• No results found

Reglering av datahantering

3. Vilka demokratiproblem aktualiseras i och med Cambridge Analytica? I detta avsnitt diskuteras vilka demokratiska problem som Cambridge Analyticas verksamhet

4.2 Reglering av datahantering

Orsaken till debatten förs in på konkurrensregler är för att vid avsaknad av konkurrens menar kritikerna att företagen kan agera utan konsekvenser. Facebook och Google behöver inte förbättra sina sina integritetspolicy, eftersom det kommer inte bli några konsekvenser i form av att användarna byter plattform och företaget förlorar omsättning. Eftersom big data är högre värderat än olja är anklagas företagens incitament att sälja vidare personlig data starkare än att förbättra sina integritetspolicy. Det har lett till att företag kan inkludera mer aggressiva klausuler i sina villkor för att kunna dela data med tredje part. Om användaren väljer att inte acceptera villkoren tvingas denne att loggas ut och tjänsten är inte längre användbar. Av praktiska skäl kommer användaren istället gå med på villkoren. Detta hade kunnat motverkas om företagen hade konkurrens som erbjöd bättre data-och integritets policys som gjorde att Facebook och Google behövde anpassa sig för att inte förlora användare.

Facebooks VD Mark Zuckerberg har tidigare tagit starkt avstånd mot all typ av

sekretesslagstiftning, trots kritik och ifrågasättande. År 2018 uttryckte han en förändrad åsikt, där han och företaget ställde sig mer öppna till lagstiftning om personliga uppgifter.

(Sherman, 2020) I USA finns det inte en sammanfattad dataskyddslag utan det är ett hundratals olika lagar som antagits på både federala och statliga nivåer för att skydda de amerikanska invånarnas personuppgifter. (ICGL: 2019) EU har en lag som heter

Dataskyddsförordningen (GDPR, The General Data Protection Regulation) och den gäller i hela EU. Syftet är att skapa en likvärdig nivå för skyddet av personuppgifter så att uppgifter kan fortsätta att flöda fritt inom Europa. (Datainspektionen)

EU vill minska spridningen av hat, falska nyheter och propaganda på internet och har därför infört en dialog med företag som Facebook, Google, Apple och Microsoft.

EU-kommissionären Thierry Breton och Facebooks vd Mark Zuckerberg möttes för att diskutera frågan. (Markander, 2020) Facebooks har lagt fram ett förslag på lagstiftning som innebär att det bör finnas ett globalt, snarare än nationell, policy om vad som är lagligt för internetföretagen. Vidare menar Facebook att internetföretagen inte bör hållas ansvariga för innehåller på sina plattformar, utan istället hållas ansvariga för om de har system för att motverka olagligt innehåll. (Zuckerberg, 2020) Breton kritiserade Facebooks förslag och menar att det inte är tillräckligt i fråga om ansvar och reglering. EU-kommissionären Vera

Jourova, kommissionens vice ordförande som ansvarar för öppenhet och värderingar, har också träffat Zuckerberg för ett möte. Jourova förklara att EU kommer kräva att Facebook tar ansvar för att försvara demokratin, och vill att Facebook ska öppna sina algoritmer för insyn av forskare och tredje part. Genom att forskare och tredje parter kan ta del av hur algoritmen fungerar, kommer förståelsen för fenomenet att öka och det kommer vara väsentligt för framtiden. (Zuckerberg, 2020)

4.3 Microtargeting

I debatten kring microtargeting av politiska budskap och kampanjer har flera företag aktivt motverkat fenomenet. Twitter förbjöd politiska annonser helt i oktober 2019. Google har beslutat sig för att begränsa politisk annonsriktning till breda kategorier som kön, ålder och postnummer. Facebook å andra sidan har inte agerat lika aktivt i att motverka microtargeting av politiska budskap. Mark Zuckerberg har upprepade gånger hävdat att politiskt

kommunikation är viktigt och att Facebook inte kommer agera på ett sätt som står i vägen för det. (The Guardian, 2020)

