• No results found

Nedanstående avsnitt angående QR-koder i marknadsföring presenteras utifrån två olika exempel, dels utifrån en kampanj gjord för SAS och dels utifrån hur Svensk Fastighetsförmedling använder koderna i sina bostadsannonser.

4.1.1 SAS genom Crispin Porter + Bogusky

QR-koder är ett marknadsföringsverktyg som använts i en kampanj genomförd av reklambyrån CP+B för SAS. Kampanjen utgjordes av ett biljetterbjudande som via e- post skickades ut till 100,000 utvalda SAS-medlemmar. Kampanjen delades upp i två QR-koder som ledde till olika videoklipp vilka tillsammans visade hela erbjudandet. Det beskrivs som ett två för en-erbjudande som kräver att två personer deltar för att kunna ta del av innehållet. Kunderna var därmed tvungna att tillsammans med sin partner samtidigt scanna varsin kod då en enskild kod inte gav tillräckligt med information för att kunna ta del av erbjudandet. När båda koderna scannats kunde telefonerna sättas ihop för att ett helt videoklipp skulle framträda och där erbjudandet i sin helhet presenterades. Kampanjen fick namnet “Couple up to Buckle up” och enligt den casevideo som tagits fram av CP+B var tanken att få upptagna par att ta sig tid att sätta sig ner tillsammans och boka en resa. (YouTube, 2012-01-20).

Att använda en QR-kodbaserad kampanj hade enligt Brinck sitt ursprung i att deras idé från början var att visa två halva filmklipp i två smartphones. För att detta skulle fungera behövdes det skapas en snabb väg för dessa filmer att ta sig in i telefonerna. Där ansåg Brinck att QR-koder var den optimala lösningen då möjligheten även fanns att helt styra vart mottagaren hamnade i flödet. Hon menar att QR-koder signalerar att

mottagaren kommer få ett noga utvalt innehåll att ta del av då han/hon direkt kommer till någonting som är relevant eftersom någon valt att ta bort information som kunden annars hade behövt navigera förbi. Kunders respons på “Couple up to Buckle up” var enligt Brinck positiv då cirka elva procent av de 100,000 medlemmar som fick utskicket klickade sig vidare till kampanjsidan. Det genomsnittliga svaret på liknande nyhetsbrev brukar annars ligga på runt fyra till fem procent, vilket ger tydliga indikationer på denna kampanjs genomslagskraft. De båda olika filmklippen visades 2000 gånger med en visningsfördelning på 41 och 59 procent vilket enligt Brinck indikerar att de flesta sett båda filmerna. Alla tillgängliga biljetter såldes slut och kampanjen var därmed lyckad. CP+B har enligt Brinck inga generella planer vad gäller att använda QR-koder i marknadsföringssammanhang utan det ses snarare som ett verktyg bland många andra. Ibland passar det och ibland inte. Vidare menar hon att långt ifrån alla har en QR- kodavläsare installerad i sin mobil vilket gör att detta marknadsföringsverktyg inte alltid går att använda i alla sammanhang utan att utvärdering görs i planeringsfasen där hänsyn tas till vilken målgruppen är och hur pass teknikvana de är. För att kunders användning av QR-koder ska öka tror Brinck att de endast borde användas när det faktiskt tillför någonting i kommunikationen och att den måste leda direkt till någonting som är relevant för mottagaren. Hon anser även att det måste vara enkelt för mottagaren att förstå vad det är denne ska göra vid inscanning och att det krävs att mottagaren blir belönad över visat engagemang eftersom denne faktiskt scannar av koden.

4.1.2 Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är ett av de företag som i Sverige för tillfället använder sig av QR-koder i sina annonser för att göra det enkelt för sina kunder att ta del av relevant information. Genom att scanna koden som sitter i annonsen kopplas konsumenten automatiskt till hemsidan där det finns ytterligare information om exempelvis bostaden eller mäklaren. Mattsson, som inom företaget är ansvarig för digitala medier, beskriver användandet av QR-koder som modernt och nytänkande vilket också var ett av de bakomliggande motiven till varför Svensk Fastighetsförmedling valde att satsa på detta i sina annonser. Vidare beskrivs motiven till användandet också grunda sig i det faktum att kunna göra det enkelt för kunden att få mer information än den som framkommer i annonsen. QR-koder i bostadsannonser har hos Svensk Fastighetsförmedling nu använts i cirka sju månader och Mattsson berättar att de uppmanar mäklare att använda QR-

koder lokalt. Rekommendationerna som ges är förutom att använda koderna i annonser, även att inkludera dem på exempelvis visitkort och klistermärken.

Vad gäller QR-kodernas roll i marknadsföringssammanhang anser Mattsson att den främsta rollen för koderna är att den sparar yta. Med detta menar hon att med hjälp av koderna har möjligheten att förmedla ett längre budskap än vad som annars har varit möjligt. Vidare beskriver Mattsson att användningen till stor del i dagens situation har ett varumärkessyfte men att funktionen troligen kommer att bli allt vanligare i Sverige och att nyttan/användandet av den då kommer att öka.

Som beskrivits innan bidrar QR-koderna till att kunden på ett mycket enkelt och snabbt sätt kan få mer information om en aktuell bostad eller kontaktuppgifter till mäklare, vilket enligt Mattsson är ett sätt för företaget att skapa värde till kunden. Detta kan sedan skilja sig åt mellan företag och branscher och beroende på situation kan värdet förmedlas på olika sätt. För att lyckas skapa ett intresse för QR-koder för att kunders användande ska öka krävs det enligt Mattsson att det på något sätt erbjuder exklusiva mervärden. ”Det ska finnas ett incitament till varför man ska ladda ner en läsare och

börja använda koden” (Mattsson). Genom att lyckas skapa ett mervärde för kunderna

anser Mattsson att företag kan påverka kunders beteende och attityder gentemot QR- koder.

Vidare krävs det också att fler människor förstår funktionen och dess nytta samt att fler företag börjar använda tjänsten. På så sätt kan koderna bli mer accepterade av kunderna och därigenom kan användningen komma att öka. Det är viktigt för företag att förstå vilka det är som använder tjänsten och som Mattsson lyfter fram är det idag främst personer som kan beskrivas som early adopters som använder sig av funktionen. Till följd av att de berättar och beskriver dess fördelar kan de också vara med att sprida kunskapen om tjänsten. Detta innebär att det inte enbart är företagen som påverkar kunder till att använda QR-koderna utan att det också är viktigt att tänka på att kunder som redan använder det i många fall även påverkar andra kunder. Avslutningsvis menar Mattsson att användningen av QR-koder kommer att öka i Sverige och att användningsområdena kommer att variera.

Related documents