• No results found

6. Resultat

6.3 Relationens betydelse för barnet

Den relation som skapas i barnets första möte med förskolan, under inskolningen, beskrevs som en grund för hur du ser på dig själv som barn. Eftersom alla barn är olika och tolkar pedagogens beteende på olika vis så betonades det av Sara hur man möjligtvis har en grundrelation till varje barn, som sedan utvecklas utifrån det individuella barnet.

Sara: Man kanske har en grundrelation /…/ Eftersom barn är olika, dom kanske tar det till sig på olika

sätt, om jag till exempel är samma med fyra fem barn /…/… Alla vågar inte gå till mig på samma sätt, någon vågar lite mer, någon drar sig undan lite mer i början kanske, men man har inte samma relation med alla, även om man är samma person… Dom som du träffar dom är olika.

Saras konstaterande om hur en grundrelation kan ligga till grund för varje barn blir tydligt utifrån anknytningsteorin som en trygg eller otrygg anknytning där barnets tidigare relationer påverkar dess framtida relationsskapande. Hur barnet uppfattar pedagogens förhållningssätt bygger på barnets tidigare erfarenheter och om en trygg anknytning etablerats i familjen. Även pedagogen Stina lyfter fram relationen som en grund, och förklarade dessutom hur tryggheten återigen betraktas som en viktig del i pedagogens arbete med relationsskapande till ett barn.

Stina: Ja, relationen är liksom en grund hela vägen. Om du inte har en relation till en person så… är det

väldigt svårt att, få ut nånting av de vi gör här heller. Du måste liksom ha en trygghet i… grunden. Tryggheten, den gör ju att du kan utvecklas och mår bra.

Utifrån Stinas uttalande blir det tydligt att en trygg anknytning är grunden för varje barns vilja och förstående till hur en relation skapas med andra vuxna, som inte är barnets egna vårdnadshavare. Enligt anknytningsteorin är trygghet en grund för att kunna etablera en god anknytning till barnet, och den sociala kompetensen hos barnet kan således, utifrån Stinas påstående, främjas när en trygghet etableras innan relationsskapandet påbörjas till barnet.

6.3.1 Vikten av att bli sedd och lyssnad till

Att skapa en relation och sedan underhålla relationen efter inskolningsprocessen genom barnets hela tid på förskolan ansågs som mycket viktigt hos alla informanter. Sara lyfte fram vikten av att underhålla en relation genom att benämna trygghet, lyhördhet och accepterande som väsentliga egenskaper.

Sara: Det är viktigt, det är viktigt. För att, om vi tänker, att människor behöver bli sedda och bli

lyssnade till. Så det är viktigt att man visar barnet varje dag att jag ser dig. Att jag hör dig vad du säger. Jag tror barnet växer i det här, det är nånting som alla behöver, att bli sedda. Om inte nån ser mig, om inte nån hör mig då… vill jag inte ha en relation med den personen som inte ser mig och inte hör mig.

Vikten av att bli sedd framhävs tydligt i Saras påstående. Genom att agera utifrån Saras påstådda väsentliga egenskaper, att se och höra barnet, skapar pedagogen en trygg bas för barnet. Den trygga basen kan vidare utveckla en trygg anknytning för barnet i situationer som kan upplevas som otrygga och främmande under inskolningen. Sara lyfte även fram hur väsentligt det är för relationsskapandet att kunna se och lyssna till barnet. Det kan utifrån

dessa egenskaper sättas i konsensus till vikten av att pedagogen har en insikt i vad det innebär att vara en kompletterande anknytningsperson för barnet.

Att barngruppen på avdelningarna i förskolans verksamhet många gånger är stor ansåg Sara inte som något problem när det kommer till relationsskapande till det individuella barnet. Sara lyfte istället fram vikten av att varje dag i yrket vara genuint intresserad av barnen och deras tankar.

Sara: /.../ Man visar intresse för det barnet gör och då ska man vara äkta i att visa det här intresset och

att man delar nånting som är roligt för barnet, att man leker med barnet det som är roligt, då tror jag att dom vågar att komma till dig när du visar intresse för dom, om du vill vara med och att man finns där. När man tittar på någonting tillsammans, när man gör någonting tillsammans. Då visar jag intresse för det du håller på med, det skapar en relation.

Sara talade vidare om vikten av att vara lyhörd och visa intresse för barnet efter inskolningen för att kunna upprätta en god relation till barnet.

Sara: Det är att man är lyhörd och att man ser barnet hela tiden, det är inte att jag har visat intresse för

dig bara för att… skola in dig. Det är klart att det är likadant med alla relationer som vi har till alla folk… Så man fortsätter att vårda det.

Att visa ett genuint intresse för det individuella barnet är viktigt för att etablera en trygg anknytning till barnet. Sara talar även om vikten av att vara lyhörd, vilket vidare leder till att visa för barnet hur du som pedagog är en trygg bas. Att vara en trygg bas genom lyhördhet markerar hur man som pedagog har en förståelse för barnets behov och ger dessutom barnet en trygghet till att utforska miljön. För att inneha en förståelse för vad barnet behöver i otrygga situationer så behövs kunskap om lyhördhet gentemot det individuella barnet. Saras uttalande ses även utifrån att vara en säker hamn för barnet, då den vuxne är lyhörd över att barnet känner sig orolig och behöver tanka på med trygghet. Även under denna situation är lyhördheten av vikt för att förstå när barnet är i behov av trygghet.

Related documents