• No results found

5. RESULTAT

5.2 Kommunernas trafikplanering

5.3.1 Regelverk för etablering av elsparkcykeloperatörer

Hur det fungerar för elsparkcykeloperatörer att etablera sig i en kommun kan skilja sig åt beroende på vilken region kommunen är belägen i och vilken praxis som är rådande i regionen. I vissa regioner krävs nämligen markupplåtelse enligt OL för att hyra ut elsparkcyklar medan det i andra regioner inte behövs (Informant från Norrköping kommun, personlig kommunikation, 21 april, 2021).

31

Om markupplåtelse inte behövs kan kommunen och företaget komma överens genom att ta fram en avsiktsförklaring som företaget får skriva på (Informant från Örebro kommun, personlig kommunikation, 19 april, 2021). Det är ett dokument där kommunen ställer vissa krav och ansvar hos både företaget och kommunen tydliggörs. En avsiktsförklaring är inte juridiskt bindande.

Om markupplåtelse krävs brukar det däremot gå till såhär:

Elsparkcykeloperatören hör av sig till den kommun de har intresse av att etablera sig i (Personlig kommunikation, Örebro; Personlig kommunikation, Norrköping). De diskuterar avsikter med etableringen och kommunens krav på elsparkcykeloperatören. Sedan skickar elsparkcykeloperatören in en ansökan enligt OL till Polismyndigheten om tillstånd för att använda allmän plats (Transportstyrelsen, 2020 a). En remiss skickas då till kommunen där de får yttra sig samt ställa eventuella krav som sedan tas med i Polismyndighetens beslut. Polismyndigheten beslutar sedan om upplåtelse av mark tillåts eller inte. De får inte tillåta upplåtelse av mark om det är i strid mot kommunens yttrande.

Sedan tar kommunen fram ett markupplåtelseavtal med olika krav de ställer på företaget (Personlig kommunikation, Norrköping). Endast krav som Polismyndigheten anser är rimliga att uppfylla får tas med i avtalet.

Ett markupplåtelseavtal är juridiskt bindande.

I Örebro används i dagsläget avsiktsförklaring som planeringsverktyg vilket de anser har fungerat bra (Personlig kommunikation, Örebro).

Exempelvis har man kommit överens om vissa områden där man inte ska kunna köra snabbare än 6 km/h, vissa platser man inte kan avsluta en resa på, och så vidare. Dessa är exempel på regleringar operatörerna kan styra genom geofencing. Avsiktsförklaringen är dessutom ett planeringsverktyg där man lättare kan justera överenskommelsen vid behov, det går snabbare än vid ett markupplåtelseavtal. Kommunikationen med operatörerna hade gått så pass bra att man var nöjd med hur operatörernas etablering i kommunen hade fungerat. Informanten från Örebro beskrev att operatörerna har lyssnat på kommunen när kommunen har uttryckt att elsparkcyklar har varit placerade på platser där de har varit i vägen.

”Vi har varit på dem några gånger på ett par platser, så där har vi sagt till, nej men där går det inte. Och då, de rättar sig

32

efter det och ser till så att det blir så. Så just den biten tror jag de har jobbat ganska mycket med, för de har kommit fram till ganska bra lösningar när det gäller just ställa ut [elspark]cyklar och se till så att de inte ligger slängda eller står på fel ställe” (Informant från Örebro)

Informanten ansåg däremot att det generellt inte finns särskilt tydliga regler om vad som egentligen gäller för elsparkcyklar och att detta särskilt bör vara ett problem för företagen som vill ha tydliga regler att rätta sig efter (ibid).

”Ett problem för dem tror jag, de här företagen, är ju att det inte finns tydliga regler runt omkring det. Det hade varit lättare, då hade de vetat vad de skulle rätta sig efter.”

(Informant från Örebro)

I Norrköping används i dagsläget markupplåtelse vilket också har fungerat bra (Personlig kommunikation, Norrköping). Informanten uttrycker att det är bra att det är ett juridiskt bindande verktyg men däremot innebär detta också att det inte går att ställa samma krav som i en avsiktsförklaring eftersom polisen behöver bedöma att det är rimliga krav som ställs. I Norrköping hade man exempelvis velat ställa krav på hastighetsbegränsningar inom gångfartsområden och parker, men polisen bedömde att de inte fick ställa krav på det, eftersom polisen inte hade resurser att bevaka det. Eftersom OL övervakas av Polismyndigheten behöver de kunna bevaka de krav som ställs. Även i Norrköping ansåg man att kommunikationen med företagen har varit god och att det märks att både kommunen och företagen vill att ansökan om markupplåtelsetillstånd ska gå så smidigt som möjligt, därför vill man gärna från båda sidor föra en dialog. Man har aldrig behövt säga upp ett markupplåtelseavtal.

”Kommunikationen är ändå god och alla vill ju ändå ha en dialog med oss först, så att när de skickar in ansökan så ska den bara kunna glida igenom och att det inte blir massa frågor där då. Utan att vi är på samma bana.” (Informant från Norrköping)

I Trondheim används upphandling som verktyg (Informant från Trondheim kommun, personlig kommunikation, 29 april, 2021).

33

Kommunikationen har fungerat både bra och dåligt, beroende på vilket företag det rört sig om. Kommunen uttrycker att elsparkcyklarna har hamnat mellan olika lagar som vanligtvis används eftersom de inte är fordon som endast brukar vägarna i kommunen, utan också är produkter som ställs ut på kommunens mark. På grund av detta är det oklart vad som händer med företag som etablerar sig i staden utanför överenskommelsen av upphandlingen, vilket har hänt i Trondheim. Där är TIER och Voi etablerade, men även ett norskt företag som inte ingår i upphandlingen, det är med just dem som man önskar att kommunikationen vore bättre. De berättar att det pågår en utredning om till vilken grad en kommun kan bestämma över företag i sådana sammanhang.

Informanten från TIER uttrycker den frustation som informanten från Örebro kommun nämnde att man tror att företag har (Informant från TIER, personlig kommunikation, 28 april, 2021). Informanten från TIER tar upp att lagar och regler är otydliga och att kommuner ofta skarvar mellan olika slags planeringsverktyg, alltså att de behöver använda delar av olika planeringsverktyg för att få regleringen att fungera. Det finns egentligen inget tydligt verktyg att använda för att hantera en näring som är friflytande. Man berättar att man tycker att kommuner borde ha fler verktyg och att det ska bli tydligare för kommuner vad de kan göra.

”I dagsläget så tycks det vara så att kommunerna skarvar ganska mycket i rådande verktyg som finns vilket inte är bra.

Det måste finnas konkreta och bra verktyg. Vi är för regleringar, men att det ska vara rätt och tydligt.” (Informant från TIER)

Som företag är man drivande i att trycka på och be beslutsfattare se över detta för att klargöra vad som egentligen gäller (ibid). Informanten från TIER tar också upp oklarheterna kring huruvida markupplåtelse ens är applicerbart på friflytande elsparkcyklar. Om det inte är det, är det egentligen inte möjligt att ta ut markupplåtelseavgift av elsparkcykeloperatörer. Man menar att man inte har några problem med att betala en avgift för att bidra till kommunen, så länge den är rimlig, vilket den har tenderat att inte vara. Informanten berättar även att

34

markupplåtelseavgiften i Sverige i dagsläget är den högsta i Europa.

Företaget ser hellre att man kan använda dessa pengar till att exempelvis satsa på bättre parkeringsplatser för elsparkcyklarna.

Related documents