• No results found

Reflektion av den pedagogiska metoden forumspel

In document Forumspel, en metod mot mobbning? (Page 32-35)

7 Sammanfattning och slutdiskussion

7.2 Reflektion av den pedagogiska metoden forumspel

Studien följde Rasmussons och Erberths (2008) dramapedagogiska rekommendation att redan från början skapa en trygg och tillåtande atmosfär där eleverna kan utveckla sin kreativitet och träna bort hinder son rädslor och osäkerhet (s. 65). Lektionerna var planerade för att ge gott om tid till uppvärmningsövningar och värderingsövningar, innan själva arbetet med forumspelen. Efter forumspelen följde intressanta diskussioner och reflektioner som avslutades med en miniutvärdering. Lektionen med kroppsspråk och statusövningar uppskattades av eleverna som uttryckte att de fick användning av dessa kunskaper i

33

verkligheten, vad gällande hur vi både kan påverka och påverkas av kroppsspråket. I forumspelen använde eleverna sig av högstatus och lågstatusövningarna som Johnstone (1985) menar är en nödvändig kunskap för en skådespelare som önskar skapa olika rollkaraktärer (s. 37). Eleverna var engagerade både i hela arbetsprocessen med forumspelen. i forumspelen. De lyssnade på varandra och fick på så sätt nya infallsvinklar och aspekter för olika sätt att tänka och resonera. Det märktes att eleverna påverkades av forumspelen på så sätt att stämningen och engagemanget ökade i de efterföljande diskussionerna. Viss genans för att uppträda inför varandra i forumspel observerades hos några elever denna gick snabbt över. Det är också viktigt att pedagogen är lyhörd inför olika situationer som kan uppstå i arbetet med forumspel och drama. förstår hur man kan handskas med olika situationer som kan uppstå i arbete med forumspel eller med drama. I litteraturdelen beskrivs olika uttryck för kränkande behandling eller mobbning. När jag jämför dessa med de som eleverna uppgav ser jag flera likheter. I rollspelen förekom maktutövning på liknande sätt som beskrivs under litteraturkapitlet av Coloroso (2004) exempelvis rätten att utesluta, en känsla av berättigande, avsikt att skada. Detta förekom i alla rollspelen som eleverna framförde. Enligt Pikas (1989) handlar mobbning om gruppvåld mot enskild person. I elevernas forumspel kunde klassen se fem olika situationer, varav samtliga gestaltade att en person utsattes för kränkande behandling eller mobbning av två eller flera personer. Aggressionens uttryck liknade de beteenden om psykisk, fysisk och verbala kränkningar som Frånberg och Wrethander (2011) beskriver. I rollspelen kan jag se likheter med hur de mobbades personlighet gestaltades som stämmer överens med de personligheter som Olweus beskriver: lugna, underdåniga, passiva, osäkra och försiktiga. På BRIS hemsida beskrivs att mobbaren kan vara osäker och rätt för att själv bli utsatt och på grund av det vara den som utsätter andra för kränkande behandling eller mobbning. I spelen med eleverna kunde jag inte se några sådana aspekter.

7.3 Slutord

Om studiens syfte och vad jag kommit fram till

Huvudsyftet med min uppsats var att ta del av elevernas åsikter gällande den pedagogiska metoden forumspel och också att ta del av elevernas upplevelser av vad den pedagogiska metoden forumspel kan bidra med i skolans förebyggande arbete mot kränkande behandling och mobbning. Genom arbetet med eleverna och deras skriftliga utvärdering, har jag fått ta del av deras tänkvärda, kloka och intressanta åsikter och upplevelser av forumspel som metod. Jag har kommit fram till att det finns både fördelar och vissa risker med den pedagogiska

34

metoden forumspel. Metodens fördelar är, enligt eleverna, att de fått en insikt i hur andra människor tänker och känner och ökad förståelse för hur den som blir utsatt för kränkande behandling eller mobbning upplever situationen. Byréus (2001) menar att det finns många olika sätt att komma tillrätta med ett problem. Syftet med att diskutera tillsammans under och efter forumspelen, ger deltagarna möjligheter att både uttrycka sina egna tankar men också att inspireras av de andras åsikter och idéer (s. 84). Eleverna tyckte att det var intressant att höra sina klasskamraters åsikter och upplevde att de tänkte till mer, fick nya synvinklar och att de kunde se att det finns en chans att förändra en till synes låst situation, även för den som är förtryckt. Eleverna menar att det var skillnad på att se ett rollspel om kränkande behandling och mobbning mot att istället endast tala om det. Åtta av elva elever kan tänka sig att använda forumspel i skolan som metod mot kränkande behandling, medan tre av elva elever inte kan tänka sig att göra det.

Studiens frågeställningar besvarades

Min första frågeställning var att försöka få svar på vilka åsikter eleverna hade om den pedagogiska metoden forumspel och vad de ansåg att metoden skulle kunna bidra med i skolans arbete mot kränkande behandling och mobbning. Vidare var min andra frågeställning att ta reda på elevernas upplevelser under forumspelen. I det praktiska arbetet med eleverna och i skrivprocessen har mina centrala begrepp (mobbning, pedagogiskt drama och forumspel), tillsammans med min teoretiska utgångspunkt (kritiskt frigörande perspektiv) varit en grundstomme för att förstå, utveckla och kategorisera datainsamlingen. Svar på studiens frågeställningar uppnåddes genom en kombination av elevernas skriftliga utvärdering samt att lyssna på eleverna, studera hur de arbetade individuellt och i gruppen samt genom alla värdefulla anteckningar. Dessa anteckningar gjordes under och efter samtliga lektionstimmar, det vill säga forumspelen med efterföljande reflektion och diskussion samt muntlig utvärdering. Det insamlade materialet jämfördes, bearbetades och analyserades och redovisades därefter i resultatkapitlet, analyskapitlet och i sammanfattningen.

Litteraturen stämmer väl överens med mitt ämnesval och jag har haft ett stort stöd av Byréus metodbeskrivningar om hur man arbetar med forumspel och Sternudds metodbeskrivning om ett kritiskt frigörande perspektiv. Enligt det kritiskt frigörande perspektivet erövrar eleverna redskap för att i ord och handling undersöka maktrelationer, vilka har synliggjorts i forumspelen. Eleverna lär sig att bearbeta både sina egna och andra människors värderingar. Som jag nämnde i litteraturkapitlet, handlar det enligt Sternudd (2000) om att utifrån de förtrycktas position, erövra kunskap om vilka möjliga konsekvenser

35

som kan uppstå i försöken att häva förtryck. Rasmussons och Erberths (2008) pedagogiska tillvägagångssätt fungerade bra för att introducera eleverna i arbetet med forumspel. Det är, enligt Rasmusson och Erberth, viktigt att skapa en trygg grund för att få eleverna att våga göra rollspel inför varandra och ha ett tillåtande arbetsklimat inför det fortsatta arbetet (s. 9).

Sist men inte minst hade jag glädjen av att få genomföra studien med den här åttondeklassen, som delade med sig av sina åsikter och upplevelser på ett öppenhjärtligt och engagerat sätt.

In document Forumspel, en metod mot mobbning? (Page 32-35)

Related documents