• No results found

Efter att ha utvecklat mitt koncept gjorde jag följande utvärdering av Dtourist Jag lät via e- post mina användare läsa igenom en kort beskrivning av projektet och bifogade en länk till en simulerad interaktion av mitt koncept. Jag fokuserade här på reseplaneraren enbart och lät användarna se en animerad film som beskriver händelseförloppet i Dtourist. Jag skickade även med ett kort formulär med några frågor som jag ville ha svar på. Testpersonerna hade alltid möjlighet att pausa och återuppta filmen om det var något som var oklart eller gick för fort fram. En möjlighet som alla utnyttjade.

Frågeformuläret:

1. Förstår du sammanhanget?

2. Är gränssnittet lättförståeligt? Om nej, vad skulle kunna vara bättre? 3. Fokuserar animationen på relevanta delar?

4. Förstår du hur dom olika delarna i gränssnittet hänger samman (flaggor, kategorier exempelvis)?

5. Tycker du att de olika kategorierna är relevanta?

6. Får du en uppfattning av platserna med hjälp av videofilmerna? 7. Förstår du kopplingen till smultronställen och egenproducerad media? 8. Hur speglar designen konceptet Dtourist som du uppfattar det?

9. Övriga tankar och idéer.

Det är tydligt hur konceptet förs fram och interaktionen mellan de olika delarna fungerar enligt användarna mycket bra. I min design använder jag flaggor som metaforer för platser som markerar filmer. Det var inte en helt logisk koppling och någon ville hellre se symboler för mat, hotell och övriga kategorier. Rätt illustrerade ikoner skulle göra kartan roligare att utforska. Man kan även arbeta mer på färgmatchningen i kategorierna och på så sätt markera kategorier tydligare. I och med mitt tema Dtourist kan man göra kategorierna mer personliga genom rubriker som ”missa inte!”, ”förstklassigt” och ”konstiga ställen”. Filmerna är av skiftande kvalitet vilket ledde till att testpersonerna uppfattade dessa lite olika. Vissa diskuterade huruvida materialet som resande lägger upp kommer att hålla en hög kvalitet, men också att en variation är lite av tjusningen för en sån här tjänst.

Jag ville trycka lite extra på smultronställen och det okonventionella, vilket gick fram hos vissa men inte hos andra. Däremot är kopplingen smultronställen det som lockar att söka vidare efter resmål. Det behövs en tydligare motivation och drivkraft för att folk skulle börja ladda upp resfilmer till sajten. Det gäller att systemet är så pass enkelt för användare att komma igång med att dom från första början finner glädje i att filma. Jag har i tidigare stycke nämnt att man inte kan förutse vilken slags film användare kommer att skapa. Jag ser inga problem i det. Ett system där användare producerar innehållet behöver en inkörssträcka innan man kan fastställa vilken slags sida det i slutändan kommer att bli. Vissa sajter drar till sig en viss kategori människor och min förhoppning ligger i att sidan är väl utformad för resande att använda.

I och med att denna prototyp inte var interaktiv gjorde det lite svårare för testpersonerna att ta till sig själva interaktionen. Det hade såklart varit enklare om man kunde klicka sig fram själv. Det var en avvägning jag gjorde för att tydligare presentera konceptet istället för att fokusera på att samla in så pass mycket text och videomaterial att systemet skulle vara intressant att

utforska. De kanske viktigaste frågorna i min undersökning är att om man får en uppfattning av platserna genom filmerna. Här svarar mina testpersoner att det beror mycket på kvalitén i själva skapandet av filmen och om filmaren hanterar mediet bra. Men om intresset för film finns, kommer producenterna i högre grad upptäcka möjligheterna att sprida sitt budskap efterhand. Efterfrågan efter flera filmer om samma plats framfördes även för att på så sätt hitta sitt intresseområde. Denna aspekt är viktig för att man ska kunna få en större bild av platsen utifrån flera synvinklar. Här finns även möjligheter att hitta personer med liknande intressen och på så sätt kunna knyta en kontakt mellan varandra.

