• No results found

Resultat för Företag 2

In document Teamarbete hos två tryckerier (Page 32-36)

På Företag 2 var hälften av respondenterna kvinnor och hälften män. Samtliga svaranden var födda i Sverige. Medelåldern var 40 år. Anställningstiden låg mellan 1,5 år till 20 år.

4.2.1

Företag 2: Struktur och ansvar

På Företag 2 är alla respondenter är eniga om att det råder tydlighet och att man vet vem om ska göra vad i teamet. Däremot råder oenighet om rollernas fasthet. Två menar att rollerna är rörliga medan två anser de drar åt det fasta hållet. De övriga två respondenterna tycker varken eller. Svaren när det gäller att ta tag i saker och sopa under mattan genererar väldigt skiftande svar från 1-10 där fyra placerar sig under 5.

Majoriteten tycker att beslut fattas på ett effektivt vis och alla är någotsånär delaktiga i

håller inte de övriga med om. Vad gäller inflytande anser de flesta att alla har det oberoende av position eller befogenhet, men en respondent tycker starkt att så inte är fallet. Denna respondent återfinns i produktionen och har varit anställd i 9 år.

Teamets möten upplevs av alla som relevanta och konstruktiva, och av de flesta starkt så. Fyra av sex anser också att tillräckligt goda verktyg för att identifiera problem, men åsikterna kring teamets verktyg för att åtgärda problem är mycket skiftande med svar från 0-10.

Det är tydligt att teamet är missnöjt med tillgången till resurser såsom tid, pengar, redskap och hjälpmedel. Däremot anses handlingskraft finnas av alla. Respondenterna upplever också att kunskap och kompletterande kvalitéer finns i goda mängder. Teamet anser sig också vara duktiga på att lära sig av sina misstag.

Endast en anser att alla blir belönade efter väl genomförd insats. Två upplever mycket att så inte är fallet, två att det inte är så och en respondent upplever varken eller.

4.2.2

Företag 2: Mål och strategier

De flesta tycker att det är ganska tydligt vad teamet ska verka för, vad som ska uppnås eller vad uppdraget är. En respondent tycker det är mycket tydligt medan en annan tycker motsatsen. Av intresse kan vara att denna respondent innehar produktionsledaransvar.

Metoderna för att utföra ett jobb diskuteras ofta enligt en tredjedel. En tredjedel tycker att det händer att de diskuteras. En respondent menar att det inte diskuteras alls och en annan att det händer sällan. Arbetssättet däremot tycker majoriteten diskuteras ur effektivitetshänseende. Hälften anser att målen ofta ses över. Två menar att det händer att målen es över och en att det händer sällan. Utifrån respondenternas spridda svar ses att målen kanske inte systematiskt anpassas efter rådande omständigheter, men att det förekommer. Däremot rådet konsensus om att alla är engagerade för att målen skall uppfyllas.

Oenighet råder kring huruvida första bästa lösning väljs eller om systematiska undersökningar för att hitta lämpliga lösningar tillämpas, där ingen har svarat samma och svaren är spridda mellan 1-9. Inte heller om hur ofta strategier byts är klart, men medlet hamnar på 5,5.

En majoritet anser sig veta väl hur kompetensen bör utvecklas för att klara uppgifterna bättre, och ingen anser heller motsatsen råda. Sättet att angripa jobben på upplevs olika av alla. En del tycker de hanteras på samma sätt och en del att de hanteras olika. Svaren är spridda mellan 1-10.

4.2.3

Företag 2: Kommunikation

Fyra av sex anser att kommunikationen fungerar bra mellan teammedlemmarna. Två tycker att kommunikationen varken är bra eller dålig. Hälften tycker att sättet att kommunicera diskuteras. En menar till och med att det sker ofta medan två respondenter inte tycker det sker alls.

Hur olika åsikter och ståndpunkter hanteras beroende av upphovsmannen är alla utom en

respondent eniga om sker rättvist. En anser att vem upphovsmannen är påverkar hanteringen. En tredjedel anser att flera är tysta i teamets diskussioner, en tredjedel anser motsatsen och de övriga tycker varken eller. Resultatet pekar på att flesta upplever att käbbel förekommer men att två respondenter inte tycker det är så alls.

Teamets medlemmar är aktiva och inte rädda för kritik anser alla respondenterna. Inte heller upplever de att gränser mot andra grupper är särskilt hårt dragna.

