• No results found

Den här undersökningen är som sagt väldigt liten och de två lärare jag har träffat arbetar väldigt olika. Lärarna arbetar väldigt varierat och repeterar gärna det de gått igenom. Lärare A anser att estetiskt lärande är då eleverna får använda sig av hela kroppen vid inlärningstillfällena. Lärare B anser att det är när eleverna får lära sig genom alla sina sinnen.

I de här två klasserna får eleverna skriva berättelser utifrån bilder, skapa sagor i små grupper, måla bokstäver och göra dem med kroppen, de får sjunga om de olika färgerna på engeskan

31

och gestalta djur. Det som dominerar i de estetiska ämnena är framför allt bild, drama och musik. Observationerna och intervjuerna visar på hur de estetiska ämnena kan användas i språkundervisningen där litteraturen stödjer deras arbete i klasserna. Denna blandning visar att det bara krävs lite fantasi och kreativitet för att kunna använda sig av det estetiska lärandet och kunna variera undervisningen. Det finns som i allt som material som ska användas ute på skolorna både för- och nackdelar med att använda sig av estetiskt lärande och det som är nackdelen är att det kräver mer förarbete samt att varje moment kan ta tid. Det positiva är att eleverna får uttrycka sig och använda så många olika kunskaper för att nå målet, men framförallt ha kul i sin inlärning. Vi blivande lärare och pedagoger måste våga prova oss fram och testa på nya saker. Det är viktigt att ta vara på de verktyg som finns och använda sin fantasi. Våga fråga om tips och hjälp, vi lär oss alltid något nytt. Det gamla kan även bli något nytt, så ta vara på de erfarenheter som ni har fått under åren. Estetiskt lärande är något som kan hjälpa eleverna att uttvecklas. Det är ett redskap att nå de mål i språkundervisningen. Den elev som har det svår med språk kanske finner ett sätt att lära sig på. Pedagogerna kanske kan nå alla elever med ett varierat arbetssätt genom att använda de estetiska ämnena. De estetiska ämnena kan skapa en känsla som kanske kommer att stanna där.

Resultatsammanfattning

Vilken syn på språkundervisning i förhållande till de estetiska ämnen framkommer?

Litteraturen visar på att estetiskt lärande kan vara användbart i språkundervisningen. Vid intervjuerna och observationerna fick undersökningen även en bredare bild av hur det kan se ut på skolorna och hur det även kan användas. Lärarna berättar om sina erfarenheter av att blanda estetiskt lärande med språkundervisning. De anser att det är både positiv och negativt att använda sig av estetiskt lärande i språkundervisningen.

Hur arbetar dessa pedagoger med språkundervisning? Finns det estetiska inslag? I vilken omfattning används de estetiska ämnena i språkundervisningen?

Något som båda lärarna var överens om var att ha ett varierat arbetssätt. Det jag såg i klassrummet var varierat och lärarna i sig arbetade väldigt olika vid de tillfällen jag observerade. Vid intervjuerna som var efter observationerna var lärarnas åsikter om vad estetiskt lärande ungefär den samma. Estetiskt lärande var för dem något där man får lära med hela kroppen eller använda alla sina sinnen vid lärtillfällena. De estetiska ämnena som i den här undersökningen dominerade var bild och musik. Det var något som båda lärarna använde

32

sig av i sin undervisning. I litteraturdelen fick jag fram information om alla estetiska ämnen, dock litteratur om de enskilda ämnena och hur man kan använda det i språkundervisningen.

Jag fann ingen litteratur där estetiskt lärande ingår i språkundervisning utan bara enstaka böcker med övningar som kan användas vid språkundervisning. När jag säger ingår så menar jag diskussioner om vad som är positivt och negativt med att använda sig av estetiskt lärande i språkundervisningen.

Hur kan de estetiska ämnena främja språkinlärningen? Hur kan man använda de i språkundervisningen?

Enligt lärarna var det svårt att säga vad deras elever hade lärt sig av det estetiska lärandet de använt eftersom de bara haft eleverna på så kort tid. De gav endå några exempel på framsteg som eleverna hade gjort under höstterminen. Eleverna i klass A hade lärt sig att säga de genom dennes egna utveckling samt möjlighet till inlärning.

Vad är positivt respektiva negativt med att använda sig av det estetiska lärandet i språkundervisningen?

Lärare B började med att säga att hon inte var en estet. Estet kan vara ett ord som kan uppfattas både positivt och negativt. Ordet kan man höra ibland och man kan säga att det är en stil där man använder sig av estetiska ämnen. Även om läraren inte i det här fallet menade något negativt som vi aldrig kommer få veta så kan det uppfattas väldigt negativt. Hon sa senare i intervjun att estetiskt lärande absolut var något positivt och ger möjligheter till eleverna, där de får använda sig av alla sina sinnen. Det hon nämnde som var lite negativt med vissa av de estetiska ämnena var att det kunde ta tid och att det finns de elever som inte vågar vara med. Lärare A ansåg att det enda som kunde sätta hinder för att använda sig av estetiskt lärande var fantasin. Det kan vara svårt för både läraren att komma på vad hon ska göra och även att få eleverna att använda sig av fantasin.

