• No results found

Regionala kulturens organisation och infrastruktur

Kultursamverkansmodellen utgör en stor del av det regionala uppdraget när det gäller utvecklingsarbetet inom konstarterna, kulturens roll i regional utveckling och

uppföljningsarbetet. Det omfattar även arbetet att upprätta överenskommelser för regionala uppdrag, handlägga regionala och statliga bidrag till verksamheter samt fördelningen av övriga regionala bidrag till Östergötlands kulturaktörer. Inom utvecklingsarbetet är nätverk och samverkan av stor vikt, liksom att driva utvecklingsprojekt eller delta i processer som ökar förståelsen för kulturen som regional utvecklingsfaktor.

Regionen Östergötland är huvudman för enheten Regionbibliotek Östergötland och är delägare i Östgötateatern, Norrköpings symfoniorkester, Östgötamusiken, Östergötlands museum tillsammans med Norrköping och Linköpings kommuner.

Internationella strategier och samarbeten

Många beslut som fattas i EU påverkar också Region Östergötlands arbete och utvecklingen av Östergötland. Till exempel har EU lagt fram en framtidsstrategi ”Europa 2020, Smart och hållbar tillväxt för alla” samt kulturprogrammet för 2014-2020 ”Creative Europe”, som påverkar det internationella arbete som regionen bedriver framåt. För att underlätta

samverkan inom EU har Region Östergötland ett kontor i Bryssel. Region Östergötland ingår dessutom i nätverket ”Access Europa”, en plattform som drivs av Intercult för att ge

medlemmarna möjlighet att vara mer aktiva i europeiska sammanhang och att skapa fler framgångsrika projekt.

Det regionala kulturpolitiska ansvaret

Från januari 2015 har Regionutvecklingsnämnden (RUN) i Region Östergötland det regionala kulturpolitiska ansvaret. Det inbegriper både att initiera och driva

utvecklingsarbetet för kultur inom regional utveckling samt att ansvara för genomförande och uppföljning och utvärdering av kultursamverkansmodellen.

RUN ger årliga anslag till de regionala kulturverksamheter som har regionalt och statligt stöd via kultursamverkansmodellen.

Regionala kulturverksamheter

Ett antal institutioner och organisationer har regionala uppdragöverenskommelser med Region Östergötland för att tillgängliggöra kultur i hela länet samt vara en utvecklande resurs inom sitt verksamhetsområde. Dessa är idag Norrköpings Symfoniorkester, Östergötlands museum, Östgötateatern, Hemslöjden i Östergötland, Film i Öst, Riksteatern Östergötland, Östergötlands arkivförbund, Regionbibliotek Östergötland och Östgötamusiken.

Verksamheterna har liknande uppdrag att utifrån sina förutsättningar samordna, förmedla och bygga kunskap kring sin konstform eller sitt verksamhetsområde. Vad gäller

organisationsform, anslag, ekonomiska och personella förutsättningar, arbetssätt etcetera, är det mycket som skiljer. I anslutning till kulturplanen 2016-2019 ska samtliga regionala överenskommelser inom planens åtta områden att ses över. Bland annat förtydligas

förväntningar och mål för den kulturfrämjande verksamheten. Mer om verksamheterna med regionala kulturuppdrag finns i del II av planen.

13 www.regionostergotland.se

Uppföljning och utvärdering

Grunden i Region Östergötlands löpande uppföljning utgörs av delårsrapporter och årsredovisning som innehåller nyckelindikatorer och resultatmått. Därutöver följs den regionala kulturverksamheten årligen upp genom:

• Kvantitativ uppföljning

• Kvalitativ uppföljning

• Uppföljningsdialog för verksamheter med regionala uppdragsöverenskommelser

• Uppföljning av regionala kulturprojektbidrag

Kvalitativ och kvantitativ uppföljning görs varje år till Statens Kulturråd. Den kvalitativa redovisningen beskriver hur regionen lyckats genomföra och förverkliga kulturplanens målsättning och prioriteringar och vilka eventuella hinder som stötts på i arbetet.

Årsredovisningar från de regionala verksamheterna utgör också ett viktigt underlag i den samlade uppföljningen.

