I beloppet för övriga externa kostnader ingår arvoden och kostnadsersättningar till revisorer enligt följande. Arvoden avseende revisionsuppdrag uppgår till 324 KSEK (föreg. år 141 KSEK). Arvoden avseende andra uppdrag uppgår till 53 KSEK (föreg. år 64 KSEK).

Med revisionsuppdrag avses granskning av årsredovisning och bokföring samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning, övriga arbetsuppgifter som ankommer på bolagets revisor att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan granskning eller genomförandet av sådana övriga arbetsuppgifter. Allt annat är andra uppdrag.

Leasingavgifter

I beloppet för övriga externa kostnader ingår leasingavgifter inklusive hyreskostnader för förhyrda lokaler med 1 301 KSEK (föreg. år 1 250 KSEK). Återstående leasingavgifter inklusive hyreskostnader för förhyrda lokaler uppgår till to-talt 5 865 KSEK (föreg. år 1 810 KSEK). Dessa förfaller till betalning:

Leasingavgifter 2005/2006 2004/2005

Inom 1 år 1 254 939

Senare än 1 år men inom 5 år 4 611 871

Senare än 5 år 0 0

5 865 1 810

NOT 3 – PERSONAL

2005/2006 2004/2005

Medelantalet anställda

Kvinnor 4 5

Män 25 17

Totalt för bolaget 29 22

Styrelsen

Kvinnor 0 0

Män 5 5

5 5

Företagsledning och VD

Kvinnor 1 1

Män 6 4

7 5

Löner och ersättningar

Styrelse och verkställande direktör 1 330 1 164

Övriga ledande befattningshavare 3 378 2 282

Övriga anställda 5 729 5 725

10 436 9 171

Sociala kostnader

Pensionskostnader för styrelse och verkställande direktör 332 162

Pensionskostnader för övriga ledande befattningshavare 584 245

Pensionskostnader övriga anställda 524 379

Övriga sociala kostnader 3 775 3 212

5 215 3 998

FORTS. NOT 3 – PERSONAL

Ersättning och förmåner till VD och styrelsens ordförande

Till styrelsens ordförande och ledamöter utgår arvode enligt bolagsstämmans beslut. Något särskilt arvode utgår ej för kommittéarbete.Tomas Torlöf har avstått att uppbära ersättning för sitt styrelseengagemang. Ersättningen till VD ut-görs av grundlön, rörlig ersättning, bilförmån, pensionsförsäkring och finansiella instrument.

VD 2005/2006 2004/2005

Grundlön 1 270 1 068

Rörlig ersättning 0 0

Bilförmån 59 60

Pensionsförsäkring 332 162

Finansiella instrument 0 0

1 661 1 290

Styrelseordförande

Styrelsearvode 30 30

Övriga ledande befattningshavare

Grundlön 3 378 2 282

Rörlig ersättning 0 0

Bilförmån 124 83

Pensionsförsäkring 584 245

Finansiella instrument 0 0

4 085 2 610

Avtal om framtida pension

Bolagets VD och övriga ledande befattningshavare har rätt till livsvarig pension från 65 års ålder enligt ITP-planen.

Pensionen intjänas succesivt och utgår med fullt belopp om anställningen varar till avtalad pensionsålder.

Rörliga ersättningar

Rörliga ersättningar avser ett bonussystem för VD, rätt till bonus är relaterad till bolagets operativa kassaflöde och utgör en procentsats baserad på nämnda kassaflöde. Några övriga särskilda avtal om pensionsålder eller framtida pen-sion till VD eller övriga ledande befattningshavare finns inte. Bolaget har tecknat en penpen-sionsförsäkring för respektive person och bolagets skyldighet inskränker sig till betalning av avtalad premie under anställningstiden.

Uppsägning och avgångsvederlag

VD och vissa befattningshavare i bolaget har avtal som medger avgångsvederlag om befattningshavaren får lämna sin tjänst på bolagets begäran. Avgångsvederlag inklusive uppsägningslön uppgår för VD till 2 år årslöner och överstiger inte i något fall för övriga 6 månaders lön.

