• No results found

Resultat och analys 1 Resultat

En stor del av det som behandlas här utfår ifrån de tidigare två kapitlen eftersom

resultatet är direkt beroende av hur utveckling och testning har fortskridit under arbetets gång. Här kommer att behandlas huruvida projektets mål lyckats uppfyllas medan nästa stycke går igenom analys av detta.

Uppfyllande av mål

Projektet har ursprungligen byggts kring ett antal delmål som var tänkta att uppfylla för att nå det önskade slutresultatet. Det mesta har gått att genomföra, men några delar har fått utelämnats ur det slutgiltiga resultatet.

- Delsystemen uppdelade i hårdvara och mjukvara har konstruerats och fungerar tillsammans enligt förväntningar.

- Kommunikation mellan systemen är genomfört med modifikation. Bluetooth mellan robotar har inte kunnat upprättas men problemet har blivit löst genom att låta tänkt kommunikation gå genom databasen istället eftersom den kommunikationen gick att upprätta.

- GUI för styrning av systemet upprättades funktionellt.

- Optimering och beräknignsfunktioner har genomförts till största del. Systemet har gott om funktioner för interna beräkninga för att lösa sin uppgift på bästa sätt. Däremot har inte navigation optimerats för robotarmens leder till att tillämpa ett eget anpassat koordinatsystem.

- Kommunikationsstandard blev inte genomfört på grund av utebliven bluetooth- kommunikation.

Automatiserad industri

Modellen av en mindre automatiserad industri har gått att genomföra. Ett system för att lägga in ordrar aktiverar de automatiserade processerna precis som i en verklig industri. Att skapa en modell av en automatiserad industri i mindre skala är med andra ord möjlig och här utfört med gott resultat.

Tillämpande av Lean

Genom att basera arbetet med tillämpning av delar från Lean så har modellen byggts på så vis att den arbetar med sina uppgifter så som en Lean-anpassad industri skulle göra. Till ecempel har uppdelning av arbetsbelastningen mellan robotar gjorts och ingen överproduktion sker då enbart arbete sker gentemot lagda ordrar i systemet. Optimering för att undvika onödiga transporter har även tillämpats. Identifiering av problem är inlagt att ständigt genomföras direkt när problem uppstår och delsystem är byggda med Lean- tänk för att undvika överarbete och omarbete i möjlig mån.

Optimering av robotrörelser

Eftersom Lean-tänk har använts för att minska onödiga transporter har optimering skett till stor del. Robotarnas rörelse längs rälsen har anpassats med funktioner för att hantera navigation med minne istället för att för varje förflyttning återgå till en given punkt. Men den ledade robotarmen har inte fått något speciellt koordinatsystem utan dess rörelser programmeras med ett samspel mellan motorerna för varje led efter kodens utformning, detta har inte genomförts med automatik.

Kommunikation

Både gränssnittet och robotar kan ansluta till databas får att både läsa och skriva information. Läsning sker med korta tidsintervall för att snabbt se ny information i systemet. Men kommunikation direkt mellan robotar med bluetooth har inte kunnat genomföras.

AI

Eftersom även enklare funktioner där ett val görs utifrån olika indata ses som artificiell intelligens så är det givet att detta är implementerat i systemet. Genom att låta robotarna få mer avancerade navigationssystem och prioritera ordrar så har dess intelligens nått en högre nivå än vad som skulle krävas för att enbart genomföra sina arbetsuppgifter.

Kommunikationsstandard

Delmålet med att utveckla en kommunikationsstandard för att underlätta expansion av systemet är det mål som inte kunnat genomföras. För att detta mål skulle bli tillämpbart skulle flera kriterier på systemet först uppfyllas om systemets funktionalitet. Men eftersom bluetooth inte implementerats under projektets gång blir en kommunikationsstandard för att tillämpa vid expansion med mer robotar bristfällig. En standardisering anpassad för systemet bygger på att all önskad funktionalitet är implementerad. Men detta är ett arbete som hamnar under future work (6.3).

5.2 Analys

Med resultatet ovan får projektet anses genomfört med ett gott utfall. Många

kommentarer till resultatet finns redan angivet ovan. Systemet fungerar som förväntat med enbart mindre modifikationer. Tesen att det skulle gå att skapa en mindre

automatiserad industri har testats och visats fungera. Med tanke på projektets storlek är det väntat att vissa tänkta moment har fått göras om på annat vis än den ursprungliga idén, men inget problem har varit för stort för att finna någon lösning till.

Problem och alternativa lösningar

Några större problem uppstod ändå under arbetets gång och behövde lösas. Ett mindre problem är att utvecklingen av ett koordinatsystem för den ledade robotarmen inte kunde genomföras. Detta är ingen funktion som krävs för systemets funktionalitet och har därför inte prioriterats.

Ett allvarligare problem är avsaknaden av kommunikation direkt emellan robotarna. Kommunikationen som skulle baseras på bluetooth har inte gått att genomföra som förväntat. Stor del av detta problem beror på avsaknaden av stöd för denna

kommunikation i den firmware som använts. Det har heller inte gått att få tag på något funktionspaket som passat för detta. Den enda lösningen för att kunna implementera detta har då varit att utveckla ett eget system för detta vilket skulle bli ett stort projekt bara det. Detta har därmed prioriterats ned och en alternativ lösning har tagits fram. Kommunikationen kunde lika väl gå via databasen istället där kommunikation redan var upprättad. Men detta medför att alla robotar måste ha anslutning till internet för att komma åt databasen. Sedan måste robotarna ständigt kommunicera med databasen för att hantera information varandra emellan och blir mer beroende av tillgängligheten för databasen mot om de skulle kunna kommunicera direkt och bara ansluta till databasen med längre intervall för uppdateringar.

Expansion

Då systemet som helhet är en god modell av ett verkligt system så är

expansionsmöjligheterna goda. Systemet är byggt på sådant vis att det enkelt skulle kunna skalas upp till ett system i fullskala till och med. Då skulle dock mer

säkerhetsfunktioner behöva läggas in när maskinerna blir större och riskerna ökar. Men möjligheterna finns att använda grunden från detta projekt i större automatiserade system.

6. Avslutande diskussion

Related documents