33 5.5 Kritik av min egen uppsats

Det jag skulle ha gjort på ett annat sätt i min undersökning är intervjuerna. Jag skulle nog koncentrerat mig mer på det estetiska lärandet i frågorna men fortfarande ha den öppna intervjun. Jag tyckte även att det var svårt att göra intervjuerna eftersom att jag inte har gjort någon intervju på det här sättet förut och att det var två intervjuer med samma frågor.

5.6 Förslag till fortsatt forskning

En idé till fortsatt forskning är att observera eller att prova på de estetiska ämnena i en liten grupp där de lär sig svenska som andra språk och se om det estetiska lärandet har någon effekt på deras utveckling i det nya språket. Där skulle man kunna intervjua lärare som man vet har använt sig utav estetiskt lärande i gruppen.

34

Källförteckning

Bell, J (2007) Introduktion till Forskningsmetodik. Fjärde upplagan. Studentlitteratur: Lund Christensson, L (2004). Estetiska Läroprocesser – och dess betydelse för inlärning. Karlstads universitet

Ekström, G (2001). Satsa på språket. Värnamo: Eklunds förlag AB

Flygelholm, L (2006). Vad skapar skapandet?. Karlstads universitet

Hargevik, C (2008). Måndag morgon – idébok för språklärare. Stockholm: Liber AB

Jederlund, U (2002). Musik och språk – Ett vidgat perspektiv på barns språkutveckling.

Stockholm: Runa förlag

Johansson, B & Svedner, P (2006). Examensarbetet i lärarutbildningen Undersökningsmetoder och språklig utformning. Uppsala: kunskapsföretaget

Lundberg, I & Herrlin, K (2003). God läsutveckling – kartläggning och övningar. Stockholm:

Natur och kultur

Paulsen, B (1996). Estetik i förskolan. Lund: Studentlitteratur

Skolverket (1994). Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Sjöstedt Edelholm, E &Wigert, A (2005). Att känna rörelsen – en danspedagogiskmetod.

Stockholm: Carlssons

Strömqvist, S (1998). Uppsats Handboken. Uppsala: Hallgren & Fallgren studieförlag AB

Svensson, A (1995). Språkglädje. Studentlitteratur

Uddholm, M (1993). Pedagogen och den musikaliska människan – En bok om musik i vardagsarbetet. Mölndal: Lutfisken AB

Vygotskij, L (1995). Fantasi och kreativitet i barndommen. Göteborg: Daidalos AB

35

Elektroniska källor

Hämtat 29/11-08 kl 17.36 från skolverkets sida om de mål som finns för årskurs tre om svenskaundervisning: http://www.skolverket.se/sb/d/2021

Hämtat 21/1-09 kl 20.22

http://www.infovoice.se/fou/bok/10000035.htm

36

BILAGA 1

Tid Aktivitet Arbetssätt

Eget Grupp Klass

37

BILAGA 2

Intervju frågor

1 Vad är språk för dig?

2 Vilka metoder eller arbetssätt använder du i språkundervisning?

3 Hur vill du arbeta med språk?

4 Vad har du för syn på estetiskt lärande?

5 Använder du dig ut av estetiskt lärande? På vilket sätt använder du det?

6 I vilken omfattning kan det vara andvändbart för dig i språkundervisningen?

7 Vad har fungerat respektive inte fungerat när det gäller estetiskt lärande i språkundervisningen?

8 Ser du några några hinder respektive några möjligheter beträffande estetiskt lärande i språkundervisningen?

9 Vad anser du att estetiskt lärande ger för resultat i elevernas lärande av språk?

10 Kan du ge mig något tips på övning som jag kan ta med mig som du anser

vara estetiskt lärande? Om inte något annat?

38

BILAGA 3

Hej alla föräldrar!

Jag heter Lavinia Flygelholm och är en lärarstudent på Karlstads Universitet.

Just nu gör jag det slutliga examensarbetet och har därför tänkt mig att göra en undersökning om lärarens arbetssätt i språkundervisningen i klass ett. Jag tänker observera i klassen och vill därför informera er om vad som pågår. Det kommer vara vid ett eller två tillfällen. Har ni några frågor eller invändningar så hör av er till mig på mitt nummer eller mailen.

Mobil: 0702683621

Mail: Laviniaflygelholm@hotmail.com

OBS! Jag vill bara förtydliga att ingen varken eleverna eller skolan kommer att nämnas vid namn. Alla uppgifter och material som jag får in kommer att

hanteras väl och endast användas till detta arbete.

Med vänliga hälsningar

Lavinia Flygelholm

Related documents