Kvantitativ redovisning görs även årligen till Myndigheten för kulturanalys. Årliga

uppföljnings- och utvecklingsdialoger sker med de regionala kulturverksamheter som ingår i samverkansmodellen.

Region och kommun – roller och samverkan

Kultursamverkansmodellen är exempel på flernivåstyre där EU, staten, regionen och kommunerna har olika roller men också olika verktyg. Varje kommun bestämmer själv över ambitionen i sitt lokala kulturliv, men genom kultursamverkansmodellen ska Region Östergötland och kommunerna samråda och samverka med olika kulturaktörer för att tillsammans utveckla kulturområdet.

Kulturen är lokal

Kommunal kultur utgör en stor del av länets samlande kulturliv. I kommunerna finns alla de viktiga verksamheter och organisationer som tillgängliggör kultur till allmänheten oavsett huvudman eller organisationsform: bibliotek, arkiv, kommunala kulturinstitutioner som kulturhus och museer, skolor, vårdboenden, kulturskolor, biografer, utställningsytor, scener och replokaler samt stöd till det fria kulturlivet, föreningslivet och folkbildningen. Direkt stöd till lokal amatör- och arrangörsverksamhet är ett kommunalt ansvar. Kommunerna i

regionen kan profilera sina kulturverksamheter i samverkan med länets regionala kulturverksamhet – kulturinstitutioner och konsulenter/strateger inom olika konst- och kulturområden. Samtidigt har flera av de mindre kommunerna en begränsad kommunal förvaltning vilket ger skilda förutsättningar att arbeta med ett kulturpolitiskt

utvecklingsarbete.

Regionala verktyg

Region Östergötland är ansvarig för strategiska utvecklingsfrågor och huvudman för regionala kulturinstitutioner. Regionen arbetar utifrån ett regionalt helhetsperspektiv för insatser som inte går att genomföra, eller inte lönar sig att genomföra, som kommun på egen hand. Vid sidan av samrådsstrukturen är de regionala verktygen: uppdrag till regionala kulturverksamheter, regionala bidrag av olika slag samt process- och nätverksstöd.

14 www.regionostergotland.se

Ökad tillgång och spridning kräver samverkan och samordning Regionen har ett ansvar att verka för spridning och utjämning. När det gäller att öka

medborgarnas tillgång till kultur har regionen en direkt roll genom de regionala uppdragen till kulturinstitutioner och konsulenter/strateger inom olika konst- och kulturområden. Ett exempel är regionala arrangörsstödet som bidrar till att många kulturarrangemang kan genomföras även utanför de största städerna.

Vid sidan av de regionala kulturverksamheterna kan regionen och kommunerna behöva agera tillsammans kring insatser som stärker medborgarnas tillgång till kulturupplevelser och möjligheter till skapande. Det gäller till exempel insatser som ökar utbud och tillgången till kultur för målgrupper inom kommunala verksamheter. Prioriterade målgrupper för samverkan i kulturplanen är barn och unga i skolan och äldre i äldreomsorg.

Strategiska styrdokument

Den regionala nivån ansvarar för strategiska dokument som Kulturplan för Östergötland, Biblioteksplan för Östergötland och strategier/insatsprogram för olika områden

Flera kommuner har eller planerar kommunala kulturplaner/kulturstrategier, som liksom planer för utveckling inom enskilda konst- och kulturområden, kan ge struktur och fokus i det lokala arbetet. Alla kommuner ska enligt Bibliotekslagen ha en kommunal Biblioteksplan.

Kulturarrangemang

Ett exempel på ett område där det regionala och kommunala ansvaret möts är

kulturarrangemangen. Lokala arrangörer och ändamålsenliga lokaler är en förutsättning för att det regionala kulturutbudet ska nå ut till medborgarna oavsett bostadsort. Arrangörer kan till exempel vara ideella föreningar, eldsjälar, kyrkor och samfund, privata aktörer eller kommunala bolag. För att stimulera möjligheten för kulturarrangemang behövs i kommunen lämpliga lokaler/scener anpassade till behov som finns inom olika konst- och kulturformer.