Sjukfrånvaro 2005/2006 2004/2005

Total sjukfrånvaro 5,1% 3,4%

-sjukfrånvaro för män 6,1% 4,1%

-anställda 30-49 år 7,2% 4,8%

Uppgift om långtidssjukfrånvaro har inte lämnats eftersom den kan hänföras till enskild individ. Uppgifter har ej heller lämnats för grupper färre än 10 anställda.

NOT 4 – RÖRELSERESULTAT

2005/2006 2004/2005

Rörelseresultatet har påverkats av valutadifferenser enligt följande:

Valutakursdifferens på fordringar och skulder

av rörelsekaraktär 1 070 –35

NOT 5 – ÅRETS RESULTAT

2005/2006 2004/2005

Årets resultat har påverkats av valutadifferenser enligt följande:

Valutakursdifferens på fordringar och skulder

av rörelsekaraktär 1 070 –35

Valutakursdifferens på fordringar och skulder

av finansiell karaktär –322 –1

748 –36

NOT 6 – RESULTAT PER AKTIE

Resultat per aktie har beräknats som årets resultat dividerat med genomsnittligt antal utestående aktier under perioden.

Det genomsnittliga antalet aktier var 8 528 091 (6 914 375).

39 39

NOT 7 – BALANSERADE UTGIFTER FÖR UTVECKLINGSARBETEN

2006-06-30 2005-06-30

Ingående anskaffningsvärde 19 313 14 787

Inköp 2 935 4 526

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 22 248 19 313

Ingående avskrivningar –11 273 –10 564

Årets avskrivningar –2 255 –709

Utgående ackumulerade avskrivningar –13 528 –11 273

Ingående nedskrivningar –148 –148

Årets nedskrivningar 0 0

Utgående ackumulerade nedskrivningar –148 –148

Utgående planenligt restvärde 8 572 7 892

Aktiverat belopp avser framtagande och befuktning till A380 samt A380 First Class. A380 First Class projektet pågår varför avskrivning inte påbörjats. För forskning och utveckling har kostnadsförts 2,2 MSEK (föreg. år 2,0 MSEK).

NOT 8 – MASKINER OCH ANDRA TEKNISKA ANLÄGGNINGAR

2006-06-30 2005-06-30

Ingående anskaffningsvärde 875 875

Inköp 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 875 875

Ingående avskrivningar –875 –875

Försäljning/utrangeringar 0 0

Årets avskrivningar 0 0

Utgående ackumulerade avskrivningar –875 –875

Utgående planenligt restvärde 0 0

NOT 9 – INVENTARIER, VERKTYG OCH INSTALLATIONER

2006-06-30 2005-06-30

Ingående anskaffningsvärde 9 158 8 917

Inköp 1 381 325

Förbättringsutgifter på annans fastighet 2 615 0

Försäljningar/utrangeringar –146 –84

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 13 008 9 158

Ingående avskrivningar –7 063 –5 795

Försäljningar/utrangeringar 109 62

Årets avskrivningar inventarier, verktyg –1 130 –1 275

Årets avskrivningar förbättringsutgifter

annans fastighet –93 –55

Utgående ackumulerade avskrivningar –8 177 –7 063

Utgående planenligt restvärde 4 831 2 095

varav inventarier som uthyrs:

Ingående anskaffningsvärde 891 891

Inköp 365 0

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 1 256 891

Ingående avskrivningar –572 –296

Årets avskrivningar –266 –276

Utgående ackumulerade avskrivningar –838 –572

Utgående planenligt restvärde 419 319

NOT 10 – ANDELAR I KONCERNFÖRETAG

2006-06-30 2005-06-30

Ingående anskaffningsvärde 101 101

Inköp 0 0

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 101 101

Utgående bokfört värde 101 101

FORTS. NOT 10 – ANDELAR I KONCERNFÖRETAG

Avser dels försäljningsbolag för Nord-Amerika med 1 KSEK som för närvarande är vilande och dels CTT Systems Incentive AB med 100 KSEK som har till uppgift att administrera incitamentsprogram för befintliga och kommande personal.

