• No results found

Säkerställer tekniska nämnden att planering av gatuunderhållet och underhåll av VA-systemet är ändamålsenligt vad avser effektivitet och långsiktighet? Vi bedömer att tekniska nämnden inte helt säkerställer ändamålsenligheten vad avser effektivitet och långsiktighet.

Bedömningen grundas på nedanstående bedömningar mot kontrollmål. Bland annat behöver nämnden i större utsträckning fokusera på mål och nyckeltal kopplade till underhållsskuld och för-nyelsetakt i VA-ledningsnätet.

3.1. Bedömningar mot kontrollmål

Kontrollmål Kommentar (Gator/VA) (Gator/VA)

Finns ett system utfor-mat för bedömning av underhållsbehovet?

Gator - Uppfyllt

Vi bedömer att det finns system utformade för att bedöma och planera underhåll av gator och GC-vägar. Det finns en systematik för att kontinuerligt uppdatera statusen på gator och GC-vägar.

VA – Delvis uppfyllt

Vi bedömer att för underhållsplanering-en/ledningsförnyelsen inom VA saknas till-räckligt systemstöd. Det genomförs till delar inventeringar av ledningsnätets status, men det finns ett behov av att öka systematik och att säkerställa kvalitén på systemets histo-riska dokumentation. Vi konstaterar samtidigt att ett sådant arbete pågår i samband med framtagande av den strategiska förnyelse-planen.

Vi bedömer att det sker en underhållplanering med tillräcklig framförhållning. Systemstödet med de besiktningar som sker skapar grund för att ge planeringen ett tillräckligt långsiktigt perspektiv.

Vi bedömer samtidigt att det arbete som sker är sårbart, då arbetet med system och plane-ring företrädesvis enbart hanteras av gatuin-genjören.

VA – Ej uppfyllt

Vi bedömer att underhållsarbetet/förnyelsen av VA-ledningsnätet sker utan tillräcklig fram-förhållning och långsiktighet. Bedömningen grundas på att det saknas en förnyelseplan.

Som vi noterat i ovanstående har detta upp-märksammats och ett arbete med strategisk

14 förnyelseplan pågår. Den strategiska

förnyel-seplanen kommer att ge grund för bedömning av behovet ur ett långsiktigt perspektiv och därmed också ge en större framförhållning i planeringen av investeringar och hur dessa förhåller sig till bland annat taxeutvecklingen.

Med en förnyelseplan ökar möjligheten att kunna prioritera mellan olika insatser.

Svenskt Vatten har tagit fram nyckeltal för förnyelsetakt som är beroende av ledningsty-per och ålder. Systemstödet behöver uppdat-eras och förnyelseplaneringen behöver vara genomförd. Därefter finns underlag för att bättre bestämma förnyelsetakten i lednings-nätet.

Vi bedömer att det finns en samordning mel-lan gatuunderhåll och underhåll i VA-ledningsnätet. Med en förnyelseplan förbätt-ras förutsättningarna att med framförhållning nå samordningsvinster.

Genomförs insatser i enlighet med under-hållsplaneringen?

Gator - Uppfyllt

Vi bedömer att insatser genomförs i linje med den planering som är upprättad.

VA – Delvis uppfyllt

Vi bedömer att insatser delvis har genomförts i linje med underhållsplaneringen. Särskilda händelser har inneburit omprioriteringar som påverkat genomförda objekt och investe-ringsutgiften. Viss ledningsförnyelse har ”tidi-garelagts”, medan andra projekt skjutits framåt.

Vi anser att budgeten för ledningsförnyelse bör delas upp, där de ”större” projekten åsätts ett budgetbelopp/beräknad investeringsutgift.

Ett sådant underlag ger bättre överblick över planeringen och tydliggör avvikelser utifrån planeringen.

Finns tillräckliga eko-nomiska resurser för genomförande av un-derhåll?

Gator – Delvis uppfyllt

Vi bedömer att budgetavsättningen delvis är tillräcklig. Med innevarande års budgetnivå bedöms underhållsskulden öka. Nivån i kommande budget och plan bedöms inte bygga ytterligare underhållsskuld, samtidigt som den är otillräcklig för att reducera befint-lig underhållsskuld.

