• No results found

Reflektioner om interaktivitet och liveness i relation till min konstnärliga praktik

Interaktivitet handlar inte bara om att något kan påverkas av yttre agenter. En skörhet uppstår då något accepteras som interaktivt – det har inte en färdig form, det är inte en monolog som presenteras för den maktlösa mottagaren. Det interaktiva objektet får en plötslig närvaro i nuet, en momentan sammansättning som kan rubbas och för alltid förloras. Visserligen har mina tittares åsikter och idéer en potential att påverka den resulterande musiken, men jag upplever denna skörhet som mer inflytelserik i min praktik.

Vad är egentligen “live” på min stream? Livemusik handlar om ett, möjligen improvisatoriskt, framförande av ljudande material. Jag framför inte mina låtar live på Twitch, och i princip allt jag spelar in kräver ett flertal tagningar innan jag är nöjd. Ibland lyssnar jag inte igenom en hel låt under ett arbetspass, utan hoppar runt mellan olika musikaliska passager och justerar parametrar, spelar in eller tar bort lager. Ett atomiserat perspektiv på vad jag gör inför kameran är rätt ointressant - jag improviserar på gitarren, justerar en EQ-kurva, krånglar med en

glappande kabel. Om vi inte ser strävan mot en färdig produkt blir det hela ganska bisarrt. Detta skiljer sig från ett live-framförande av musik, där varje ögonblicksbild (säg, tio sekunder) innehåller något färdigt - resultatet uppstår samtidigt som utförandet. Min process är förskjuten, de olika lagren (framförande respektive ljudande resultat) sker inte längre parallellt. Det uppstår en temporal komprimering, där 95 timmars arbete ger 16.5 minuters färdig musik. Trots detta är min stream live. Det performativa har upphört att vara ett framförande och är istället en serie mikro-improvisationer som jag bedömer och kombinerar, inför publik.

Om jag arbetar i ensamhet och inte streamar, upplever jag att alla steg på vägen karaktäriseras av känslan av att en punkt på att göra-listan är överstruken, och att fokus ligger på resultatet och dess slutgiltiga presentation. Närvaron av publik tycks leda till en större lekfullhet och ett snabbare beslutsfattande: om det känns bra så är det bra, och upptäckandet dominerar. Den

24 / 37

något skrämmande skörheten i ögonblicket nyttjas till fullo och ger ett förändrat, kanske naivare, musikaliskt resultat - och en snabbare, roligare och intressantare konstnärlig process. Gränserna och definitionerna av vad ”live” betyder ifrågasätts kraftigt då vi skärskådar mitt projekt – musiken är, i sig, knappast live. Samtidigt motiveras mitt arbete med streaming av att det finns en publik som ser mig skapa musik i realtid, och det ljudande resultatet är starkt färgat av denna liveness. Är Underachieve en live-EP? Jag tror inte det, och det känns som att jag saknar ett ord mellan ”studio-producerad skiva” och ”live-inspelning”.

25 / 37

NÄSTA STEG

Potentialen för musikproduktions-streams är oklar. Det finns en del kända namn, men de kanaler som drar 1000+ tittare är främst artister som är etablerade sedan tidigare29 och använder Twitch för en frågestund med sina fans eller för att visa några timmars produktionsjobb. Bland de som streamar mycket på Twitch har jag inte hittat någon som gör det från en seriösare inspelningsstudio och konsekvent visar en majoritet av skapandeprocessen30. Om man tar en titt på YouTube blir det snabbt tydligt att intresset för musikproduktion är stort. Det finns ett flertal kanaler som gör informativa videos med recensioner, förklaringar av koncept, studiodagböcker med mera. Hur stor del av denna publik som är intresserad av det lägre tempo som infinner sig i musikproduktions-streams är osäkert, och sannolikt måste en tittare finna streamerns

musikaliska uttryck tolererbart för att se kanalen som intressant.

Det är relevant att forska vidare i hur publikens upplevelse av musiken förändras av att ha sett processen bakom - urholkas upplevelsen av det slutgiltiga verket, eller förstärks den? Jag förvånades av de positiva svaren tittarna gav i frågan, och ett större dataunderlag vore intressant. Hur påverkas tittarens upplevelse och intresse av deras musikaliska kompetensnivå?

Jag hoppas finna tid att gå igenom videomaterialet från projektet (alla streams är sparade) och uppdatera Flow Cartography med mer data om hur jag jobbar. Arbetet med Underachieve är i princip fullständigt dokumenterat, och detta material bör kunna bidra till en schematisk modell av min kreativa process.

Det vore konstruktivt att reda ut terminologin kring streaming av arbetsprocesser, och frågan om liveness är spännande i sammanhanget. Var går gränsen mellan process, performance och resultat? Vad är det egentligen publiken ser och hör, och vad har det för värde? Är streamen eller den färdiga musiken den huvudsakliga produkten, och spelar det roll?

