• No results found

Resultat och analys

In document EU som säkerhetsexpert (Page 22-47)

Nedan kommer en presentation av resultatet följt av en analys. Dessa kommer att presenteras i samma kapitel och delas upp för att uppsatsen ska bli mer strukturerad och lätt att följa med i.

Resultat

Polis

En stor del av EUAMs arbete handlar om att stötta Ukraina i frågor gällande polisiärt arbete. Detta har bland annat inneburit att erbjuda kurser i ledarskap, kompetensutveckling och att bistå med material. Det största arbetet har dock lagts på reformeringen av Militärpolisen till National Police of Ukraine (NPU) (Hart, Eiliash 2017).

I september 2014 hölls ett möte mellan EUAM-personal och polisen i Charkiv, Ukraina, där

framtida samarbete diskuterades. Det fördes även diskussioner om polisarbete i och med konflikten i de östra delarna av Ukraina, och hur de arbetar med utredningsarbete, informationshantering och explosiva ämnen (EUAM 2014).

I Juli 2015 startades en ny poliskår i Kiev, som i november samma år officiellt hade ersatt den före detta militärpolisen i hela landet. Fokus låg främst på gränsen till EU och det pågående kriget i Donbass (EUAM 2015a ; Hart, Eiliash 2017).

Innan detta använde man sig av en pilotstad för att se hur det skulle fungera. Med de nya reformerna var målet att effektivisera den lokala polisen för att de skulle kunna hjälpa

civilbefolkningen snabbare och bättre, samt öka transparensen i kåren och därmed vinna deras förtroende. Efter ett möte i staden Sambir i västra Ukraina kom EUAM och stadens polischef fram till att det hittills hade varit en lyckad implementering, med snabbare respons och större synlighet (EUAM 2015b ; EUAM 2015c).

Vidare var målet att fokusera på patrullerande poliser, polisers säkerhet, samt en decentralisering av polisen ( EUAM 2015d). Detta innebär alltså att mer fokus har lagts på civilsamhället och mindre på statens makt, vilket för Ukraina är något nytt. De har också skiftat fokus från reaktivitet till proaktivitet, vilket innebär att de nu försöker se orsakerna till brotten, och sedan förebygga dem, istället för att endast reagera på dem. Detta har bland annat gjorts genom att, som ovan nämnt, inkludera civilsamhället, men också genom att få poliserna att förstå att även de är en del av civilsamhället men får betalt för att skydda det (Timothy Shilton, 2016; EUAM 2016a). För att

inkludera civilsamhället har samtal förts och poliserna har fått träning i hur de ska föra dialog, men de har även utbildats i ledarskap och mänskliga rättigheter (EUAM, 2017a & 2017b).

EUAM har stöttat NPU i arbetet med en ukrainsk version av den skandinaviska polismodellen, genom bland annat en kurs. Denna modell innebär att polisen ska skydda befolkningen vid stora sammankomster, och därmed låta alla behålla sina rättigheter. Grunden till detta är att de ska arbeta utifrån de mänskliga rättigheterna och skydda befolkningen (Kestutis Lancinskas,. 2017. ; EUAM 2017c ).

Vidare har stor vikt lagts vid att använda dialog för att förebygga brott samt förvandla kritiska situationer till lugna och fredliga, genom att bland annat informera människor om deras fri- och rättigheter. Genom detta har man även arbetat förebyggande mot brott. (EUAM 2016b ; EUAM 2016c).

En del i den nya polisreformen har varit att se till att rätt personer arbetar som polis, då den förra kåren hade personal utan rätt träning (EUAM 2016d). 2016 började även EUAM arbeta tillsammans med AgriTeam Canada i Ukraina med polisreformen. Exempelvis arbetade de med en satsning på nya poliser genom att utbilda dem i exempelvis ledarskap, kritiskt tänkande, problemlösning och etik (EUAM 2016e). Utöver detta arbetade EUAM med att utvärdera poliser från den förra styrkan för att se huruvida de är kompetenta att fortsätta (EUAM 2016f). Under 2019 arbetade EUAM med ett omfattande program för att vidareutbilda över 1000 poliser i Kirovohrad-regionen med målet att förbättra kåren samt öka allmänhetens förtroende för polisen. Medverkade gjorde representanter från Ungern, Portugal och Tyskland (EUM 2019a).

