• No results found

Rezidenční bydlení na Červeném kopci v Brně

C Návrh

část návrhu měřítko C. 7.1 interiérová perspektiva – byt 3+1

C. 7.2 interiérová perspektiva – obývací pokoj C. 7.3 interiérová perspektiva – kuchyň

C. 8 exteriérové perspektivy a zákresy do fotografií C. 8.1 zákres do fotografie – pohled od LDN

C. 8.2 zákres do fotografie – pohled od severovýchoduí C. 8.3 zákres do fotografie – panorama Brna

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Vojtěch Drozen

Rezidenční bydlení na Červeném kopci v Brně

D Průvodní zpráva a Technická zpráva

Průvodní zpráva

V domě je navrženo 40 bytů – 9 bytů typu 1+1, 5 bytů typu 1+1 s příčkou, 12 bytů typu 2+1, 14 bytů typu 3+1. V domě bude žít průměrně 154 obyvatel.

Bilance ploch

Celkový objem stavby: 27 931,33 m³ Z čehož

Nadzemní část: 15 932,44 m3 Podzemní část: 11 998,90 m3

Celková zastavěná plocha: 1 648,20 m2 Celková užitná plocha: 12 505,41 m2 Z čehož

Byty : 4 731,89 m2

Garáže: 3 099,20 m2

Vnitřní komunikace: 1 226,14 m2 Střešní terasy 1 629,75 m2 Komerční prostory: 122,38 m2

Sklepy: 1 696,10 m2

Byty jsou rozděleny do 3 kategorií:

1. kategorie: 1+1 9x 1+1 s příčkou 5x

2. kategorie 2+1 12x

3. kategorie 3+1 14x

=40x

Bilance ploch pro jednotlivé typy bytů Typický byt 1+1

Plocha celkem: 46,70 m2

Předsíň s úložným prostorem: 11, 55 m2

Koupelna s WC 6,14 m2

Obytný prostor s kuchyňským koutem 29,00 m2

Typický byt 1+1 s příčkou

Kapacita podzemní garáže = 67 parkovacích míst

52 parkovacích míst je vyhrazeno pro byty typu 2+1 a 3+1, kde je počítáno s vlastnictvím dvou automobilů

9 parkovacích míst je vyhrazeno pro byty typu 1+1 a 1+1 s příčkou, kde je počítáno s vlastnictvím jednoho automobilu a preferováním městské hromadné dopravy.

Na každý byt připadá v průměru 42,4 m2 provozního zázemí v domě mezi které se počítá prádelna, sušárna a sklepy.

Bytový dům je navržen jako schodišťový o 5ti schodišťových úsecích. Každý úsek má svou střešní terasu, přístup do podzemní garáže a z přízemí přístupné užitné zázemí – sklepy, prádelnu a sušárnu – sahající vždy pod úsek navazující. To přispívá k provázání struktury domu.

V prvním schodišťovém úseku jsou situovány boční vjezd do podzemních garáží a komerčně využitelné pronajímatelné prostory v přízemí. Byty v prvním úseku jsou navrženy ve variantě 1+1. Všechny byty jsou přístupné ze skryté pavlače – chodby.

Druhý a třetí úsek je naplněn byty o variantách 2+1 a 3+1. Do úseku se vstupuje širokou víceúčelovou halou. Je možné zde ponechat kočárek, kolo apod. Jsou zde umístěny schránky na dopisy a nástěnka. Z „haly“ – ve skutečnosti rozšířené chodby je přístupné užitné zázemí úseku.

Čtvrtým úsekem prochází průlom domem – průchod umožňující zkrácení si cesty, projití do parku LDN, či vyjití na vyhlídku nad Kamennou kolonii.

Přítomností průlomu je ovlivněna dispozice bytů v prvním a druhém nadzemním podlaží, kde dochází k redukci bytu typu 3+1 na byty 1+1 ve variantě s příčkou.

Pátý úsek je pak shodný s úsekem číslo 2 a 3.

Do bytu vstupujeme přes zádveří, skrz které je přístupné užitné zázemí bytu (komora

…koš na špinavé prádlo, náčiní k úklidu, vysavač, nářadí...) posouvacími dveřmi či volitelně pouze závěsem, vstoupíme do kuchyně s jídelním stolem orientované na sever.

