• No results found

Regler för färdtjänst i kommunerna i Västra Götaland

5 Gällande regler i Västra Götaland

5.1 Regler för färdtjänst i kommunerna i Västra Götaland

kom-muner, men många kommuner samverkar för att ha lika regelsystem. En samman-ställning finns av de regler som gällde i hela landet i juni 2004. Dagens regler för kommunerna i Västra Götaland har sammanställts och jämförs med dem som gäll-de för några år sedan för att se utvecklingen.

Detta uppdrag har till syfte undersöka förutsättningarna för resor. Genomgången av regler avser därför att beskriva hur de som fått färdtjänst kan resa men däremot inte regler och rutiner för att bevilja färdtjänst. Vid genomgången har emellertid noterats att några kommuner har begränsningar av barns rätt till färdtjänst som inte är förenliga med lagen. Exempel på det är att man för barn kräver synnerliga skäl för att bevilja färdtjänst vilket är en formulering som inte har stöd i lagstift-ningen.

Lagstiftningen ger kommunerna rätt att i sina regler ange hur många resor tillstån-det omfattar och inom vilket område resor får göras. Om kommunen inte har så-dana regler gäller tillståndet för fritt antal resor inom kommunen för den färd-tjänstberättigade personen.

Antal färdtjänstresor

I Västra Götaland genomförde de 61 000 färdtjänstberättigade ca 1,6 miljoner resor år 2006. Det motsvarar 25 resor per invånare och år. Antal färdtjänstberätti-gade och resande varierar mycket mellan kommunerna i regionen. Antalet färd-tjänstberättigade per 1000 invånare varierade mellan 26 i Ale kommun och 74

färdtjänstberättigade per 1000 invånare i Marks kommun. Mark har så hög andel eftersom alla personer över 80 kan få färdtjänst där.

Göteborgs kommun har såväl flest färdtjänstberättigade som största totala resan-det. År 2006 gjorde 21 355 färdtjänstberättigade ca 681 000 resor, exklusive flex-linjen.

I Dals Ed gjorde varje färdtjänstberättigad 3 resor per år och i Borås 54 resor. An-tal färdtjänstresor är beräknade på ett genomsnitt av alla resor i förhållande till antal färdtjänstbevis som är utfärdade i respektive kommun. Det finns färdtjänst-berättigade personer som aldrig utnyttjar färdtjänsten. Detta kan vara en av för-klaringarna till den stora variationen. I Sotenäs, Bollebygd, Svenljunga, Tanum och Stenungsund är det endast hälften som utnyttjar färdtjänsten. I Lidköping, Götene, Tranemo, Öckerö och Borås är det över 75 % av dem som fått färdtjänst som utnyttjar den.

Totalt i landet reser färdtjänstberättigade i större tätorter fler resor än färstjänstbe-rättigade i landsbygdsområden. Skillnaderna kan även bero på olika åldersstruktur eftersom yngre personer är oftast mer rörliga. Störst andel färdtjänstberättigade under 65 år har Hjo, Tibro, Uddevalla, Alingsås och Karlsborg. Störst andel över 65 år har Mark, Lysekil, Öckerö, Dals Ed och Gullspång. Om skillnaderna i Väst-ra Götaland beror på olikheter i regler eller demogVäst-rafi har inte analyseVäst-rats. Kommunvis sammanställning av färdtjänstberättigade och resande finns i bilaga 1.

Ledsagare

I lagar om färdtjänst och riksfärdtjänst anges att om de som söker tillstånd behö-ver ledsagare under resorna, ska tillståndet gälla även ledsagaren. Ledsagare har till uppgift att hjälpa resenären under resan.

I Västra Götaland anger alla kommuner utom en, att ledsagare medges vid behov vilket i princip är samma text som lagen. År 2004 nämnde några kommuner inte ledsagare i sina regler och då gäller lagstiftningens text. Det innebär att ingen för-ändring skett sedan 2004.

Medresenär

Lagstiftningen nämner inget om medresenärer. Medresenär beskrivs i kommuner-nas regler som de övriga personer, utöver ledsagare, som reser i sällskap med den färdtjänstberättigade. Om kommunen inte anger något i sina regler om medresenär kan detta tolkas som att medresenärer inte får följa med. Medresenär nämns i 37 regler år 2004 och i 44 regler år 2007. I några nämns medresenär endast under avgifter. Förändringen innebär att det är möjligt att ta med medresenär i fler kom-muner 2007 än 2004.

Detaljregleringen av medresenär skiljer sig mellan kommunerna. Det finns tre huvudvarianter.

Medresenär tillåtet 12 kommuner Begränsat antal medresenärer

1 medresenär 15 kommuner

3 medresenärer 13 kommuner

Medresenärer i mån av plats 4 kommuner

Medresande barn

Möjligheterna att ta med egna barn vid resor i färdtjänsten varierar mycket. Van-ligtvis nämns inget specifikt i reglerna, men under avgifter beskrivs vad det kostar att ha medföljande barn.

