• No results found

5. Resultat

5.3 Respondenternas samtal om aktiv webbåldersgräns

Intervjuernas tredje samtalsämne berörde företagets initiativ kring att sätta åldergränser på sina varumärkens respektive webbsidor. För att exemplifiera denna aktivitet illustrerade jag detta genom att visa hur det kan se ut, på lite varierade sätt, på olika webbsidor. De sidor som jag inkluderade var Absolut vodkas webbsida där man ska knappa in sitt personnummers sex första siffror och man behöver vara minst 20 år för att få tillträde. Vi tittade även på Jacob’s Creeks hemsida (ett australienskt vin som finns i företagets sortiment) där man ska trycka på en knapp och godkänna att man är minst 25 år för att få gå vidare. Detta gäller även för att få tillträde till företagets egna svenska webbsida. För att sätta dessa ”låsta” sidor i relation till någonting så exemplifierade jag även med att visa en webbsida från ett externt varumärke där

ingen åldersspecifikation krävs. Jag inledde diskussionen med att fråga respondenterna vad de ansåg om initiativet som sådant.

Detta var den aktivitet där det rådde störst enighet i samtliga grupper. Merparten av respondenterna i alla de fyra grupperna ansåg att detta var en till synes verkningslös aktivitet. De enades kring hur detta, precis som några ansåg gravidloggan, mer var ett ställningstagande än en effektfull åtgärd. I samtliga grupper var det någon som uttryckte någonting i likhet med följande som Alice 22 år sa:

”Javisst kan de ha det men jag tror inte det har någon effekt, so what´s the point. Det känns lite som att visa att vår alkohol går inte till yngre men jag tror som sagt inte att det har någon direkt effekt”

Någonting som tydligt upprörde respondenter bland såväl de yngre deltagarna som i de grupperna med lite äldre intervjuobjekt var det faktum att det rådde olika åldersgränser vid olika webbsidor. Därtill hade samtliga respondenter svårt att förstå motivet bakom att på vissa ställen sätta upp en så hög åldergräns som 25 år, speciellt när vi i Sverige har 20 årsgräns på Systembolaget. Ett exempel på en känsloyttring kring detta faktum var hur Daniel 42 år uttryckte sig:

”Jag måste säga att det är ett fullständigt löjes skimmer att sätta 25 år. Man kan bli både stadsminister, kung och förövrigt VD på Pernod Ricard och vara 24 år eller 22 eller 23 för den delen. Nej det där köper jag inte, det är bara löjligt. 20 år är en vedertagen ålder som stämmer överens med svensk lagstiftning. Att sätta 25 år som åldergräns ser jag negativt som konsument och det blir negativt för varumärket.

Även det två grupperna A och C med respondenter alla över 20 år men samtliga under 25 år ansåg att detta var och ta i. De menade att om det nu inte ”fick” titta på att produkterna online kunde de ju lika väl gå till Systembolaget och göra det. I övrigt började flera respondenter resonera kring varför det egentligen var en högre åldersgräns på ett vin (Jacob’s Creek) än för en spritsort (Absolut Vodka). Några av respondenterna funderade kring om detta var ett sätt att rikta sig emot äldre och mer sofistikerade konsumenter i fallet med vinet samtidigt som de enandes kring att det ändå vore underligt med tanke på att det borde vara ”farligare” att konsumera sprit.

Frånsett den upplevda inkonsekvensen försökte jag trots allt återgå till att fråga respondenterna om vad de ansåg om att ha åldergräns på webbsidorna överhuvudtaget och hur de bäst ansågs att detta skulle utformas i så fall.

Återigen återkom flera respondenter till argumenten att det troligen inte hindrar så många från att logga in om de redan bestämt sig för detta samtidigt är det en markering som ändå tyder på att man tar avstånd från att yngre intressenter än uppsatt åldergräns ska exponeras för företagets varumärken. Cecilia 21 år kommenterade:

”Ja men visst kan den lika gärna finnas där den gör ju ingen skada. Det är en markering även om jag inte tror den hindrar en 17 åring från att loggan in om han vill. Men det är ju bra att företaget försöker, tycker jag”

På frågan vilken variant som respondenterna föredrog så svarade de flesta att de tyckte att det alternativet på Absolut Vodkas hemsida, där man måste fylla i delar av sitt personnummer, var att föredra. I två av grupperna B och C föreslog till och med några respondenter att det kanske skulle vara mer effektiv med ett system där besökare uppmanas fylla i sitt fulla personnummer och nekas tillträde om detta inte är ett giltigt sådant. Detta för att det då ansåg att det åtminstone skulle bli lite krångligare att ”ta sig in” än om man bara ska trycka på en knapp och godkänna. Att detta skulle kunna vara lite krångligt för potentiella besökare med rätt ålder trodde de inte heller skulle ha någon negativ inverkan för företaget.

Enigheten i alla grupper var i detta fall såldes ganska stor. Respondenterna tyckte inte att initiativet skadar samtidigt som de inte heller trodde att det motverkar i någon högre utsträckning. Däremot tyckte de att en konsekventhet borde tillämpas där alla varumärken och framförallt företagets hemsida borde ha samma åldergräns. Alla tyckte att 20 år är en lämplig åldergräns med undantag för två respondenter som ansåg att 18 år skulle vara ok eftersom detta är den lagliga åldersgränsen för alkoholkonsumtion på krog. Ingen respondent tyckte att en 25 årsgräns kändes motiverad eller på något vis ledde till ökad trovärdighet för företaget. På frågan om vad deltagarna ansåg om dessa sidor ställt i relation till den webbsida jag visade som inte ”skyddas” med en åldersgräns blandades reaktioner av likgiltighet samt känslan av att den lika gärna kan finnas där.

Alice menade:

”Nej jag tycker absolut att man bör ha en bara för sakens skull, så att man inte kommer in på en gång. Det kan ju faktiskt hindra från att någon kommer in av misstag också”

Related documents