• No results found

SFS 2010:659, 3 kap. 10 § p 3

Eftersom all årsstatistik för 2020 ej hunnit levereras innan divisionens patientsä-kerhetsberättelse ska lämnas in är resultaten från Synergi, datalager, PaN, LÖF under perioden 2019-12-01 till 2020-11-30 med i sammanställningen för 2020 för att få ett helårsuttag.

Utbildningsinsatser inom divisionen

Divisionen har ett särskilt koncept för utbildning och utveckling/forskning, Folk-tandvården Norrbotten Academy. Ett flertal tandläkare genomgår ST-utbildningar inom specialisttandvården. Insatser genomförs kontinuerligt för att bibehålla och öka medarbetarnas kompetens. Tyvärr har merparten av de planerade utbildning-arna 2020 ställts in under rådande Pandemi.

All nyanställd personal i Folktandvården genomgår divisionens introduktionspro-gram HOS OSS som genomförs under ett års tid med fyra träffar á 1-2 dagar, Totalt genomgår 33 medarbetare programmet för närvarande där tyvärr endast en träff kunnat genomföras planenligt hittills.

Kurser som genomförts internt: Forskningsmetodik, Panoramaröntgen, Ortodonti för tandläkare och tandtekniker, Sedering Midazoalm, Sedering med inriktning mot medicinska riskpatienter. Lokala lagningskurser kurser för tandsköterskor och tandhygienister har genomförts. Auskultationer har genomförs vid specialist-klinikerna.

En stor mängd internutbildningar har tvingats ställas in pga. rådande pandemi (Otodonti för tandhygienister, Akuttandvård, Foto, avtryck/index, röntgen, Unga och gamla människor med komplexa medicinska tillstånd och en lång och lurig medicinlista , Panoramaröntgen-bildtagning, Tandvårdsrädsla hos barn och vuxna). Under 2020 har tandläkarna totalt haft 55 interna utbildningsdagar vilket kan jämföras med 166 dagar år 2019.

Exempel på externa utbildningar där medarbetare från Folktandvården deltagit:

VårSOM, Tandhygienistdagarna, EAOM 2020, Lustgassedering, Implantatkurs, Orofacial algologi.

Samtliga medarbetare har tillgång till inspelade föreläsningar från året Riks-stämma för tandvården.

Framtagna utbildningsfilmer under 2020: Parodontitklassificering, Äldretandvård, Nyheter och annat matnyttigt i statliga tandvårdsstödet.

Totalt är 733 utbildningsdagar redovisade av tandvårdspersonalen i Carita tidbok för samtliga personalkategorier inklusive ST vid Tandvårdens Kompetenscenter.

Egenkontroll

Antibiotikaförskrivning

Folktandvården arbetar målmedvetet med att få följsamhet till rutinerna kring antibiotika förskrivning. Detta innebär att ingen onödig eller överförskrivning ska ske. Måluppfyllelsen till minskad förskrivning i Folktandvården är god. Indikat-ionerna för Antibiotikaförskrivning har dock enligt Folktandvårdens anpassade Covidrutiner utvidgats under rådande pandemi då patienter med förkylnings-symptom/Covid-19 inte ska tas emot vid klinikerna. Trots detta konstateras under 2020 den lägsta förskrivningen av antibiotika sedan mätningen startade för 11 år sedan, vilket är mycket positivt. Följsamhet till Folktandvårdens rutiner för anti-biotikaförskrivning har medfört en stadigt minskad förskrivning, 59 % totalt, mellan åren 2009-2020. ”AntibiotikaSmart”, en webbutbildning med kunskap om bakterier, antibiotikaresistens och rationell antibiotikabehandling ligger som ett digitalt stöd på vårdportalen A-Ö. Detta är en av många åtgärder för att få följ-samhet till nationella rekommendationer om antibiotikaanvändning i tandvården.

Följsamhet till mätning basala hygien-och klädregler (BHK)

Styrmått i div.plan Ingångsvärde* Mål Resultat**

Andel kliniker som genomför hygien-rutinmätning

91 % 100 % 100 %

Uppnått resultat följsamhet (av mätning) 64 % 70 % 80 %

*Nationella SKR-mätningen mars 2019, **Nationella SKR-mätningen okt 2020 Målen för BHK – mätningarna i SKRs punktprevalensmätning är uppnådda i divisionen. Samtliga kliniker deltog i mätningen oktober 2020. Följsamheten till hygienreglerna var 16 % bättre än vid mätningen 2019 och resultatet för 2020 var 10 % över målvärdet. Det är framförallt användningen av plastförkläden som ökat och medfört ett betydligt bättre resultat än föregående år. Dock behöver kliniker-na fortsatt fokusera på ytterligare förbättrad följsamhet till användning av plast-förkläden samt handdesinfektion. Samtliga yrkeskategorier uppvisar ökad

följ-samhet till BHK-regler (alla 8 steg). Tandhygienisterna har 92 % följfölj-samhet i samtliga steg, tandsköterskorna 83 % och tandläkarna 68 % Vid månadsmätning-ar som ska registreras i BHK databasen är det dock för få kliniker som registrermånadsmätning-ar regelbundet och följsamheten till reglerna är för låg enligt resultatet. Under året har det dock varit problem med databasen varför inga större slutsatser kan dras av denna uppföljning.

