• No results found

REVISIONSBERÄTTELSE

In document UNIFLEX AB (Page 44-47)

Till årsstämman i Uniflex AB (publ) Organisationsnummer 556462-0887

Vi har granskat årsredovisningen, koncernredovisningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning i Uniflex AB för räkenskapsåret 2007. [Bolagets årsredovisning och koncernredovisning ingår i den tryckta versionen av detta dokument på sidorna 20–41]. Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för räkenskapshandlingarna och förvaltningen och för att årsredovisningslagen tillämpas vid upprättandet av årsredovisning-en samt för att internationella redovisningsstandarder IFRS sådana de antagits av EU och årsredovisningslagårsredovisning-en tilläm-pas vid upprättandet av koncernredovisningen. Vårt ansvar är att uttala oss om årsredovisningen, koncernredovisningen och förvaltningen på grundval av vår revision.

Revisionen har utförts i enlighet med god revisionssed i Sverige. Det innebär att vi planerat och genomfört revisionen för att med hög men inte absolut säkerhet försäkra oss om att årsredovisningen och koncernredovisningen inte innehåller väsentliga felaktigheter. En revision innefattar att granska ett urval av underlagen för belopp och annan information i räkenskapshandlingarna. I en revision ingår också att pröva redovisningsprinciperna och styrelsens och verkställande direktörens tillämpning av dem samt att bedöma de betydelsefulla uppskattningar som styrelsen och verkställande direktören gjort när de upprättat årsredovisningen och koncernredovisningen samt att utvärdera den samlade informatio-nen i årsredovisningen och koncernredovisningen. Som underlag för vårt uttalande om ansvarsfrihet har vi granskat väsentliga beslut, åtgärder och förhållanden i bolaget för att kunna bedöma om någon styrelseledamot eller verkställan-de direktören är ersättningsskyldig mot bolaget. Vi har även granskat om någon styrelseledamot eller verkställanverkställan-de direktören på annat sätt har handlat i strid med aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen. Vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan.

Årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av bolagets resultat och ställning i enlighet med god redovisningssed i Sverige. Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med internatio-nella redovisningsstandarder IFRS sådana de antagits av EU och årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av koncernens resultat och ställning. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens och koncernredovisningens övriga delar.

Vi tillstyrker att årsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för moderbolaget och för koncernen, disponerar vinsten i moderbolaget enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verk-ställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Stockholm den 11 februari 2008

Deloitte AB Lars Svantemark Auktoriserad Revisor

BOLAGSSTYRNING

BOLAGSSTYRNING

Allmänt

I samband med noteringen av Uniflex på Stockholmsbör-sens Nordiska lista 2006 ingick bolaget ett noteringsav-tal med Stockholmsbörsen. Uniflex är inte, genom ingå-ende av noteringsavtalet, skyldigt att följa Svensk kod för bolagsstyrning och förpliktar sig heller inte att följa den-na. Bolaget har dock, på frivillig basis och i de delar bola-get bedömt det lämpligt, byggt sin bolagsstyrning på de principer och rutiner som framgår av Svensk kod för bolagsstyrning. I samband med regeländring kommer Uniflex att fr.o.m. 1 juli 2008 vara skyldigt att följa Koden.

Årsstämman

Årsstämman i Uniflex är det högsta beslutande organet i bolaget och samtidigt det forum genom vilket aktieägarna kan utöva sitt inflytande över bolaget. Årsstämmans upp-gifter regleras i aktiebolagslagen och i bolagsordningen.

Årsstämma skall hållas årligen inom sex månader från utgången av räkenskapsåret. Extra bolagsstämma skall hållas om styrelsen finner skäl att hålla sådan eller om en revisor i Bolaget eller ägare till minst en tiondel av samtliga aktier i Bolaget begär det. Kallelse till stämma skall ske genom annonsering i Post och Inrikes Tidningar samt Svenska Dagbladet. För att få delta i stämman skall aktieägare dels vara upptagen i utskrift eller annan fram-ställning av hela aktieboken avseende förhållandena fem vardagar före stämman, dels göra anmälan till bolaget senast klockan 12.00 den dag som anges i kallelsen till stämman. Sistnämnda dag får inte vara söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton, nyårs-afton och inte infalla tidigare än femte vardagen före stämman.

Årsstämma hölls i Stockholm den 10 april 2007. Vid års-stämman antogs riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare. Vid årsstämman beslutades också att omvälja styrelsen, vilken består av fyra styrelseledamöter, samt att utdelning till aktieägarna skulle ske med 2,50 SEK per aktie samt 7,50 SEK per aktie i extra utdelning.

Extra bolagsstämma hölls den 30 november 2007. Vid stämman togs beslut om att godkänna styrelsens förslag att erbjuda VD i det dotterbolag i Storbritannien som ska bildas delägarskap i dotterbolaget, att anta styrelsens förslag till incitamentsprogram innefattande emission av teckningsoptioner samt godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner till anställda.

Valberedning

Uniflex har sedan november 2006 en valberedning bestående av tre ledamöter.