Det är fem kommuner som inte nämnt något om medresenär. En strikt tillämpning innebär att man inte får ta med sig någon medresenär, vare sig vuxen eller barn. I sex kommuner får egna barn under 12 år resa med, men de ska betala samma av-gift som den färdtjänstberättigade.

I tio kommuner åker barn under 6 år gratis medan barn mellan 6 och 16 år åker till lägre taxa.

I tre kommuner är åldersgränsen för medföljande barn 16 år, men det är otydligt vilken avgift som ska gälla.

Område för resor

I färdtjänstlagen 3 § sägs att varje kommun ansvarar för att färdtjänst anordnas inom kommunen och, om det finns särskilda skäl, mellan kommunen och en an-nan kommun.

Alla kommuner utom Svenljunga tillåter färdtjänstresor till angränsande kommu-ner förutom i den egna kommunen. År 2004 hade 33 kommukommu-ner motsvarande skrivning, vilket innebär att området för färdtjänst har utvidgats i 16 kommuner. Av de kommuner som idag tillåter färdtjänst över kommungräns är det 11 som anger ett avstånd för resa när man passerar kommungräns. Avståndet varierar mel-lan 10 och 50 km.

Övriga 37 kommuner räknar upp de angränsande kommunerna till vilka färdtjänst är tillåtet. Mest omfattande är området för Vänersborg som tillåter resor i hela Västra Götaland och de gemensamma reglerna i Skaraborg. I Vänersborg kan re-sor beviljas efter individuell prövning till angränsande kommuner som är av vä-sentlig betydelse för den enskilde.

I Skaraborgskommunerna omfattar färdtjänstområdet 12 kommuner och möjlighet att resa till 11 angränsande kommuner. Färdtjänsten i Skaraborgskommunerna gäller även för 10 resor per år i hela regionen.

Vanligast är att färdtjänstområdet omfattar egna kommunen och 6-8 angränsande kommuner.

Resor i annan kommun

I 40 kommuner anges att färdtjänst i annan kommun är tillåten. I övriga 9 kom-muner finns inget angett vilket innebär att färdtjänsten inte gäller.

Antal resor i färdtjänsten

De flesta kommunerna har ingen begränsning av antalet resor i färdtjänsten . År 2007 har kommunerna Bollebygd, Göteborg, Härryda, Stenungsund, Ulricehamn och Öckerö antalsbegränsning. Jämfört med år 2004 har Alingsås, Grästorp och Skara tagit bort antalsbegränsningen och Bollebygds har infört begränsning.

Kommun Antal okt 2007 Antal maj 2004

Alingsås 120 Bollebygd 240 Grästorp 200 Göteborg 120* 120 Härryda 360 360 Skara 120 Stenungsund 104 104 Ulricehamn 240 240 Öckerö 120 360

* För att få fler än 120 resor i Göteborg ska man skicka in en ansökan, där man beskriver orsaken till att man behöver fler resor och berättar hur många man be-höver.

När får man resa

Färdtjänstlagen anger inte specifikt att föreskrifter får göras som begränsar när under dygnet resor får ske. Det innebär att det ska finnas särskilda skäl för att be-gränsa tid för resor liksom för övriga villkor som inte nämns särskilt. Om kom-munen inte nämnt något i sina regler kan man resa färdtjänst dygnet runt. Kom-munerna som har begränsning hänvisar vanligtvis till att färdtjänst är en del av kollektivtrafiken och att resor därför får endast får ske samma tider som kollektiv-trafiken trafikeras. Det är värt att notera att det dels ska finnas särskilda skäl att begränsa färdtjänst på natten och dels att färdtjänst även ska vara för personer som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand.

År 2007 är det 19 kommuner som inte tillåter färdtjänst på natten. År 2004 var det 13 kommuner som hade den begränsningen. Följande 6 kommuner har infört be-gränsning att resa på natten sedan 2004: Borås, Essunga, Grästorp, Götene, Orust och Tidaholm.

Servicenivå för restid och tidsförskjutning

För att kunna samordna resor i större omfattning har flera kommuner i reglerna angett i hur stor omfattning beställningscentralen får ändra resenärernas önskade tider för resa och hur mycket beställningscentralen får förlänga restiden jämfört med en direktresa.

Även de som inte angett gränser i sina färdtjänstregler tillämpar förskjutning av önskad avresetid och förlängning av resan genom samordning.

Detaljerna för hur olika servicenivåer kan tillämpas beskrivs i avsnittet Servicenivå för restid och tidsförskjutning på sidan 16.

Uppehåll

År 2007 har 30 kommuner angivit att man inte får göra uppehåll under färdtjänst-resa. Vid färdtjänstresor i Herrljunga, Kungälv och Strömstad kan uppehåll få ske om man har särskilda skäl. Göteborg, Härryda och Mölndal anger att man kan få göra uppehåll vid kyrkogård. År 2004 var det 24 kommuner som inte tillät uppe-håll vilket innebär att 6 kommuner infört regler som förhindrar uppeuppe-håll de senas-te åren.

