• No results found

Respondent 3, chef för företagskontoret på Swedbank Sjuhärad AB

4.1 Presentation av respondenter

4.1.3 Respondent 3, chef för företagskontoret på Swedbank Sjuhärad AB

Respondent 3 har jobbat på Swedbank Sjuhärad AB sen 1994 och med företagsinriktning sen 2000. Han har tidigare varit verksamhetschef i Kinna och Skene fram till 2007. Från december 2007 har han arbetat som chef för företagskontoret. På företagskontoret sitter elva personer i rådgivande funktion. De har en affär mot företagssektorn som är på ungefär sju miljarder kronor där det handlar om in- och utlåning.

4 Empiri Kandidatuppsats vt 09 Innan banken beviljar lån till sina företagskunder granskar de årsredovisningen samt tar en kreditupplysning. Respondent 3 anser att det är bra att ta kreditupplysningar, då de är mer uppdaterade än årsredovisningar som bara kommer ut en gång per år. De får på så sätt ”del av råvaran i den ekonomiska utvecklingen”. Det är en självklar sak för banken att granska årsredovisningen oberoende storlek på företaget. Det är den handling som visar hur det har gått för ett företag ur ett historiskt perspektiv. De delar i årsredovisningen som banken kontrollerar är bland andra resultat- och balansräkningen. De kontrollerar även noterna för att se om det står med något viktigt som de bör ta i beaktande där. Därefter kontrollerar de vad riskerna kan bestå av och vilka stora balansposter som finns.

Om ett företag har fått en oren revisionsberättelse anser banken att det är väldigt allvarligt. Då det redan har gått väldigt långt innan ett företag får en oren revisionsberättelse vet banken oftast redan om att företaget kommer få anmärkningar. Om ett företag har fått en oren revisionsberättelse blir det svårare för dem att få lån. Ett undantag är om det finns en skälig anledning till varför de fått den orena revisionsberättelsen. Ett exempel som tas upp är ett företag som fick en anmärkning gällande en fastighet med ett lågt bokfört värde i förhållande till det bedömda marknadsvärdet. Banken ville helst att fastigheten skulle värderas högre, men de ansåg att skälet till anmärkningen var godtagbart för att bevilja ett lån.

De företag som fått ett banklån beviljat även om de fått en oren revisionsberättelse får dock betala en högre ränta. Då banken lånar ut pengar till ett företag med oren revisionsberättelse leder det indirekt till att de får allokera mer eget kapital och på grund av det vill de i sin tur få mer betalt från företaget i fråga. Då kapitaltäckningssituationen alltid påverkas av att banken lånar ut pengar till företag med oren revisionsberättelse tar de alltid ut en högre ränta på lånet oberoende anledning till den orena revisionen. Banken kan även säga upp krediten för ett företag och säga att de inte vill leverera pengar till dem längre då företaget visar på att de inte sköter sig.

Respondent 3 säger att om det händer en gång att ett företag får en oren revisionsberättelse kan de ha överseende med det även om det egentligen är en gång för mycket. Det kan finnas ett godtagbart skäl. Men då det blir upprepningar och företaget inte åtgärdar de brister som ledde till de orena revisionsberättelserna ”säger de oftast upp bekantskapen” med det företaget. Ett företag kan skylla på olika anledningar och det kan finnas olika orsaker till varför de får en oren revisionsberättelse, men ”ett faktum är ett faktum”. Det ger en indikation till att allt inte står rätt till med bolaget.

Besluten banken tar kan även påverkas av vilken bransch företaget är i. Om banken vet att det är en fastighetspant som företaget har som säkerhet är det lättare att få lån än om de lånar ut pengar mot ett varulager. Det är nämligen lättare att bedöma värdet på en fastighet över tiden än ett varulager. Dock måste inre och yttre underhåll skötas på fastigheten. Priset påverkas ändå, men inte lika mycket då de vet lite mer om vad de har som säkerhet.

Andra faktorer banken tar hänsyn till när de skall bevilja lån är bland annat ett företags historia och genom att bedöma den framtida återbetalningsförmågan som kan tas fram genom årsredovisningen. Det är dock lite svårare att bedöma den framtida återbetalningsförmågan för ett företag än vad det är för en privatperson där de kontrollerar vilken inkomst och vilka utgifter kunden har. När det gäller ett företag finns det andra faktorer som spelar in och som är mer ovissa. Den kundansvariga får göra en bedömning av den framtida återbetalningsförmågan då de

4 Empiri Kandidatuppsats vt 09 beviljar kredit eller inte. Det är nämligen i första hand återbetalningsförmågan som banken lånar ut mot och i andra hand mot en säkerhet.