NOT 11 – ANDELAR I KONCERNFÖRETAG

Företagets säte Antal andelar Kapitalandel Bokfört värde

CTT Systems Inc. Delaware 100 100% 1

CTT Systems Incentive AB Nyköping 1000 100% 100

101

NOT 12 – VARULAGER

2006-06-30 2005-06-30

Lager råvaror 9 573 9 924

Lager hos leverantör 833 811

Produkter i arbete 964 880

Lager av färdigvaror 700 234

12 070 11 849

NOT 13 – KUNDFORDRINGAR

Kundfordringar utgörs till sin helhet av utestående fordringar på levererade varor till kund. Några reserveringar finns ej och kundförluster uppgick till 0 (0) KSEK.

NOT 14 – SKATTEFORDRINGAR

Bolaget har outnyttjade skattemässiga underskott uppgående till 122 MSEK (108 MSEK). Någon uppskjuten skatte-fordran har ej beräknats på dessa underskott. Någon skillnad mellan nominell och effektiv skatt föreligger inte. Det finns ej någon förfallotidpunkt på outnyttjat skattemässigt underskott.

NOT 15 – FÖRUTBETALDA KOSTNADER OCH UPPLUPNA INTÄKTER

2006-06-30 2005-06-30

Upplupna inkomsträntor 71 10

Förutbetalda hyror 334 101

Förutbetalda försäkringskostnader 323 294

Förutbetald leasing 62 115

Upplupna leasingintäkter 306 258

Förutbetalda underhålls- och licensavgifter 187 228

Fordran EU-projekt 128 67

Fordran ej slutdebiterade kundorder 0 0

Förutbetalda STC-kostnader 0 0

Förutbetalda mässkostnader 56 107

Övriga interimsfordringar 319 230

1 785 1 410

NOT 16 – AVSÄTTNINGAR FÖR GARANTIÅTAGANDEN

2006-06-30 2005-06-30

Ingående avsättning 1 025 612

I anspråktagna belopp –435 –1 364

Årets avsättning 591 1 777

Utgående avsättning 1 181 1 025

Det förväntade utflödet av avsatta medel bedöms ligga i nivå med den procentuella avsättning för motsvarande period på systemsförsäljningen som sker. Avsättningen förväntas utnyttjas under den kommande 4-års perioden. I takt med en ökad systemsförsäljning och ökat antal system under garantiansvar kommer den utgående avsättningens storlek att öka.

NOT 17 – FÖRSKOTT FRÅN KUNDER

Av belopppet 11 497 KSEK utgör 10 861 KSEK förskott på utveckling av system.

41 41

NOT 18 – UPPLUPNA KOSTNADER OCH FÖRUTBETALDA INTÄKTER

2006-06-30 2005-06-30

Semesterlöneskuld 1 285 1 189

Upplupna sociala avgifter 415 386

Upplupen löneskatt 540 380

Upplupen provision och royalty 916 492

Upplupna försäljningsrabatter 0 0

Förutbetalt EU-bidrag 0 0

Upplupna konsultarvoden 162 85

Övriga interimsskulder 945 750

4 263 3 282

Industrifonden har rätt till royalty motsvarande 1,75% av nettofaktureringsvärdet av försålda exemplar av produkterna samt annan ersättning hänförlig till produkterna. Royalty utgår vidare med 25% av alla intäkter som CTT uppbär, till följd av avtal med tredje man om option att erhålla rätt eller om upplåtelse av rätt på licens tillverka eller försälja pro-dukterna eller annan ersättning hänförlig till propro-dukterna. CTTs skyldighet att erlägga royalty till Industrifonden gäl-ler fram till och med år 2006.

NOT 19 – FÖRETAGSINTECKNINGAR

Företagsinteckningar avser säkerhet för bolagets checkkredit på 3 MSEK. Denna var outnyttjad vid bokslutstillfället.

NOT 20 – AKTIEÄGARTILLSKOTT

Ett villkorat aktieägartillskott om 4,9 MSEK är lämnat av Volito AB. I enlighet med bolagsordningen kan inte utdel-ning ske förrän återbetalutdel-ning skett till Volito AB.

NOT 21 – INBETALNING FRÅN KUNDER M.FL.