Facebook har blivit hårt kritiserade eftersom internetföretaget tillät politiska annonser från Donald Trump återvalskampanj där det gjordet falska påståenden om presidentens potentiella motståndare Joe Biden. Zuckerberg har försvarat företagets ståndpunkt med att säga “people should be able to hear from those who wish to lead them, warts and all, and that what they say should be scrutinized and debated in public.” (Merrill, 2020) I sitt tillkännagivande menar Zuckerberg att det inte är rätt att privata företag ska fatta beslut om politiska annonser, och upprepar efterfrågan för lagar som reglerar politiska annonser. (Merrill, 2020) Det finns idag en lag i USA som heter Honest Ads Act, som syftar till att de som köper och publicerar politiska annonser är ansvariga för att lämna information om annonserna till allmänheten för att öka öppenheten och ansvarsskyldigheten. De begränsningar som regeringen i USA kan införa är dock starkt begränsade av the First Amendment, som är en lag som förbjuder kongressen att införa lagar som förbjuder fritt utövande av yttrandefriheten eller pressen. Debatten utmynnar således i huruvida Facebook är ansvariga för att själva reglera

microtargeting i politiska kampanjer av redan befintlig lagstiftning, eller om det är upp till myndigheterna att reglera sådana fenomen.

Brittany Kaiser, före detta medarbetare i Cambridge Analytica, som har varit en hög röst kring vad som behövs för att åtgärda problematiken som Cambridge Analytica belyser med sin verksamhet. Kaiser menar att Facebook bör ta ett större ansvar över situationen, och föreslår att investera i ai-teknologi och personal som kan exempelvis identifiera

desinformation på sina plattformar. (The Great Hack) EU-kommissionären Margrethe Vestager sätter sig emot användandet av ai-teknologi, eftersom hon menar att det kommer öka dimensionerna av problematiken. Då behöver EU och andra institutioner också investera i ai-teknologi för att kunna säkerställa att big tech-företagen agerar enligt reglerna.

Ai-teknologi kanske blir ofrånkomligt i framtiden, men problematiken kring konkurrens och datahantering bör först lösas utan ai-teknologisk inblandning. (Chee, 2019)

4.3 Folkbildning

Ytterligare en åtgärd på den problematik som aktualiseras i fallet Cambridge Analytica är att medborgarna måste få bättre kunskap om hur deras data hanteras när de rör sig på sociala medier. (Ward, 2018) Var tredje global medborgare vet ingenting eller väldigt lite om hur deras personliga information hanteras av företag och regeringar. Medborgare litar inte heller på att företag eller regeringar hanterar datan på rätt sätt. Lägst förtroende har man för

utländska regeringar (20%) och för nationella regeringar har man lite högre, men fortfarande lågt förtroende (30%). (Boyon & Wallard, 2019)

Kungliga krigsvetenskapsakademien är aktiva i att försöka utbilda medborgarna i Sverige om eventuella konsekvenser av big data. Individer lämnar spår efter sig när det har interagerat på olika sociala media, kundklubbar, online shopping-hemsidor etc, och företag kan

sammanställa en alltmer komplett bild av ens liv. Kungliga krigsvetenskapsakademien menar att detta är av stort värde, inte bara för kommersiella sammanhang, men också underlag för påverkansoperationer. Det främsta man som medborgare kan göra är att vara källkritisk mot det man läser på sociala medier, och man kan vara vaksam på vilka hemsidor man besöker och interagerar med. (Olofsson, 2018)

5. Avslutning

Frågeställningen som denna studie syftar till att besvara är: vilka demokratiproblem

aktualiseras av Cambridge Analyticas verksamhet och hur kan man åtgärda problematiken?

Baserat på denna studie går det att se att Cambridge Analyticas verksamhet främst utgör ett hot mot demokratin i och med att den undergräver medborgarnas upplysta förståelse och möjligheten till ett sakligt deliberativt samtal. Genom att manipulera informationsflöden på sociala medier med att skapa falska nyheter som “legitimeras” genom användning av botar, så strider Cambridge Analyticas mot de grundläggande demokratiska principer.

Denna studie redogör för debatten kring den problematik som Cambrige Analyticas verksamhet aktualiserade. Debatten visar att EU är en stor aktör i frågan om att säkra personliga uppgifter på internet, minska desinformation och säkra att big tech-företagen utsätts för konkurrens. Det finns företag som anpassar sig efter debatten och ex. förbjuder politisk reklam på sina plattformar, medan företag som Facebook gör större motstånd.

Debatten är högst pågående samtidigt som denna studie genomförs, och EU har startat diskussioner med bland annat Facebook för att utforma lagar och regler. Hur regleringen kommer att påverka big tech-företagen och demokrati återstår att se, men att något måste göras är alla aktörer tillslut eniga om.

6. Referenser

Barthel, Michael. Shearer, Elisa. Gottfried, Jeffery. Mitchell, Amy. 2015. “​The Evolving Role

of News on Twitter and Facebook​”

https://www.journalism.org/2015/07/14/the-evolving-role-of-news-on-twitter-and-facebook/

(Hämtad 26.02.2020)

Bergström, Göran..Boréus, Kristina. 2005. “​Textens mening och makt : metodbok i

samhällsvetenskaplig text- och diskursanalys​”. Studentlitteratur AB.

