• No results found

Resultat av Enkätundersökning

In document Karlsson Mikaela (Page 29-37)

4.  EMPIRI  4.1 Lidl

4.2  Resultat av Enkätundersökning

Slutna frågor: generella svar 

Fråga 1: vad har du för månadsinkomst? 

 

Fråga 1: Vad har du för månadsinkomst?

76% 24% < 10 000 kr >10 000 kr            

76 % av respondenterna angav att de hade inkomst lägre än 10 000 kr i månaden. 24 % angav att de hade en inkomst högre än 10 000 kr. Detta innebär att merparten av studenterna kan räknas som låginkomsttagare64.

Fråga 2: Handlar någon i din familj på Lidl?  

 

ja nej vet ej

22 % 76 % 2 %

22 % av respondenterna svarade ja. 76 % av respondenterna svarade nej och 2 % svarade att de inte visste. Eftersom endast 2 % av respondenterna svarade att de inte visste om deras föräldrar handlar på Lidl kan vi dra slutsatsen att studenterna känner väl till familjens köpvanor.

Fråga 3: Har du någon gång handlat på Lidl?       

64

 http://dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5C06%5C04%5C10077, publicerad: 2007-06-04

   

ja nej

66 % 34%

66 % av respondenterna svarade ja. 34 % av respondenterna svarade nej. Detta innebär att större delen av de tillfrågade studenterna har någon gång handlat på Lidl.

Fråga 4: Om ja, hur ofta handlar du där?  

Alltid Oftast Ibland Sällan

0 % 0 % 11 % 89 %

 

89 % av respondenterna svarade att de sällan handlar på Lidl. 11 % av respondenterna svarade att de handlar där, ibland. Detta innebär att ingen av respondenterna handlar på Lidl

regelbundet och är därför inte trogna kunder.

 

Fråga 5: Hur nöjd är du med Lidl som Butik?  

Fråga 5: hur nöjd är du med Lidl som butik?

2% 17% 50% 26% 5% Väldigt nöjd Ganska nöjd

Varken nöjd eller missnöjd Ganska missnöjd Mycket missnöjd              

2 % av respondenterna angav att de var väldigt nöjda, 17% avgav att de var ganska nöjda, 50 % angav att de var varken nöjda eller missnöjda, 26 % var ganska missnöjda och 5 % var mycket missnöjda. Hälften av studenterna är neutrala, alltså varken nöjda eller missnöjda med Lidl. 31 % av de tillfrågade var missnöjda och 19 % var nöjda med butiken.

   

Ja Nej

66 % 34 %

66 % av respondenterna svarade ja och 34 % svarade nej. Av de 66 % som svarade ja angav majoriteten (78 %) av dessa att de handlar på Willys, vilket är Lidls huvudkonkurrent. 22 % angav att de handlar på Netto, vilket kan ifrågasättas med tanke på att Netto inte finns kvar i Uppsala.

Fråga 8: Om ja, hur ofta handlar du där? Alltid Oftast Ibland Sällan

0 % 12 % 65 % 23 %

Ingen av respondenterna angav att de alltid handlar där, 12 % angav oftast, 65 % angav ibland och 23 % angav att de sällan handlar på en annan lågprisbutik. Majoriteten av respondenterna handlar ibland på andra lågprisbutiker än Lidl.

 

Fråga 9: Hur nöjd är du med den butiken?

23% 57% 20% 0% 0% Väldigt nöjd Ganska nöjd

Varken nöjd eller missnöjd Ganska missnöjd Mycket missnöjd              

23 % av respondenterna som handlar i andra lågprisbutiker än Lidl, angav att de är väldigt nöjda, 57 % angav att de är ganska nöjda, 20 % angav att de är varken nöjda eller missnöjda. Ingen angav att de var ganska missnöjd eller mycket missnöjd. Majoriteten av studenterna är nöjda med Willys och Nettos butiker och inga studenter angav att de är missnöjda.

