• No results found

Analysrapport VÅR 2019, inklusive bilaga 1 till 10 Förvaltningens tjänsteskrivelse 2019-05-24

4. Nulägesbeskrivning

4.3. Resultat från enkäter

Under våren 2019 genomfördes enkät till vårdnadshavare med barn i förskola. En sammanfatt-ning av resultaten presenteras i det här avsnittet. Tidigare år har enkäter gjorts till elever i års-kurs 3, 5 och 8 i grundskolan, elever i grundsärskolan och elever i årsårs-kurs 2 på gymnasiet. I år har förvaltningen valt att inte längre genomföra dessa enkäter utan kommer endast gå efter skolinspektionens egna enkäter som genomförs vartannat år. På så sätt kan värdena jämföras nationellt. I den här rapporten kommer därför resultatet av skolinspektionens enkät från våren 2018 att analyseras för årskurs 5 och 9 i grundskolan samt årskurs 2 på gymnasiet. En samman-fattning av enkäterna presenteras i det här avsnittet.

4.3.1. Enkäter till vårdnadshavare

Enkäten till vårdnadshavare med barn i Gotlands kommunala förskolor visar att vårdnadsha-vare överlag är nöjda med verksamheten. Lägst resultat har frågeområdet gällande “Barns in-flytande” och högsta resultatet har frågeområdet som rör “Trygghet och omsorg”. Den övergri-pande nöjdheten har ökat med 2,3 procentenheter från 2018 till 2019. Resultatet är inte helt jämförbart med 2018 års resultat då det användes en fyrgradig skala år 2018 jämfört med 2019 då det användes en tiogradig skala. Mellan förskolan med lägst och förskolan med det högsta resultatet på den övergripande nöjdhetsfrågan skiljer det sig 2,41 i poäng på en tiogradig skala.

Svarsfrekvensen för 2019 har ökat jämfört med 2018. 2019 var svarsfrekvensen 56,6% medan den var 49% år 2018. Precis som år 2018 har enkäten skickats till båda vårdnadshavarna och en blankett per barn vilket kan antas vara en bidragande faktor till den relativt låga svarsfrekven-sen. Förskolecheferna analyserar resultaten och åtgärdar eventuella brister tillsammans med förskolans personal. Därefter får föräldrarna återkoppling på enkätens resultat och eventuella åtgärder som vidtagits. Kvalitets- och utvecklingsavdelningen följer upp förskolor med lägsta resultaten med förskolecheferna för att säkerställa att åtgärder vidtagits.

Se bilaga 4, för en fördjupad resultat-redovisning.

78,32 81,41 83,7

TOTAL NÖJDHET VT 17 TOTAL NÖJDHET VT 18 TOTALT NÖJDHET VT 19

Ärendenr RS BUN 2018/13 och GVN 2018/217 Datum [Beslut/Publiceringsdatum]

Region Gotland

Utbildning – och arbetslivsförvaltningen

Analysrapport VÅR 2019

16 (29)

4.3.2. Enkäter till elever i grundskolan

Index för den övergripande nöjdheten för eleverna årskurs 5 enligt enkäten som skolinspekt-ionen gjordes våren 2018, har ett relativt högt värde på 7,61 där skalan är från 1 till 10. Det högsta värdet är 9,38 och det lägsta värdet är 6,03, vilket innebär en skillnad på 3,35 poäng.

Se bilaga 5, för en fördjupad resultatredo-visning.

Lägst poäng får frågan ifall ”Skolarbetet gör eleven nyfiken på att lära sig mer” och högst po-äng får frågan om ”Eleven känner att läraren hjälper eleven i skolarbetet när den behöver”

med 6,39 respektive 8,75 poäng. Angående frågan ”Om eleven känner att de får vara med och påverka på vilket sätt man ska arbeta med skoluppgifter” är värdet relativt lågt med 6,53 po-äng. Även frågan ” Elevhälsogruppen i min skola frågar oss elever hur vi har det i skolan och hemma ” får ett lågt poäng med 6,94 i värde. Eleverna på Gotland har en god tro att de klarar av kunskapskraven vilket enkäten bekräftar där medelvärdet är 8,56 poäng.

Index för den övergripande nöjdheten för elever årskurs 9 enligt enkäten som skolinspektionen gjorde 2018, har ett värde på 7,07 där skalan är från 1 till 10. Det högsta värdet är 7,61 och det lägsta värdet är 4,80 vilket innebär en skillnad på 2,81 poäng.

Ärendenr RS BUN 2018/13 och GVN 2018/217 Datum [Beslut/Publiceringsdatum]

Region Gotland

Utbildning – och arbetslivsförvaltningen

Analysrapport VÅR 2019

17 (29)

Se bilaga 6, för en fördjupad resultatredovisning.