Beckman, Ludvig. 2005. “Grundbok i idéanalys”. Santérus Förlag

Bose, Nandita. 2020. “​Break up big tech's 'monopoly', smaller rivals tell Congress hearing​” Reuters.​https://www.reuters.com/article/us-tech-antitrust/break-up-big-techs-monopoly-small er-rivals-join-growing-chorus-ahead-of-congress-hearing-idUSKBN1ZG17J​ (Hämtad

27.01.2020)

Boyon, Nicolas. Wallard, Henri. 2019 “​Ignorance and Distrust Prevail about What

Companies and Governments Do with Personal Data​”

https://www.ipsos.com/en/ignorance-and-distrust-prevail-about-what-companies-and-govern ments-do-personal-data​ (hämtad 11.03.2020)

Cadwalladr, Carole. 2017. “​The great British Brexit robbery: how our democracy was

https://www.theguardian.com/technology/2017/may/07/the-great-british-brexit-robbery-hijac ked-democracy​ (Hämtad 22.11.2019)

Cadwalladr, Carole. Graham-Harrison, Emma. 2018. ​“The Cambridge analytica files”

https://www.theguardian.com/news/series/cambridge-analytica-files​. (Hämtad 22.11.2019)

Chee, Yun Foo. 2019. “​Google, Amazon among those targeted in EU unfair practices digital

rules​”. Reuters.

https://www.reuters.com/article/us-eu-tech/google-amazon-among-those-targeted-in-eu-unfai r-practices-digital-rules-idUSKCN1Q30ZY​ (Hämtad 22.01.2020)

Dahl, Robert. 1998. “On Democracy.” New Haven: Princeton University Press.

Datainspektionen. ​https://www.datainspektionen.se/

Esser, Frank.Strömbäck, Jesper. 2014. “​A Paradigm in the Making: Lessons for the Future of

Mediatization​”

https://www.researchgate.net/publication/262665613_Esser_F_Stromback_J_2014_A_Paradi gm_in_the_Making_Lessons_for_the_Future_of_Mediatization_Research_In_F_Esser_J_Str omback_Eds_Mediatization_of_Politics_Understanding_the_Transformation_of_Western_D emo

Esaiasson, Peter. Gilljam, Mikael. Oscarsson, Henrik. & Wängnerud, Lena. (2012).

Metodpraktikan. Konsten att studera samhälle, individ och marknad. Stockholm: Nordstedts Juridik.

Fishkin, James. 1991. ​“Democracy and deliberation: New directions for democratic reform.” New Heaven: Yale University Press.

Habermas, Jürgen. 1990. “Kommunikativt handlande: texter om språk, rationalitet och samhälle”. Daidalos.

Hansen, Isabella. Lim, Darren. 2018. “​Doxing democracy: influencing elections via cyber

voter interference​”. Contemporary Politics.

ICLG. 2019 ​https://iclg.com/practice-areas/data-protection-laws-and-regulations/usa​ (Hämtad 27.01.2020)

Strömbäck, Jesper. 2015. Sida 207. “Demokratin och det förändrade medielandskapet. Mot ökade kunskapsklyftor och deltagandeklyftor?”

Lee, Dokyun. Hosanagar, Kartik and Nair, Harikesh. 2018. ​“Advertising content and

consumer engagement on social media: evidence from Facebook” ​Management Science.

Lindström, Karin. 2018. “​EU fortsätter pressa techjättarna – anklagas för handelskrig​”. ComputerSweden.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.709051/eu-teknikjattarna-handelskrig (Hämtad 27.01.2020)

Morgan, Susan. 2018. “​Fake news, disinformation, manipulation and online tactics to

undermine democracy​”. Journal of Cyber Policy.

Mouffe, Chantal. 943. “​Om det politiska​”. Tankekraft, Hägersten.

Markander, Mikael. 2020. “​EU kräver att Facebook anpassar sig efter europeiska lagar​”. ComputerSweden. ​https://computersweden.idg.se/2.2683/1.730762/eu-krav-facebook-lagar

(Hämtad 26.02.2020)

Merrill B, Jeremy. 2020. “​Facebook makes a decision: microtargeted, false political ads are

fine​”. Quartz.

https://qz.com/1782316/facebook-says-microtargeting-and-false-political-ads-are-fine/

Nickerson, David. Rogers, Todd. 2014. “​Political Campaigns and Big Data​” Journal of Economic Perspectives—Volume 28.