Välj det svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning  

 

Jag handlar mat där det är billigast

3%

48%

20% 24%

5%

Håller helt med

Håller med till viss del

Håller varken med eller motsätter mig påståendet Motsätter mig till viss del

Motsätter mig helt

3 % av respondenterna angav att de håller helt med, 48 % angav att de håller med till viss del, 20 % håller varken med eller motsätter påståendet, 24 % angav att de motsätter sig till viss del och 5 % svarade att de motsätter sig helt. Ungefär hälften av respondenterna angav att de handlar mat där det är billigast och ca 30 % angav att de inte gör det. Detta innebär att en majoritet av studenterna anser sig vara väldigt priskänsliga.

Jag tycker att det är viktigt handla svensk mat

14%

45% 21%

13%

7% Håller helt med

Håller med till viss del

Håller varken med eller motsätter mig påståendet Motsätter mig till viss del

Motsätter mig helt

En majoritet av de tillfrågade studenterna (de som håller helt med och de som håller med till viss del) anser att det är viktigt var maten de handlar kommer ifrån, det vill säga att den har ett svenskt ursprung. Intressant här är att 45 % håller med till viss del vilket indikerar att detta är en fråga som flera tagit ställning till.

 

Jag tycker det är viktigt att butiken jag handlar i har ett svenskt namn 0% 12% 21% 21% 46%

Håller helt med

Håller med till viss del

Håller varken med eller motsätter mig påståendet Motsätter mig till viss del

Motsätter mig helt

 

 

Medan en majoritet av studenterna ansåg att det var viktigt att handla svensk mat, var resultaten gällande företagets namn och koppling till nationalitet inte lika viktigt. Här visade resultatet istället på det motsatta i förhållande till påståendet om svensk mat. Här visade det sig att majoriteten (67 %) istället inte anser ett svenskt namn på butiken de handlar vid vara viktigt. Detta innebär att studenterna helst köper svensk mat, men inte därför favoriserar svenska butiker över butiker med en annan nationalitet.

Jag tycker det är viktigt att jag kan handla de märken som jag är van vid 11% 49% 21% 13% 6%

Håller helt med

Håller med till viss del

Håller varken med eller motsätter mig påståendet Motsätter mig till viss del

Motsätter mig helt

Majoriteten (60 %) av respondenterna angav att de tycker det är viktigt att de kan handlar de märken som de är vana vid och 19 % motsätter sig påståendet och resterande är neutrala. Svarsfrekvenserna på denna fråga illustrerar hur viktigt det är med rutiner för konsumenter, eftersom majoriteten tycker att det är viktigt att de kan handla märken som de redan känner till och har för vana att använda.

Fråga 11: Hur viktiga tycker du att följande egenskaper är hos en livsmedelsförsäljare? Mycket viktigt Ganska viktigt

Varken viktigt eller oviktigt Ganska oviktigt Inte alls viktigt Priset 36 % 59 % 3 % 2 % 0 %

Bra kvalitet på varorna 62 % 37 % 1 % 0 % 0 %

Tillgänglighet 66 % 28 % 3 % 0 % 3 %

Butikens utseende 6 % 46 % 23 % 22 % 3 %

Bra arbetsförhållanden 18 % 29 % 28 % 12 % 13 %

Stort utbud av ekologiska

varor 20 % 27 % 30 % 12 % 11 %

Stor variation inom

produktkategorier 29 % 44 % 15 % 7 % 5 %

Priset: 36 % av respondenterna angav att de tycker priset är mycket viktigt, 59 % angav att de tycker priset är ganska viktigt, 3 % angav att priset var varken viktigt eller oviktigt för dem och 2 % angav att priset var ganska oviktigt. Ingen av respondenterna tyckte att priset inte alls var viktigt. En majoritet av studenterna ansåg priset vara ganska viktigt hos en

livsmedelsförsäljare, detta indikerar liksom i fråga 10 att studenterna är priskänsliga.

Bra kvalitet på varorna: 62 % av respondenterna angav att de tyckte varornas kvalitet var mycket viktig, 37 % ansåg kvaliteten vara ganska viktig endast 1 % ansåg att kvaliteten varken var viktig eller oviktig. Ingen av respondenterna angav att kvalitet var ganska oviktigt eller inte alls viktigt. Då en större andel av studenterna här angav att kvalitet är mycket viktigt än den andel som svarade motsvarande på föregående fråga, kan man här se att kvalitet är viktigare egenskap än priset. Detta innebär att studenternas priskänslighet begränsas av produkternas kvalitet.