Byty mají zapuštěné lodžie přístupné i s postranních ložnic.

Podzemní parkoviště je navrženo ve třech úrovních se třemi separátními vjezdy – pro každé podlaží jedním.

Dům má dostatečné zázemí pro skladování ve sklepích. Sklepy jsou využitelné i pro další činnosti – například jako dílny.

Na křižovatce před stoupáním jsou v severní straně domu (otočené ke Kaménce) k dispozici pronajímatelné prostory pro komerční využití – jako reakce na nedostatečnost služeb v Kaménce (chybí potraviny apod.) Přítomnost prostorů může být zvýrazněna křiklavou fialovou látkovou zasouvací markýzou.

Kuchyň poskytuje dostatek prostoru pro postavení žehlícího prkna. Za rohem kuchyně a zdí je ukrytá koupelna funkčně navázaná na ložnici. Naopak centrálním průzorem (eventuelně opatřeným posuvnými dveřmi) vstoupíme do obývacího pokoje, který skrze

tento průlom splývá s kuchyní. Při stěně obývacího pokoje projdeme až do dětského pokoje.

Garsoniéry jsou řešeny klasicky: vstupní prostor s odkládacím prostorem, následuje po straně koupelna anebo vstoupíme rovnou do obytného prostoru s kuchyňským koutem, eventuelně lodžií.

Byty mají 1 m široké vstupní dveře pro pohodlný vstup.

Na střešních jsou dlaždice. Je možné sem umístit různé truhlíky a přes atiku přepadající zeleň. Střecha je pochozí. Každý oddíl domu má svou vlastní terasu, terasy nejsou mezi sebou propojeny. Všechny otvory jižní fasády jsou opatřeny předsazenými dřevěnými roletami v kovových rámech, které brání přehřívání domu.

Západní a východní průčelí je opatřeno dráty pro přichycení popínavých rostlin.

V parku mohou být umístěny různé sochy, ale v zásadě je tvořen trávníkem a vzrostlými stromy.

Zahrada spíše neupravená s altány.

Technická zpráva Konstrukční systém

Pro dům jsem zvolil s ohledem na historii lokality zděnou konstrukci a stěnový konstrukční systém. Obvodové nosné stěny jsou zděné z jedné vrstvy broušených cihelných bloků Weinerberger Porotherm 42,5 T Profi. Konstrukce využívá i nadokenní a dveřní překlady systému Porotherm – typ Porotherm 7.

V podzemní garáži přechází konstrukční systém v systém kombinovaný – obvodová stěna, sloup a průvlak. Stropní desky garáže jsou ve směru pnutí zesíleny trámky.

Cihly Porotherm 42, 5 T Profi jsou určené pro omítané jednovrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo tloušťky 425 mm s velmi vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny. Velké otvory v cihlách jsou již ve výrobě vyplněny hydrofobizovanou minerální vatou. Hydrofobizace zajišťuje nenasákavost vaty v cihlách.

Konstrukční výška všech podlaží je jednotná: 3000 mm. Světlá výška v místnostech je 2650 mm. Podchodná výška v garáži je 2400 mm.

Každý schodišťový úsek tvoří dilatační celek.

Vlastnosti cihelných bloků:

Rozměry d/š/v [mm] 248/425/249 Třída objemové hmotnosti [kg/m3] 650 Hmotnost [kg/ks] cca 16,6

Pevnost v tlaku P8

Tloušťka zdiva [mm] 425 Spotřeba [ks/m2] 16

Hmotnost zdiva včetně omítek [kg/m2] 310 Vážená laboratorní neprůzvučnost Rw [dB] 48 Požární odolnost REI 120 DP1

Tepelný odpor zdiva bez omítek Ru [m2K/W] 5,67

Součinitel tepelné vodivosti bez omítek λu [W/mK] 0,075 Součinitel prostupu tepla bez omítek Uext [W/m2K] 0,17

Základové konstrukce a podzemní část stavby

Základové konstrukce jsou navrženy z monolitického vodotěsného betonu. Stavba je založena na železobetonovém roštu o síle pasů 800 mm. Tloušťka podlahy v suterénu je 300 mm. Podzemní stěny garáže jsou navrženy také v tloušťce 300 mm. Podzemní stěny garáže jsou tepelně izolovány vrstvou 100 mm extrudovaného polystyrenu. Stavební jáma bude pažena záporami z válcovaných I profilů a mezi ně kladených dřevěných fošen.

