• No results found

6. Resultat och analys

6.4 Resultat utifrån andra forskningsfrågan

Denna del avser presentera resultatet från studiens andra forskningsfråga. Resultatet är baserat på tema 3 i intervjuguiden medarbetarsamtalets inverkan på organisationen, som handlar om medarbetarsamtalets inverkan på medarbetarnas arbetsprestation och organisationen i stort. Underrubriken bygger på temat från den tematiska analysen och är medarbetarsamtalets

inverkan på arbetsprestationen.

6.4.1 Medarbetarsamtalets inverkan på arbetsprestationen

Medarbetarsamtalet beskrivs av en respondent lägga en stabil grund för det kommande arbetet då det vid dessa tillfällen planeras inför nästkommande år. Planeringen beskrivs inverka positivt på arbetsprestationen och framhålls som viktig för både medarbetare och chef. Genom att planera och sätta mål gynnas medarbetarnas vilja att genomföra målen. Andra faktorer som gör att medarbetarsamtalet bidrar till en bättre arbetsprestation enligt respondenter är att det medför en ökad förståelse för målen samt att medarbetarna får feedback. Medarbetarsamtalen beskrivs av respondenterna leda till förändring och förbättring eftersom förtydligande av målen skapar bättre förutsättningar för att uppnå dem. I kommande citat besvarar Kim frågan kring medarbetarsamtalets funktion för dennes arbete.

Ja det sätter ju grunden egentligen för allt. Det gör det. Så absolut, det är,den är ju viktig om man säger så för det är ju där man planerar för nästkommande år, vad man ska arbeta med hur man ska tänka så ja. Jag vet inte vad mer jag ska svara på det, den är väldigt viktig tänker jag. Både för medarbetare men även för chefen. (Kim)

Respondenterna förklarar att det ofta är stressigt att arbeta som behandlingsassistent och det beskrivs nödvändigt att kunna hantera den stressen. Några respondenter menar att organiserade medarbetarsamtal kan minska stressen delvis då de innehåller frågor som handlar om hur de upplever arbetet. En respondent menar att det är lätt att glömma bort att se till sitt eget välmående och vid sådana tillfällen anses medarbetarsamtalen fylla en viktig funktion genom att cheferna kliver in innan det får konsekvenser. Vissa respondenter menar att stödet från chefen som ges via medarbetarsamtalen är värdefullt för att kunna hantera stressen då det ses som en trygghet. Nedanstående citat är Charlies svar på hur medarbetarsamtalet inverkar på dennes upplevelse av stress.

Du hör ju vad chefen säger under medarbetarsamtalet och sen pratar man en hel del om hur du upplever det på jobbet. Och sen, alltså man kommer inte undan, absolut man blir stressad på det ett sånt här jobb, du kommer inte undan. Men det chefen vill, alltså jag menar hur du själv hanterar den här stressen och

när hen tar upp det här, så kan man hantera den då är det bara bra då blir det positiv stress men kan du inte hantera den då hjälper de och det känns ju bra att alltid ha, det känns som en trygghet att ha chefen. För som sagt, stress kommer man inte undan på sånt här jobb när man jobbar med människor [...] Jag tycker att det är väldigt viktigt hur chefen stöttar dig och hur du själv hanterar det. (Charlie)

En respondent beskriver medarbetarsamtalen som bra för organisationen i och med dess inverkan på utvecklingen vilket gör att hela avdelningen gynnas. Respondenterna lyfter återkommande upp deras arbetsmiljö som behandlingsassistent där det är av vikt att de gör ett bra jobb då det annars påverkar ungdomarna som de arbetar med. Erfarenhet beskrivs i sin tur av en respondent gynna hela organisationen då det också leder till ett bättre utfört arbete. Citatet nedan är Loves svar på vilket sätt den individuella utvecklingen är viktig för organisationen.