Olofsson, Mats. 2018 “​Manipulation av åsikter och ”fake news” – en utmaning inför valet i

höst​”. Kungliga krigsvetenskapsakademien.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/03/25/hur-forsvara-sig-mot-infiltrering-troll-och-desinform ation-atta-knep-for-att​ (Hämtad 27.02.2020)

Public Service. ​http://statistikdatabas.publicservice.se

Royal Courts of Justice.

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2fFR0ekNW70J:https://www.judici ary.uk/wp-content/uploads/2019/04/17.04.19-cambridge-judgment.pdf+&cd=8&hl=en&ct=cl nk&gl=se

Rie, Jennifer. 2019 “​What Makes a Monopoly Illegal in the U.S.​”. Bloomberg.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-25/how-to-assess-whether-big-tech-firms -are-monopolies​ (Hämtad 14.02.2020)

Salter, Leon. Kuehn, Kathleen. Berentson-Shaw, Jess. and Elliott, Marriott. 2019.”​Digital

Threats to Democracy. Literature Review Part 1: Threats and Opportunities​.”

Strömbäck, Jesper. 2015. SOU. “​Demokratin och det förändrade medielandskapet.: Mot

ökade kunskapsklyftor och deltagandeklyftor?​”

https://www.regeringen.se/48ef3b/contentassets/d07d9de947cf4709bdb8feb527bfec45/sou_2 015_96_webbpublicering.pdf

Sullivan, Jake. 2017. “​The Putin Files: The U.S.-Russian Reset”

https://carnegieendowment.org/2017/10/25/putin-files-u.s.-russian-reset-pub-73555

https://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/Rapporter_och_opinionsmaterial/Rappot er/nya-stora-foretagpdf_677376.html/BINARY/Nya%20stora%20f%C3%B6retag.pdf

(Hämtad 06.01.2020)

Sherman, Justin. 2020. “​Oh Sure, Big Tech Wants Regulation—on Its Own Terms​”. Wired.

https://www.wired.com/story/opinion-oh-sure-big-tech-wants-regulationon-its-own-terms/

(Hämtad 27.02.2020)

Svensson, Emelie. 2020. “​Visselblåsaren: ”Facebook är demokratins största hot​”

https://www.svd.se/hon-avslojade-valfifflet-i-usa--facebook-ar-storsta-hotet​ (Hämtad 27.02.2020)

SVD. 2018. “​Skandalbolaget ansöker om konkurs​” https://www.svd.se/skandalbolaget-ansoker-om-konkurs

The Guardian. 2020. “​Facebook refuses to restrict untruthful political ads and

micro-targeting​”.​https://www.theguardian.com/technology/2020/jan/09/facebook-political-ad

s-micro-targeting-us-election​ (Hämtad 26.02.2020)

The Great Hack. Netflix. 2019

Warren, Elizabeth. 2019. Medium. “​Here’s how we can break up Big Tech​”

https://medium.com/@teamwarren/heres-how-we-can-break-up-big-tech-9ad9e0da324c

(Hämtad 13.02.2020)

Ward, Ken. 2018. “​Social networks, the 2016 US presidential election, and Kantian ethics:

applying the categorical imperative to Cambridge Analytica’s behavioral microtargeting​”

Journal of media ethics.

Wanshel​, ​Elyse​. 2018. “​Cambridge Analytica Brags That It, Not Trump, Came Up With

https://www.huffpost.com/entry/cambridge-analytica-crooked-hillary-nickname_n_5ab28131 e4b054d118df06b3​ (Hämtad 23.11.2019)

Woolley C, Samuel. Guilbeault, Douglas..2017. “​Computational propaganda in the United

States of America: Manufacturing consensus online​”

Zuiderveen Borgesius, Frederik J. Möller, Judit. Kruikemeier, Sanne. Fathaigh Ó, Ronan Irion, Kristina. Dobbler, Tom. Claes de Vreese, Balazs Bodo. 2018. ​“Online Political

Microtargeting: Promises and Threats for Democracy​”. Utrecht Law Review.

Zuckerberg, Mark. 2020. “​Big Tech needs more regulation​”. Finacial Times.

https://www.ft.com/content/602ec7ec-4f18-11ea-95a0-43d18ec715f5?segmentId=b0d7e653-3467-12ab-c0f0-77e4424cdb4c​ (Hämtad 27.02.2020)

Related documents