Under 2019 fortsatte arbetet genom en workshop där EUAM och Ukrainas polis hade målet att stärka relationen mellan polisen och lokala aktörer samt diskutera hur de kan arbeta tillsammans. De som medverkade var det lokala styret, icke-statliga organisationer samt andra lokala aktörer (EUAM 2019b). Arbetet med att inkludera civilsamhället och icke-statliga organisationer har sedan dess fortsatt. I Februari träffades NPU med andra aktörer som var involverade i det kommande presidentvalet, där de diskuterade hur valet skulle gå fredligt till och hur NPU ska förebygga potentiella hot. Under mötet kom de fram till att EUAM ska finansiera utbildningar för NPU som ska hållas av lokala aktörer gällande säkerhet kring valet (EUAM 2019c). Vidare har civilsamhället också haft chansen att träffa NPU för att diskutera säkerhetsfrågor kring valet samt hur de

tillsammans kan arbeta för detta (EUAM 2019d).

vikten av ett samarbete mellan dessa, inklusive politisk vilja för att öka effektiviteten i deras arbete mot bland annat terrorism och internationell brottslighet (EUAM 2019e).

För att modernisera NPU, öka transparensen och öka förtroendet för allmänheten har EUAM under 2019 renoverat receptionen på 20 polisstationer i tre regioner. EUAM menar att detta ska bidra till att befolkningen känner sig mer välkomna i polisens lokaler. Hugues Mingarelli, Chef över EU i Ukraina sa i samband med detta “The EU will continue to support the Ministry of Internal Affairs and the National Police in transforming law enforcement agencies into truly open and

democratically-oriented services, whose primary role is to serve Ukrainian people” (EUAM 2019f).

Resultat av arbetet - Polis

I sin årliga rapport gällande Common Security and Defence Policy of the European Union (CSDP) 2016 menade EU att EUAM Ukraina har lyckats med sin rådgivning gällande implementeringen av den nya polisen från ett Europeiskt perspektiv, exempelvis “community policing” och “dialouge policing”. EUAM Ukraina har även lyckats med att influera Ukrainas nya polislag (European Union External Action 2016, 11).

I motsvarande rapport 2017 menar de att EUAM har lyckats med reformeringen av polisen, vilken innebar att ge stöd och rådgivning genom bland annat utbildningar, men också genom att bistå med material värt över 1 miljon Euro (European Union External Action. 2017, 13).

I maj 2019 gick Kestutis Lancinskas, dåvarande chef för EUAM ut med att han är nöjd med hur arbetet med polisreformen har fungerat, då de har lyckats bra med att få NPU att samarbeta med samhällets olika aktörer samt att arbeta mer med kommunikation för att förebygga våld och konflikt. Han menar dock att Polisen inte är så effektivt som han önskar då andra delar av

rättsväsendet inte har utvecklats i samma takt. Vidare tror han att ytterligare 3-5 år behövs för att uppnå alla önskade mål. (EUAM 2019g)

Trots EUAMs arbete har Implementeringen av den nya polisen inneburit ett flertal problem, vilka inte enbart har bidragit till Ukrainas säkerhet. Till att börja med hade år 2017 mindre än 10 procent av den före detta militära polisen ersatts av den nya, och den nya kåren bestod till stor del av äldre poliser från den föregående militära kåren. Utöver detta väljer också en stor andel poliser att sluta på grund av dålig lön, hårt arbete och bristen på ledighet. Detta bidrar i sin tur även till en hög nivå

av korruption bland poliserna (Hart, Eiliash 2017).

Kriget i Ukraina har bidragit till ökad kriminalitet och Polisen har misslyckats med att förebygga vapensmuggling till fredliga regioner, även fast Serhiy Knyazev, dåvarande chef för Ukrainas nationella polis, menar att så inte är fallet. Polisen har även misslyckats med att förebygga attacker på militär personal (Hart, Eiliash 2017).

Ett projekt som enligt EUAM har fungerat bra är 2018 års implementering av Department of Strategic Development and Analysis, vilket är något EUAM länge har arbetat för. Detta kommer att förbättra bekämpningen av organisatorisk brottslighet. Då detta är ett nytt projekt sedan 2018, kommer EUAM att fortsatt arbeta med det (EUAM 2018b).

EUAM uppger att 2019-års årsdag av uppståndelserna i Odessa 2014, gick till på ett lugnt och säker sätt. Udo Moeller på EUAM uppger att NPU skötte sig bra och lyckades behålla lugnet, trots vissa demonstrationer, då ett nära samarbete har förts med civilbefolkningen och då NPU har genomgått flera relevanta utbildningar (EUAM 2019h).