Det behövs tillgänglighetsanpassning av publika lokaler. Ekonomiskt stöd till enskilda arrangemang och eller till arrangerande förening/studieförbund är andra stimulansåtgärder.

För konstområdet finns särskilda medel på regional nivå till utställningar och andra

aktiviteter utanför institutionerna. Den regionala arrangörsgarantin ger lokala arrangörer möjligheter att ordna kulturprogram även om publikunderlaget är osäkert eller

betalningsförmågan svag.

Ett sökbart produktionsstöd ges till regionala arrangemang i form av större

kulturarrangemang och kultursatsningar. Arrangörsstöd som även ingår i uppdrag till vissa regionala kulturverksamheter är ett utvecklingsområde som inbegriper gemensam

kompetensutveckling för arrangörer, att stödja unga arrangörer och att verka för bättre samarbete och samordning mellan arrangörer.

Framtida områden för samverkan och samordning

I grupper om 3-4 kommuner har region och kommunerna diskuterat exempel på framtida utvecklingsmöjligheter och samverkansbehov.

Kulturarvets potential

Samverkan kring utvecklingsinsatser för kulturmiljöer, industriarvet, digitala

kulturarvsprojekt, medeltida städer etcetera för att öka tillgängligheten och delaktigheten kring kulturarvet, men också för att stärka kulturarvets roll som en del av marknadsföringen i den regionala profilen för Östergötland. I ett framtidsperspektiv diskuteras visualisering och digitala tillämpningar för att tillgängliggöra området på ett annat sätt än idag.

15 www.regionostergotland.se

Insatser som stärker ungas kulturutövande och kulturutbud

Barn och ungas tillgång till kultur i skolan – Arbeta vidare tillsammans kring påbörjade insatser och samarbeten när det gäller Skapande skola, läsfrämjande insatser, skolbibliotek och en gemensam regional strategi kan tas fram för samverkan mellan kultur och skola i Östergötland.

Kultur och musikskolor - Önskemål från flera kommuner om ökad samverkan kring musik- och kulturskolorna mellan kommun och region, men också ökat samarbete med regionala kulturverksamheterna. Idé har även lyfts om att bibliotek samt musik- och kulturskolorna skulle kunna arbeta mer tillsammans med fritidshemsverksamheten.

Sommarlovssatsningar – Att genom samverkan utarbeta strukturer som utvecklar

ungdomars möjligheter att utöva kultur på sommarlovet och därmed bidra till att sprida mer kultur i länet. I dag är det flera kommuner som möjliggör för ungdomar att delta via projekt som drömsommarjobb, sommarlovsorkester, unga 10 med mera men det kan utvecklas ytterligare med hjälp av samverkan.

Kultur för inkludering/integration

Det finns ett stort behov av konkreta insatser för hållbar samhällsutveckling och ökat

demokratiskt engagemang. Flera kommuner har lyft viljan att samverkan kring insatser kring inkludering, integration och flyktingmottagande. Det skulle gå att utveckla det arbete som några kommuner redan gör idag på ett framgångsrikt sätt. Frågeställningar som diskuterats är: Vilka insatser behöver man göra för att öka ungdomars inflytande? Hur kan

kulturverksamhet stärka sammanhållning i vissa bostadsområden? Hur ökas samverkan med civilsamhällets i dessa frågor?

Kommunikationer via kollektivtrafiken

Resor till och från kultur är en återkommande fråga. Önskemål finns om att se över hur det går att förbättra alla målgruppers möjlighet att via kollektivtrafik lättare ta sig till kulturen, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättningar etcetera.

Kultur på landsbygd

I gles- och landsbygd är samverkan oftast avgörande för att arrangera och erbjuda

kulturaktiviteter till de som lever där. Kommunerna har ofta en viktig roll som förmedlare eller mäklare till aktörer. Oavsett var man bor är ambitionen att det ska finnas likvärdiga möjligheter att ta del av kultur, och då behövs det insatser både när det gäller infrastuktur (bredband och kollektivtrafik), att regionala verksamheter kan vara ute på turnéer, lämpliga lokaler och en offentlig struktur som kan ta tillvara initiativ från olika aktörer.

