• No results found

Revisionsberättelse

In document Årsredovisning 2008 (Page 49-53)

samt att utvärdera den samlade informationen i årsredovisningen och koncernredovisningen. Som underlag för vårt uttalande om ansvarsfrihet har vi granskat väsentliga beslut, åtgärder och förhål-landen i bolaget för att kunna bedöma om någon styrelseledamot eller verkställande direktören är ersättningsskyldig mot bolaget. Vi har även granskat om någon styrelseledamot eller verkställande di-rektören på annat sätt har handlat i strid med aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen. Vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan.

Årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningsla-gen och ger en rättvisande bild av bolagets resultat och ställning i enlighet med god redovisningssed i Sverige. Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med internationella redovisningsstandarder IFRS såsom de antagits av EU och årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av koncernens resultat och ställning. Förvaltnings-berättelsen är förenlig med årsredovisningens och koncernredovis-ningens övriga delar.

Vi tillstyrker att årsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för moderbolaget och för koncernen, disponerar vinsten i moderbolaget enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvars-frihet för räkenskapsåret.

Stockholm den 6 april 2009 KPMG AB

Åsa Wirén Linder Auktoriserad revisor

andeL riskbärande kapitaL

Totalt eget kapital och uppskjutna skatteskulder i procent av balan-somslutningen.

avkastning på eget kapitaL

Årets resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare i procent av genomsnittligt eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieä-gare.

avkastning på sysseLsatt kapitaL

Resultat efter finansiella poster och återläggning av finansiella kost-nader i procent av årets genomsnittliga sysselsatta kapital.

avkastning på totaLt kapitaL

Resultat efter finansiella poster och återläggning av finansiella kost-nader i procent av årets genomsnittliga balansomslutning.

baLansomsLutning

Summan av bokförda tillgångar.

börsvärde

Aktiekursen multiplicerad med totalt antal utestående aktier.

förädLingsvärde

Rörelseresultat efter återläggning av personalkostnader.

genomsnittLig kredittid

Genomsnittliga kundfordringar exklusive moms dividerat med net-toomsättningen, multiplicerat med antalet dagar i perioden.

Justerat eget kapitaL

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare.

eget kapitaL per aktie

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare dividerat med totalt antal utestående aktier.

eget kapitaL per aktie efter utspädning

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare dividerat med totalt antal utestående aktier justerat för effekter av potentiella ak-tier.

Definitioner

kapitaLomsättningshastighet

Netto omsättningen dividerad med genomsnittlig balansomslutning.

kassafLöde per aktie

Kassaflöde från den löpande verksamheten dividerat medgenom-snittligt antal aktier.

Likviditet

Omsättningstillgångar exklusive varulager i procent av kortfristiga skulder.

omsättning per anstäLLd

Nettoomsättningen dividerat med genomsnittligt antal anställda.

p/e-taL

Aktiekursen dividerad med årets resultat per aktie.

räntebärande nettoskuLd

Räntebärande skulder plus räntebärande avsättningar med avdrag för räntebärande tillgångar.

räntetäckningsgrad

Resultat efter finansiella poster och återläggning av finansiella kost-nader i procent av finansiella kostkost-nader.

röreLsemarginaL

Rörelseresultat i procent av nettoomsättningen.

soLiditet

Totalt eget kapital i procent av balansomslutningen.

sysseLsatt kapitaL

Balansomslutningen minskad med icke räntebärande skulder.

årets resuLtat per aktie

Årets resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare dividerat med under året genomsnittligt antal utestående aktier.

årets resuLtat per aktie efter utspädning

Årets resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare dividerat med under året genomsnittligt antal utestående aktier justerat för effek-ter av potentiella aktier.

Ordlista

affärssystem

Affärssystem utvecklas för att hantera flöden av information, produkter och resurser inom hela affärsverksamheten. Af-färssystem omfattar bl.a. program för försäljning och logistik, distribution, ekonomistyrning, material och produktionsstyrning, e-business samt Business Intelligence.

asp

Se SaaS (Software as a Service).

branschLösningar

Affärssystem som stödjer bransch specifikaprocesser och vars funktionalitet gör dem särskilt lämpliga för de specifika krav som ställs inom just den branschen. Ibland kallas deäven vertikala branschlösningar.

business inteLLigence

Programvara för affärsanalys som ger användarna möjlighet att, närhelst det behövs, hämta information som lagrats i olika affärs datakällor, så att den kan analyseras och användas som beslutsstöd och mätning av företagets affärsläge.

customer reLationship management (crm)

CRM är en affärsstrategi för hantering av relationer mellan företag och kunder. Strategin stöds av särskilda processer och system.

Målet är att bygga en långvarig relation till kunden genom förståelse av enskilda behov och preferenser. Härigenom skapas värde för både företag och kund.

data warehousing

Ett system eller en metod för att samla och lagra data från olika system eller delar av system som senare kan användas för analyser och som beslutsstöd.

eai (enterprise appLication integration)

Användandet av plattformar och mjukvara för att länka en or-ganisations olika affärsprocesser och applikationer till ett enda af-färssystem och därmed förenkla och automatisera arbetsuppgifter.

e-business

Se Elektronisk handel.

eLectronic data interchange (edi)

EDI betecknar flödet av elektronisk information mellan olika parters datasystem. Fördefinierade dokument och formulär skickas elektroniskt, istället för på papper. Det kan gälla hantering av fakturor och inköpsorder, offerter och reklamationer, osv.