Human Rights Watch har i 2019-års rapport uppmärksammat att det skett ett flertal hatbrott som NPU har misslyckats med att förebygga och utreda. Dessa hatbrott har riktat sig mot bland annat människorättsaktivister och LGBT-personer. Vidare uppger Human Rights Watch att personer i NPU själva har uttryckt sig homofobiskt och aktivt undvikit att agera vid pågående brott. Dock uppger de även att NPU lyckades med att hålla Ukrainas Prideparad lugn och att de inför paraden gripit personer som annars skulle motsätta sig denna (Human Rights Watch 2019).

Security service

EUAM har tillsammans med, bland annat UK National Crime Agency arbetat som rådgivande organ åt Security service Ukraine, SBU. Detta arbete har bland annat inneburit kurser i hantering av terrorism och informationshantering. Under ett möte i augusti 2015 kom EUAM och SBU överens om att fortsätta samarbeta kring strategisk kommunikation och informationssäkerhet (EUAM 2017d). I arbetet med att bygga upp kunskapen kring arbetet mot terrorism besökte SBU Europeiska Unionens avdelning för rättsligt samarbete (Eurojust), där de fick större inblick i hur arbetet

fungerar (EUAM 2015e).

fokus på SBUs framtid. Målet var att effektivisera SBU och att de endast ska fokusera på säkerhetsverksamhet samt att skydda demokratin (EUAM 2016g).

Då Ukraina står inför flera hot, har en stor del av EUAMs arbete med SBU handlat om mänskliga rättigheter. Detta genom att personal hos SBU har fått genomgå en utbildning i mänskliga

rättigheter av EUAM. Detta för att bland annat kunna sköta säkerhetsarbete och hålla förhör utan att bryta mot mänskliga rättigheter och inte använda tortyr. dåvarande chefen för EUAM, Kęstutis Lančinskas, menar att detta är en grundsten för att kunna ha ett Europeiskt säkerhetssamarbete. Chefen för SBU, Victor Andreichuk, menar även han att mänskliga rättigheter är en grundsten i arbetet med säkerhet (EUAM 2016h ; EUAM 2017e).

EUAM har även med hjälp av bland annat brittisk och australiensisk polis styrt utbildningar för SBU gällande internationellt samarbete där över 100 säkerhetspoliser har utbildats. Fokus har varit ekonomisk brottslighet, penningtvätt och korruption (EUAM 2015f ; EUAM 2016i).

Resultat av arbetet - Security Service Ukraine

Trots att EUAM och SBU har arbetat med mänskliga rättigheter och är överens om vikten av dessa, får SBU kritik av Kharkiv human rights protection group (KHPG) vilken är en ukrainsk

människorättsorganisation (Kharkiv Human Rights Protection Group, 2019 ; Kharkiv Human Rights Protection Group, 2018, 19). De menar bland annat att SBU har brutit mot mänskliga rättigheter då de har fängslat människor på felaktiga grunder samt genom byte av internationella krigsfångar och gisslan, vilka ska ha skett utan någon transparens (ibid).

Även Human Rights Watch har kritiserat Ukrainas säkerhetstjänst bland annat för hur de höll civila fångar i Kharkiv. Dessa släpptes dock 2016, vilket är efter EUAM och SBU börjat arbeta med mänskliga rättigheter. Human Rights Watch menar dock att SBU fortfarande kränker mänskliga rättigheter genom att felaktigt fängsla och deportera människor på felaktiga grunder. Human rights Watch kritiserar även SBU för att de anklagat två journalister för att de planerat att sprida osanning om Ukraina. Journalisterna blev deporterade från den Ryska kanalen, channel 1 (Human Rights Watch 2019).

EUAM har deltagit i ett projekt med SBU som har löpt över ett år. där de har arbetat för att öka integriteten inom organisationen, samt för att minska korruptionen. Projektet har pågått i ett år och bland annat inkuluderat seminarier och föreläsningar. Även här har grunden varit att försvara

mänskliga rättigheter och civil säkerhet samt att öka allmänhetens förtroende (EUAM 2019i). Under 2019 gick Lancinskas ut med att arbetet med SBU inte har uppnått önskad effekt och att arbetet har stått stilla sedan 2016 på grund av byråkrati och politisk ovilja. (EUAM 2019g)

