• No results found

5.3.1 Nyttan av att kunna matematik

De elever, 7ab som ansåg matematik som något mycket viktigt att kunna hade motiveringar som liknade varandra väldigt mycket.

Int: På vilka sätt är det viktigt att kunna matematik? 7a: Man behöver ju det när man blir äldre.

Int: Ok, varför är det viktigt att kunna matematik när man blir äldre?

7a: Det är ju ett kärnämne, så om man är bra på matte så hjälper det om man ska läsa vidare.

Elev 7b svarade snarlikt elev 7a och tog upp vikten av att ha kunskap i matematik för att

klara sig under gymnasiet. De elever, 7ab som ansåg matematik vara mycket viktigt tog upp inköpssituationer som det största användningsområdena för ämnet.

Int: Varför tycker du att matematik är ett viktigt ämne? 7b: Det är viktigt för nästan allt.

Int: Kan du ge något exempel på när du behöver använda matematik förutom under matematiklektionen?

7b: När man handlar. Jag står ju i kiosken med elevrådet, så det hjälper mig mycket om jag är bra på huvudräkning.

Eleverna 9ab, som ansåg matematik mycket viktigt, gav svar som skiljde sig från eleverna 7ab. Elev 9a kopplade direkt nyttan av att kunna matematik till andra skolämnen.

Int: På vilka sätt är matematik ett viktigt ämne?

9a: Man använder ju matte i massa andra ämnen, till exempel i NO. Int: Kan du ge något exempel på när du har behövt matematik i NO?

9a: När vi jobbade med värmelära. Hur mycket energi det krävdes för att höja temperaturen hos ett ämne.

Elev 9a och 9b, såg båda två stor nytta med matematik utanför skolan. Elev 9a kopplade direkt vikten av att kunna matematik till fysikämnet. Elev 9b uttryckte att matematik kom till användning i ämnet hemkunskap. Elev 9b menade även att man inte exakt vet när man

använder sig av matematik eftersom man inte alltid tänker på att man gör det.

Int: Är matematik någonting du behöver när du inte räknar under matematiklektionerna? 9b: Ja, man använder sig av matte hela tiden fast utan att tänka på det.

Int: Kan du ge något exempel?

9b: Om man till exempel på hemkunskapen ska göra något och behöver göra dubbel dos så måste man ju gånga med 2 och då gör man ju bara det utan att tänka på det.

Elev 9a, såg matematik som något mycket användbart utanför skolan gav exempel på hur ämnet kunde komma till användning.

Int: Tycker du att du behöver använda dig av matematik när du inte är i skolan? 9a: Ja, jag använder matematik hela tiden. När jag handlar, lagar mat och så. Sen en sådan sak som att ställa väckarklockan på kvällen. Bara där måste jag ju använda mig av matematik och när man ska renovera.

Int: Hur behöver du matematik när du ska renovera?

9a: På många sätt. Om man ska måla t.ex. Hur mycket färg man ska köpa. Om man får plats med saker. Man måste ju mäta då och göra om cm till m.

De elever, 7cd och 9cd som ansåg sig ha liten nytta av matematik utanför skolan, gav väldigt liknande svar. De var kortfattade i sina resonemang och hade svårt att ge uttömmande svar. Många av dessa elever ansåg sig använda matematik nästintill

uteslutande vid inköpssituationer och tyckte sig inte behöva matematik i sin vardag mer än i denna utsträckning.

Int: På vilka sätt använder du dig av matematik när du inte är i skolan? 9d: Jag använder inte matematik alls, förutom när jag handlar.

7d: Jag använder inte mig av matematik hemma, eller så gör jag det utan att tänka på det.

9c: Jag använder mig inte av matematik, om jag inte ska göra matteläxan. Int: Finns det något område på fritiden där du behöver matematik? 9c: Nej, just nu har jag bara användning av matte i skolan.

Int: Vad brukar du göra på fritiden? 9c: Jag håller på med musik på datorn.

Int: Ok, du använder inte dig av matematik på något sätt då? 9c: Nej, ingenting.

5.3.2 Nyttan av att kunna matematik i framtiden

Under denna rubrik kan man se tydliga skillnader mellan eleverna, 7abcd och 9abcd. De elever, 9ab som ansåg sig ha nytta av matematik idag, ansåg matematik som något ännu viktigare att kunna i framtiden. Elev 9c ansåg sig ha liten användning av matematik i dag, men såg ämnet som något mer användbart i framtiden. Eleverna 7ab, som ansåg sig ha nytta av matematik såg även dessa, ämnet som något användbart i framtiden. Dock på liknande sätt som de ansåg det vara viktig just nu.

Int: Tror du att matematik kommer att vara viktigt för dig att kunna även som vuxen? 9b: Som vuxen är det ännu viktigare. Man har ju ett ansvar om man har familj till

exempel och då måste man se till att allt går ihop. Man kommer ha lån på hus och bil och man måste veta at man inte blir lurad.

Int: Kommer du att behöva kunna matematik när du blir vuxen?

9a: Ja, när man ska betala räkningar, deklarera, billån och så. Man måste veta att man inte blir lurad som vuxen.

Int: Tror du att det är viktigare att kunna matematik som vuxen?

7a: Nej, det är ju ungefär samma, fast man kanske måste ha det i sitt jobb och då behöver man vara mer noggrann. Annars kommer man nog att behöva det som man gör nu. 7b: Man kommer nog använda matematiken likadant som man gör nu, men man vet ju inte riktigt. Fast det blir nog inte så mycket viktigare.

Elev 7a och 7b var redan under föregående rubrik inne på att nyttan av att kunna matematik låg i att man behövde kunskaperna för framtida studier. Elev 9c hade under framtida yrkesval skrivit snickare.

Int: Tror du att du kommer att behöva använda matematik oftare som vuxen?

9c: Det kommer nog vara ungefär samma som nu. Kanske lite mer med räkningar när man är vuxen.

matematikkunskaper där tror du? 9c: Jo det är klart.

Int: På vilka sätt behöver du det?

9c: Man måste ju kunna räkna snabbt i huvudet då, annars kommer det gå för långsamt.

Elev 9a, ansåg det vara en stor fördel att ha goda kunskaper som vuxen och motiverade detta på följande sätt.

Int: Är det en stor fördel att ha bra kunskaper i matematik som vuxen? 9a: Det är lättare att lyckas om man är bra på matte

Int: Vad menar du med att lyckas?

6 Analys och diskussion

Jag tänkte här analysera de resultat samt presentera de slutsatser jag tycker mig kunna dra utifrån min undersökning. Att dra generella slutsatser är svårt eftersom omfattningen av mitt urval är begränsat. Jag kan endast tolka och dra slutsatser utifrån mitt urval av elever. Svårigheten med undersökningen låg till största del i intervjuerna med de elever som inte ansåg sig ha nytta av matematik utanför skolan. Dessa elever var svåra att ställa följdfrågor till och deras svar blev mycket mer kortfattade än svaren från de elever som ansåg sig använda matematik utanför skolan. De elever som ansåg sig ha nytta av kunskaper i matematik utanför skolan kunde ge exempel och gav på så sätt mig mer underlag för undersökningen.

Jag kommer att skriva 7e respektive 9e om jag menar alla elever som deltog i

enkätundersökningen i årskurs 7 respektive 9. Vidare är analys- och diskussionsavsnittet disponerat, utifrån mina frågeställningar.

Related documents