Erfarenhet är ganska viktigt för då vet du, för har man jobbat så mycket med ungdomar då har man lättare att hantera en ungdom som är busig till exempel eller på något sätt då vet man hur man pratar och hur man kan hantera det samtalet och allting och då är det lättare att jobba med ungdomar, och den erfarenheten är ju ganska viktigt i våran bransch där kommer man ganska långt, asså har du den erfarenheten då är det lättare att nå den här ungdomen och lättare att prata med ungdomen och få saker och ting gjort till exempel. (Love)

Vikten av individuell utveckling beskrivs även bidra till kollegors utveckling vilket kan leda till en bättre arbetsprestation. I citatet redogör Sam för frågan på vilket sätt den individuella utvecklingen är viktig för organisationen.

Är man stark själv kan man bidra till alla andra också. Som sagt jag är inte bra på allt men vi kan bli bra på allt. Man jobbar med de där svaga punkterna som man har och fortsätter utveckla de bra punkterna man har. Så det är viktigt. (Sam)

Medarbetarsamtalen ses som en essentiell del i orken att prestera och engagera sig i arbetet på grund av den tid som läggs under medarbetarsamtalet på att främja välmående. Medarbetarsamtalet är ett tillfälle där medarbetaren ges full uppmärksamhet utan andra moment som kan störa och därmed anses diskussionerna värdefulla. Citatet nedan är Loves svar på frågan om vilken betydelse medarbetarsamtalet har för organisationen.

Det är ganska mycket det ger som jag har sagt, det är en framgång till själva arbetsplatsen egentligen om du tänker efter, och det är en väldigt viktigt pusselbit egentligen för att den tiden man har ibland som, eller utanför arbetet om du tänker efter, den tiden som man skulle kunna ha med sin chef som inte är stressad eller inte har något annat att göra och då har man en anpassad tid som man kan ta upp allt möjligt med sin chef och prata öppet om allting, då har man det till exempel säg en halv timme då hinner man ganska mycket. (Love)

En annan aspekt som även framkommit i resultatet är att medarbetarsamtalen tas mer på allvar. Att det tas mer på allvar menar en respondent gör att medarbetarna utvecklas mer och att det

också skapar en större vilja till förbättring vilket organisationen gynnas av. Nedan redogör Alex för svaret på frågan kring hur medarbetarsamtalet inverkar på relationen till chefen.

Men det kommer mer konkreta saker som man helt enkelt tar mer på allvar än en daglig “det gör inget att du kommer försent men tänk nästa gång” men när det blir medarbetarsamtal av oss eller av mig personligen på golvet det tas mer på allvar då försöker jag ändra på det helt enkelt så det samarbetet har alltid funnits här på [...] det har varit alltid högt i tak och man har kunnat prata helt enkelt utan vad säger chefen och sånt där. (Alex)

Flera respondenter menar att bekräftelse från sin chef är viktig för sin egen del men också för organisationen. De identifierar vikten av bekräftelse men de har förståelse för att det inte alltid hinns med och lyfter då medarbetarsamtalet som ett tillfälle för det. Slutligen poängteras medarbetarsamtalen som viktigt på organisationsnivå då det enligt en respondent finns behandlingsassistenter som har svårt att uttrycka sina åsikter i den dagliga kommunikationen. Eftersom alla måste bli hörda för att de ska kunna samarbeta kan medarbetarsamtal vara avgörande för de som inte uttrycker sina åsikter dagligen. Se citatet nedan där Billie besvarar frågan kring vilken betydelse medarbetarsamtalet har för organisationen.

Det har nog stor betydelse, har man personal som kanske inte är så frispråkig som jag då blir det ett bra tillfälle för dem att kunna öppna upp sig beroende på vad det är som de vill prata om och få ur sig, sen är det väl bra tillfälle, alltså, det är väl inte så lätt som chef heller att kunna ge bekräftelse dag ut och dag in till personalen som jobbar, så då får man liksom en helhetsbild av hur, vad som har varit bra och vad som kan förbättras, så det har nog stor betydelse för verksamheten tror jag. (Billie)

6.5 Teoretisk analys

I följande del analyseras resultatpresentation för den andra forskningsfrågan. Analysen syftar till att förstå medarbetarsamtalets inverkan på arbetsprestationen utifrån lärandeaspekterna. Strukturen för denna del består av underrubriker i form av de tre lärandeaspekterna utveckling,

mål och gemenskap.