Biblioteken som kulturcentra

Biblioteken har potential att i ännu högre grad utvecklas till mötesplatser och samhällets offentliga vardagsrum. Förslag finns att de bibliotek som har intresse går samman kring ett projekt och/eller nätverksarbete för att se över möjligheterna att utvecklas till ännu tydligare kulturcentra.

16 www.regionostergotland.se

Samråd i Östergötland

Kultursamverkansmodellen är ett nytt sätt att arbeta som hela tiden behöver utvecklas.

Samverkan kräver dialog, gemensamt arbete och gemensamt ansvar för att nå längre.

Framtagandet av den aktuella kulturplanen har skett i samverkan med kommunerna och i samråd med Östergötlands kulturliv. Det har inneburit många möten under 2014-2015 för att identifiera vart Östergötland är på väg, och vad vi tillsammans behöver vidareutveckla under 2016-2019. Via ett aktivt processarbete arbetar regionens tjänstemän med att utveckla dialogformerna och ta tillvara de idéer som föds vid olika workshops och möten inom ramen för kultursamverkansmodellen.

Breda samråd om konstarternas utveckling

Samråd genomfördes vid ett femtiotal tillfällen utifrån temaområden under 2014-2015 inom dans, konst, folkmusik, designutveckling, läsfrämjande, litteratur, kulturarv med mera.

Deltagare har varit såväl professionella kulturskapare inom och utanför institutionerna som amatörer, kommunala företrädare, regionala institutioner, folkbildning och föreningsliv.

Sammanställning av samtliga samråd och utvecklingsdialoger finns som bilaga.

Under 2015 har regionen träffat alla de verksamheter som har regionala kulturuppdrag för att utvärdera förra årets insatser inom modellen, men också för att blicka framåt.

Träffarna för rådet för fria kulturskapare samt med civilsamhällets aktörer beskrivs i kap 3.

Årlig regional kulturkonferens

Sedan införandet av kultursamverkansmodellen arrangerar regionen en årlig

kulturkonferens med brett anslag för alla aktörer utifrån aktuellt och angeläget tema. Till dessa konferenser bjuds modellens alla aktörer in för möjlighet till brett nätverkande.

Samråd mellan Region Östergötland och kommunerna

Kommunerna och Region Östergötland är överens om att ett kraftfullt utvecklingsarbete som drivs av flera olika aktörer förutsätter samråd och samverkan på olika nivåer. Kulturfrågorna hanteras i Sakområdessamråd kultur där regionen representeras av presidiet i

Regionutvecklingsnämnden och kulturansvarig tjänsteman. Kommunerna representeras av sakområdesansvariga politiker. Till samrådet är en beredande tjänstemannagrupp kopplad bestående av kulturansvariga tjänstemän från region och samtliga kommuner.

Möten mellan regionala och kommunala tjänstemän

Möten med kommunernas kultursekreterare och kulturansvariga har skett regelbundet. De möten som har ägt rum med kommunernas kulturansvariga utifrån kulturplanen har främst handlat om något av planens perspektiv, eller ett definierat utvecklingsområde inom något av de sju konstområdena. Regionalt nätverk för kommunernas kulturchefer där regionens kulturchef är sammankallande etablerades under 2014. Kommunernas kulturansvariga träffar regelbundet kulturinstitutionernas chefer.

17 www.regionostergotland.se

Professionella kulturskapares villkor

Regionerna har ett ökat ansvar för hela den struktur som kopplar till de nationella

kulturpolitiska målen, inklusive professionella kulturskapares villkor. Det innebär ett ansvar attskapa förutsättningar för ett aktivt kulturliv som ger möjlighet till konstnärlig förnyelse och försörjningsmöjligheter för kulturskapare och rika kulturupplevelser för medborgarna.

För att de professionella kulturskaparnas kompetens ska kunna tas tillvara och spridas på bästa sätt, är det viktigt att det finns förutsättningar på kommunal och regional nivå i form av en fungerade kulturell infrastruktur inom respektive konstområde. Det omfattar till exempel ateljéer, arrangörer, producenter, kontaktnät, offentliga medel för konst, produktionsstöd, insatser för skapande skola och andra typer av arbetsmöjligheter.

