• No results found

Resultat från utnyttjandet av Bluetooth modulens buffert

Mätningarna för den kompletta konstruktionen gjordes med två olika kommuni-kationsalternativ, där utvecklings kortet och gyrosensorn blev kopplad via I2C och SPI kommunikationen. Alla individuella uppmätningar för dessa kommuni-kationsalternativ kan man hitta i bilaga C och D.

Tabell 3: Mätvärdena för SparkFun RedBoard Artemis strömförbrukning när Blu-etooth modulens buffert utnyttjas.

I2C SPI

Byte: Minimum (mA) Genomsnittlig

(mA) Maximum

70 2,72 3,49 9,00 2,65 3,56 9,74

80 2,65 3,49 9,33 2,65 3,57 9,50

90 2,57 3,51 9,50 2,49 3,58 9,74

100 2,41 3,52 9,50 2,65 3,57 9,66

I tabell 3 visas det att strömförbrukning som förekommer på SparkFun RedBoard Artemis utvecklingskort när varierande mängd data utnyttjar Bluetooth modulens buffert. I denna tabell kan man se att strömförbrukningen inte varieras så pass mycket till avseende av hur mycket data som transporteras.

Den genomsnittliga strömförbrukningen från utvecklingskortet i tabell 3 tilläm-pades i ett Excel dokument för att ange följande graf, se figur 15.

Figur 15. Strömförbrukningen från SparkFun RedBoard Artemis utvecklingskort när Bluetooth Low Energy bufferten utnyttjas.

I figur 15 visar det den ström som konsumerades från SparkFun RedBoard Arte-mis kortet när Bluetooth Low Energy modulen transporterar en varierande mängd data från sin buffert. I denna figur visar det även om en skillnad förekommer när utvecklingskortet antingen kommunicerar med I2C eller SPI kommunikationen.

6 Diskussion

Inom denna rapport lyckades resultatet från mätningarna att besvara viktiga frågeställningar som har med effektivisering av trådlös rotationshastighets mätning. Bland annat kunde man se att inom vissa områden var strömförbrukningen från utvecklings kortet betydligt högre till avseende av det tidigare arbetet. Om man jämför med figur 12 och 13, visas det att strömförbrukningen inom detta arbete var betydligt mer när gyroskopsensorn initialiseras samt mäter rotationshastigheterna. Orsaken till detta resultat är att BMI 279 MEMS gyroskopsensorn behövde bland annat använda en 8 kilobyte (kB) fil för att den ska kunna initieras. Detta innebär att sensorn behöver då processa detta minne vilket leder till högre strömförbrukning. Det i sin tur kan det ha orsakat att strömförbrukningen ungefär var lika stort när sensorn då ska mäta upp rotationshastigheterna.

Man kunde även se att inom detta arbetet var strömförbrukningen betydligt lägre till skillnad från det tidigare arbetet när Bluetooth Low Energy (BLE) modulen användes. Förekommandet till detta är på grund av att SparkFun Artemis Module använder sig av den senaste Bluetooth versionen som bland annat är väldigt noggrann med att minimalisera strömkonsumtionen.

Kommunikationen mellan utvecklings kortet och gyrosensorn fungerar alldeles utmärkt för båda kommunikationsalternativ I2C och SPI. Den alternativet som hade en mindre strömförbrukning när enbart utvecklings kortet och gyrosensorn kommunicerade mellan varandra, var då I2C. I grafen på figur 12 och 15 såg man då att den genomsnittliga strömförbrukningen på I2C kommunikationen var betydligt lägre till avseende för när systemet kommunicerade via SPI. Orsaken för detta kan vara att gyrosensorn skickar även iväg en så kallad dummybyte när information transporteras via SPI kommunikationen. Dummy byte förklaras som en onödig information inom databladet för Bosch BMI 270 gyroskopsensorn [24].

