• No results found

Efter genomgångna workshops har vi författare en mängd ord och fraser insamlade (se bilaga 1). Vi gör själva ett urval av lämpliga ord ur dessa och samlar dem i en lista. Då vi inte ska rekommendera nyckelord till de två verksamheterna utan endast testa metoderna väljer vi att inte gå igenom alla urvalsprocesserna som beskrivs i kapitel 2.5.

Vissa nyckelord är självklara att ta med i nyckelordslistan och andra kräver en diskussion oss författa- re emellan för att komma fram till om de är lämpliga eller ej. Under denna uppdelning sker också optimering av vissa ord i form av omformulering för att de bättre ska passa som sökord till webbplat-

30

serna. Både urval och optimering sker med utgångspunkt i analysen av företagen för att skapa formu- leringar som bättre matchar deras verksamheter, tjänster och webbplatser. Många av orden och fraserna vi fått ut av workshopen väljs bort i urvalsprocessen och finns inte med i den slutgiltiga nyckelordslistan. Borttagna ord för Sats är till exempel ”Friskis och svettis”, vilket är ett annat trä- ningscenter och därmed en konkurrent till Sats, ”Gratis fotvård ” som Sats inte erbjuder och ”Till- sammans” som inte är marknadsspecifikt.

I urvalsprocessen, som vi beskrivit i korthet ovan, följer vi stegen vi beskrivit i kapitel 2.5 för att iden- tifiera passande nyckelord och det går till på följande vis. Efter genomgångna workshops har vi två gedigna första nyckelordslistor för varje webbplats (se bilaga 1). Vi går igenom listorna och påbörjar urval och komplettering. Det första vi gör är att stryka dubbletter av ord för att få ner omfånget. Vi frågar oss sedan om orden är relevanta till det som webbplatserna erbjuder. Genom att titta på rele- vansen i orden är det många som kan strykas från listan. Eftersom vårt arbete inte är att skapa nya ord utifrån de genererade orden kompletterar vi inte listan. Själva målet med undersökningen är att mäta resultatet av workshopparna och därför använder vi oss inte av ordlistor eller synonymer för att bredda listan. Eftersom vi har utgått ifrån webbplatsernas startsidor vid nyckelordsgenereringen skapar vi inte heller nyckelordskartor för att lokalisera vilka ord som hör till vilka sidor inom webb- platsen. Vid workshoptillfällena har deltagarna fått se enbart webbplatsernas startsidor under intro- duktionerna och sedan haft chans att klicka runt på hela webbplatsen om de velat. Fokus har dock legat på startsidorna och därför är nyckelordskartor inte aktuellt i just denna urvalsprocess. Vi delar sedan in orden i kategorier för att se vilka områden som ringats in enligt klustermetoden och jämför dem med webbsidorna. I denna process upptäcks många ord och fraser med samma innebörd och utifrån relevans till webbplatserna kan vi stryka fler ord. Slutligen återstår att diskutera sig fram till vilka ord som ska vara kvar i den slutgiltiga listan. Vi gör sedan ett ”topp tio”-urval där vi väljer vilka ord vi vill ha med och diskuterar och argumenterar för våra respektive ord. I slutändan hamnar vi på två listor med sju ord i varje. Vi vill ha samma antal ord i varje lista och kan inte motivera varför vi ska ha tio ord i den slutgiltiga när det inte finns, enligt oss, tio ord till varje webbplats som passar.

Den slutgiltiga nyckelordslistan för Sats består av sju ord och visas i slumpmässig ordning; ”styrketrä- ning”, ”personlig tränare”, ”hälsa”, ”SATS rehab”, ”gruppträning”, ”bättre kondition” och ”nya trä- ningscenter”. Vi härleder varje ord till de olika idégenereringsmetoderna och får på så vis fram en matris ur listan där man ser vilka ord som kommer från vilken metod. I matrisen kan man utläsa vilka metoder som har flest ord i den slutgiltiga listan. Slumpordsassociation ger fyra ord, negativ idégene- ring ger två ord, 6-3-5 ger fyra ord och brainstorming ger tre ord (se tabell 2).

Den slutgiltiga nyckelordslistan för Konsumentverket består av sju ord; ”reklamation”, ”konsument- rättigheter”, ”konsumentguide”, ”reklamera”, ”konsumentvägledning”, ”bytesrätt” och ”ångerrätt”. Dessa är liksom Sats ord i slumpmässig ordning. Slumpordsassociation ger två ord, negativ idégene- ring ger inga ord, 6-3-5 ger fyra ord och brainstorming ger tre ord (se tabell 3).

31 Slutgiltig nyckelordslista, Sats

Nyckelord Slumpords-

association Negativ idégenere-ring 6-3-5 Brainstorming

Styrketräning X Personlig tränare X X Hälsa X X X SATS rehab X Gruppträning X X Bättre kondition X X X Nya träningstrender X

Tabell 2 Slutgiltig nyckelordslista för Sats med matris över vilka metoder som gett vilka nyckelord

Slutgiltig nyckelordslista, Konsumentverket

Nyckelord Slumpords-

association Negativ idégenere-ring 6-3-5 Brainstorming

Reklamation X Konsumenträttigheter X X X Konsumentguide X Reklamera X Konsumentvägledning X Bytesrätt X Ångerrätt X

Tabell 3 Slutgiltig nyckelordslista för Konsumentverket med matris över vilka metoder som gett vilka nyckelord