2005/2006 2004/2005

Nettoomsättning enligt resultaträkning 23 748 12 803

Övriga rörelseintäkter enligt resultaträkning 2 263 2 222

Förändring av kundfordringar –2 291 1 959

Förändring av förskott från kunder 11 301 –933

Förändring av förutbetalda rörelseintäkter 322 –7

Förändring av upplupna rörelseintäkter –48 202

35 295 16 246

NOT 22 – UTBETALNINGAR TILL LEVERANTÖRER OCH ANSTÄLLDA

2005/2006 2004/2005

Råvaror och förnödenheter enligt resultaträkning –6 626 –3 769

Aktiverade omkostnader för produktutveckling 2 935 4 526

Övriga externa kostnader enligt resultaträkning –14 741 –13 186

Personalkostnader enligt resultaträkning –16 178 –13 614

Valutakursförluster av rörelsekaraktär –1 119 –429

Lagerförändring –221 –4 588

Förändring av förutbetalda kostnader –265 419

Förändringar i övriga fordringsposter –962 –109

Förändringar av leverantörsskulder 2 202 821

Förändringar i övriga skuldposter 872 209

–34 103 –29 720

NOT 23 – LIKVIDA MEDEL

Posten likvida medel i kassaflödesanalysen motsvaras av balansposten Kassa och bank i balansräkningen.

NOT 24 – FINANSIELLA TILLGÅNGAR OCH SKULDER

Nedan presenteras bolagets finansiella tillgångar och skulder i de för bolaget valda kategorierna:

2006-06-30 2006-06-30 2005-06-30 2005-06-30 Finansiella tillgångar värderade till Verkligt Redovisat Verkligt Redovisat

verkligt värde över resultaträkningen värde värde värde värde

Likvida medel i SEK 1 604 1 604 985 985

Likvida medel i USD 2 344 2 344 358 358

Likvida medel i EUR 3 3 1 1

Andel i Nordea Inst. Penningmarknad 5 035 5 035 5 043 5 043

Andel i Nordea Likviditetsinvest 0 0 7 348 7 348

8 987 8 987 13 735 13 735

2006-06-30 2006-06-30 2006-06-30 Verkligt Redovisat Maximal

Kundfordringar och lånefordringar värde värde kreditrisk

Kundfordringar 4 093 4 093 4 093

Övr. kort- och långfristiga fordringar 1 785 1 785 1 785

5 878 5 878 5 878

2005-06-30 2005-06-30 2005-06-30 Verkligt Redovisat Maximal

Kundfordringar och lånefordringar värde värde kreditrisk

Kundfordringar 1 802 1 802 1 802

Övr. kort- och långfristiga fordringar 1 410 1 410 1 410

3 212 3 212 3 212

2006-06-30 2006-06-30 2005-06-30 2005-06-30 Verkligt Redovisat Verkligt Redovisat

Andra finansiella skulder värde värde värde värde

Leverantörsskulder 4 369 4 369 2 167 2 167

Övr. kort- och långfristiga skulder 16 552 16 552 3 478 3 478

20 921 20 921 5 645 5 645

Finansiella tillgångar som kan säljas

Valutaterminer avser kurssäkring av kundfordringar i USD vilka förfaller till betalning enligt nedan:

2006-11-30 560 000

2006-12-28 65 000

2007-03-03 130 000 2007-04-30 130 000 2007-05-30 160 000

2007-07-31 60 000

Totalt 1 105 000 USD

Det av Nordea beräknade marknadsvärdet på ovanstående terminer uppgick per 2006-06-30 till 509 KSEK.

NOT 25 – TRANSAKTIONER MED NÄRSTÅENDE Några närståendetransaktioner har ej genomförts under året.

NOT 26 – POLICY FÖR FINANSIELL RISKHANTERING

Det övergripande målet för bolagets finansfunktion är att tillhandahålla en kostnadseffektiv finansiering av bolagets verksamhet samt att tillhandahålla en säker medelsförvaltning med marknadsmässig avkastning på placerade medel.

Det övergripande målet för den finansiella riskhanteringen är att minimera riskerna för negativ påverkan på bolagets resultat. Härav följer att bolagets finansiella investeringar skall ske med en låg riskprofil.Vid större riskexponeringar, exempelvis för valutakursdifferenser, skall säkring tillämpas.

