• No results found

Respondenternas bakgrund och studier på Ilula FDC

4. Teorier

6.1 Respondenternas bakgrund och studier på Ilula FDC

Ikeno är 25 år och det sjätte och yngsta barnet i familjen. Ikenos högsta utbildning är inom O-level form 2 och hens föräldrar har båda en sjuårig grundskoleutbildning. Då Ikenos pappa avslutade sin grundskoleutbildning blev han anställd inom ett teföretag där han fortfarande arbetar. Ikenos mamman studerade inte vidare efter avslutad grundskoleutbildning och jobbar med familjens jordbruk. Ikeno studerar idag till elektriker på FDC i Ilula och berättar:

”Jag valde att studera till elektriker för att jag tänkte att det kunde hjälpa mig senare i livet. Jag valde detta dels för att jag inte behöver bli anställd utan kan jobba som egen företagare. Det finns många människor som behöver hjälp med att dra in elkablar så jag kommer alltid att kunna tjäna pengar.” (Ikeno, 2017)

Ikeno är en av kursdeltagarna som blev uppringd av en lärare på Illula FDC. Läraren talade om för Ikeno att det fanns en ledig plats på skolan. Ikeno berättar att hen fick en introduktion till de olika yrkesutbildningarna på Ilula, FDC och kände att ellinjen lät mest intressant. Hen kände ingen sedan tidigare på skolan men upptäckte efter skolstarten att det fanns en annan person från samma by som studerade där. Ikeno berättar att det var många som gav rådet att ellinjen var den bästa linjen:

32

”Jag tog till mig deras råd och efter att jag fick veta mer om ellinjen ansåg jag själv att detta är den bästa linjen för mig då den inte är jättesvår. Jag pratade också med min bror och han stödjer mig och betalar mina skolavgifter” (Ikeno, 2017)

Efter avslutade studier önskar Ikeno få ett startkapital för att kunna öppna en affär med elprodukter.

”När folk kommer till mig och köper elprodukter så kommer jag också berätta för dem att jag är elektriker och behöver någon hjälp så kan jag göra jobbet” (Ikeno, 2017)

Ikeno har sedan tidigare haft en egen affär med försäljning av damskor och framtidstankar kring att öppna en egen affär med elprodukter har vuxit fram under utbildningen. Två av Ikenos bröder har lovat att hjälpa till med startkapital för att Ikeno ska kunna starta en elaffär. Egentligen hade Ikeno velat fortsätta sina studier på O-level, men menar att det kan vara svårt att studera parallellt med att sköta sin elaffär. Bröderna har även sagt att de inte har pengar att betala för ytterligare skolavgifter. Ikenos tankar kring framtiden är också att stödja sin familj så att det som hen har varit med om inte ska hända familjen då Ikeno inte gick klart secondary school.

Jama är 20 år och den förstfödda av fem syskon. Hen har gått ut O-level form 4 och föräldrarna har båda en sjuårig grundskoleutbildning. Jama berättar att ingen av föräldrarna har fortsatt att studera då de efter sin grundskoleutbildning fick arbete inom ett teföretag. Föräldrarna arbetar även inom det egna jordbruket. Jama studerar på ellinjen på Illula FDC och valde linjen eftersom det finns stora arbetsmöjligheter inom området: ”Jag tittade på var jag kommer ifrån och vilka arbetsmöjligheter det finns där och vilka styrkor och egenskaper jag själv har… ellinjen passar mig.” (Jama, 2017).

Jama berättar att hen fick information om ellinjen av två vänner som studerat på Ilula FDC. De gav information om hur man ansöker till linjen, vilka kurser det finns och hur lärarna undervisar. Jama berättar att hen endast sökte till Ilula FDC och egentligen redan hade bestämt sig för att studera ellinjen innan hen pratade med sina vänner. Jama berättar vidare att det är hens föräldrar som stöttade val av linje och gav rådet att studera hårt. Jama har en avbetalningsplan för studieavgifterna och det är föräldrarna som betalar för

33

utbildningen. Tillsammans med skolan har de kommit överens om en återbetalning på tre tillfällen per år. Jama vill arbeta som elektriker och fortsätta att utveckla sina kunskaper inom området. Önskan är även att bli anställd som elektriker men det finns även tankar kring om starta eget företag. Det viktigaste för Jama är att lyckas i livet: ”Som jag ser det nu

kan jag vara en resurs för samhället och kunna bidra med någonting och kunna lyckas.” (Jama, 2017)