Professionella kulturskapare är en av grundstenarna för ett rikt kulturliv, och finns inom alla konstarter. Ofta har de både ett lokalt, regionalt, nationellt och internationellt arbetsfält. De professionella kulturskaparna bildar ofta egna nätverk eller kluster för att stötta varandra eller arbeta tillsammans gentemot det offentliga och besöksnäringen.

Kulturinstitutioner och andra etablerade aktörer inom kulturområdet ingår i infrastrukturen för de professionella kulturskaparna, men utgör även möjligheter till utbildning och

kompetensutveckling. Olika typer av samverkan finns idag mellan kulturinstitutionerna och övriga kulturlivet, men för utvecklingen framåt behöver dialog- och samverkansformerna mellan institutionerna och de professionella kulturskaparna stärkas ytterligare.

På nationell nivå finns det centrumbildningar och fack- och intresseorganisationer för olika konstområden. Omfattningen av regionala strukturer för dessa aktörer varierar mellan konstarterna. Via samverkan och dialog med den nationella nivån försöker Region Östergötland att stötta de professionella kulturskaparna som är verksamma inom till exempel Centrumbildningarna för teatern och KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd).

Via regionens nätverk är många av Östergötlands professionella kulturskapare delaktiga i utvecklingsarbetet för de olika konstarterna. Professionella kulturskapare har bidragit i de temadialoger som regionen bjudit in till i samband med arbetet med kulturplanen och processen med en regional konststrategi. I och med tillägget om litteratur och läsfrämjande i kulturplanerna har den regionala representanten från Sveriges Författarförbund deltagit i kartläggning av litteraturens villkor och i genomförande av litteraturaktiviteter.

Regionalt råd för kulturskapare

Under perioden 2013-2015 har Region Östergötland provat en modell för samverkan med professionella kulturskapare. Ett arvoderat råd av representanter från olika konstområden har träffats 3-4 gånger per år. Rådet har diskuterat villkoren i Östergötland kopplat till kulturplanen och samverkansmodellen med regionens tjänstemän och kulturpolitiska företrädare, samt träffat kulturpolitiska representanter från kommunerna och

Konstnärsnämnden. Under 2015 kommer denna samverkansform att utvärderas för att se hur vi framåt kan utveckla rådsstrukturen och insatserna.

Utvecklingsmöjligheter för att stärka förutsättningarna för fria kulturskapare För att stärka förutsättningarna för konstarternas utveckling, och möjligheterna att vara verksam som professionell kulturskapare i Östergötland, har rådet identifierat några viktiga områden. Det är vikten av en regional konststrategi, skälig ersättning till professionella kulturskapare i utställningssammanhang; till författare vid författarbesök och vid

18 www.regionostergotland.se

Utvecklingsinsatser för att stärka förutsättningarna för professionella kulturskapare 2016-2019:

Region Östergötlands prioriteringar:

• Region Östergötland fortsätter det påbörjade arbetet för att stärka den kulturella infrastrukturen för de professionella kulturskaparna i samverkan med

kommunerna och kulturinstitutionerna. Sker bland annat genom insatser kring konststrategin, bevaka och driva frågan om skälig ersättning, dialoger, nya

uppdragsöverenskommelser med regionala kulturverksamheter och insatser inom respektive konst-och kulturområde.

• Utveckla en strategi för samverkan mellan Östergötlands kulturinstitutioner och fria professionella kulturskapare.

evenemang, ekonomiska medel för talangutveckling och filmproduktion, plattformar för synliggörande av de professionella kulturskaparna inom respektive konstform, fler

mötesplattformar för dialog med kommuner och institutioner samt vikten av samarbetet med skolan. Flera av dessa förslag finns med som utvecklingsinsatser under respektive konstart, eller som särskilda insatser för att stärka strukturerna för ett kulturliv för alla.