Genom att systemet måste behandla onödiga informationer, resulterar det till att allt mer ström kommer att förbrukas. Till skillnad från SPI kommunikationen, skickar inte gyrosensorn någon som helst onödigt information när det kommuniceras via I2C protokollet. Detta leder till att I2C alternativet skulle i detta fall vara det mest rekommenderade kommunikationstypen, till avseende av att göra förbrukandet av ström så lite som möjligt på den trådlösa rotationshastighetsmätaren.

Energiförbrukningen som förekommer inom detta arbete visade väldigt stor skillnad till avseende av det som togs fram inom det tidigare arbetet. Om man tittar på tabell 2 och figur 14, kan man se att inom detta arbete befinner sig den totala energikonsumtionen på cirka 30 000 mikrojoule (µJ), medans från det tidigare arbetet så befinner sig den totala energikonsumtionen på cirka 83 µJ.

Orsaken till att systemet inom detta arbete förbrukade så pass mycket energi, är bland annat på grund av att det tog en längre tidsperiod för att sensorn ska initieras och att BLE modulen trådlöst ska överföra data. Eftersom att initieringen och trådlöst överförandet av data tog så pass lång tid, ledde det till att systemet måste förbrukar ström inom en längre tidsperiod. Detta orsakar att i sin tur kommer mer energi från systemet att förbrukas. Om man tittar igen på tabell 2 kan man även se att energikonsumtionen är lägre när systemet kommunicerar via SPI istället för I2C kommunikationen. Detta på grund av att när Bosch BMI-270 MEMS gyroskopsensorn kommunicerar med SparkFun RedBoard Artemis kortet via SPI-kommunikationen, så blir tidsperioden för initialiseringen och uppmätning av rotationshastigheterna snabbare till skillnad från när det skulle kommunicera via I2C kommunikationen. Det leder då till att denna kommunikationen kommer att ge en lägre energiförbrukning.

Ytterligare en orsak som kan medföra till att detta arbete gav så pass hög energiförbrukning till avseendet från det tidigare arbetet är att initialiseringen av sensorn utger en hög strömförbrukning. Detta leder även till att energiförbrukningen för systemet ökas.

Genom att utnyttja Bluetooth modulens buffert med varierande mäng data, kunde man se att den genomsnittliga strömförbrukningen inte varierades till avseende av hur mycket data som utnyttjades. Detta bidrar till att det mest energieffektiva alternativet med att trådlöst transportera data med hjälp av Bluetooth, är genom att utnyttja hela bufferten. Det är eftersom att mer data transporteras till avseende av samma strömkonsumtion. Orsaken till att utnyttjandet av Bluetooth modulens buffert bidrar till ett energieffektivt alternativ, är på grund av att när man inte tillägger mycket data i bufferten kommer fortfarande hela buffertminnet att trådlöst transporteras. Detta innebär då att samman strömkonsumtion kommer förekomma oavsett om hela Bluetooth modulens buffert utnyttjas eller inte.

7 Slutsats

Det övergripande syftet med detta arbete var att se om SparkFun RedBoard Ar-temis kortet tillsammans med Bosch BMI 270 MEMS gyroskopsensor skulle kunna tänka sig vara ett energieffektivt koncept, till avseende från Rigado BMD-350 utvecklingskort och Bosch BMG-250 gyroskopsensorns som användes inom ett tidigare arbete. Den slutsatsen som man kan dra från detta arbetet är att det inte lyckades med att uppnå arbetets huvudsakligasyfte. Om man tittar strömkon-sumtionen från detta arbete, var det bara när utnyttjandet av Bluetooth Low Energy (BLE) modulen tillsammans med sin buffert som bidrog till en lägre strömkonsumtion. De resterande mätningarna visad då att både ström och ener-gikonsumtionen var betydligt högre än de resultat som var angivna inom det ti-digare arbetet. Detta besvarar då frågan av att SparkFun RedBoard Artemis kortet tillsammans med Bosch BMI-270 MEMS gyroskopsensorn inte skulle tänka sig vara ett energieffektivt system till skillnad från enheterna som användes inom det föregående arbetet.

Related documents