• No results found

Om jag sammanställer det som sagt vid båda intervjuerna med de som jobbar i branschen så visar det sig att traditionen förr var att det var mer kvinnor än män som jobbade i kallskänken och att männen var i det varma köket, men att det i dagsläget har blivit mycket rörligare och att arbetsgivaren hellre frågar efter bred kompetens än kön, båda restaurangerna tyckte att det var bäst och roligast att jobba om man var blandat arbetslag.

Hela samhället har ändrat sig och det gäller även restaurangbranschen. Vid praktik för eleverna hamnade de i regel först i kallskänken, men det berodde inte på kön utan på att arbetsgivaren tyckte att det var lättare både för eleven och för dem själva att ha dem där första dagen och sen lite beroende på eleven själv ville så kunde de vara på vilken sida som, men båda ställena ville ge eleven så

mycket kunskap de kunde.

Av elevernas svar så önskar sig en klar majoritet av att få vara lika mycket i båda köken, eleverna vill ha en så bred kunskapsplattform som möjligt och det är precis i linje med vad arbetsgivaren önskar med. Arbetsgivaren anställde lika gärna en flicka som pojke, det var mer viktigt med kunskap, arbetsvillighet, flexibilitet och personkemi än kön. Kön hade inte någon avgörande del alls.

Enkäten visar att majoriteten av eleverna också hade en tro på att det var mer män än kvinnor som jobbade i det varma köket på restaurang vilket här även har bekräftats av de som jag intervjuat, även Wood (2004) och Ekström(2004) har talat om att branschen inom restaurang varit mansdominerad. Men branschen är under förändring och jag ser vid mina intervjuer att arbetsgivaren är villig och har en öppenhet till att ändra på det som varit tradition.

Eleverna svarade även ja i majoritet på om de tyckte att de var lättare att jobba i kallskänken, där var det fler som tyckte att det var lättare att jobba i kallskänken och de hamnade i regel oftast alltid i det kalla köket först vid sin praktik, men bytte sedan över så att de fick vara ungefär lika mycket på båda sidor.

Eleven upplevde det som lite tryggare och säkrare att börja i kallskänken och denna uppfattning delades av arbetsgivaren då denna ansåg att det var lite tryggare och enklare för båda parter att eleven började i där för att någon dag senare växla över. Både de jag har talat med i branschen och eleverna vid enkäten tycker att det jobbas mer jämställt.

Eleverna har gett sin syn på hur vi jobbar i restaurangundervisningen i skolan och arbetsgivarna har gett sin version om hur det är i verkligheten, resultatet är att det än så länge är en mer jämställdhet inom köksundervisningen under

34

studietiden än vad det än så länge är inom branschen men att det är på väg att suddas ut.

Inom både skola och restaurang så jobbar man idag mer övergripande som ett team över gränserna.

16. Diskussion.

När jag började mitt arbete så var det även för att jag ville se om min bild stämde med skola respektive verklighet, även jag har ju en bild av hur det har sett ut och ser ut och eftersom jag har haft/har förmånen att fortfarande jobba inom båda skolans verksamhet och även har en fot kvar i restaurangbranschen. Jag har haft i stort sett en likvärdig uppfattning med dem som jag har intervjuat. Det som var verkligt intressant är att se vad eleverna tyckte och att det glädjande nog är en majoritet som tycker att vi jobbar som ett team och jämställd i skolan. Genom detta arbete kommer jag att jobba vidare för att vi varje år genomför en enkät inom vårt program på skolan om vad eleverna tycker är bra och mindre bra inom karaktärsämnena så att vi kan jobba för ett ännu mera jämställd samhälle i förlängningen.

Jag hoppas och tror att vi ger våra elever de bästa värderingarna genom oss själva som personer i deras omgivning och det som skolan har i sin värdegrund. Vår ambition både som pedagoger och medmänniskor är att vi ska stärka deras tro och självsäkerhet och att de aldrig ska känna att de är mindre värda för att de har ”fel” kön.

Jag hoppas att vi kommer att ge dem en känsla av att det är viktigt att jobba över gränserna och att vi alltid ska jobba som ett jämställt team.

I programmålet för Hotell och restaurangprogrammet kan man läsa.

”Svensk restaurangtradition är en bärande del i utbildningen”. (skolverket.se) Svensk restaurangtraditioner har haft starka könsbundna uppdelningar av arbetsuppgifter vad det gäller kvinnligt och manligt. Enligt min undersökning så är det på väg att suddas ut om man tittar på hur det såg ut förr gentemot nutid. Det är fortfarande en bit kvar att gå och jag tror och hoppas att våra elever kommer att påverka framtiden i en positiv utveckling och att vi får in mer pojkar i kallköket och mer flickor i varmköket.

Arbetsgivaren säger att det inte har någon som helst betydelse längre vad det är för kön på dem de anställer, kompetens, arbetsvillighet och lagsamarbete är det som gäller idag.

I vårt arbetslag inom restaurangprogrammet är vi för övrigt tre kvinnor och tre män som jobbar tillsammans med våra elever och jag hoppas att eleverna ser att

35

vi jobbar samspelt och jämställt så att det helt enkelt ska vara en naturlig situation för dem.

Jämställdhet är egentligen inget som vi borde behöva tänka på, men vi har fortfarande en bit kvar att gå i samhället innan vi kan släppa den tanken helt och hållet och jag som pedagog i skolan ska tillsammans med mina kollegor jobba med styrka och stolthet vidare mot jämställdhet mellan könen.

36

17.Referenser.

Falkenbergs gymnasieskola – Jämställdhetsplanen 07/08

Hirdman Yvonne m. fl. (2004) Kvinnohistoria. Risbergs, Oskarshamn

Lpf 94. Skolverket.(2006) Stockholm

Malmström, S Györki, I, Sjögren P (2002) Bonniers svenska ordbok. Albert Bonniers förlag AB, Stockholm

Paetchter, C (1998) Educating the other. RoutledgeFalmer. London

Salamancadeklarationen (1994) Svenska Unescorådets skriftserie

Sandberg A, (2002) Jämställd skola -strategier och metoder. Lärarförbundet. Nordisk bokindustri Försäljnings AB

Skollagen (1 kap. 2§)

Skolverket (2006) Läroplan för de frivilliga skolformerna Lpf 94. AB Dangårds grafiska. Stockholm

Tallberg Broman I.( 2002) Pedagogiskt arbete och kön. Studentlitteratur. Lund

Thurén T. (2007) Vetenskapsteori för nybörjare. Liber AB. Malmö

Vetenskapsrådet.(2008) Forskningsetiska principer inom humanistisk samhällsvetenskaplig forskning.

Citat:

Citat av Benjamin Disraeli (1804-1881

37

Internet:

Fn:s deklaration om mänskliga rättigheter

http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?action=pod_show&id=71& module_instance=6

Konventionen om barns rättigheter. Tillgänglig:

https://www.unicef.se/barnkonventionen/barnkonventionen-i-olika-

versioner/barnkonventionen-hela-texten#tjugonio Laddades ner 2010-01-20.

Tid: 20:21

www.enkät.se

http://www.restauratoren.se/zino.aspx?articleID=6171

Programmål för Hotell och restaurangprogrammet. Tillgänglig:

http://www.skolverket.se/sb/d/601/a/7720 Laddades ner 2010-01-20. Tid 16:55

http://www.shr.se/statistiksajten/stat.asp?lan=Riket&kommun=noKommun&ver ksamheter=Restaurang

38

Related documents