• No results found

Revidering av policy för socialt företagande i Falkenberg. (Argus

§ 15) KS 2017-69

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar

1 Godkänna revidering av policy för socialt företagande i Falkenberg.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2017-03-20

Revideringsförslag till policy för socialt företagande i Falkenberg Sammanfattning av ärendet

Falkenbergs kommun har sedan 2012 genomfört aktiviteter för att stötta och främja de sociala företagen samt spridit kunskap om sociala företag. Falkenbergs kommun har i dagsläget sex stycken arbetsintegrerade sociala företag och arbetet utvecklas ständigt.

Kommunfullmäktige antog 2014-12-16, § 243, en policy för hur kommunen ska stötta de sociala företagen i Falkenberg. Policy ska enligt plan revideras efter två år. En

handlingsplan och en bidragsmodell antogs. Denna policy har nu reviderats. I policyn framgår det att kommunen ska främja uppstart och utveckling av verksamheter samt samverka i olika nivåer och sprida kunskap om socialt företagande.

Ekonomi

Det finns budgeterade medel avsatta för 0,5 resurs fr.o.m. år 2016 för att kunna stödja och de sociala företagen samt skapa nätverk med berörda aktörer.

Övervägande

Ett av Falkenbergs kommuns utvecklingsmål är att bli mer inkluderande. Sociala företag är viktiga för den enskilda människan som står i utanförskap och för samhället i stort. Socialt företagande möjliggör för personer som av olika anledningar har stått utanför

arbetsmarknaden en längre tid genom att vända arbetslöshet till ett ägande och anställning i företaget. Socialt företagande är viktigt för kommunen då skatteintäkter ökar och bidrag och vård- och omsorgsinsatserna minskar. De bidrar även till ett dynamiskt näringsliv i kommunen. Drivkraften hos sociala företag är att skapa jobb, arbetsträning, sysselsättning och rehabilitering åt människor som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden.

59 (74) Yrkande

Mari-Louise Wernersson (C) yrkar att kommunstyrelsen ska godkänna revidering av policy om socialt för socialt företagande i Falkenberg.

Propositionsordning

Ordförande ställer proposition på Mari-Louise Wernerssons (C) ändringsyrkande mot arbetsgivarutskottets förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med Mari-Louise Wernerssons (C) yrkande.

60 (74)

§ 137

Statligt stöd för integration – Handläggning på överförmyndarnämnden. (Int.ber § 11) KS 2016-20

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt med integrationsberedningens förslag.

Integrationsberedningens beslut

Integrationsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Reservera 260 tkr för att förlänga aktiviteten ”merkostnader för handläggare i samband med ökat antal flyktingar” på överförmyndarnämnden.

Beslutsunderlag

Prognos/fördelning av integrationsbidrag 2017-04-11 Sammanfattning av ärendet

Hösten 2015 beslutade regeringen att fördela tillfälligt stöd till kommuner och landsting på grund av den rådande flyktingsituationen. Falkenbergs kommun beviljades 54,2 mkr.

Kommunstyrelsen beslutade 2016-01-22 samt 2016-04-05 hur detta stöd ska användas i Falkenbergs kommun. Av dessa 54,2 mkr finns 18,9 mkr som ännu inte är reserverade för någon aktivitet, utan är märkta med ”icke disponerat/oförutsett”. Dessa medel kan märkas med en aktivitet efter beslut i kommunstyrelsen.

180 tkr av bidraget är beviljat överförmyndarnämnden 2016 för merkostnader för handläggare i samband med ökat antal flyktingar 2016. Utfallet blev 200 tkr.

Överförmyndarnämnden Varberg/Falkenberg ansöker nu om att ta del av bidraget även 2017.

Ekonomi

Det finns 18,9 mkr som ej är reserverade för någon aktivitet, utan är märkta som icke disponerat/oförutsett. I detta förslag märks ytterligare 260 tkr och posten för oförutsett minskas med motsvarande. Därefter kvarstår 18,6 mkr i posten icke disponerat/oförutsett.

Beslutet påverkar inte kommunens resultat då kostnaderna för aktiviteterna finansieras med utbetalt statsbidrag.