6.5.1 Utveckling

Resultatet visar att stöd i form av feedback främjar arbetsprestationen vilket kan relateras till det Ellström (i Ellström et al, 1996) redogör för att stöd är en förutsättning för lärande på arbetsplatsen. Om förutsättningar för lärande såsom Ellström beskriver föreligger, tolkar vi det som att även arbetsprestationen kommer få en positiv inverkan. Ellström (i Ellström et al, 1996) menar att kompetenskrav på lagom nivå är viktigt för lärandet. Ett sätt att utforma sådana kompetenskrav menar han är att se till att medarbetaren är delaktig och ges möjlighet till

reflektion över såväl utformning som resultat. Funktionen om delaktighet styrker det som Ellström (i Ellström et al, 1996) säger att brist på information i arbetet kan hämma lärande vilket vi menar att medarbetarsamtalet skulle motverka. Medarbetarsamtalet kan ses som ett sätt att motverka brist på information och istället främja lärande och utveckling, något som förbättrar arbetsprestationen och därmed gynnar organisationen i stort. Resultatet visar att medarbetarsamtalet även är ett tillfälle för planering, reflektion och kan ses som ett sätt att utforma rimliga kompetenskrav samt främja lärande och därmed förbättra arbetsprestationen.

Ellström (i Ellström et al, 1996) menar att utveckling hos medarbetare är essentiellt för verksamhetsutvecklingen vilket enligt oss tydliggör att medarbetarsamtal utifrån lärandeaspekten utveckling, inverkar på arbetsprestationen och organisationen i stort. Resultatpresentationen visade även att medarbetarsamtal som en formell form tas på större allvar än informella former av lärande. Behovet av samspel mellan formella och informella är något som Larsson (i Ellström et al, 1996) poängterar som viktigt för lärande, vilket arbetsprestationen och därmed organisationen i stort kommer att gynnas av.

6.5.2 Mål

Medarbetarsamtalen beskrivs i vår resultatpresentation som ett tillfälle för att tydliggöra samt planera mål. Ellström (i Ellström et al, 1996) menar att tydliga och rimliga mål är ett sätt att inverka på medarbetarnas motivation och det kan uppnås genom att engagera dem i formandet av målen. Vidare är medarbetarsamtalet ett sätt att hantera den stress behandlingsassistenter utsätts för då medarbetarsamtalet är organiserat och strukturerat. Ellström (i Ellström et al, 1996) beskriver att ett stort handlingsutrymme gör att medarbetare kan påverka sitt arbete samt prestera bättre. Om medarbetarsamtalet kan resultera i tydlig struktur och planering ser vi i studien det som ett sätt att både hantera stress och ge medarbetarna större handlingsutrymme. Medarbetarsamtalets funktion har delvis angetts att det klargör mål och vad arbetet som behandlingsassistent innebär vilket främjar utvecklingen. I och med att chefer genom medarbetarsamtal tydliggör mål, involverar medarbetarna i målplaneringen samt medför en struktur som kan minska deras stress kan medarbetarsamtalet ses inverka på arbetsprestationen och därav organisationen i stort.

6.5.3 Gemenskap

I resultatet framgår det att vissa respondenter anser att de behöver utvecklas för att kollegor samt hela avdelningen ska utvecklas. Ellström (i Ellström et al, 1996) tar upp erfarenhetsutbyte mellan kollegor för att möjliggöra lärande. Ett liknande utbyte framkommer i resultatpresentationen där den individuella utvecklingen som åstadkoms via medarbetarsamtal också bidrar till kollegors utveckling. Att medarbetarsamtalet främjar utveckling för individen har därmed visat sig bidra till kollegors utveckling, vilket visar hur medarbetarsamtalet kan inverka på arbetsprestationen. Att prioritera medarbetarsamtalet kan även få positiva effekter för organisationen om det bidrar till att medarbetarna utvecklas och får bättre arbetsprestation för att leva upp till organisationens krav (jfr Ellström i Ellström et al, 1996). Mot bakgrund av ovanstående menar vi att lärandeaspekten om gemenskap synliggör medarbetarsamtalets inverkan på arbetsprestationen och därmed organisationen i stort då det bidrar till gemenskap, erfarenhetsutbyte och därmed utveckling.

Related documents