Avgifter

I Västra Götaland finns 17 olika sätt att beräkna avgiften för färdtjänstresor. I var-je kommun kan dessutom finnas olika avgift för olika resor.

År 2007 är avgiften för färdtjänstresor knuten till kollektivtrafikens taxa i 40 av regionens kommuner. Vanligast är att avgiften motsvarar kollektivtrafikens kon-tanttaxa för enkelbiljetter plus 50 % och denna avgift finns i 30 kommuner. I Borås och Uddevalla är avgiften identisk med kollektivtrafiktaxan.

I Bollebygd och Lysekil är avgiften kollektivtrafiktaxa plus 20 %, Tjörn och Öck-erö plus 30 %, i Lilla Edet, Munkedal, Strömstad och Tanum plus 75 % och i Orust kollektivtrafiktaxa plus 100 %.

I Sotenäs och Munkedal beräknas avgiften med en minimiavgift på minst tre ku-ponger.

Av de nio kommuner som inte har avgiften knuten till kollektivtrafiktaxan är det fyra som har olika varianter av avgiftstabeller och fem som har avgiften knuten till transportkostnaden som redovisas i taxins taxameter.

Färdtjänstberättigade som arbetar kan i 37 kommuner resa till och från arbetet på kollektivtrafikens månadskort eller motsvarande kostnad. I Göteborg gäller må-nadskortet även för andra resor än arbetsresor och i ett antal kommuner som an-vänder västtrafikkort vid arbetsresor i färdtjänst kan resenärerna använda det kor-tet även vid resor i kollektivtrafiken.

Med de olika sätten att beräkna avgiften för färdtjänstresan kan en kortare resa variera på följande sätt: Kollektivtrafiktaxa 20 kr Kollektivtrafiktaxa +30 % 26 kr Kollektivtrafiktaxa +50 % 30 kr Kollektivtrafiktaxa +75 % 35 kr Kollektivtrafiktaxa +100 % 40 kr Kollektivtrafiktaxa 3 kuponger+75 % 52,50 kr Taxetabeller 30-40 kr

I 21 kommuner tillämpas nattaxa vid resor i färdtjänsten.

Göteborg

Färdtjänstresandet i Göteborg motsvarar ca 1/3 av regionens färdtjänst. Taxan där kan därför redovisas lite mer specificerat. Priset för en enkelresa med färdtjänst inom Göteborgs Stad är idag 30 kronor. En resa till Mölndal eller Partille kostar 55 kronor, till övriga kommuner 65 kronor. Färdtjänstens månadskort kostar 500 kronor och gäller för en kalendermånad. Den som köper kortet kan resa 40

privat-resor och cirka 40 arbetsprivat-resor. Att köpa kortet påverkar inte hur många privat-resor man totalt får göra under ett kalenderår, vilket prövas individuellt men i grundreglerna är begränsat till 120 resor per år.

Bagage och vad man får ta med på resan

Flera kommuner har skrivningar om vad man får ta med på färdtjänstresan. Vanli-gast är att man anger att man får ta med bagage motsvarande vad man vanligen har med på bussen.

Några få kommuner anger att man får ta med hund och en att man inte får ta med husdjur.

Barn

Barn nämns i färdtjänstreglerna både när man beskriver vilka som kan få färd-tjänst och i regler för medresenärer. Det finns flera olika åldersgränser för vad som ska räknas som barn.

Resegaranti

Färdtjänsten i Göteborg har följande resegaranti för färdtjänstresor: 1. Vi ska alltid vara punktliga

Försenad mer än 20 minuter:

1. Är bilen försenad mer än 20 minuter kontaktar du vår trafikledning 031-419545, då slipper du betala din egenavgift.

2. Du kan i samråd med våra trafikledare på 031-419545 bestämma att du ordnar resan själv. Vi ersätter dina merkostnader upp till 300 kr. Kvitto på resan skickar du till: Göteborg Stad Färdtjänsten

Framme senare än 5 minuter från utlovad tid:

Kommer du fram mer än fem minuter senare än vi lovat kompenserar vi dig bero-ende på vilket obehag förseningen orsakat. Vill du ha kompensation ringer du vår kundservice på 031-419552.

2. Inga långa väntetider för att beställa resa.

Kontakta vår kundservice på 031-419552 om du har fått vänta mer än fem minuter i telefonkö för att beställa en resa. Du kompenseras med blomstercheckar.

3. Vi ska alltid erbjuda dig en trivsam resa och ett trevligt bemötande.

Kontakta vår kundservice på 031-419552 om du upplevt något som gjort att dina resa inte blev trivsam eller om du inte blev korrekt bemött av oss eller föraren. Du kompenseras med blomstercheckar.

Related documents