Insatser under året för måluppfyllelse: Information vid Folktandvårdens Led-ningsgrupp vid olika tillfällen under året om vikten av BHK-mätningar/ resultat etc. samt klinikbesök av hygientandsköterska till kliniker i behov av stöd. På nya uppföljningsportalen för vård & hälsa i Folktandvården speglas resultat av BHK-mätningar.

Synergihantering

Styrmått i div.plan Ingångsvärde Mål Resultat Hantering Synergi

Andel ärenden påbörjade inom 14 dagar 87 % 90 % 90 % Andel ärenden avslutade inom 60 dagar 40 % 60 % 65 % Målen för handläggningstider i Synergi uppnås vilket är glädjande!

Insatser under året för måluppfyllelse: Information vid Ledningsgruppen kring Synergihandläggning för samtliga chefer i FTV med fokus på minskning av hand-läggningstider samt återkommande internutbildning/stöd i

Sy-nergi/patientsäkerhet för chefer och avvikelsehandläggare. Lokala ledningar har tagit fram åtgärder för att nå målet vilket avspeglas i det fina resultatet. Divis-ionsstaben har särskilt stöttat klinik som haft en stor mängd ohanterade avvikel-ser.

Patientenkät

Under 2020 genomfördes för första gången en ny nationell bemötandeenkät barn och unga. Tyvärr låg svarsfrekvens (22 % i Norrbotten och i riket totalt) men med ett relativt bra resultat överlag.

Resultatet har bearbetats och presenterats vid Ledningsgruppen för spridning i länet. Klinikerna har analyserat egna resultatet och tagit fram åtgärder i före-kommande fall för att få förbättrade resultat inom särskilda områden. På di-viosnsnivå används PK-plan/uppföljning väntelisteläge med resursfördelning för att förbättra tillgänglighet och kunna erbjuda jämlik vård i länet enligt priorite-ringsordning och akutrutinens intentioner. Förbättringsarbete pågår med att ta fram utbildningsmaterial kring vikten av att använda anestesi och sedering inom avgiftsfria tandvården.

Debiteringsuppföljning

Samtliga patientbesök i hela FTV är granskade vid visst givet tillfälle med fråge-ställning om korrekt följsamhet till debiteringskrav. 87 % av besöken är helt kor-rekt debiterade enligt TLVs regelverk inkl. journalföringskrav. Detta kan jämfö-ras med resultatet för år 2019, då 78 % av besöken var helt korrekt debiterade. En klar förbättring noteras. Lärdomar kring resultatet som del av förbättringsarbete debitering har spridits i samtliga verksamheter.

Avvikelser

Gröna korset

Samtliga kliniker i Folktandvården ska nyttja verktyget Gröna korset som del i verksamheternas patientsäkerhets-och förbättringsarbete. Endast tre klinker har under 2020 inte rapporterat in uppgifter i uppföljningen. Under 2019 fick samt-liga enheter inom divisionen utbildning i metoden.

Merparten ärenden rör vård och behandling följt av utrustning/apparatur samt kallelsehantering och kommunikation/information.

Totalt har 508 händelser rapporterats under 2020 vilket kan jämföras med 282 ärenden år 2019, en tydlig ökning konstateras. Fördelningen under 2020 är 367 risker och 141 skador vilket är mycket positivt då ett tydligt mål med Gröna kor-set är att fånga upp risker i verksamheterna innan skador inträffar för att få ett mer proaktivt arbetssätt. Medarbetarna deltar aktivt i klinikernas förbättrings-grupper för att utveckla och säkra tandvården. Vid klinikernas pulsmöten lyfts även de ärenden som inte ska hanteras via avvikelser/förbättringsgrupper som t.ex. synpunkter på upphandlade material/arbetsmiljöfrågor etc. direkt till led-ningen för vidare hantering. På detta sätt hanteras ärenden snabbare på rätt nivå.

Synergiärenden

719 ärenden är registrerade i avvikelsesystemet under aktuell period. I dessa siff-ror är även de som inte ännu blivit klassificerade (inkluderat drift, IT/Info ären-den). Antalet avvikelser i Folktandvården är stadigt över 700 årligen. Rapporte-ringsvilja och kännedom om skyldighet att rapportera avvikelser bland medarbe-tarna bedöms som god.

Av de ärenden som avslutats under året är fördelningen enligt:

En positiv utveckling ses jämfört med föregående år där antalet inrapporterade risker ökat med 30 ärenden. Negativa händelser klassificerades felaktigt som förbättringsförslag i stor utsträckning vilket idag är mer sällsynt förekommande (minskat med 40 ärenden).

Majoriteten av händelserna, över 50 %, rör som tidigare år vård och behandling.

Den vanligaste valda tandvårdsprocessen där felhändelse rapporterats in gäller även här behandling. Inom denna process är undersökning/diagnostik fortsatt den delprocess som har flest rapporterade händelser, följt av endodonti. Merparten ärenden inom undersökning/diagnostik rör röntgendiagnostik/bildtagning samt inom endodonti filfrakturer vid maskinell rensning. Inom båda dessa delproces-ser har det pågått förbättringsarbeten vilket framgår mer utförligt under rubriken Åtgärder för att förbättra patientsäkerheten.

Related documents