Vi anser att nämnden behöver tydliggöra kopplingen mellan avsatta budgetmedel och målambitionerna för gatuunderhållet.

15 VA – Ej bedömt

Vi bedömer att ambitionsnivån för lednings-förnyelse riskerar att inte nå VA-policyn och VA-chefens bedömning om 1 % förnyelsetakt.

Det kan hållas för sannolikt att de senaste årens takt på ledningsförnyelse inneburit en ökad underhållsskuld. För närvarande saknas en tydlig koppling mellan årliga budgetavsätt-ningar och bedömd förnyelsetakt. Vi anser att nämnden behöver tydliggöra kopplingen mel-lan avsatta budgetmedel och målambitioner för förnyelsetakten.

Först i samband med framtagande av den strategiska planen för ledningsförnyelse er-hålls underlag för en adekvat förnyelsetakt.

Vilken uppföljning och återrapportering sker till nämnden?

Gator/VA - Delvis uppfyllt

Vi bedömer att det finns en återkommande information och rapportering till nämnden vad avser frågor som är relaterade till gatuunder-håll och ledningsförnyelse.

För en ökad transparens och bättre underlag för uppföljning och utvärdering anser vi att nämnden, i samband med uppföljningsrap-porter, ska erhålla underlag för hur större underhållsprojekt budgeterats, d v s hur de totala anslagen fördelas på olika projekt.

Gator

Vi anser att målvärde om vad som behöver åtgärdas inom en femårsperiod är beroende av flera faktorer som ålder på beläggning och andra påverkande faktorer. Vi bedömer att nämnden i större utsträckning behöver foku-sera på nyckeltal med målambition för den del som är att betrakta som eftersatt under-håll, 16 % för gator och 7 % för GC i den senaste rapporten.

VA

Vi bedömer att de budgeterade förutsättning-arna för ledningsförnyelse behöver tydliggörs och sättas i relation till ledningsförnyelsen takt, att målvärde sätts med utgångspunkt från tekniska och ekonomiska förutsättningar.

Vi noterar samtidigt att det pågår ett arbete med strategisk förnyelseplan, vilket ger förut-sättningar för att mer aktivt arbeta med mål-värden för budget och planår.

Vi anser att uppföljningen av nyckeltal inom VA-området behöver utvecklas.

3.2. Rekommendationer

För en ökad transparens och bättre underlag för uppföljning och utvärdering rekommenderar vi att nämnden, i samband med uppföljningsrapporter, erhåller underlag för hur större underhållsprojekt budgeterats, d v s hur de totala anslagen fördelas på olika projekt.

16 Vi rekommenderar att nämnden i större utsträckning fokuserar på nyckeltal med målambitioner för den del som är att betrakta som eftersatt underhåll för gator och GC-vägar. Vi rekommenderar även att följa nyckeltal avseende kostnad för beläggningsunderhåll per kvm.

Vi rekommenderar att tydliggöra de budgeterade förutsättningarna för ledningsförnyelse i förhål-lande till nyckeltal för ledningsförnyelsens takt, där målvärde sätts med utgångspunkt från tekniska och ekonomiska förutsättningar.

Vi rekommenderar att uppföljningen av nyckeltal inom VA-området utvecklas, där nämnden följer leveransavbrott, klagomål, odebiterad förbrukning och antal läckor i vattenledningsnätet, samt läckage i avloppsledningsnätet.

Vi rekommenderar att se över möjligheterna att fler involveras i processerna med att hantera un-derhållsplaneringen avseende gatuunderhåll.

17 2019-11-12

Lena Brönnert Uppdragsledare

Jörn Wahlroth Projektledare

Denna rapport har upprättats av Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB (org nr 556029-6740) (PwC) på uppdrag av Mjölby kommuns revisorer enligt de villkor och under de förutsättningar som framgår av projektplan från 2019-05-14. PwC ansvarar inte utan särskilt åtagande, gentemot an-nan som tar del av och förlitar sig på hela eller delar av denna rapport.

Related documents