Styrelsens arbetsformer

Under tiden mellan årsstämmorna utgör styrelsen det högsta beslutande organet i Uniflex. Styrelsens uppgifter regleras i aktiebolagslagen och bolagsordningen. Styrel-searbetet styrs därutöver av den arbetsordning som sty-relsen varje år själv har att anta. Arbetsordningen reglerar även arbetsfördelning och ansvar mellan styrelsen, dess ordförande och verkställande direktören samt innehåller ekonomiska rapporteringsrutiner för verkställande direk-tören. Styrelsen har bland annat till uppgift att fastställa strategier, affärsplaner, budgetar, delårsrapporter och bokslutskommunikéer. Vidare har styrelsen att övervaka verkställande direktörens arbete, tillsätta och avsätta verkställande direktör, övervaka bolagets efterlevnad av ersättning till ledande befattningshavare samt besluta om väsentliga förändringar i bolagets organisation och verksamhet. Styrelsen konstituerar sig vid ett styrelse-möte som hålls direkt efter årsstämman.

Ersättningsutskott och revisionsutskott

Då styrelsen endast består av fyra medlemmar har styrel-sen beslutat att inte inrätta ersättningsutskott eller revi-sionsutskott. Dessa frågor hanteras istället av styrelsen i dess helhet.

Koncernledning

Koncernledningen utgörs av en ledningsgrupp som, förut-om verkställande direktören består av de övriga personer som förtecknats under ledande befattningshavare på sidorna 45–46. Ledningsgruppen fungerar i huvudsak som ett forum för diskussion och genomgång av övergri-pande frågor. Beslut fattas dock inte centralt i lednings-gruppen utan av antingen verkställande direktören, eller den befattningshavare vars ansvarsområde berörs av beslutet i fråga.

Intern kontroll

Styrelsen är ansvarig för den interna kontrollen i Uniflex.

Det övergripande syftet med den interna kontrollen är att skydda såväl ägarnas investering i bolaget som bolagets tillgångar. Uniflex organisation präglas av en tydlig ansvarsfördelning samt väl fungerande och inarbetade styr- och kontrollsystem. Internkontrollen omfattar samt-liga delar av Uniflex verksamhet.

Uniflex ekonomifunktioner är integrerade genom ett gemensamt rapporteringssystem och en gemensam redovisningsinstruktion. Ekonomifunktionen har ett nära och väl fungerande samarbete med regioncheferna och affärsområdescheferna avseende rapportering och bok-slut. Uniflex har ingen internrevisionsfunktion då bolaget har en begränsad storlek och ovan nämnda funktioner och rutiner anses vara tillfyllest.

Policydokument för bolagsstyrning

Uniflex har antagit ett antal policydokument för bolags-styrning, inkluderande bland annat (i) arbetsordning för styrelsen samt instruktioner avseende arbetsfördelning-en mellan styrelse och verkställande direktör, (ii) informa-tionspolicy, (iii) finanspolicy och (iv) insiderpolicy. Bolaget lämnar även information avseende dess bolagsstyrning på sin hemsida.

Revisorer

Bolagets externa revisorer är Deloitte AB med Lars Svantemark som huvudansvarig för revisionen, se sidan 45. Lars Svantemark har varit ansvarig revisor sedan 2003. Den totala ersättningen till revisorerna, Deloitte AB, för 2007 uppgick till 751 KSEK, varav 500 KSEK avsåg revisionstjänster och 251 KSEK kronor avsåg konsulttjänster eller andra uppdrag.

Aktiemarknadsinformation

Uniflex har sedan 2004 varit noterat på Nya Marknaden och följt de regler för aktiemarknadsinformation som gäl-ler för Nya Marknaden. Från och med att bolaget notera-des på Stockholmsbörsens Nordiska lista under 2006 följer Uniflex de något mer omfattande regler för Aktie-marknadsinformation som följer av noteringsavtalet med Stockholmsbörsen. Uniflex lämnar en delårsrapport över verksamheten efter varje kvartal samt en bokslutskom-muniké och årsredovisning för hela verksamhetsåret.

Handlingar som hålls tillgängliga för inspektion Historisk finansiell information, bolagsordning samt all offentliggjord information finns att tillgå i elektronisk form på Uniflex hemsida www.uniflex.se. Finansiell information om Uniflex och dess dotterbolag kan även beställas direkt från bolaget.

BOLAGSSTYRNING

Björn Örås Född 1949

Styrelseordförande, Uniflex grundare, medlem av styrelsen sedan grundandet. Styrelse ordförande i Poolia AB och Bro Hof Slott AB.

Aktier i Uniflex: 804 763 A-aktier och 830 289 B-aktier

Monica Lindstedt Född 1953

Medlem av styrelsen sedan 2004 Styrelseordförande i Hemfrid i Sverige AB Styrelseledamot i Skandia Liv AB och Telge Energi AB

Aktier i Uniflex: 1 600 st B-aktier

Curt Lönnström Född 1943

Medlem av styrelsen sedan 2004

Styrelseordförande i Domarbo Skog AB, Gnosjö Interiör AB, Innoventus Project AB, Minvest AB, Thurne teknik AB och Ångström Aerospace AB.

Vice ordförande i Poolia AB. Styrelseledamot i O:F:Ahlmark & CO AB, Olle Olsson Holding AB, Tesab AB, HQ AB.

Industrial Adviser Accent Equity Partners Aktier i Uniflex: 6 720 st B-aktier

Pernilla Ström Född 1962

Medlem av styrelsen sedan 2004 Styrelseledamot i Bonnier AB, Q-Med AB, KappAhl AB, SalusAnsvar AB, HQ AB, AcadeMedia AB m fl.

Aktier i Uniflex: 3 000 B-aktier

In document UNIFLEX AB (Page 44-47)

Related documents