• No results found

Revidering och komplettering av investeringsbudget 2017 Förslag till beslut

In document KS Kallelse med handlingar 2017-05-10 (Page 110-113)

Teknik- och servicenämndens förslag till kommunfullmäktige:

1. Investeringsbudgeten för projektet Ytskikt Tomtaklints förskola inklusive entré utökas med X tkr.

2. Investeringsbudgeten för projektet paviljong utökas med X tkr.

3. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för utredning av fortsatt utbyggnad av Skärlagskolan.

4. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för utredning av köks- och matsalskapacitet.

5. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för nytt frysrum på Tomtaklintskolan 6. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för planerat underhåll på kommunens

fritids- frilufts- och föreningslokaler.

7. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för konvertering till fjärrvärme från eldningsolja i Trosa Reningsverk.

8. Investeringsbudgeten för projektet Spindelparken tidigareläggs från år 2018 till år 2017.

9. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för åtgärder för fler parkeringsplatser.

10. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för ställplatser för husbilar.

11. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för utredning av kajen utmed trosaån.

12. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för ny lösning för vatten och avlopp vid Gästhamnen

13. I investeringsbudgeten avsätts X tkr för utredning av flytt av mottagningen på Korslöt.

Ärendet

Ytskikt Tomtaklints förskola inklusive entré

Projektet har funnits med i investeringsbudgeten sedan år 2014. Under förprojekteringen av projektet har det visat sig finnas behov av att byta

ventilationsaggregat som försörjer 2 av avdelningarna samt byta avdelningsköken på förskoleavdelningarna. Hela golvuppbyggnaden måste rivas ut eftersom

golvspånskivorna har spruckit på många ställen. Flera avdelningar saknar riktiga toaletter till barnen vilket innebär att skötrum och toaletter får en helt ny

planlösning med nya golvbrunnar mm. Allt detta innebär att beslutad

investeringsram om X tkr behöver utökas med X tkr för att inrymma ovanstående åtgärder.

TROSA KOMMUN Tjänsteskrivelse Sida 2(4)

Teknik- och servicenämnden 2017-03-15

Paviljong

Humanistiska nämnden har via tekniska nämnden gett kontoret i uppdrag att påbörja förberedelser för byggnation av en skolpaviljong på Skärlagskolans skolgård. Skolpaviljongen ska innehålla tre lektionssalar, tre grupprum, toaletter och entré. Byggnaden skall klara upp till 90 personer i samtidig skolverksamhet och kunna tas i drift till läsårsstart hösten 2017. I budget finns X tkr avsatta för en paviljong + X tkr för åtgärder för ”plug in”- lösningar. Kostnader för köp av

paviljong, grundläggning och markarbeten för det samma beräknas uppgå till X tkr varför budgeten behöver utökas med X tkr.

Utredning/ projektering för fortsatt utbyggnad av Skärlagskolan Humanistiska nämnden har via tekniska nämnden gett kontoret i uppdrag att påbörja utredning av hur en fortsatt successiv utbyggnad och anpassning av Skärlagskolan kan genomföras. Målet är att skolan kan rymma upp till 330 elever från 2020. För utredningen bör X tkr avsättas under 2017.

Utredning/ projektering köks- och matsalskapacitet

Trosa kommun har en positiv befolkningstillväxt. Antalet barn i skolålder kommer att öka de närmaste åren. Lokalstyrgruppen bedömer att behovet av skollokaler ökar i Trosa och Vagnhärad de närmaste åren för att nå en nivå över tillgänglig kapacitet. Utbyggnaden har redan inletts t.ex. genom åtgärder på Skärlagskolan.

Detta får även effekt för kommunens kök och matsalar. Då maximal

produktionsvolym för luncher måndag till fredag i våra tillagningskök i stort sett är nådd behöver arbetet med en förstudie för att utreda utvecklingen av köks och matsalskapacitet inledas. Utredningen görs delvis med egen personal och delvis med hjälp av projektörer, och för projektet bör X tkr avsättas år 2017.

Nytt frysrum på Tomtaklintskolan

Befintligt frysrum i Tomtaklintskolans kök är för litet och kylaggregatet är uttjänt.

Därför behöver frysrummet byggas ut och nytt kylaggregat installeras. Denna investering beräknas att kosta X tkr.

Underhållsplan för fritids- frilufts- och föreningslokaler Kommunen äger ca 15 000 m² fastigheter/ lokaler för fritids- och

föreningsaktiviteter t.ex. Safiren, Scoutstugan, Häradsvallen för att nämna några.