Gränssäkerhet

2015 började EUAM arbeta med Border Management Assistance Group (BMAG), tillsammans med bland annat State Border Guard Service (SBGS) och andra organ, för att diskutera utvecklingen av Ukrainas gränssäkerhet. Detta i och med att 73 gränsvakter har blivit dödade och 377 hade skadats i de östra delarna av Ukraina. Främst fördes diskussioner angående utbildning av personal, samt anti-korruption (EUAM 2015g). SBGS ska med hjälp av bland annat EUAM reformeras, med målet att utveckla det till ett system likt Europas samt att höja statusen för de anställda genom att visa på hög kompetens att skydda befolkningen. Detta ska bland annat göras genom att genomföra dagliga undersökningar över vad civilbefolkningen tycker om SBGS, genomföra kurser, öka

språkkompentensen och öka motivationen, bland annat genom högre lön. De första att inkluderas i projektet är alla i Kiev (EUAM 2015h). Vidare har gränsbevakningen uttryckt en strävan efter att ha en mer europeisk typ av gränsbevakning, bland annat ska interpols databas vara tillgänglig för ukrainsk gränsbevakning. De menar dock att kriget i Donbass och gränsen mot Ryssland inte får förbises utan har hög prioritet (EUAM 2015i).

Ytterligare ett viktigt arbete med SBGS är Integrated Border Management (IBM) vilket handlar om att öka säkerheten och lyfta landet genom att SBGS samarbetar med andra sektorer, exempelvis departement och polis i Ukraina och andra länder. Tanken med detta är att samarbetet ska leda till ökad säkerhet för alla i närområdet, men även att öka transparensen i Ukraina och därmed förbättra demokratin och ekonomin. Då SBGS är en nyckelorganisation i arbetet med IBM har personalen fått extra träning i kommunikation och ledarskap (EUAM 2016j).

I maj 2019 skapades en ny strategi för Ukrainas gränssäkerhet som ska gälla 2020-2025. Arbetet med den nya strategin har inkluderat flera internationella aktörer och togs fram under fem månader. Den nya strategin har fokus på att stärka gränssäkerheten och förhindra kriminalitet. Förutom att inkludera SBGS är även NPU, Ukrainas tullverksamhet och Ukrainas Migrationsverk inkluderade i den nya strategin (EUAM 2019j).

Vad gäller gränssäkerhet har EUAM även här bidragit med ytterligare kurser. Dessa bland annat inom hur man upptäcker förfalskade dokument, mänskliga rättigheter, riskanalys & kultur (EUAM 2015j ; EUAM 2017f ; EUAM 2017g).

EUAM har även bidragit med utrustning värd över 30 000 euro för att förbättra gränsbevakningens kommunikation. I samband med detta sa chefen för SBGS att EUAM är en stor anledning till den framgångsrika utvecklingen av gränsbevakningen (EUAM 2017h).

Resultat av arbetet - Gränssäkerhet

Kharkiv Human Rights Protection Group (2017, 14 ff) har kritiserat arbetet vid gränskontrollerna och menar att det strider mot grundläggande mänskliga rättigheter. De menar att Ukraina har behandlat migranter felaktigt genom att hålla kvar dem vid gränsen, alternativt lämnat ut personer till till exempel Ryssland.

I November 2018 förbjöds Ryska män mellan 16 och 60 år att passera gränsen mellan Ryssland och Ukraina, som ett sätt att försvara Ukraina från Ryska styrkor. Detta beslut är taget på högre nivå, men det är personal vid gränsbevakningen som ska hantera detta, vilket har bidragit till att även kvinnor har nekats inträde i landet. Att gränssäkerheten har hårdnat mellan Ukraina och Ryssland är dock inte något nytt, då Ukraina sedan 2015 har försvårat resandet drastiskt. Exempelvis har allt resande till Krimhalvön försvåras och all flygtrafik har stoppats (The Guardian 2018). Den hårdare politiken kring gränssäkerhen har dock varit en bidragande faktor till Rysslands fortsatta

aggressivitet (ibid).

I en intervju med nuvarande chefen för EUAM, Antti Hartikainen, framgår det att han är väldigt nöjd med hur SBGS arbetar. Vidare uppger han att resultat i Ukraina visar på att SBGS är en av de mest tillförlitliga säkerhetsmyndigheterna i landet (Antti Hartikainen., 2019). Var dessa uppgifter kommer ifrån framgår dock inte. Vidare uppger han att SBGS är en modern och jämställd

Analys

Samarbete

Liberalism

En stor vikt av EUAMS arbete med SSR i Ukraina har varit att göra Ukraina mer integrerat i EU. Detta kan bland annat ses genom deras arbete med en ny polisreform, vilken ska efterlikna den nordiska modellen samt de kurser de fått åka på inom EU. Utöver detta har EUAM arbetat med att integrera Ukraina mer i EU genom att öka samarbetet mellan SBU och andra europeiska

säkerhetstjänster samt genom att fokusera på ekonomisk brottslighet, penningtvätt och korruption (Kestutis Lancinskas,. 2017. ; EUAM 2017c). Även inom arbetet med SBGS har EUAM arbetat för att göra systemet mer likt det europeiska genom att bland annat arbeta för att Interpols databas ska finnas tillgänglig för SBGS (EUAM 2015i), men även genom att arbeta med IBM över landgränser (EUAM 2016j). Detta kan ses som en strategi från EUs håll att integrera Ukraina mer i den

Europeiska gemenskapen och genom demokrati och internationella samarbeten öka freden både internt och externt genom att skapa ömsesidigt beroende mellan Ukraina och Europa (Dunne i Owens et al. s. 120).