För att se om orden som valts ut till slutgiltiga listan har sökts på av användare tar vi fram data om dessa med hjälp av Google Adwords keyword tool (se tabell 4 och 5). Detta verktyg visar popularite- ten hos orden under en månads tid i form av antal sökningar som gjorts globalt i sökmotorn Google. När Jones (2008) beskriver sina två nyckelordskategorier head terms och tails terms menar han att head terms har hög sökvolym och att tail terms i regel har mindre sökvolym men ger istället fler av- slut. Detta betyder att det inte bara är popularitet som avgör om man väljer att använda ett ord och Jones menar att en blandning av de två kategorierna är en bra lösning. Genom att analysera orden i den slutgiltiga listan med hjälp av Google Adwords keyword tool får vi alltså reda på populariteten hos orden som tagits fram, men även de mindre populära orden kan vara effektiva som nyckelord om de beskriver verksamheten bra och därför oftare ger avslut när de söks på.

Ordet ”hälsa” får flest sökningar av de genererade nyckelorden för Sats webbsida men efter att ha sökt på ordet i Googles sökmotor kan vi konstatera att Sats inte finns med alls som sökresultat på de tio resultatsidor som gås igenom. Ordet kan dock anses alldeles för brett för ett gym och kan kombi- neras med något annat ord för att fungera som nyckelord. Endast ett gym kommer upp på denna sökning och då på tionde resultatsidan, vilket inte spelar någon roll enligt Ledford, som menar att användare väldigt sällan tittar på någon annan sida än första resultatsidan.

32

SATS – resultat från Google Adwords keyword tool

Per månad globalt

Styrketräning 33100 Personlig tränare 18100 Hälsa 90500 SATS rehab 28 Gruppträning 4400 Bättre kondition 320 Nya träningstrender 0

Tabell 4 Antal sökningar på orden från slutgiltiga nyckelordslistan till Sats i Googles sökmotor under en månads tid globalt, data hämtad 2011-05-31

Analysen av orden som tagits fram till Konsumentverkets förstasida visar att sökordet ”reklamation” ger mycket trafik. En sökning på ordet ”reklamation” ger Konsumentverkets webbplats ett förstare- sultat i Googles sökresultat, vilket visar att det är både populärt och effektivt att söka på. Ordet är alltså passande som nyckelord och ett lyckat resultat från metoden 6-3-5.

Konsumentverket – resultat från Google Adwords key- word tool

Per månad globalt

Reklamation 74000 Konsumenträttigheter 46 Konsumentguide 720 Reklamera 2900 Konsumentvägledning 1000 Bytesrätt 1000 Ångerrätt 5400

Tabell 5 Antal sökningar på orden från slutgiltiga nyckelordslistan till Konsumentverket i Googles sökmotor under en månads tid globalt, data hämtad 2011-05-31

Nedan följer individuella analyser av idégeneringsmetoderna utifrån resultaten som presenterats.

3.3.1 Slumpordsassociation

Metodens resultat är likt 6-3-5s och brainstormingsresultat men vi finner att man kommer längre ifrån ämnet ju längre man associerar och därför får man många ord som inte passar verksamheterna. Resultatet blir endast ord och inte meningar. Andelen använda ord är hög i jämförelse med resten av metoderna (se tabell 6).

33

3.3.2 Negativ idégenerering

Orden vi fått av den här metoden är de mest irrelevanta i jämförelse med de andra metoderna. När deltagarna blir ombedda att skriva ner vad som skulle kunna vara negativt med verksamheterna glöms scenarierna bort. De positiva orden, vilka är resultaten av metoden, begränsas till att vara en- dast motsatsen till de negativa och detta blir ofta ord och meningar som inte stämmer överrens med vad verksamheterna erbjuder. Metoden ger mycket meningar och inte bara ord. Meningar är bra om man vill förstå sammanhanget kring orden.

Den här metoden ger sämst resultat om man ser till använda ord i slutgiltiga nyckelordslistan (se tabell 6).

3.3.3 6-3-5

Den här metoden ger till största del hela meningar vilket gör att orden sätts i ett sammanhang och man förstår tanken bakom orden.

Metoden ger jämnast resultat eftersom det är förbestämt hur många svar man samlar in, båda webbplatserna får 75 insamlade ord och meningar. Den avslutas inte förrän alla svar är inkomna. Alla metoder förutom 6-3-5 genererar mycket färre ord till Konsumentverkets sida än till Sats sida. Detta kan bero på att deltagarna spontant kommer på fler ord om Sats än om Konsumentverket. En delta- gare som annars kanske känner sig klar med idégenereringen måste fortsätta att generera ord och meningar vilket ger en stor mängd ord.

Den ger även ett jämnt resultat i slutgiltiga nyckelordslistan med fyra utvalda ord för båda webbplat- serna (se tabell 6).

3.3.4 Brainstorming

I brainstorming får vi fram mest ord och inte fraser. Metoden ger lågt antal generade ord men ande- len ord i slutgiltiga nyckelordslistan är högst för båda webbplatserna (se tabell 6).

Genererade ord

Sats Konsumentverket

Metod Antal ge-

nererade ord

Antal ord i slut- giltiga nyckel- ordslistan Andel använda ord Antal ge- nererade ord

Antal ord i slut- giltiga nyckel- ordslistan Andel an- vända ord Slumpordsassociation 72 4 5,6 % 25 2 8 % Negativ idégenere- ring 49 2 4,1 % 37 0 % 6-3-5 75 4 5,3 % 75 4 5,3 % Brainstorming 45 3 6,7 % 33 3 9,1 %

34

Related documents