• No results found

Resultat vid genomförandet av budgetens operativa och administrativa anslag. 13

4. Slutsatser baserat på det revisionsarbete som utförts under 2017

4.1. Slutsatser om resultatrevisioner

4.1.2. Resultat vid genomförandet av budgetens operativa och administrativa anslag. 13

4.1.2.1. Direktförvaltning

Inom området för direkt förvaltade medel bedömdes processer för program- och projekthantering vid flera revisioner och inga väsentliga svagheter vad gäller resultatet identifierades inom detta område.

14 4.1.2.2. Indirekt förvaltning

Inom området för indirekt förvaltade medel var flera av revisionerna inriktade på generaldirektoratens och avdelningarnas övervakningssystem.

En revision av översynen av Shift2Rail av internrevisionstjänsten avslöjade ett väsentligt resultatproblem eftersom generaldirektoratet för transport och rörlighet inte hade fastställt någon formaliserad, konsoliderad, riskbaserad övervakningsstrategi för Shift2Rail med generaldirektoratets övervakningsmål och med uppgifter om hur de olika övervakningsverktygen bidrar till att ge rimliga garantier för att de politiska målen uppnås. Det finns ingen formell uppgiftsfördelning mellan generaldirektoratet för transport och rörlighets operativa avdelning och finansavdelning med ansvar för översynen av Shift2Rail, med undantag för förberedelse inför det gemensamma företagets styrelsemöten.

Generaldirektoratet för transport och rörlighet har inte genomfört någon formell kartläggning av Shift2Rail-relaterade uppgifter och motsvarande beräkning av erforderliga resurser.

I revisionen av hanteringen av investeringsanslag för generaldirektoratet för internationellt samarbete och utveckling fann internrevisionstjänsten att direktoratet inte systematiskt övervakar de internationella finansinstitutens operativa resultat och de centrala aspekterna av de blandfinansieringsinsatser det måste rapportera till Europaparlamentet och rådet varje år. De rapporter som skickades in av de internationella finansinstituten på EU-delegationsnivå är dessutom av varierande kvalitet. Därför har EU-delegationerna inte alltid relevant information för att på lämpligt sätt övervaka projektens operativa och ekonomiska aspekter.

4.1.2.3. Gemensam förvaltning

Inom området för gemensam förvaltning utvärderades processer för program- och projekthantering vid flera revisioner. I samband med dessa avslöjades flera väsentliga resultatproblem, varav vissa kan äventyra uppnåendet av de politiska målen.

Ändringsprocessen avseende operativa program är en mekanism som medlemsstaterna kan använda för att skapa en ny inriktning på leveransmekanismerna för genomförande av operativa program och för vilka ansvariga generaldirektorat behöver genomföra en grundlig analys innan ändringen antas genom beslut från kommissionen. Trots att den granskade processen i stort fungerar väl och generaldirektoratet för regional- och stadspolitik, generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering och generaldirektoratet för havsfrågor och fiske har gjort stora ansträngningar för att garantera ett samordnat arbetssätt i varje generaldirektorat och mellan generaldirektoraten, finns det en väsentlig svaghet vad gäller enhetligheten, effektiviteten och skyndsamheten för ändringar av operativa program.

Olika instrument används för finansiering av sysselsättningsinitiativ för unga, som hanteras av generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering.

Väsentliga svagheter hittades i de mekanismer som säkerställer enhetlighet mellan utarbetandet av nya politiska sysselsättningsinitiativ för unga, genomförandet av finansieringen och mekanismen för att omfördela finansiering till nya eller akuta politiska prioriteringar, vid behov.

15

Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt genomförs via olika operativa program som hanteras av generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering. De centrala svagheter som identifierades handlar om resultatmått och resultatrapportering. Regelverket för fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt saknar delar som borde finnas i ett ramverk med resultatmått, såsom milstolpar och mål för gemensamma indikatorer eller specifika mål. Indikatorer och data som rapporterats för fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt har inneboende begränsningar som gör dem mindre användbara för rapportering av fondens övergripande resultat. Dessutom saknar den rättsliga grunden mekanismer för att övervaka användningen av tillhörande åtgärder, och information om genomförande i praktiken erhålls inte regelbundet för att underlätta effektiv övervakning av programmet.

Slutligen avslöjade revisionen av stora projekt inom generaldirektoratet för regional- och stadspolitik väsentliga svagheter i processen för godkännande och tidig övervakning av stora projekt som stöds av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden.

4.2. Internrevisionstjänstens begränsade slutsatser om den interna kontrollen i respektive generaldirektorat

Internrevisionstjänsten utfärdade begränsade slutsatser om den interna kontrollen till varje generaldirektorat och avdelning i februari 2018. Dessa slutsatser bidrar till de berörda generaldirektoratens och avdelningarnas årliga verksamhetsrapporter för 2017. De baseras på det revisionsarbete som utförts under de senaste tre åren och omfattar alla öppna rekommendationer som utfärdats av internrevisionstjänsten och de tidigare internrevisionsenheterna (i den mån de övertagits av internrevisionstjänsten). Internrevisionstjänstens slutsatser om den interna kontrollen är begränsade till de hanterings- och kontrollsystem som var föremål för revision och omfattar inte sådana system som inte har reviderats av internrevisionstjänsten under de senaste tre åren.

Särskild uppmärksamhet, vilket ledde till reservationer i det berörda generaldirektoratets årliga verksamhetsrapport, riktades i de begränsade slutsatserna mot följande:

 Generaldirektoratet för klimatpolitik, med avseende på den försening som observerats i genomförandet av en mycket viktig rekommendation om it-säkerhet (hanteringen av it-säkerheten i it-systemet för utsläppshandel i EU), vilket gör att generaldirektoratet riskerar att drabbas av säkerhetsöverträdelser.

 Generaldirektoratet för internationellt samarbete och utveckling, med avseende på den försening som observerats i genomförandet av en mycket viktig rekommendation som utfärdades i samband med revisionen av förvaltningen av den fredsbevarande resursen för Afrika.

 Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur, med avseende på en absolut nödvändig och ett antal mycket viktiga rekommendationer som utfärdats inom ramen för revisionen av Erasmus+

och Kreativa Europa – bidragshanteringsfas 1.

16

Internrevisionstjänsten riktade dessutom särskild uppmärksamhet mot stödtjänsten för strukturreformer vad gäller de problem med offentliga upphandlingar som identifierats i en revision av den ekonomiska förvaltningen inom stödtjänsten för strukturreformer och angav att internrevisionstjänsten borde göra en lämplig bedömning av om dessa kräver en reservation i den årliga verksamhetsrapporten.

På grundval av befintliga organisatoriska riktlinjer drog internrevisionstjänsten slutsatsen att det inte förelåg någon grund för någon ekonomisk reservation och inget behov av en anseenderelaterad reservation i den årliga verksamhetsrapporten eftersom identifierade anseenderisker inte uppstod. Internrevisionstjänsten håller med om denna bedömning.

4.3. Övergripande yttrande om kommissionens ekonomiska förvaltning

Related documents