Kesi är 23 år, och det femte barnet av åtta syskon. Kesi har gått ut O-level form 4. Till skillnad mot mamman, som gått en sjuårig grundskoleutbildning, har Kesis pappa gått ut O- level form 4. Pappan har tidigare arbetat inom ett elföretag men föräldrarna arbetar idag inom det egna jordbruket. Kesi valde att studera ellinjen eftersom det är intressant och berättar: ”I vår by har vi precis fått el och då kommer vi elektriker att behövas” (Kesi, 2017). Kesi berättar vidare att hen fick information om linjen av vänner som studerar ellinjen på Ilula FDC. Kesi känner även tre personer från den egna byn som alla tidigare har studerat ellinjen. Deras råd till Kesi var att läsa till elektriker så att de i framtiden kan starta ett elföretag tillsammans. Kesi pratade med sina föräldrar som tyckte att det var en bra idé att gå ellinjen. Föräldrarna hjälper till med att betala skolavgiften genom att sälja grödor.

”När jag åker hem under skolloven så hjälper jag till med odlingen. Mina föräldrar betalar skolavgiften men jag betalar lite själv med genom jobbet med odlingen. Jag hjälper även andra elektriker som är färdigutbildade och då får jag betalt.” (Kesi, 2017)

Kesi berättar att hen vill fortsätta att studera efter avslutad utbildning till en mer avancerad nivå inom området. Andra tankar om framtiden är att arbeta som elektriker, starta eget företag och sälja elprodukter. Att arbeta inom elektrikeryrket har alltid varit Kesis dröm och hen berättar:

”Redan innan jag började elutbildningen tyckte jag om att fixa med gamla radioapparater. Jag har alltid velat lära mig mer om el och det kanske beror på att pappa tidigare har jobbat inom elföretag.” (Kesi, 2017)

För Kesi har det alltid varit viktigt att i framtiden kunna vara självförsörjande.

Moyo är 22 år gammal och har en storebror. Moyo har gått ut O-level form 4. Brodern har studerat vidare på universitet och arbetar idag som doktor i Dar Es Salaam. Moyo

34

berättar att föräldrarna har studerat på universitet där pappan utbildade sig till grundskolelärare och mamman utbildade sig inom turism. Då båda föräldrarna är döda har Moyo vuxit upp med sin storebror. Idag studerar hen till kock på Illula FDC och valde linjen för att lära sig mer om matlagning men även för att det kan ge möjlighet till att starta eget. Information om kocklinjen på Illula FDC fick Moyo av sina vänner, som också studerade kocklinjen. Efter att ha pratat med vännerna diskuterade Moyo med sin storebror som tyckte att det var en väldigt bra idé.

”Det var andra som också gav mig råd om att jag kan starta eget om jag går denna linje och att det är bättre att jobba med något än att bara stanna hemma. Det sa min bror också.” (Moyo, 2017)

Moyos tankar om framtiden är att studera till lärare men betygen räckte inte till för att komma in på lärarutbildningen. Moyo hade gärna velat läsa upp sina betyg så att drömmen att bli lärare en dag kan bli verklighet. Moyo berättar att hen efter avslutade studier på Ilula FDC ska be sin bror om råd för framtiden och att ett alternativ kan vara att undervisa andra om matlagning.

Sefu är 22 år gammal, det äldsta barnet av fyra syskon och har gått ut O-level form 4. Föräldrarna hade båda en sjuårig grundskoleutbildning och studerade inte vidare. Föräldrarna lever inte längre, men Sefu berättar att pappa arbetade som fiskare och mamman arbetade inom ett teföretag Föräldrarna arbetade också tillsammans med det egna jordbruket. Sefu studerar idag till murare på Ilula FDC och valde murarlinjen eftersom det enligt Sefu alltid kommer att finnas jobb, oavsett vart hen bor. Sefu fick information om murarlinjen av en vän som studerar ellinjen på Ilula FDC och pratade även med sin farbror om idén att börja studera.

”Min omgivning gav mig mer information om linjen än råd då jag själv visste vad jag ville studera till. Min farbror har inte stöttat mig i mitt yrkesval men det har däremot min faster gjort.” (Sefu, 2017)

Skolavgiften betalas av fastern. Framtidstankar är att jobba med mureri. Sefu berättar att hen är tacksam för en anställning men kan även tänka sig att starta eget och jobba själv. Hen skulle vilja fortsätta studera på A-level form 5 och 6.

35

Related documents