Övervägande

Överförmyndarnämndens verksamhet genomgår förändringar i form av ökade legala krav och ökade ärendevolymer. Den största enskilda ökningen av godmanskap står

ensamkommande barn för. Under 2015 tiodubblades antalet godmanskap för

ensamkommande barn, vid årets slut uppgick de till drygt 300 stycken. Verksamheten har inte haft grundbemanning för de förändringar och ökade ärendevolymer som varit och har under 2016 upprätthållits med hjälp av en extra tidsbegränsad personalresurs, finansierad

61 (74) med det statliga stödet för integration. Antalet godmanskap för ensamkommande barn

uppgår idag till 250 stycken. Tillsammans med en generell ökning av ärendevolymer och ökade krav på verksamheten så bedöms dessa inte kunna hanteras inom ramen för

ursprunglig personalstyrka. Nämnden är under 2017 således i fortsatt behov av den tidsbegränsade personella resurs som funnits under 2016. Beräknad kostnad för fortsatt tjänst 2017 är 600 tkr totalt. Då Falkenberg står för 40 % av nämndens gemensamma kostnader ansökes om 240 tkr. I förslaget ingår även en justering med 20 tkr för 2016, då utfallet blev 20 tkr högre än avsatta medel. Totalt en utökning med 260 tkr.

62 (74)

§ 138

Statligt stöd för integration – Marknadsföringsresurs integration/inkludering. (Int.ber § 7) KS 2016-20

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar

1 Avsätta 1 400 tkr ur avsättningen för statligt stöd för integration till en projektanställd marknadskommunikatör heltid under två år.

Integrationsberedningens förslag

Integrationsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Avsätta 1 400 tkr till en projektanställd marknadskommunikatör heltid under två år.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2017-03-23 Sammanfattning av ärendet

Hösten 2015 beslutade regeringen att fördela tillfälligt stöd till kommuner och landsting på grund av den rådande flyktingsituationen, Falkenberg beviljades 54,2 mkr. Vidare erhöll Falkenbergs kommun, mot av bakgrund den snabbt ökade asylinvandringen och det ökade behovet av bostäder, statsbidraget Byggbonus med 16,3 mkr. Av dessa totalt 70,5 mkr finns 18,9 mkr som ännu inte är reserverade för någon aktivitet. Dessa medel kan reserveras för aktiviteter efter beslut i kommunstyrelsen.

Falkenbergs kommun behöver på ett bättre sätt engagera näringsliv, myndigheter, civilsamhälle och invånare i arbetet för en fungerande integration och inkludering av nyanlända. Kommunen behöver bland annat marknadsföra det som görs inom detta område och skapa förutsättningar för fler Falkenbergare att aktivera sig och bidra till ett socialt hållbart samhälle. Styrgruppen för Falkenbergsmodellen ser behovet av att stärka kommunorganisationen med en dedikerad marknadsföringsresurs i denna fråga då detta idag inte ryms inom ramen för ordinarie verksamhet.

Förslaget från styrgruppen innebär att projektanställa en marknadskommunikatör med uppdrag att marknadsföra och paketera lösningar som aktiverar näringsliv, myndigheter, civilsamhälle, invånare och bidrar till inkluderingen av våra nyanlända.

Rekommendationen är att resursens placering blir på den centrala kommunikationsenheten.

63 (74) Arbetsuppgifter

- Genom marknadsföring och kommunikation bidra till Falkenbergsmodellens övergripande mål och delmål

- Resursen ska i nära dialog med kommunens verksamheter initiera, planera, genomföra, följa upp och utvärdera kommunikations- och marknadsföringsinsatser som skapar stolthet och aktiverar näringsliv, civilsamhälle och invånare i det gemensamma arbetet för ett socialt hållbart Falkenberg.

- Resursen ska höja kunskapen och kännedomen om kommunens inkluderingsinsatser - Resursen rapporterar till styrgruppen för Falkenbergsmodellen

Ekonomi

Beslutet påverkar inte kommunens resultat då kostnaderna för aktiviteterna finansieras med utbetalt statsbidrag.

Övervägande

Förslaget ökar möjligheten att skapa ömsesidig förståelse hos berörda aktörer för den stora betydelse en framgångsrik integrering och inkludering av nyanlända har för hela samhället.

Mottagandet av nyanlända i kommunen har bland annat medfört en större andel invånare i arbetsför ålder. En lyckad inkludering av dessa innebär fler invånare som har eller kan skaffa efterfrågad kompetens till både den offentliga och privata arbetsmarknaden, större möjligheter att rekrytera personal till bristyrken och större skattunderlag för att bedriva kommunal omsorg och service vilket sammantaget ger kommunen större attraktionskraft för ytterligare tillväxt. En samstämmig syn ger en bra grund för en nödvändig samverkan mellan kommun, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle i inkluderingsarbetet.

Yrkande

Mari-Louise Wernersson (C) yrkar att kommunstyrelsens beslut enligt

integrationsberedningens förslag förtydligas med att medlen till en projektanställning ska tas ur avsättningen för statligt stöd för integration.

