• No results found

Resultat och egenskaper av material 1

5. Visualisera upplevelse av materialet

7.1 Resultat och egenskaper av material 1

För att få djupare förståelse av materialet se figur:28

42 7.2 Resultat och egenskaper av material 2

För att få djupare förståelse av materialet se figur:29

43 7.3 Resultat av koncept

Jag satte upp en kravlista på vad produkten ska göra. Första kravet på koncepten är att utformningen av konceptet ska täcka många sinnen och det ska samspela på ett smidigt sätt. Därför började jag med att undersöka hur jag på bästa möjliga sätt kunde framhäva materialets estetiska, tekniska och upplevda egenskaper.

Sedan ville jag att mitt koncept skulle besvara mina frågeställningar, därför tillbakablickade jag syften som jag hade med detta examensarbete. Som jag har skrivit tidigare i rapporten, syftet med mitt examensarbete är att utforska materialet äggskal, hitta nya hållbara användningsområden, uppmärksamma människor om äggskal och sist men inte minst skapa ett komposterbart material. Vid urval av material för demonstrator blir det svårt för mig att välja bland de fyra materialen. Normalt görs många designer i slutet av materialdriven design en demonstrator av ett utvalt material men jag hade svårt att bestämma mig så jag valde ut två material med hänsyn till de svar jag fick från användarstudierna.

Det blir två mest uppskattade material av de 6 deltagarna. Efter att ha bestämt de två materialen för demonstrator, hade jag som vision att göra två olika koncept för att visa materialets enskilda egenskaper. Men jag hade lite tid och jag ville bli klar med demonstratorer enligt min egen tidsplan. Då fick jag idéer om, vad som händer om man slår ihop de två materialen som ett koncept. Att göra ett koncept där folk ska bli överraskade av och får en wow känsla när de lär sig materialets ursprung.

För estetiska och upplevda egenskaper valde jag en färgblandning som skapar lugnt för ögonen att vila på. För taktila har jag bearbetat materialet, jag tog bort vassa kanter av äggskalet med sandpapper för att skapa en behaglig känsla när man berör materialet. Jag har varit noga med att få bort obehaglig lukt från materialet. Jag har kokat rent äggskalet med ättika för att få bort all smuts och illa lukt. Jag tycker materialet ger ett behagligt ljud vid beröring vilket dels beror på att material 1 är mjuk och liknar papper och material 2 är hård men luftig. Jag tycker att kraven ovan kan presenteras i form av en bok och därmed har jag bestämt mig för att göra ett skissblock som mitt slutgiltiga resultat på detta examensarbete.

44 Tillverkning av material

Det gick mycket bra att följa receptet för de material jag hade tagit fram och få önskat resultat. Jag har gjort många tester innan jag kunde skriva ihop ett recept som är fungerande. Jag tycker konceptet förmedlar känslan av att allt går att göra bara om man är trogen mot det man vill göra. För uppföljning av materialets tillverkning se figur: 30 och 31.

45

46 Tillverkning av koncept

Efter att ha låtit materialet 1 lufttorka i 10 minuter och klippas ut till storleken A5 och material 2 lufttorka i 2 dagar kunde jag börja sätta ihop de två materialen till ett koncept. Innan jag kunde sätta ihop, sandpapprade jag på material 2 så att ytorna och kanterna skulle bli behagliga att ta på. För hopsättning används en borr för att göra hål på material 1 och material 2 och sedan sattes de ihop med ståltråd se figur 32.

Figur:32, tillverkning av slutgiltiga koncept 1, 2021

47 Använda test på koncept (boken)

Det gick mycket bra att rita på ägg-papper och omslaget ger bra grepp se Figur: 33. Färgkombinationen av de naturliga färgnyanserna gör att skisserna poppar lite extra jämfört med vanligt skisspapper. Därmed känns skissen levande. Under användarstudierna testade några att skissa på äggskalspappret, de tycker att det är mycket spännande att skissa på äggskalspapper då det är nya möjligheter av äggskal som de inte hade någon aning om. Jag fick höra folk säga wow! Det gick mycket bra att skissa på och jag vill inte sluta. De blir mer fascinerade av att se äggpappret då det går mycket bra att rita på med krita, färgpennor, tuschpennor, markers, vattenfärg, blyerts och bläck. Konceptet är format så att man lätt kan byta ut de använda äggpapperna mot nya och behålla omslaget för vidare användning.

48

49

8. Avslutande Diskussion

Genomförandet av detta examensarbete öppnar upp mina ögon, då materialen som togs fram bevisade att man med materialdriven designprocess kan ta fram hållbara material. Jag rekommenderar karana et al. (2015) modell, då det verkligen ger det resultat man vill ha men metoden kräver mycket tid om man gör alla steg. Därför rekommenderar jag att man gör bedömning på vilka steg som kräver och förkorta och anpassa metoden för sitt projekt, men hur du än gör ska man kunna komma till mål. Som ni märkte tidigare hade jag förkortat vissa steg och satt in nya steg. Jag trodde inte från början att jag kommer kunna ta fram så många materialprover av äggskal men jag lyckades bra med det. Som King´ori (2011) uppmanade till att göra mer forskning och ta tillvara på materialet, har jag lyckas utforska fram ett annorlunda resultat mot de tidigare forskningarna om äggskal. Det jag har tagit fram är nya sätt att använda äggskal som material än vad som presenteras i King´ori (2011). De två material som jag hade tagit fram presenterade jag i form av skissblock. Materialets beståndsdelar är biologisk nedbrytbar och komposterbar och kan därmed återgå till naturen vilket hör till cirkulär ekonomi, vilket är en del av målet som jag hade.

