• No results found

Resultat av intervjuer

5. Resultat

5.2 Resultat av intervjuer

Resultat: Intervju Elev 1

Den första eleven som intervjuades svarade rätt på alla uppgifter i det skriftliga testet. Eleven svarade på mina frågor genom att använda sig av de rätta begreppen. De formlerna som stod i formelsamlingen, vilken eleverna hade tillgång till under det skriftliga testet och intervjun, kunde eleven utantill. Han/hon var konsekvent i sina svar när jag ställde samma frågor som på det skriftliga testet. Eleven kunde lösa uppgifterna på flera sätt och visade hur man gick tillväga. Han/hon valde att skissa graferna och där det behövdes markerade områdena vars area beräknades.

Intervjuare: ”Varför löser du uppgifterna på flera olika sätt?” Elev 1: ”För att visa att jag kan … och ... för att kontrollera mig…”

Intervjuare: ”Varför väljer du alltid att börja med den algebraiska metoden? ”

Elev 1: ”Det tränar vi på mest i skolan. Möjligt att den algebraiska metoden ger flest poäng

… jag vet inte … jag har aldrig tänkt på det…”

Intervjuare: ”Du har även skissat grafen till de flesta funktionerna? Varför?” Elev 1: ”För att visa att jag har förstått…”

Intervjuare: ”Ser du några fördelar eller nackdelar med användningen av grafräknaren?” Elev 1: ”Inga nackdelar … det är bara bra att vi får använda den … jag kan beräkna, prova

mig fram, rita grafer… och det går snabbt …”

Under samtalet använde eleven grafräknaren för att: resonera kring uppgifterna, dra slutsatser, rita upp funktioner eller kontrollera lösningar.

Resultat: Intervju Elev 2

Den andra eleven som intervjuades svarade rätt på alla uppgifter förutom uppgift 8. Även från första stunden ville eleven påpeka följande:

35

Elev 2: ”Det är svårt för mig att förklara hur jag tänker därför att jag inte kan så mycket

svenska … jag pluggar svenska som andraspråk också.”

Intervjuare: ”Är det bra att ni får använda grafräknaren?”

Elev 2: ”Ja, det är bra! Men det är svårt när man inte kan alla funktioner och i boken hittar

man inte … de förklarar inte hur vi kan använda grafräknaren.”

När det gäller sista uppgiften sa eleven:

Elev 2: ”Jag har svårt med uppgift 8 … jag förstår inte problemet … du förklarade vad ordet

färdas betyder men det är svårt.”

Jag formulerade uppgift 8 på ett enklare sätt och efteråt hade eleven inga problem att rita ett hastighet – tid diagram, markera respektive area, för att sedan ställa upp en integral och beräkna dess värde. Han/hon nämnde också att uppgiften kunde lösas på tre olika sätt och visade snabbt alla tre möjligheterna. Även om eleven tyckte att det fanns svagheter i det svenska språket, kunde man lätt följa hennes/hans förklaringar. Eleven använde sig av de rätta begreppen beroende på vilken uppgift vi samtalade om. Under intervjuns gång använde eleven grafräknaren för att: kontrollera lösningar, rita grafer, dra slutsatser eller beräkna integraler.

Resultat: Intervju Elev 3

Den här eleven löste alla uppgifter algebraiskt men gav nästan inga förklaringar. Jag bad eleven förklara hur han/hon gick tillväga för att lösa uppgift 2. Eleven förklarade på ett detaljerat sätt och visade även att uppgiften kunde lösas på olika sätt.

Intervjuare: ”På uppgift 5 har du svarat att det rätta alternativet är D. Varför valde du det

alternativet? Hur tänkte du?”

Elev 3: ”I början var jag lite osäker…men jag tog fram både linjens ekvation och ekvationen

för andragradsfunktionen…och sedan funderade jag vilken av dem måste integreras. För att va säker kollade jag med grafräknaren.”

36

Elev 3: ”Nej, men det är lätt. Det är arean under grafen vi beräknar och genom att beräkna

arean tar vi reda på hur långt färdas tåget under de två första timmarna, alltså sträckan. Det är bara att rita grafen som jag redan har gjort och beräkna arean eller ställa upp en integral.”

Intervjuare: ”Varför gav du inga förklaringar på det skriftliga testet?”

Elev 3: ”Jag gillar inte och skriva…det är jobbigt och skriva så mycket…och på de vanliga

proven brukar vi inte skriva så mycket …alltså…det är bara att räkna rätt, att komma fram till de rätta svaren. Jag vet att det nationella provet är viktig och där brukar jag anstränga mig mer.”

Intervjuare: ”Du har skissat grafen till samtliga funktionerna. Varför?

Elev 3: ”Jag gör det för mig själv … det hjälper mig … jag måste veta vad jag beräknar.” Intervjuare: ”Ser du några fördelar eller nackdelar med användningen av grafräknaren?” Elev 3: ”Inga nackdelar … till exempel jag kan rita en funktion och sedan derivera eller

integrera den … det tar inte tid … gör jag fel … börjar jag igen … och det går snabbt … jag använder den flytigt … nej, det är bara fördelar jag kommer på.”

Under intervjuns gång använde eleven grafräknaren för att: rita grafer, beräkna integraler eller resonera kring uppgifterna.

Resultat: Intervju Elev 4

Den fjärde eleven som intervjuades hade lätt för att ge korrekta förklaringar till samtliga uppgifter på det skriftliga testet, men visade svårigheter med algebraiska manipulationer och detta medförde att han/hon svarade fel på några uppgifter. Jag ställde några frågor just på de uppgifterna han/hon inte klarade av på grund av de algebraiska manipulationerna.

Intervjuare: ”Hur går man tillväga för att hitta en primitiv funktion i Uppgift 1c)?”

Elev 4: ”Jag vet att man måste göra en omskrivning men det var för länge sedan jag har läst

matte B och C. Jag kommer inte ihåg så mycket av de mattekurserna jag har läst ... alltså jag menar algebra delen ... men jag jobbar på det ...”

37

Jag fortsatte genom att ställa hjälpfrågor och det visade sig att med lite hjälp klarade han/hon att lösa samtliga uppgifter som krävde en omskrivning.

Intervjuare: ” När det gäller Uppgift 5 svarade du att det rätta svaret måste det vara antingen

alternativ A eller D. Hur kom du fram till det?

Elev4: ”Med hjälp av formelbladet och grafräknaren. Först trodde jag att det är som

skulle integreras … men det var fel … det är som ska integreras.”

Intervjuare: ”Vad är det för skillnad mellan de två linjerna i alternativ A och D?”

Elev 4: ”De lutar olika, den ena mer än den andra … nu ser jag … det är alternativ D som är rätt.”

Intervjuare: ”Kan du nämna några fördelar och nackdelar med grafräknaren? ”

Elev 4: ”Jag är bara tacksam att den finns och att vi får använda den. Jag sparar jättemycket

tid ... och slipper de tråkiga beräkningarna ... man kan snabbt rita funktioner och skifta mellan funktionens graf och värdetabellen ... man kan derivera funktioner och beräkna integraler. Jag tror inte att det finns några nackdelar ... ”

Under intervjuns gång använde sig eleven av grafräknaren för att: prova sig fram, utföra enkla beräkningar, dra slutsatser, rita grafer eller beräkna integraler.

38

Related documents