Filip Bertilsson (M) och Per Svensson (S) yrkar bifall till Mari-Louise Wernerssons (C) yrkande.

Propositionsordning

Ordförande ställer proposition på Mari-Louise Wernerssons (C) tilläggsyrkande mot avslag och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med Mari-Louise Wernerssons (C) yrkande.

64 (74)

§ 139

Säkerhetsskyddschef. (AU § 87) KS 2017-190

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1 Utse Jan Sjöstedt, förbundsdirektör Räddningstjänsten Väst, till säkerhetsskyddschef för Falkenbergs kommun.

2 Utse Fredrik Åkesson, verksamhetschef Räddningstjänsten Väst, till ersättare för säkerhetsskyddschefen för Falkenbergs kommun.

3 Erinra Räddningstjänsten Väst att säkerhetsskyddschefen, i enlighet med gällande lagstiftning, ska vara direkt underställd kommunchefen i frågor på

säkerhetsskyddslagstiftningens område.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2017-04-04

Förtydligande av ägardirektivet för Räddningstjänsten Väst, 2016-12-20.

Sammanfattning av ärendet

En kommun ska, enligt 6 § säkerhetsskyddsförordningen (1995:633), ha en

säkerhetsskyddschef samt en ersättare för säkerhetsskyddschefen. Säkerhetsskyddschefen ska vara direkt underställd kommunchefen. Säkerhetsskyddschefen ska utöva kontroll över säkerhetsskyddet. Med säkerhetsskydd avses enligt säkerhetsskyddslagen:

1. Skydd mot spioneri, sabotage och andra brott som kan hota rikets säkerhet.

2. Skydd i andra fall av uppgifter som omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen och som rör rikets säkerhet.

3. Skydd mot terroristbrott enligt lagen om straff för terroristbrott, även om brotten inte hotar rikets säkerhet.

Kommunfullmäktige antog 2016-12-20 § 273 ”Förtydligande av ägardirektiv för Räddningstjänsten Väst”. Av detta förtydligande framgår att det är respektive kommun som är beställare vad avser säkerhetsskydd i sin kommun samt att förbundet ska tillhandahålla funktionen säkerhetsskyddschef.

Räddningstjänsten Väst förordar att kommunen utser Jan Sjöstedt, förbundsdirektör Räddningstjänsten Väst, till säkerhetsskyddschef samt Fredrik Åkesson, verksamhetschef Räddningstjänsten Väst, till ersättare för säkerhetsskyddschefen.

65 (74) Ekonomi

Förslaget påverkar inte kommunens ekonomi.

Övervägande

Det framgår sedan tidigare av ”Förtydligandet av ägardirektivet för Räddningstjänsten Väst” att förbundet ska tillhandahålla funktionen säkerhetsskyddschef.

Kommunstyrelseförvaltningen ser ingen anledning för kommunsstyrelsen att inte utse de personer Räddningstjänsten Väst förordar utan föreslår att man utser dessa.

För att säkerställa att förordningens krav på säkerhetsskyddschefens organisatoriska placering uppfylls föreslår kommunstyrelseförvaltningen att kommunsstyrelsen särskilt tydliggör denna i en erinran till förbundet.

66 (74)

§ 140

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för KF de kommunägda bolagen. (AU § 136) KS 2016-533

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1

. Avslå motionen då det finns reglerat i lag hur utdelning från kommunala bolag ska ske.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2017-04-21

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen, 2016-12-20

Falkenbergs Stadshus AB, 2017-03-20, § 26 Falkenbergs Stadshus AB, yttrande, 2017-02-13 Sammanfattning av ärendet

Ingmar Stridh (M) har inkommit med en motion om att kommunstyrelsen ska uppdras att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. Motionären menar att det ej finns någon policy som reglerar hur och när utdelning ska ske.

Falkenbergs Stadshus AB har beretts möjlighet att inkomma med ett yttrande över motionen. Av yttrandet framgår att Falkenbergs Stadshus AB ej anser det erforderligt att utarbeta en policy enligt motionärens förslag, eftersom utdelning från såväl aktiebolag som kommunal förvaltning finns reglerat i aktiebolagslagen och kommunallagen.

Ekonomi

Förslaget påverkar inte kommunens ekonomi.