19 www.regionostergotland.se

Det ideella kulturlivet

Den offentligt finansierade kulturens struktur samspelar med civilsamhället, i form av organisationer, föreningar, eldsjälar och ideella aktörer. I många fall skulle inte det regionala och lokal kulturlivet fungera utan insatser och samarbeten med civilsamhället. Etablerade organisationer som har betydelse inom kulturområdet i Östergötland är till exempel hembygdsrörelsen, kyrkliga församlingar, Skådebanan, Folkets Hus och Parker, Bygdegårdsdistriktet, Riksteaterns föreningar, ungdomsorganisationerna, pensionärsorganisationerna med mera.

Med civilsamhället menar vi den arena som är skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, i vilken människor organiserar sig och agerar tillsammans för gemensamma intressen. Civilsamhället inrymmer också mer informella nätverk och rörelser, något som ökat i takt med det ökade intresset och bruket av digitala mötesplatser.

Samspelet mellan det offentliga och det civila

Östergötlands större kommuner har idag lokala samverkansavtal med föreningslivet. De förutsättningar som finns i regionen och i kommunerna för studieförbund, föreningar och eldsjälar när det gäller lokaler, bidrag, samarbeten, mötesforum med mera, spelar stor roll både när det gäller kulturen i centralort eller på landsbygd. Ideella kulturaktörer finns som aktiva parter inom folkbildningen och i olika regionala nätverk för olika konstarter och kulturområden.

Ideell kulturallians

Ideell kulturallians är en sammanslutning som samlar det ideella kulturlivet för att främja och utveckla ideella kulturorganisationers samhällsroll och finns representerade nationellt och i flera regioner. I Östergötland finns Ideell kulturallians Öst (IKA-Ö) som samlar ett trettiotal större aktörer inom civilsamhället.

Regionen och IKA-Ö har i samband med arbetet med kulturplanen samlat Östergötlands olika civila aktörer för att diskutera hur det ideella kulturlivet kan stärkas och synliggöras, hur man når ännu fler aktörer inom civilsamhället, ökar ungas inflytande samt idéer om hur samarbete kan drivas.

Från IKA-Ö:s sida finns ambitionen att framåt satsa på att öka antalet medlemmar,

identifiera samarbetsprojekt inom föreningen och samarbeta med kommuner kring träffar med civilsamhället.

Hembygdsföreningarna

Hembygdsföreningarna samverkar genom Östergötlands hembygdsförbund som har 97 föreningar med ca 22 000 medlemmar. Merparten av dessa förvaltar lokala hembygdsgårdar med samlingar och genomför programaktiviteter. I många av föreningarna pågår arbete kring tillgänglighet samt barn och ungas tillgång till gårdarna via samarbeten med skolan. År 2016 firar Sveriges Hembygdsförbund hundraårsjubileum på temat ”Hembygdens år” och man har bjudit in museer, bibliotek, arkiv och övrigt föreningsliv till samarbete kring det lokala kulturarvet.

Region Östergötland samverkar med Hembygdsförbundet via nätverken för kulturarvet.

Östergötlands bygdegårdsdistrikt och Östergötlands hembygdsförening är två av få

20 www.regionostergotland.se

representanter från det ideella kulturlivet som erhåller ett årligt verksamhetsbidrag från Region Östergötland.

Östergötlands hembygdsförbund har samverkan med Östergötlands museum och Kulturarv Östergötland rörande expertkunskap och kompetensutveckling, och ett nära samarbete med bildningsförbundet.

Folkbildningen

Folkbildningens allmänna syfte är att främja demokrati och bildning, den ska bidra till att människor ökar sina möjligheter att påverka sin livssituation, sin livskvalitet och sitt engagemang i samhällsfrågor. Tillgänglighets- och mångfaldsaspekten är central för folkbildningen, som agerar för allas rätt att delta i kulturlivet.

Bildningsförbundet Östergötland är en paraplyorganisation för samtliga i länet verksamma folkhögskolor och studieförbund. Bildningsförbundet arbetar med opinionsbildning, samråd och samverkan, gemensam utveckling och kanslifunktion. Bildningsförbundet har det

regionala uppdraget från Region Östergötland att arbeta med utvecklingsfrågor för att stärka

regionala uppdraget från Region Östergötland att arbeta med utvecklingsfrågor för att stärka

Related documents