För årskurs 9 är frågorna uppdelade i olika index och för varje enskild fråga, till skillnad från årskurs 5 där varje fråga presenteras enskilt. Det innebär att det lägsta indexresultatet var an-gående ordningsregler där frågan “I min skola är vi elever med och bestämmer vilka ordnings-regler vi ska ha” fick lägst resultat med 3,82 poäng. Det näst lägsta indexet fick Delaktighet och inflytande där frågan “Vi elever har inflytande över undervisningens innehåll” fick lägst värde med 4,81 poäng. Det högsta indexresultatet fick “Trygghet” där frågan “I min skola finns det personal som jag är rädd för” med ett omvänt värde på 8,16 poäng. Näst högst indexpoäng fick

“Tillit till elevens förmåga” där delfrågan “Jag kan nå kunskapskraven i skolan om jag försöker”

fick högst värde med 8,75 poäng. Index för Elevhälsa får 7,12 poäng.

Det är ett stort glapp mellan den skolan med högst nöjdhetsindex och den skola med lägst nöjdhetsindex. För årskurs 5 skiljer det sig 3,35 i poäng i nöjdhetsindex mellan den skolan med högst resultat och den skola med lägst resultat. För årskurs 9 skiljer det sig 2,81 i poäng i nöjd-hetsindex mellan den skolan med högst resultat och den skolan med lägst resultat. Generellt uppvisar de yngre eleverna en mer positiv inställning till skolans verksamhet än de äldre ele-verna. En intressant iakttagelse är att den skola som fick högst resultat för årskurs 5 är den skola som fick näst lägst resultat för årskurs 9.

Rektorerna analyserar resultaten och eventuella brister tillsammans med skolans personal.

Därefter ska eleverna få återkoppling på enkätens resultat och diskutera tillsammans med lä-rarna för att exempelvis klargöra vem som bestämmer ordningsreglerna för en skola. De vidtar eventuella åtgärder som de kommer överens om. Kvalitets- och utvecklingsavdelningen ska till-sammans med avdelningschef för grundskolan följa upp skolor med lägsta resultaten inför kommande läsår med rektorerna för att säkerställa att åtgärder vidtagits.

Ärendenr RS BUN 2018/13 och GVN 2018/217 Datum [Beslut/Publiceringsdatum]

Region Gotland

Utbildning – och arbetslivsförvaltningen

Analysrapport VÅR 2019

18 (29)

4.3.3. Gymnasieskola

Index för den övergripande nöjdheten för elever i gymnasiet årskurs 2 enligt enkäten som skol-inspektionen gjordes 2018, har ett värde på 7,50 där skalan är från 1 till 10. Genomsnittet för samtliga deltagande skolor årskurs 2 gymnasiet i Sverige är 7,16 vilket innebär att den got-ländska nöjdhetsindexen är något över medelvärdet med 0,34 poäng.

Se bilaga 7, för vidare studier av resultatsammanställning.

Gymnasiet, har precis som årskurs 9 på grundskolan, indexuppdelning i olika frågeområden.

Sämst värde får ”Delaktighet och inflytande” med ett indexvärde på 5,41, där frågan ”Vi elever har inflytande över undervisningens innehåll” får lägst värde med 5,04 poäng. ”Stimulans” fick också ett lågt indexvärde med ett värde på 5,53 där frågan ”Skolarbetet är roligt” får lägst värde med 5,26 poäng. Högst värde får ”Trygghet” med indexvärde på 8,05 där delfrågan ”I min skola finns det personal som jag är rädd för” har högst värde med 8,34 i omvänd poäng.

Det näst högsta värdet får ”Tillit till elevens förmåga” med index på 7,57 med delfrågan ”Jag kan nå kunskapskraven i skolan om jag försöker” med ett värde på 8,58 poäng. Elevhälsan får ett index på 7,12 poäng.

Rektor/biträdande rektor analyserar resultaten tillsammans med skolans personal. Därefter ska eleverna få återkoppling på enkätens resultat och diskutera tillsammans med lärarna för att exempelvis klargöra området ”Delaktighet och inflytandes” innebörd. De vidtar eventuella åtgärder som de kommer överens om. Kvalitets- och utvecklingsavdelningen ska tillsammans med avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen följa upp resultaten inför kommande läsår med rektor för att säkerställa att åtgärder vidtagits.

7,5 7,16

GOTLANDS KOMMUN GYMNASIESKOLA ÅK 2 SAMTLIGA DELTAGANDE SKOLOR ÅK 2 GYMNASIET I SVERIGE

Related documents