Övervägande

Falkenbergs Stadshus AB har till ändamål, utifrån av kommunfullmäktige beslutade ägardirektiv, att samordna verksamheten i de kommunala bolagen. Stadshus AB ansvarar även för styrning och uppföljning av dotterbolagens verksamheter utifrån

kommunfullmäktiges mål, policydokument och direktiv och ska därmed fatta de principiella beslut som krävs för att fullmäktiges mål ska uppfyllas.

Då kommunfullmäktige äger 100 % av aktierna i Falkenbergs Stadshus AB, som i sin tur äger 100 % av aktierna i de rörelsedrivande dotterbolagen, är frågan om utdelning föremål för en årlig diskussion i såväl Stadshus AB som i fullmäktige.

67 (74) Kommunstyrelseförvaltningen delar Falkenbergs Stadshus AB:s syn på motionens förslag att det ej är erforderligt att utarbeta en policy om utdelning från kommunens bolag.

Därmed föreslås att motionen avslås.

68 (74)

§ 141

Motion - Profilboende med människan i centrum. KF (AU § 111) KS 2016-468

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

1 Konstatera att socialnämnden genomför en utredning om framtidens äldreomsorg, vilket innefattar motionärens förslag.

2 Därmed anse motionen behandlad.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2017-04-06

Motion om profilboende med människan i centrum, 2016-11-16 Socialnämnden 2017-02-22, § 27

Sammanfattning av ärendet

Per Svensson (S) har inkommit med en motion om att socialnämnden ska uppdras att utreda förutsättningarna för att starta ett profilboende för särskilt boende i egen regi.

Motionären menar att de särskilda boendena inte får bli institutioner, utan ska erbjuda bra boende på de äldres villkor och därigenom ha olika profiler och inriktningar för att kunna möta olika individers livsstil och intressen. Motionären anser att fler tidiga insatser och förebyggande hälsoarbete inom omsorgen kan minska mängden vårdskador med mera över tid.

Socialnämnden har beretts möjlighet att yttra sig över motionen och låter meddela att det för tillfället pågår en utredning om utformningen av framtidens äldreomsorg, inkluderat geografisk spridning och behov av särskilt boende, trygghetsboende samt trygghetsboende plus. Utredningen täcker en period fram till och med år 2030. Mot den bakgrunden anser socialnämnden att det inte föreligger behov att tillsätta ytterligare en utredning om profilboende för särskilt boende, vilket motionären föreslår.

Ekonomi

Kommunens ekonomi påverkas ej av kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut, medan kostnader för personella resurser krävs vid ett beslut enligt motionens förslag.

Övervägande

Kommunstyrelseförvaltningen delar motionärernas tanke om att i den mån det är möjligt verka för att öka livsglädjen och hälsan bland de äldre. Dock väger

69 (74) kommunstyrelseförvaltningen in det faktum att socialnämnden redan idag utreder

utformningen av framtidens äldreomsorg, vilket innefattar möjligheterna till inrättande av profilboende, såväl som många andra alternativ inom utformningen av äldreomsorgen i Falkenbergs kommun fram till och med år 2030. Det innebär att motionärens förslag att socialnämnden ska uppdras att utreda förutsättningarna av att starta profilboende för särskilt boende redan ryms i pågående utredningsarbete. Då motionärens förslag redan finns i socialnämndens åtanke anser kommunstyrelseförvaltningen att motionen därmed ska anses behandlad.

Yrkande

Mari-Louise Wernersson (C) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.

Per Svensson (S) yrkar att motionen ska anses bifallen, samt att förslagen om profilboende och intraprenad tas med i pågående utredning om framtidens äldreomsorg.

Votering

Votering begärs och verkställs.

Ja-röst för arbetsutskottets förslag.

Nej-röst för Per Svenssons (S) yrkande.

Ledamot JA NEJ Avstår

Per Svensson (S) X

Claës-L Ljung (M) X

Dahn Persson (S) X

Tore Holmefalk (C) X

Marcelle Farjallah (S) X

Filip Bertilsson (M) X

Anders Jansson (SD) X

Lars Fagerström (L) X

Rebecka Kristensson (S) X

Susan Pettersson (KD) X

Lennart Torstensson (S) X

Jan Berge (MP) X

Mari-Louise Wernersson (C) X

Med ett utfall om sju ja-röster mot sex nej-röster beslutar kommunstyrelsen i enlighet med arbetsutskottets förslag.

Reservation

Per Svensson (S), Dahn Persson (S), Marcelle Farjallah (S), Rebecka Kristensson (S), Lennart Torstensson (S) och Anders Jansson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Per Svenssons (S) yrkande.

70 (74)

§ 142

Medborgarförslag- Uppdatering av lokala ordnings- KF

Related documents