Jag har på många vis lyckats att fånga min grundvision med Dtourist och hittat känslan i att titta på folks resedokumentation. Själva utsmyckningen som gör att helhetsintrycket blir bättre såsom roligare ikoner, personligare kategorier och mer skriven text i samband med

videofilmerna behöver i senare prototyper arbetas mera på. Att döma av testpersonernas spontana reaktioner fick jag en klar bild av att detta är en möjlig tjänst att utveckla i framtida videocommunitys. Jag tror också att vi måste ta specifika genrer och bygga in koncept såsom Dtourist för att motivera mera folk att använda video på webben. Om inte riskerar nya sajter att falla ganska platt mot de redan etablerade communitys som finns idag.

Dtourist kan länka samman alla element från resor och sätta samman dom i en social kontext. Mina användare tyckte det var en bra start att söka efter inspiration på och att allting var samlat under ett tak. Att kunna söka efter reseskildringar är det många som eftersöker och det var en bra idé att samtidigt få en inblick i en specifik resa i dagboksform. Då lär man känna historierna och människan bakom på ett bättre sätt, samtidigt som elementen i dessa utgör ett effektivt verktyg att själv planera sin resa.

Slutdiskussion

YouTube har blivit så pass brett att många användare kan finna specialintresse i filmerna som publiceras på siten. Men hur skulle det gå om en resesida skulle ta samma koncept och

försöka uppnå samma mål? Troligen skulle inte mängden användare komma upp i samma nivå. Vi har sett exempel på resesajter som travelistic men som använder ett reseperspektiv. Jag tror att det behövs en annorlunda ingång till varför man som användare vill publicera alster från sina resor. Mitt koncept Dtourist är långt ifrån färdigutvecklat men kan ge en indikation på hur vi med ett annorlunda gränssnitt skulle kunna uppnå samma nivå som YouTube. Hur många av dom 65 000 videofilmer som varje dag laddas upp håller en så pass hög kvalitet att dom ger mening år andra och beskriver sitt syfte? Om dom även är kopplade till en plats på en karta ger dom en ytterligare dimension till varför dom skapades.

Allt eftersom dom sociala nätverken växer upp på internet väljer fler och fler att anamma formen av video, och att gallra ut film som inte håller måttet vore att censurera människor från att delta. Det är därför bra att vissa sajter växer upp för att utmana de stora genom att satsa mer på kvalitet och genrer. Mina experiment med att ge användare fria händer att utforska berättande med video gav resultat på så sätt att man kunde se en glädje i bildspråket. Viljan att berätta en historia lyser igenom vilket kan bero på att det är så pass nytt och enkelt att med hjälp av mobiltelefonen fånga upplevelser. Film på webben har stor potential, och jag tror att vi bara har sett början på utvecklingen. Vi måste först skapa en plattform innan vi kan börja kräva av användare att producera film som lockar och inspirerar. Det blir inte intressant att filma allt i sitt liv, men om man fokuserar på unika händelser och bygger historier runt omkring dem, ger dom större mening för andra. MySpace och YouTube har lyckats väl med att nå ut till den breda massan och göra deras sidor populära. Men någonstans på vägen har dom tappat kontrollen i att hålla ihop systemet och göra det lättöverskådligt. Det är också tydligt att videocommunitys bör utveckla olika genres för att få tydligt fokus och locka användare med olika intressen. Speciellt eftersom det produceras så mycket film idag att det blir oöverskådligt att lägga allt på samma sajt. En stor och bred community vinner på att alla slags filmer får plats men tappar på att systemet känns rörigt. Resfilmer har redan blivit så pass utvecklat att det finns videosajter som enbart specialiserar sig resor och upplevelser. Dock ser dom oftast ut som kopior av andra sidor och fokuserar inte tillräckligt på resor och upplevelser i sin design. Det är heller inte tillräckligt personligt för att vi som publik ska kunna ta till oss allt som produceras. Detta skulle förstärkas genom att ta in flera olika media och skapa en historia och upplevelser genom att sätta samman dem till en enhet. Vi behöver förstå vårt eget sammanhang innan vi kan förvänta oss att en publik också gör det. Genom en digital klippbok skulle man kunna koppla samman våra intryck till en större upplevelse. Att ständigt visa sitt liv på film har vi sett i exempel som iam och justin.tv. Sådana experiment är intressanta och kan bygga upp en publik på kort sikt, men att bibehålla dom kräver en större ansträngning och en ständig förnyning av funktioner och innehåll.