Feedbacken mellan teammedlemmarna anses av hälften av respondenterna vara mer eller mindre genomtänkt och hjälper teamet att bli starkare. Den andra hälften anser inte att så är fallet. En respondent upplever att feedbacken ofta är kritiskt värderande och syndabockspräglad, men övriga fem känner inte igen sig i det. En majoritet tycker att aktuell information är lättåtkomlig och regelbunden.

4.2.4

Företag 2: Socialt klimat

Det råder konsensus kring att i teamet råder ett öppet, avspänt och tryggt klimat. Man tycker också att andan präglas av entusiasm, viljekraft, inspiration och lust. En tredjedel tycker att

sammanhållning och enighet är mycket viktigt i teamet, medan övriga fyra placerat sina kryss runt mitten.

I teamet är man mycket duktiga på att dela med sig av kunskaper, erfarenheter, upplevelser och arbetsmetoder. Stress gör inte teamet starkare enligt de flesta. Två tycker att det blir svagare då, men en respondent anser att teamet blir starkare av stress. Resultatet pekar dock på att

arbetskamraterna stödjer varandra när det blir stressigt. En avvikande röst finns emellertid. En tredjedel menar starkt att prat bakom ryggen finns. Hälften håller dock inte med och en tycker varken eller. Ingen tycker att ovänlighet är vanligt, och inte heller anser man att misstro finns i teamet. Konflikter hänger inte kvar särskilt länge. Hanteringen av konflikter anses ganska

inte sådant som inte är ens direkta ansvar. Hälften anser att medlemmarna är duktiga på att ge feedback till varandra medan övriga hälften varken tycker de är bra eller dåliga på att feedbacka.

4.2.5

Företag 2: Teambuilding

På Företag 2 svarar av sex respondenter att teambuilding förekommit i form av kickoffer. En svarande menar att teambuilding förekommer i små grupper beroende av arbetet. En annan respondent skriver:

”Det har inte förekommit någon riktig teambuilding på Företag 2. Cheferna har ordnat små tävlingar under kick-off vilket dom tror är teambuilding. Resultatet har blivit amatörtimme. Det har alltid varit en stor tävling, aldrig någon problemlösning som gynnar de anställda.”

Vid frågan om det fanns någon märkbar skillnad efter teambuildingen har tre respondenter valt att inte svara. En respondent märkte ingen skillnad. En annan tyckte att sammanhållningen blivit bättre och att det var lättare att kontakta medarbetare då man visste vilka de var. Den sista respondenten märkte ingen skillnad förutom slöseri med tid.

Om behovet av teambuilding fanns valde fyra respondenter att inte svara på. En frågar sig vad teambuilding egentligen är. Ett svar lyder:

”Många människor har aldrig varit del av ett lag. Har man själv varit aktiv i lagsport och liknande så ser man att folk skulle må bra av att tillhöra ett lag.”

På Företag 2 har man enligt tre svaranden möjlighet att sitta i fika-/lunchrum vid rast. Fyra respondenter menar också att dessa rasters tidpunkt är individuella och att alla därför inte har möjlighet att ha rast samtidigt. En respondent skriver att möjligheten att ha rast samtidigt oftast finns. En annan skriver emellertid:

”Man kan inte stänga ner en hel arbetsplats pga. en kafferast.”

Av en respondent framgår också att ambitionen att hålla ett gemensamt frukostmöte på fredagar finns, men att detta inte fungerar särskilt bra då tiden inte passas av alla.

Två tredjedelar svarar att aktiviteter förekommer utanför arbetsplatsen. Två nämner bowling och afterwork som exempel på aktiviteter. Två respondenter menar att alla är välkomna, men en skriver att aktiviteterna inte innefattar samtliga. En menar att alla inte bjudits in på grund av gängbildning. Två respondenter har inte besvarat frågan alls.

Enligt fyra respondenter är det vanligaste sättet att kommunicera e-mail. Tre nämner också samtal och möten. En svarande påpekar att också MSN Messenger används som kommunikationssätt. Två respondenter har valt att inte svara.

Två svaranden tycker att medarbetarna är lättillgängliga och att det är lätt att samtala på arbetsplatsen. En respondent menar att maskiner som bullrar innebär stängda dörrar, och att det finns många glasväggar. En annan påtalar att några sitter på ovanvåningen vilket försvårar direkta samtal något.

Frågan som avser ledarstilen hos ledaren besvaras av två respondenter som delegerande, sympatisk och lätt att komma överens med. En svarande tycker att ledaren inte riktigt hunnit hitta en tydlig ledarstil än. Tre respondenter har valt att inte besvara frågan.

In document Teamarbete hos två tryckerier (Page 32-36)

Related documents