• No results found

Syftet med denna studie är att ta reda på svenska uppfattningar om integritetsproblem vid insamling och lagring av privat data samt undersöka vilka åtgärder som har utförts för att bevara privat data och vilka möjliga åtgärder man är beredd att utföra för att bevara privat data vid Smart TV-användning.

5.1.1 Vad har svenska respondenter för uppfattning kring integritetsproblem

vid användning av Smart TV?

I jämförelse med den nederländska studien av Irion & Helberger (2017) där de fick fram att 66 % tycker att det är oacceptabelt att deras TV samlar in personliga data får vi mer specifikt in svar angående vilken sorts data respondenter tycker är mer eller mindre kränkande. Där exempel som att över 80 % tycker att inspelning och lagring av ens röst är oacceptabelt men däremot tycker enbart 34 % att det är oacceptabelt att samla in och lagra E-postadresser. Anledningen till att E-postadresser anses mer acceptabelt kan bero på att människor är vana vid att använda dessa för diverse produkter på marknaden vilket medfört att de inte anser E-postadresser att vara lika känslig form av data till skillnad från användarens egen röst. Generellt sett har vi fått in mer data angående mer specifika områden samt att det återspeglar hur det är i Sverige kontra Nederländerna, det går inte att jämföra rakt av på grund av att vi inte har en generell fråga som de haft, men överlag syns det att användare tycker denna form av datainsamling från Smart TV- enheter är oacceptabelt i Sverige i hög grad.

I vår studie har respondenter angett till 64,2 % att svensk lagstiftning inte skyddar en användares privata data från att utnyttjas utomlands följt av 28,3 % som svarat med alternativet ”Vet ej”. I studien av Malkin et al. (2018) hade 35 % angett att det inte finns alternativt inte tror att det finns en lag som skyddar användarnas privata data följt av 19 % som inte vet och 19 % som svarat att det definitivt inte finns en lag som skyddar konsumenterna. Vår data skiljer en del från deras, vilket kan bero på att svenska respondenter tänker på GDPR som tekniskt sett inte är svensk lagstiftning och därmed svarat i högre grad ”Nej”. Vidare bevisar våra resultat att svenskar till hög grad inte tror att svensk lagstiftning skyddar ens privata data från att utnyttjas utomlands alternativt är ovetande ifall de skyddar eller ej.

Enligt studien av Malkin et al. (2018) tror 39 % av respondenter att en människa har eller kan få tillgång till en användares privata data, i vår studie är det 59,7 % som tror att en människa har eller kan få tillgång till någon form av privat data. Deras studie som är gjord i Amerika är några år gammal vilket kan ha medfört till en ökning av

medvetenheten kring Smart TV-enheters insamling av privat data och därmed påverkat resultatet vi fått samt att vi har färre respondenter.

Kopplat till studien från Lunds universitet (Petersson & Sördal, 2018) där de kom fram till att användare vill ha mer lättlästa användarvillkor syns det i denna enkätstudie att en stor del respondenter tycker att villkoren som benämns ”avtalsvillkor” i enkäten är för lång eller att man bara vill förbi installationen. Detta innebär att vår studies resultat överensstämmer med deras intervjustudie med att avtalsvillkor behöver bli mer lättlästa för användare.

Vi har även fått in svar angående hur många som läser avtalsvillkoren av de som äger en Smart TV bland respondenter, där en stor majoritet (92,9 %) inte läser alls alternativt skumläst eller läst vissa stycken, vilket överensstämmer med studien från Obar & Oeldorf-Hirsch (2020). I deras studie fick de resultatet att 90 % använder funktionen för att snabbt acceptera avtalsvillkor utan att behöva läsa varav 78 % använder funktionen ofta.

5.1.2 Vilka åtgärder är svenska respondenter villiga att vidta för att bevara privat data vid användning av Smart TV?

Av de respondenter som svarat är det en stor majoritet som svarar att de är villiga att stänga av röst- och kamerafunktionalitet på en Smart TV-enhet för att bevara privat data, men betydligt färre är villiga att stänga av internetfunktionaliteten. Detta kan bero på att en majoritet av användare inte har funktionerna alternativt använder sig av fjärrkontroll. Därmed kan de stänga av funktioner som röst och kamera utan problem, men när internet kommer på tal, som tar bort en stor del av den generella funktionaliteten som en Smart TV har för att bevara privat data, är det inte längre lika viktigt.

När vi jämför resultat från vår studie och studien av Ghiglieri et al. (2017) kan vi se att vår studie har 15 % som är villiga att stänga av internetfunktionaliteten för att bevara privat data jämfört med 12 % och 13 % i deras respektive grupper av respondenter. Vidare svarar 24 % samt 15 % i deras respektive grupper av respondenter att de är villiga att betala 40 euro för att stoppa insamling och lagring av privat data vid köp av Smart TV, i vår enkät uppger 33,3 % att de är villiga att betala för att stoppa på samma sätt. Det som kan ha påverkat varför vi har högre villighet bland respondenter är att vi inte satte någon specifik kostnad i frågan samt att svenskar kanske är mer villiga att betala för att slippa insamling och lagring av privat data än tyska respondenter.

5.1.3 Vilka åtgärder har svenska respondenter vidtagit i dagsläget för att

bevara privat data vid användning av Smart TV?

Trots att en stor majoritet är villiga att stänga av eller inte aktivera funktioner som röst och kamera är det få som aktivt har stängt av funktionaliteten i nuläget, det kan ha att göra med att de inte visste om till vilken grad denna datainsamling sker innan de svarat

på enkäten från denna studie. Trenden från villighet till agerande är dock stark inom internetfunktionaliteten av Smart TV, där få är villiga att ge upp internet- funktionaliteten och få har aktivt valt att stänga av den. Eftersom inga tidigare studier har tagit upp ämnet om vilka åtgärder respondenter redan har utfört är detta inte jämförbart med annan data utan är nytt inom forskningsfältet kring insamling och lagring av privat data vid användning av Smart TV.

Related documents