Tillgänglighet: 66 % av de tillfrågade angav att tillgängligheten var mycket viktig, 28 % angav att det var ganska viktigt. 3 % vardera angav att tillgängligheten varken var viktig eller oviktig och inte alls viktig. Även på denna fråga svarade ett större antal mycket viktigt än vid prisfrågan. Studenterna anser alltså att både kvalitet och tillgänglighet är överordnat pris.

Butikens utseende: 6 % av respondenterna menade att hur butiken såg ut var mycket viktigt, 46 % ansåg det vara ganska viktigt, 23 % tyckte att det varken var viktigt eller oviktigt, 22 % tyckte utseendet var ganska oviktigt och 3 % ansåg att utseendet inte alls var viktigt.

Bra arbetsförhållanden för personalen: 18 % av respondenterna angav att de tyckte denna egenskap var mycket viktig, 29 % ansåg det vara ganska viktigt, 28 % tyckte att personalens arbetsförhållanden varken var viktiga eller oviktiga, och 12 respektive 13 % tyckte att detta var ganska oviktigt eller inte alls viktigt.

Stort utbud av ekologiska varor: 20 % av studenterna ansåg att utbudet av ekologiska varor var mycket viktigt, 27 % ansåg det vara ganska viktigt, 30 % ansåg att det varken var viktigt eller oviktigt, och 12 respektive 11 % ansåg det vara ganska oviktigt och inte alls viktigt.

Stor variation inom produktkategorier: 29 % av de tillfrågade ansåg detta var mycket viktigt, 44 % ansåg det vara ganska viktigt, 15 % tyckte att denna egenskap varken var viktig eller oviktig, 7 % ansåg det vara ganska oviktigt och endast 5 % ansåg detta vara inte alls viktigt. Eftersom en majoritet finner denna egenskap viktig, kan man sluta sig till att valmöjligheter är viktigt för den moderne studenten.

Öppna frågor: Svar specifika för Lidl 

Fråga 6: Om du inte är nöjd, varför inte?

De flesta av respondenterna som var missnöjda med Lidl angav att det var det dåliga sortimentet som var orsaken till missnöjdheten. En nästan lika stor del av kunderna angav dålig kvalitet på varorna som orsak. Hela 23 gånger nämndes dessa som orsaker till

missnöjdhet, värt att observera är här att det totala antalet respondenter på denna fråga var 24 stycken. Några andra orsaker som respondenterna nämnde var dålig lokalisering av butiken, tråkig miljö och dålig service. En enda av respondenterna angav att man inte var nöjd eftersom butikens anställda inte hade kollektivavtal och att man därför inte ville stödja verksamheten.

Fråga 12: Vilka associationer gör du då du hör ordet Lidl?

De vanligaste associationerna studenterna angav var tyskt och billigt, båda associationerna nämndes av 45 av 99 respondenter vardera. En del av studenterna associerade billigt på ett negativt sätt, detta kunde ses av deras associationer som formulerades som ”billigt skit”, ”billiga dåliga grejer” och liknande. Det är viktigt att skilja mellan de studenter som endast associerade företaget med billigt och de som band samman ordet med en negativ klang.

En stor del, 17 av 99 stycken, av respondenterna associerade också till dålig eller osäker kvalitet på varorna. En nämnvärd andel (10 stycken) av de tillfrågade associerade till dåliga arbetsförhållanden, sådana associationer som ”omoraliskt”, ”dåligt sortiment” och ”okända varumärken” förekom också. Ett flertal respondenter associerade till Lidl på det sätt som det porträtterats i media, vilket till stor del varit negativt, detta speglas i associationer som ”tysk pulvermjölk” och ”dåliga transporter”. Det bör nämnas att ett fåtal studenter också

associerade till Lidls egen tv-reklam med ”von Lidl”. Associationerna var överlag av det negativa slaget, några utpräglat positiva associationer gick dock att urskilja, en student associerade till Lidls framtida potential som systembolag, och flera respondenter visade uppskattning för butikernas snacks och dryckesutbud.

In document Karlsson Mikaela (Page 29-37)

Related documents