Jag har tagit mitt koncept Dtourist resplanerare som exempel på ett alternativ hur vi kan samla information om resmål under ett tak. Med hjälp av videofilmer som är producerade av andra och infogade i en tydlig kontext. Här kan vi med hjälp av olika vinklar skapa oss en egen uppfattning om en plats vi vill besöka. På så sätt stimuleras vi att söka oss vidare på egen hand och upptäcka våra smultronställen. Smultronställen som vi sedan kan dela med oss av till andra. Jag anser att historieberättande med egenproducerad media kommer få mer

utrymme framöver. Om vi kan koppla samman våra upplevelser med en röd tråd kan fler människor få ut mer av historierna som fler kan bli inspirerade av och göra egna varianter av. Dtourist binder ihop före och efter upplevelsen av en resa. Dels genom planering på förhand och dels genom en klippbok där vi skapar en sammanbunden historia av våra upplevelser där vi enligt Bruner skapar en möjlighet för oss själva att reflektera över vårt material. Att använda mobiltelefonen till att filma och ladda upp film har jag berört i ett inledande stycke. Även om jag inte tagit det vidare i min designlösning är det en viktig beståndsdel som bör finnas på en community som behandlar resor. När man befinner sig på resande fot är det ett enkelt sätt att snabbt fånga en upplevelse på film och jag tror att en community som

tillhandahåller denna tjänst har ett försprång gentemot andra. En användning av till exempel en mobil applikation av Dtourist skulle i ett senare skede även kunna utvecklas för snabb åtkomst av filmer på resande fot.

En viktig del av mitt forskande om resfilmer har varit vad som är intressant för andra att söka efter och ta del av. Baserat på min undersökning skulle en videocommunity med inriktning på resor kunna främja att video blir en mer integrerad del av dokumentationen och att man med bilder även kan skapa enklare historier för andra att ta del av. Vidare skulle fokus på planering tydliggöra möjligheterna som finns. Det är av min undersökning tydligt att resindustrin

behöver samlingsplatser som är överskådliga och lättnavigerade och som samtidigt använder video som komplement för att förstärka intrycken. Jag ser inget problem med att bygga upp nya videocommunitys. Bara det finns en bra plattform att stå på samtidigt som användare kan generera material som fungerar för andra. Det är en god idé för nya producenter av videosajter att fokusera mer på sin målgrupp. Blir huvudtemat för brett ligger det en risk i att systemet blir mindre överskådligt och användare tappar fokus. Den sociala interaktionen mellan människor på internet betyder enormt mycket för att communitys och webbplatser blir populära. Vi kan vara mera anonyma och har kanske lättare ta kontakt med andra likasinnade och diskutera ämnen med folk vi inte känner i verkliga livet. Att sajter och communitys blir populära hör till stor grad samman med att användare skickar länkar mellan varandra och på så sätt (utan inblandning av marknadsföring) skapar en trend. När trenden har startat är det upp till företagen att fortsätta utvecklingen och bygga på sina sidor med nya funktioner och innehåll. Man kan dock aldrig kontrollera vilket material som skapas när en stor mängd användare bidrar till helheten. Men förhoppningsvis har vi under den första fasen i video på

webbengenerationen tränats tillräckligt i att se vad som håller eller inte. Det bådar gott för en

Referenser

Related documents