För att sätta de två materialen i kontext var jag tvungen att använda andra material som inte är mina. Jag har använd mig av ståltråd som inte är komposterbar men jag valde ändå att använda det för att visa möjligheter med de två materialen jag har tagit fram, därmed tänker jag inte diskutera mer om ståltråd. Mitt syfte med detta examensarbete var att hitta nya hållbara användningsområden vilket jag har lyckats med. Det uppstod inga problem för mig att hitta äggskal då det konsumeras dagligen. Men om man nu tänker starta ett företag med de två material som jag har presenterat i resultatet, tycker jag att man måste införskaffa ett system för att samla in alla äggskal. Om man nu tänker göra produktion av de två materialen i en begränsad mängd kan man då kontakta företag eller bondgårdar som kläcker ägg. Det skulle gå bra då mitt recept bara kräver 2 matskedar (30ml) äggpulver för ett A4 papper alltså, 30 g äggpulver. Ett äggskal väger ca 5,5 g och ett A4 papper av äggskal kräver ca 6 äggskal.

Det är bra att veta om man vill jämföra med pappersindustri. Men jag tänker inte gå djupare än så här i diskussion då det krävs mer forskning och räkningar, men du som mottagare, får fortsätta efter de spår jag har lämnat. Det skulle vara intressant att göra mer forskning kring de två materialen men tyvärr drar det ihop sig.

Förutom de två materialen har jag även presenterat andra material på ett översiktligt sätt. Då jag hade fokus på just de två valda materialen i iallafall denna gång. Jag tycker de andra materialproverna också har potential, se figur: 9,10,11 och 12. Men tiden räckte inte till så jag fick nöja mig med de två materialen som jag hade valt för att sätta i kontext. Om jag nu skulle få mer tid vill jag utveckla material 1(ägg papper) jag tycker det kan bli innovativt och lönsamt för miljön, då inga trä behövs huggas ned och det krävs nästan inget vatten vid framtagning av ägg-papper jämfört med hur papper tillverkas idag.

Förutom det vill jag jobba vidare med de material som jag inte hade chansen att utforska djupare och vill försöka sätta de proverna i kontext utifrån deras egenskaper, vem vet, det kan bli innovativa material. Jag tycker mitt syfte med examensarbete uppnås då jag har lyckats ta fram hållbara material som kunde presenteras i sina användningsområden och jag lyckats fånga in uppmärksamheten från människor och kunde visa de att det de kallade avfall kunde användas som resurs det gäller att jag har ögonen öppna.

50

9. Referenser

Ashby, M, Johnson, K. (2014) Materials and Design.3.uppl.Oxford: Butterworth-Heinemann. Andrews, D (2015). The circular economy, design thinking and education for sustainability.Local

Economy,30 (3):305-315. DOI:10.1177/0269094215578226.

Biobagworld.2021. Biologiskt nedbrytbar och komposterbar. https://biobagworld.com/sv/miljon/biologiskt-nedbrytbar-och-komposterbar/ [ Hämtad 2021-04-25].

Blomkvist, P. och Hallin, A. (2014) Metod för teknologer: Examensarbete enligt 4 – fasmodellen, Lund: Studentlitteratur.

Ceschin, F. och Gaziulusoy, I. (2016) Evolution of design for sustainability: From product design to design for system innovations and transitions, Design Studies(47):118-163. DOI:10.1016.

Camere, S., Karana, E. (2018). Experiential characterization of materials: Toward a toolkit, Research Gate. 1-23. DOI:10.21606/drs.2018.508.

Eldrimners nyhetsblad-vinter.2012. Från vin till

vinäge.(https://www.eldrimner.com/core/files/fran_vin_till_vinager.pdf [ Hämtad 2021-04-30].

Gary D. Butcher, D.V.M., Ph.D. and Richard Miles, Ph.D. (1990) Concepts of Eggshell Quality, Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida(4):1-2. DOI:VM69.

Karana, E., Barati, B., Rognoli, V., & Zeeuw van der Laan, A.( 2015). Material driven design (MDD): A method to design for material experiences. International Journal of Design, 9(2):35-54.

Macharia A King'ori 2011, A Review of the Uses of Poultry Eggshells and Shell Membranes, International journal of poultry science 10(11):908-912.

Naturskyddsföreningen.2018. Faktablad cirkulär ekonomi.

https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/cirkular-ekonomi?fbclid=IwAR3uean4z3RhcT4EKo6i1wkVfuVgtn5BILMh2A4L1GX9xMrEip9__eSGqDQ [ Hämtad 2021-06-10].

Recept, omvandlingstabell från gram till volym. https://recept.se/mattomvandlingstabell [ Hämtad 2021-05-01]

Shenet. 2010. majs. http://www.shenet.se/vaxter/majs.html [ Hämtad 2021-04-29]

Shenet. 2009. agar agar pulver. http://www.shenet.se/ravaror/agaragarpulver.html [ Hämtad 2021-04-04] Shenet. 2010. Glyserin.http://www.shenet.se/ravaror/glycerin.html [ Hämtad 2021-04-]

Strängnäs Energi .2018. Hur sortera äggskal och

51 Svenska ägg. 2019. Svenskarna fördubblar sin äggkonsumtion under påsken.

https://www.svenskaagg.se/?p=20381 [Hämtad 2021-02-7]

Under vårt tak. 2014. Tapiokastärkelse. https://www.undervarttak.se/tapiokastarkelse/ [Hämtad 2021-04-29]

Wikberg Nilsson,Å, Ericson,Å och Törlind,P.(2015).Design: process och metod. 1:4.uppl. Lund: studentlitteratur AB.

Related documents