Nyttjandegraden, skicket och typ av fastighet skiljer sig åt inom beståndet men en sak förenar och det är att fastigheterna måste underhållas. Kontoret har identifierat ett behov av att tydligare koppla en årlig underhållsbudget till dessa fastigheter tillika övriga fastigheter i beståndet. Kontoret föreslår att det från och med år 2017 årligen avsätts X tkr för planerat underhåll i fritids-, frilufts- och föreningslokaler.

Konvertering till fjärrvärme från eldningsolja i Trosa Reningsverk

Reningsverket samt närliggande fastigheter i Trosa uppvärms via våra hyresgäster med eldningsolja. Kontoret har till en investeringskostnad om X tkr erbjudits att ansluta fastigheten till fjärrvärmenätet. Den totala kostnaden för uppvärmningen idag ligger på ca 400 tkr per år (27 m3 olja per år) och efter en konvertering skulle kostnaden uppgå till ca X tkr/ år till detta skall läggas att vi med en konvertering minskar utsläpp av CO2 med 72,3 ton per år. Investeringen har även ett framtida värde för eventuell annan användning av marken.

TROSA KOMMUN Tjänsteskrivelse Sida 3(4)

Teknik- och servicenämnden 2017-03-15

Spindelparken

Utvecklingen av Spindelparken ska upphandlas tillsammans med Safirenparken och utegym. Ambitionen är att byggnationen ska utföras under hösten 2017. Därmed måste investeringsmedel för 2018 flyttas till 2017.

Åtgärder ur parkeringsanalysen

För att skapa fler parkeringsplatser inom centrala Trosa föreslås en återkommande investering på X tkr för enklare parkeringsåtgärder under 2017-2019. En plats som parkeringsanalysen pekar på är grönytan utmed Uddbergagatan där den tidigare offentliga toaletten var placerad.

Parkeringsplatser för husbilar

Behovet av fler ställplatser för husbilar ökar i Trosa och efter undersökning av platser och tänkbara aktörer föreslås att gräsytan utmed Gustavsbersgatan mot Skärlagsvallen grusas, dvs. en förlängning av befintlig parkering. Ställplatserna kommer inte ha tillgång till el, soptömning, vatten eller tömningsmöjligheter av avlopp utan hänvisas till Havsbadet eller Gästhamnen.

Investeringen beräknas kosta X tkr.

Kajen utmed Trosaån

Under jan/feb-2017 utfördes ett akut underhåll på den västra kajen nedströms torgbron. Dykare konstaterade att hålrum uppstått under kajens

betongkonstruktion och det är skälet till att material spolats bort underifrån, dvs.

det har uppstått ett hål underifrån. Dykaren såg även att samma problem fanns både uppströms och nedström några meter från aktuell plats och det troliga är att fler hål i Ågatan kommer uppstå, när är osäkert att säga. En liknande akut åtgärd genomfördes 2015 också på västra sidan några meter innan hamnbassängen. För vidare utredning av underhållsbehov och förslag på reparationsåtgärd föreslås en utredningsinvestering på X tkr.

Lösning för vatten och avlopp i Gästhamnen

I Gästhamnen och vid ABC bryggorna tillhandahålls bl.a. vatten och avlopp till husbils- och båtägare. Pumpstationen som är placerad på baksidan av gästhamnens bodar är inte konstruerat för att omhänderta slam av en sådan karaktär som det blir i husbilar och båtar. Slammet medför igensättning i pumpstationen samt onödigt hård belastning i reningsverket. När pumpstationen inte klarar av slammet måste en sug/spolbil tas in och renspola och suga till en stor kostnad. Kontoret föreslår att en annan lösning byggs för båt- och husbiltömningen vidare bör en vattenmätare installeras för debitering av drickvattenuttag.

Kostnaden för att genomföra lösningen beräknas till X tkr.

Projektering flytt av Korslöt

I samband med pågående sluttäckning av Korslöt behöver privatmottagningen flyttas till annan plats. En utredning av hur detta kan genomföras på ett för framtiden hållbart sätt måste genomföras under året. Utredningskostnaden beräknas till X tkr.

TROSA KOMMUN Tjänsteskrivelse Sida 4(4)

Teknik- och servicenämnden 2017-03-15

Cecilia Högberg

Produktionschef

In document KS Kallelse med handlingar 2017-05-10 (Page 110-113)

Related documents