EUAM är överlag själva nöjda med sitt arbete och de resultat de fått (European Union External Action. 2016, 11 ; European Union External Action 2017, 13). Detta kan ha att göra med att de arbetat för att göra Ukraina mer likt EU, vilket i sin tur bidrar till att Ukraina blir mer integrerat och på så vis minska konflikterna i landet. Trots de framgångar detta har inneburit för Ukrainas

säkerhetsläge, har Rysslands aggressivitet dock fortsatt, det har å andra sidan varit svårt att hitta en direkt koppling mellan EUAMs arbete med SSR och Rysslands fortsatta aggression. Då Ryssland inte kan ses som en liberal, demokratisk stat (Svenska FN-förbundet, 2018) finns det inte heller något uppbyggt, ömsesidigt beroende som leder till fred. Inte heller säkerheten är i båda staters intresse, vilket kan vara en direkt orsak till konflikten (Biscop & Withman, 2013, 28). Vidare har Ryssland genom kriget i Ukraina visat att de inte har respekt för Ukraina som en suverän stat, vilket kan ses vara ytterligare en orsak till den pågående konflikten (Dunne i Owens et al. 2017, 117).

SSR

Som tidigare nämnt, är EUAM själva nöjda över det arbete de har uppnått, framför allt med polisreformen. Dock menar de att NPU inte kan arbeta med maximal effektivitet då andra

myndigheter inte har kommit lika långt. (EUAM 2019g)

Många samarbeten har gjorts mellan NPU och andra aktörer inom Ukrainas förvaltning, samt har diskussioner med civilsamhället och icke-statliga organisationer förts, vilket kan vara en av

förklaringarna till de framgångar man har sett inom utvecklingen av Ukrainas polis (EUAM 2019b ; EUAM 2019e ; EUAM 2019d ; OECD s. 21 ff. ; Schnabel & born 2011, 8 ff.).

Dock har utvecklingen av gränsbevakningen inte varit lika framgångsrik, men utifrån resultatet framgår det att den största vikten av arbetet har legat på polisreformen. Då SSR kräver att arbetet sker brett och över flera sektorer (Schnabel och born s. 8 ff.) kan detta vara en förklaring till varför maximal effektivitet inte är uppnådd. Detta kan även vara förklaringen till varför arbetet med SBGS och SBU inte har kommit lika långt.

Demokrati och mänskliga rättigheter

Liberalism

EUAM har arbetat med att förebygga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i bland annat SBUs arbete genom att uppmärksamma frågan om mänskliga rättigheter samt hålla utbildningar om det (EUAM 2016h ; EUAM 2017e). EUAM har även arbetat för att stärka mänskliga rättigheter både med polisen och med gränsbevakning, även då genom att hålla kurser och utbildningar. (EUAM 2017f ; EUAM 2017b). Detta ses positivt i stora folksamlingar för att behålla lugnet (EUAM 2017a) och kan tyda på att EUAM aktivt arbetat med att förebygga ytterligare aggressioner från Ryssland och pro-ryska separatister. Detta då inskränkningar i de mänskliga rättigheterna leder till revolution och konflikt (Heywood 2017, 44 ff).

Framgångarna har dock varit blandade. Arbetet med mänskliga rättigheter har setts positivt på från både EUAM och SBUs håll, dock får SBU fortfarande kritik för att bryta mot de mänskliga

rättigheterna av både nationella och internationella organisationer (Kharkiv Human Rights

Protection Group, 2018, 19 ; Human Rights Watch 2019). Enligt liberalismen kan en orsak till detta vara att människan och organisationen är egoistisk och därmed arbetar för sitt eget bästa (Heywood 2017, 32). Som ovan nämnt har dock framgångar gjorts gällande SBU och mänskliga rättigheter, då felaktigt fängslade har släppts fria under EUAMs arbete (Human Rights Watch 2019).

Vad gäller polisreformen har EUAM arbetat med hur polisen använder kommunikation i svåra situationer (EUAM 2017a). Diplomati och diskussion som ett sätt att lösa konflikter på är som

In document EU som säkerhetsexpert (Page 22-47)

Related documents