43 43

FORTS. NOT 26 – POLICY FÖR FINANSIELL RISKHANTERING

Nedan beskrivs bolagets bedömda riskexponering med åtföljande riskhantering:

Valutarisker

Bolagets verksamhet bedrivs huvudsakligen i Sverige men är genom sin internationella verksamhet utsatt för valuta-fluktuationer. Inköp görs huvudsakligen i inhemsk och europeiska valutor (SEK, £ och EURO) medan produkterna säljs i amerikanska dollar. Bolagets policy är att risksäkra ca 70 % av den kommande 12-månadersperiodens kund-fordringar när valutarisken inte balanseras av motsvarande skulder i utländsk valuta.

Ränterisker

Bolagets ränterisker avser dels värdet på innehav av räntebärande värdepapper dels bolagets finansiering hos kredit-institut. Innehav av räntebärande värdepapper skall alltid avse papper med hög likviditet vilka snabbt kan avyttras i händelse av befarade förändringar i det allmänna ränteläget.

Marknadsrisker

Bolagets marknadsrisker består i att innehavet av marknadsnoterade värdepapper sjunker i värde på grund av allmänna värdeförändringar. Innehav av marknadsnoterade värdepapper skall alltid avse papper med hög likviditet vilka snabbt kan avyttras i händelse av befarade förändringar i det allmänna ränteläget.

Kreditrisker

Bolagets kreditrisker är främst knutna till kundfordringarna. P.g.a. de täta kontakter som bolaget har med presumtiva kunder före leverans kan en välgrundad kreditbedömning göras före leverans vilken också fortsätter som en löpande bevakning av pågående kundrelationer.

Kassaflödesrisker

Bolaget har för närvarande ett negativt kassaflöde och är beroende av kapitaltillskott från bolagets aktieägare. Efter-som bolagets produkter ska användas under en lång tid i flygplan är det även viktigt att bolaget har tillräckliga re-server för att upprätthålla ett förtroende bland kunder och samarbetspartners. Det kan därför inte uteslutas att bolaget kan komma att behöva genomföra ytterligare nyemissioner i framtiden.

NYKÖPING 2006-09-27

Karl-Axel Granlund Anders Helmner Lars Solin

Ordförande

Tomas Torlöf Dag Waldenström Torbjörn Johansson

Verkställande direktör Vår revisionsberättelse har avgivits 2006-10-02.

Håkan Andréasson Göran Jonsson

Auktoriserad revisor Godkänd revisor

Lindebergs Grant Thornton AB Lindebergs Grant Thornton AB

Vi har granskat årsredovisningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande direktörens för-valtning i CTT Systems AB (publ.) för räkenskapsåret 2005-07-01 – 2006-06-30. Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för räkenskapshandlingarna och förvaltningen och för att årsre-dovisningslagen tillämpas vid upprättande av årsredovisningen.Vårt ansvar är att uttala oss om årsredovis-ningen och förvaltårsredovis-ningen på grundval av vår revision.

Revisionen har utförts i enlighet med god revisionssed i Sverige. Det innebär att vi planerat och genomfört revisionen för att med hög men inte absolut säkerhet försäkra oss om att årsredovisningen inte innehåller väsentliga felaktigheter.

En revision innefattar att granska ett urval av underlagen för belopp och annan information i räken-skapshandlingarna. I en revision ingår också att pröva redovisningsprinciperna och styrelsens och verk-ställande direktörens tillämpning av dem samt att bedöma de betydelsefulla uppskattningar som styrelsen och verkställande direktören gjort när de upprättat årsredovisningen samt att utvärdera den samlade in-formationen i årsredovisningen.

Som underlag för vårt uttalande om ansvarsfrihet har vi granskat väsentliga beslut, åtgärder och förhållanden i bolaget för att kunna bedöma om någon styrelseledamot eller verkställande direktören är ersättningsskyldig mot bolaget.Vi har även granskat om någon styrelseledamot eller verkställande direk-tören på annat sätt handlat i strid med aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen.

Vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan.

Vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan.

In document Årsredovisning 2 (Page 35-44)

Related documents