Då ett företag får en oren revisionsberättelse kan det hända att banken inte vill ha kvar dem som kunder och säger upp krediten. Men i de fall de bestämmer sig för att ha kvar krediterna händer det att banken kräver in extra säkerhet. Vanligtvis är det en ägarinsats av någon form till exempel aktieägarlån, en nyemission eller att ägaren får gå i borgen för företaget. Det kan också vara en kombination av säkerheterna. I vissa fall kräver de in en ny ägare i bolaget vilket visar på att de har förtroende för bolaget, men inte för de personer som skött det.

De anmärkningar respondent 3 spontant ansåg vara värst är när revisorn anser att verkställande direktör och styrelse inte förvaltat företaget tillräckligt väl eller om ett företag lämnat in årsredovisningen för sent. Det sistnämnda tyder på slarv från företagets sida, vilket det även gör om de betalar in skatter och avgifter för sent. Han berättar även att om ett företag är på väg att få en oren revisionsberättelse märker banken det förhoppningsvis innan revisorn lämnar in den. Men generellt sett anser han att alla anmärkningar är lika illa och banken vill helst inte ha något med det att göra överhuvudtaget.

Banken stöter dock inte på företag som har orena revisionsberättelser så ofta. Då det redan har gått väldigt långt innan ett företag får en oren revisionsberättelse försöker de undvika den situationen. De kan även ställa sig frågan om revisorn är oberoende gentemot klienten så att han/hon vågar ställa sig vid sidan av och göra en oberoende revision. I mindre aktiebolag är det vanligt att styrelse, verkställande direktör och ägare är samma person. Ägaren är ensam ledamot i styrelsen och i sådana situationer får revisorn ibland svårare att vara oberoende. Han säger att då en extern ärgarskara vill att revisorn granskar styrelsen ger det en mer oberoende position än om det är ett företag då samma person intar alla positioner.

När banken beviljar lån då företaget har en oren revisionsberättelse gör de ingen skillnad på litet eller stort företag. De anser att det är lika illa oavsett vem som än får oren revisionsberättelse. Det kan dock vara så att om ett litet bolag får en oren revisionsberättelse så kan det tyda på brist på kunskap. Om ett stort företag får anmärkningar ses det nästan allvarligare. Han säger att i ett stort företag brukar inte ägaren och verkställande direktören vara samma person. Det blir då lättare för revisorn att skriva en oren revisionsberättelse för att påvisa för ägarkretsen hur verkligen ser ut, men förhoppningsvis är det likadant när alla delar i ett företag består av samma person.

Om ett företag har lån hos banken och får en oren revisionsberättelse har banken möjlighet att säga upp krediterna av olika skäl. Det finns lagar och regler som styr hur banken får agera.

Bakom en kredit finns det alltid allmänna villkor där det framgår vad banken har för skäl till uppsägning av krediten. Ett vanligt skäl är om ett företag är på obestånd. I de situationer är företaget insolvent och kan då eventuellt försättas i konkurs. De kan dock inte kräva tillbaka sina pengar med en gång då det finns vissa uppsägningstider beroende på vad villkoren säger. Men de kan säga upp krediten och informera bolaget att betala snarast möjligt, men det är inte säkert att gäldenären eller de som lånat pengar kan betala tillbaka då. I de flesta fall sker det ändå i samförstånd med kunderna. Det är vid ytterligheterna där banken och kunden inte alls kommer överens som de kräver tillbaka pengarna.

4 Empiri Kandidatuppsats vt 09 Nu under finanskrisen är det inte alla som har beredskap för den situation de har hamnat i. Det har under senaste åren gått väldigt bra för flertalet företag, men sen september 2008 har tillvaron ändrats kraftigt. Det har dock inte påverkat alla företag lika mycket. En avgörande faktor är i vilken bransch de är verksamma. Respondent 3 menar att verkstadsindustrierna och de som är positionerade mot bilindustrin är några av dem som har drabbats hårdast. Volvo AB och deras dotterbolag är ett exempel han tar upp. De har fått kraftigt minskade orderingångar. Vid de tillfällena gäller det för banken att ligga nära kunden och följa deras utveckling vilket kan vara på daglig basis eller en gång i veckan. Det kräver mycket energi och drar mycket resurser för banken när ett företag börjar få det jobbigt. De måste se till att flödena fungerar.

Banken kommer vilja ha en säkerhet för att ett företags ekonomiska information är tillförlitlig och ser därför gärna att företagen fortsätter anlita revisor även om revisionsplikten avskaffas. Han tror dock att revisionen kommer att omformas och att det till exempel kommer att genomföras granskningar av specifika utvalda områden som banken och andra intressenter önskar ha granskade.

4.1.4 Respondent 4 och 5, personalchef och ekonomichef på Johns bygg och

Related documents