eLektronisk handeL

Att via datorer och nätverk knyta samman alla som bidrar till att skapa och genomföra affärer i ett företag, d.v.s. kunder, personal, leverantörer och samarbetspartner. Detta innebär ökad snabbhet och minskade kostnader tack vare reducerade manuella mellan-steg i kommunikations kedjan. Detta kan ske t.ex. via Internet, elektronisk post eller EDI.

erp (enterprise resource pLanning)

Ett affärssystem som sköter resursplanering för flera avdelningar inom ett företag. En gemensam databas möjliggör att information är tillgänglig i real-tid och att den kan delas mellan olika enheter.

faciLities management Se SaaS (Software as a Service).

handeL och varufLödeskedJan Se Supply chain management.

hårdvarupLattform

Hårdvaruplattform är den speciella kombinationen av dator, operativsystem och annan systemprogram vara som är tillräcklig eller nödvändig för att kunna installera och använda en eller flera applikationer.

intranät

Datorlagrad information som endast är tillgänglig för företagets anställda.

isv (independent software vendor)

Ett mjukvaruföretag som specialiserar sig på utveckling, försäljning och installation av applikationer fokuserade på industrispecifika krav eller på nischmarknader.

middLeware

Program eller systeminfrastruktur inom ett nätverk som förenklar kommunikationen mellan olika användares maskiner och t.ex. en databas. Ett exempel är IBS Integrator.

muLtipLattform

Applikationer och system som kan installeras och köras på ett antal olika plattformar eller servrar.

nätverk

Struktur av två eller flera arbetsstationer (PC eller terminaler) som är ihopkopplade lokalt, nationellt eller internationellt för gemen-sam databehandling eller kommunikation.

obJektorientering

En teknik för att utveckla system som bygger på att skriva många oberoende programavsnitt, s.k. objekt, vilka sedan kan byggas samman till större enheter för att genomföra en given uppgift.

Kallas även komponentbaserad teknologi.

radio frequency identification (rfid)

Elektroniska etiketter för produkter och lastbärare som kan in-nehålla en stor mängd information och avläsas beröringsfritt med hjälp av radioteknik. Kommer på sikt att vara en av de absolut viktigaste produktinformationsbärarna genom hela varuflödet, från ursprungsleverantör till slutkund.

return on investment (roi)

Betyder avkastning på investerat kapital. En kalkyl och värdeanalys som bygger på reella värden som t.ex. förändringar i försäljn-ingssiffrorna. Kalkylen fastställer när besparingar och vinster som erhållits genom implementering av ett nytt affärs system uppväger kostnaderna för den gjorda investeringen.

saas (software as a service)

En webbtjänstlösning där en programvaruleverantör eller tredje part ansvarar för underhåll och drift av affärssystem på distans.

Kunderna har ofta tillgång till systemet via Internet.

scor (suppLy-chain operations reference-modeL)

Ett diagnosverktyg för handel och varuförsörjning som låter före-tag undersöka och mäta arbetsprocessen i värdekedjan, upptäcka de felande länkarna samt hitta lösningar och förbättringar.

server/dator

Består av elektroniska och mekaniska komponenter. Datorn som sådan har till uppgift att ta emot, lagra, bearbeta och presentera data.

sizing and tuning

En process inom utveckling av programvara som bestämmer den mätbara storleken på en applikation (ofta mätt i antal rader kod), liksom anpassning av mjukvaran för att uppnå optimal prestanda i enlighet med kundernas specifika krav.

smb (smaLL and medium-sized businesses)

Små och medelstora företag, där antalet anställda eller de årliga intäkterna är av en viss storlek.

soa (service oriented architecture)

En form av arkitektur för programvara som tillåter flera olika app-likationer och moduler att, genom ett tjänsteutbyte, dela data och information mellan sig och på så vis bidra till olika affärsprocesser.

suppLy chain execution

Process som hanterar rationell informations- och orderstyrning mellan kunder och leverantörer, såväl som interna funktioner för optimering och styrning av lager. Målsättningen är att få en lever-ans genomförd och beslut att fattas minuter, timmar eller några veckor i förväg.

suppLy chain management (scm)

Styrning av handels och varuflödes kedjan. Supply chain manage-ment är den elektroniska sam ordningen av material, information och betalningsflöden mellan företag och deras leverantörer och kunder. Avsikten är att få ned ledtider och mellan lager, samtidigt som företaget uppnår för bättrad kundservice och större precision i leveranserna.

suppLy chain pLanning

Process som hanterar försörjningsvägar, nätverk, efterfrågeplaner-ing och prognosticerefterfrågeplaner-ing, produktionsplanerefterfrågeplaner-ing och produktions-styrning samt distributionsplanering. Den fokuserar på att ta fram långsiktiga beslutsunderlag, veckor eller år i förväg.

varufLödeskedJan, varuförsörJningskedJan, varuförädLingskedJan

Se Supply chain management.

xmL

Extensible Markup Language är ett flexibelt sätt att skapa gemen-samma informationsformat och att dela både format och informa-tion på webben, intranätet och andra nätverk. Likt HTML (Hyper Text Markup Language) innehåller det etiketter eller ’tagger’ som visar typ av innehåll, t.ex. om en nummerserie är ett telefonnum-mer eller ett ordernumtelefonnum-mer.

kort om ibs

mer än 30 års erfarenhet har gjort ibs till en ledande leverantör av distribution manage-ment solutions. ibs huvudsakliga fokus är på distribuerande branscher som; automotive, elektronik, papper & partihandel och läkemedel. mer än 4 000 kunder i ett 40-tal länder drar nytta av ibs lösningar för snabb och mätbar avkastning på sina it-investeringar.

In document Årsredovisning 2008 (Page 49-53)

Related documents