29 Mike Shinoda, Herman Li, m.fl. Det finns fler etablerade namn, men det verkar ovanligt att en kanal i “music production”-kategorin har över 200 samtida tittare.

30 Ett undantag är Deadmou5, som länge har streamat delar av sitt musikaliska arbete, men jag tror inte att han gör

26 / 37

Musik-kategorin på Twitch har växt mycket snabbt, och jag fick i dagarna då detta skrivs ett email från Twitch där de bad mig svara på några frågor. De skrev

In the last few weeks, Twitch has seen unprecedented growth in music and we want to hear how we could better help music creators like you connect directly with your fans

and provide tools to make money from your art.31

Jag undrar detsamma. Musikproduktion inför publik känns nytt och trevande, fyllt av potential för nya uttryck, karriärmöjligheter och en fortsatt demokratisering av kreativt kunnande.

Samtidigt bidrar det till en filtrering av kultur genom några få storföretags digitala plattformar. I värsta fall kan streaming av produktionsarbete bli något som förväntas av artister, i likhet med dagens etablerade sociala medier. Om det börjar ses som självklart att alla seriösa artister ska streama sitt produktionsarbete för ökad exponering, riskeras förhöjd arbetsbelastning och kränkningar av privatlivet för de som ej trivs i kamerans blick. Detta vore mycket negativt. Min förhoppning är att streaming av musikskapande kan fördjupa relationen mellan artist, musik och publik för de som uppskattar formatet, utan att inkräkta på dem som föredrar att arbeta bakom stängda dörrar.

27 / 37

REFERENSLISTA

Auslander, Philip. Digital Liveness: A Historico-Philosophical Perspective. PAJ: A Journal of Performance and Art, vol. 34, no. 3, 2012, pp. 3–11.

http://direct.mit.edu/pajj/article-pdf/34/3(102)/3/1795591/pajj_a_00106.pdf Cirillo, Francesco. The Pomodoro Technique. 2007-06-15.

http://baomee.info/pdf/technique/1.pdf

Dredge, Stuart. ”DistroKid will fast-track artists to Twitch affiliate status”. Musically.com. 2021-02-25.

https://musically.com/2021/02/25/distrokid-will-fast-track-artists-to-twitch-affiliate-status/ (Hämtad 2021-03-20).

Kim, Matt T.M. “Twitch DMCA Strike Causes Panic as Streamers Worry Their Channels Could Be Banned”. 2020-10-03.

https://www.ign.com/articles/twitch-dmca-music-takedowns-what-streamers-can-do (Hämtad 2021-03-20).

Kaplan, Philip. ”New partnership helps DistroKid members connect with fans on Twitch”. Distrokid.2021-02-24

https://news.distrokid.com/twitch-affiliate-d7ae8bd47be/ (Hämtad 2021-03-20). Kelly, Kevin. ”1,000 True Fans”. KK. 2008-03-04.

https://kk.org/thetechnium/1000-true-fans/ (Hämtad 2021-04-01).

Kim, Matt T.M. “Twitch DMCA Strike Causes Panic as Streamers Worry Their Channels Could Be Banned”. IGN. 2020-10-23.

Kosman, Adele. Livekonserten som kompositionsverktyg i elektroakustisk musik: Komponera i

realtid. Royal College of Music in Stockholm, Department of Composition and Conducting.

2020.

Lee, Jimson. ”Training and the 80-20 rule of Pareto’s Principle”. Aryta Ltd. 2008-11-20. https://speedendurance.com/2008/11/20/training-and-the-80-20-rule-of-paretos-principle Pressfield, Steven. The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative

Battles, Black Irish Entertainment LLC, 2012

Sanden, Paul, Liveness in modern music: musicians, technology, and the perception of

28 / 37

The Twitch Research Team, epostkommunikation (massutskick till “music”-streamers) 30 mars 2021.

Trxstxssx och Brynard, Alec. ”Putting it out there”. More indie. 2021-04-15.

https://www.moreindie.com/2021/04/15/making-an-ep-with-a-camera-staring-at-you-mudbody-did-it/

Twitch. “Broadcast Recommendations”. Twitch.

https://www.twitch.tv/creatorcamp/en/setting-up-your-stream/broadcast-recommendations/ (Hämtad 2021-04-06).

TwitchTracker. “Most Watched Games on Twitch”. TwitchTracker.

Österlind, Jerker. mudbody – Underachieve. Soul Noise Productions. SNEP202101. 2021. https://open.spotify.com/album/18uGeyxD00Ssayi1exCCJo?si=250d07a3806341fc Spår 1: Cornerstone

Spår 2: Mana Burn Spår 3: Underachieve Spår 4: Weight Blanket

29 / 37

APPENDIX

Related documents