• No results found

5. Diskussion

5.2 Resultatdiskussion

Ytterligare var mitt huvudsakliga syfte att få infallsvinklar i hur lärare belyser slöjan i sin undervisning om islam, och om det gör det över huvud taget. Jag ville också veta vad de anser om att ta upp slöjan i sin undervisning. Genom min intervjustudie med utvalda lärare, har dessa delat

36 med sig av erfarenheter och sin syn på slöjan i undervisningen. Det förhåller sig bland lärarna relativt olika huruvida man pratar om slöjan eller inte i sin undervisning, mycket beror på hur viktigt lärarna anser det vara. Oftast kommer slöjan på tal spontant och är inte typisk för undervisningen om islam. Några lärare berör slöjan även utanför undervisningen om islam medan någon inte ser den som lika viktig att beröra inom undervisningen om islam. Och en annan lärare tar inte upp slöjan i sin undervisning över huvud taget.

Av min intervjustudie har jag kommit fram till att vissa lärare faktiskt går igenom slöjan i sin undervisning, men att den för samtliga lärare inte enbart sker inom undervisningen om islam. En intressant aspekt från L3, för att tydliggöra slöjan, var att utnyttja en autentisk muslim eller att använda sig av en muslimsk elev, förutsatt att klassen har en elev med muslimsk bakgrund, för att berätta om religionen, erfarenheter och även slöjan. Lorentz påpekar i boken Möten i mångfaldens

skola vikten av att ge en bild av det mångkulturella samhället i undervisningen och att arbeta

medvetet med fenomen som tillhör bland annat religionen eller kulturen. Vad vore bättre än att faktiskt använda sig av en autentisk muslim eller en muslimsk elev i klassen för att förklaring kring sin religion och slöjan, som blir ett allt vanligare fenomen i samhället samt skolan.

Det kan vara en fördel men också en nackdel att använda sig av muslimska kontakter för att berätta om religionen kan ha både sina, dels kan det vara väldigt betydelsebärande för eleverna att få ta in kunskaper från en autentisk muslim som utövar religionen, samtidigt som jag tror att det kan vara svårt att få en frivillig att ställa upp. Att få en av sina elever att berätta om sin religion kan vara positivt för alla elever, såväl den muslimska eleven som de övriga i klassen, med tanke på att de får konkret fakta om sin klasskamrats religion. Den muslimska eleven kan se det positivt genom att man visar ett intresse av att veta hur den elevens religion är. Jag finner detta väldigt intressant och jag tror även det kan vara ett bra sätt att synliggöra religionen. Det blir mer levande och realistiskt.

Nackdelen med att låta den muslimska eleven berätta om sin religion inför klassen kan vara att den känner sig utpekad och känner sig annorlunda gentemot de andra, om det skulle vara i en klass där mångfalden var betydligt liten. För att en elev ska kunna ställa sig inför sin klass och berätta om sin religion tror jag eleven behöver känna sig trygg i sin klass och även i sig själv. Rädslan för att bli uttittad av de andra eleverna och hur det ska bli uppfattat av dem kan få eleven i fråga att inte vilja prata om det. Även rädslan för att framstå som annorlunda i en klass, eller skola, där

37 mångfalden är betydligt liten kan vara en orsak till att eleven inte vill berätta om sin religion. Elever vill oftast passa in med de övriga elever.

L1 var dock den enda lärare som inte berört slöjan i sin undervisning över huvud taget, vilket jag tror kan bero på att det för läraren inte varit aktuellt och det har aldrig uppstått någon situation eller frågor bland eleverna som krävt att man pratat om slöjan. Trots att det inte uppstår frågor eller liknande om slöjan anser jag att det är en viktig del att beröra eftersom elever kan ha förutfattade meningar om den även om de inte uttrycker dem. Jag tycker att man bör klargöra för eleverna att det finns olika orsaker till att man använder slöjan och att det inte bara är av just ”den” anledningen. Intresse och kunskap kan också vara en andledning till att man väljer att inte prata om slöjan. Har man inget större intresse för religion blir det automatiskt svårt att beröra slöjan och lätt att undvika att ta upp det. Vissa lärare kanske är väldigt intresserad av religion och har därför många kunskaper om ämnet medan andra är mer intresserad av matematik eller historia. På något sätt tycker jag att man även kan dra paralleller mellan historia och religion eftersom mycket i historien har haft en koppling till religionen. Oavsett kunskaper är min åsikt att man som lärare borde prata mer om slöjan i undervisningen om islam, med tanke på att det bland annat är något som hör till religionen, men också något som dessutom blir allt vanligare ute i samhället. Även i läroplanen påvisar man att religionsundervisningen ska ta upp levnadsregler för de olika världsreligionerna, och om slöjan även är kulturellt betingad, hör den faktiskt till en muslims levnadsregler.

Gemensamt för alla respondenterna var den positiva inställningen att beröra slöjan i undervisningen. Lärarna ansåg även det viktigt att belysa och förtydliga slöjan i religionsundervisningen, men i ett av fallen ansåg man det mindre viktigt att belysa slöjan i religionsundervisningen då det skulle bli allt för utpekande. Denna lärare, L3, menade att slöjan inte var fenomen att förstora utan ansåg att man borde bena ut det sporadiskt. L3 poängterade även att man inte ville peka ut någon på grund av sin tro. Samtidigt som jag förstår hur L3 tänker med att inte peka ut någon, anser jag att det är ett viktigt ämne att ta upp i samband med undervisningen om islam eftersom slöjan bland annat hör till religionen och elever bör få den vetskapen. Dessutom blir det allt vanligare i såväl samhället som i skolan och att möta det, inte bara i religionsundervisningen tror jag kan vara mycket effektivt och positivt för en djupare förståelse.

38 I början av mitt arbete redogjorde jag för ett problem som kan uppstå i skolan där elever tycker det är orättvist att muslimska flickor med slöja får bär slöjan inomhus. Eftersom det i många skolor förekommer en sådan regel att man bär huvudbonader, såsom mössa eller keps, utomhus kan risken finnas att eleverna anser att även de muslimska eleverna som bär slöja inte ska få ha den när de vistas inomhus och angripa dem för felaktigt beteende. Av erfarenheter har jag lagt märke till att vissa elever har svårt att acceptera om någon annan elev får uppträda på ett annat vis än dem själva. Därför bör lärarna förklara för alla elever varför det förhåller sig på det viset.

Två av lärarna jag intervjuade redogjorde för att det faktiskt var en förekommande händelse, men det var är inget allvarligare problem utan det handlade mer om varför de får snarare än att de ser det som något konstigt. De påpekade även att när man väl förklarar för dem blir det mer begripbart. Även i litteraturen redogör man för detta, då Otterbeck menar att kommunikation mellan lärare och elever är viktig för att klargöra orsakerna till varför en elev får göra på ett visst sätt och för elevers förståelse. Lärarna menade också att elever förstår handlingar när man ger dem en förklaring till varför det är på det sättet. Jag tror att situationer där frågan om mössa eller keps i relation till slöjan är inblandade kan förekomma långt innan man börjat diskutera världsreligionerna. Det kan exempelvis ske redan i samband med att eleverna börjar skolan och möter någon som bär slöja. Vissa kanske till och med stött på det tidigare men inte tänkt på det i lika stor utsträckning och har inte kunskaperna om varför slöjan används. Därför anser jag att man faktiskt bör ta fasta på sådana situationer och prata om slöjan och dess innebörd.

Related documents