Konstrukce podhledů v garáži je zvnějšku tvořena dřevobetonovými Cetris deskami, které vykazují dobrou protipožární odolnost. Konstrukce je zavěšená na závěsech kotvených do železobetonové stropní konstrukce. Prostory garáže jsou tepelně izolovány 150 mm vrstvou minerální vlny Rockwool oddělené od nosné konstrukce stropu provětrávanou mezerou.

Konstrukce podlah v podzemní garáži je tvořena 50 mm betonové stěrky.

Stropní konstrukce, konstrukce podlah, konstrukce lodžií

Stropní konstrukce jsou řešeny jako monolitické železobetonové tuhé stropní tabule se skrytými průvlaky. Stropní desky jsou navrženy v tloušťce 250 mm.

Podlahy v bytech jsou navrženy jako plovoucí podlahy z prken, kladených na OSB desky ležících na vrstvě protikročejové izolace. Podlahy v zádveří a koupenách jsou tvořeny keramickými dlaždicemi – v zádveří matnými, v koupelnách glazovanými. Podlahy na chodbách tvoří betonová stěrka.

Konstrukce lodžií je tvořena železobetonovými deskami mocnosti 250 mm, v místě styku se stropními tabulemi tepelně odizolovanými. Zábradlí lodžií je tvořené 100 mm silným prefabrikovaným železobetonovým panelem. Zábradlí je v pohledu neomítané. Podlaha lodžií je tvořena betonovou stěrkou.

Konstrukce schodišť a výtahových šachet.

Schodišťová ramena i podesty jsou navrženy jako prefabrikáty z železového betonu.

Všechny schodiště uvnitř domu mají zkosené stupně. Zábradlí jsou ocelová. Konstrukce výtahových šachet je z monolitického betonu. Tloušťka stěn je 300 mm.

Výtahy jsou navrženy jako hydraulické se spodním dojezdem.

Konstrukce střešních teras

Objekty vstupu na střešní terasy jsou navrženy zděné cihelných bloků Porotherm 36,5 T Profi s integrovanou tepelnou izolací – horní část objektů je oplechována pozinkovaným plechem.

Konstrukce střešního pláště je tvořena nosnou monolitickou železobetonovou deskou na níž je kladena tepelná izolace ve spádu ( střecha je odvodněna do středu – využívá se rozvodného jádra pro instalace tzb) na ni vrstva hydroizolace z bitagitu a vrstva 300 mm tepelné izolace pokryté geotextilií. Povrch střešních teras je tvořen dlaždicemi založenými na terčích. Dlaždice jsou od tepelné izolace odděleny vzduchovou mezerou.

Konstrukce atiky je zděná, zakončená železobetonovým pozedním věncem. Atika je oplechovaná černým titanzinkovým plechem.

Výplně otvorů

Okna jsou bez přizdívek.

Vstupní dveře do domu budou prosklené osazené v ocelovém rámu.

Dveře v bytech otevíravé i posuvné jsou navrženy dřevěné neprůhledné a neprůsvitné v ocelových zárubních.

Okna i vstupy na lodžii budou dvojskla v dřevěných rámech. Parapety vnitřní budou dřevěné, parapety vnější jsou navrženy plechové. Všechna okna v domě jsou navržena jako otevíratelná.

Garážová vrata jsou navržena jako výklopná neprůhledná a neprůsvitná, oplechovaná s vrstvou zinku.

Úpravy povrchů

Fasáda domu je ze všech stran vyjma zábradlí balkónů omítaná bílou vápeno-cementovou omítkou. Povrchy stěn v interiérech jsou omítané. V koupelnách navrhuji stěny obložit keramickými dlaždicemi. Rozvody TZB nebudou

Konstrukce vnějších schodišť a úprava komunikací

Venkovní schodiště a chodníky jsou navrženy z pohledového betonu. Před pronajímatelným komerčním prostorem je navržena kamenná dlažba. Nově navržená silnice s točnou bude asfaltová.

Použití

Cihly broušené POROTHERM 42,5 T Profi jsou určené pro omítané jedno-vrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo tloušťky 425 mm s velmi vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny. Velké otvory v cihlách jsou již ve výrobě vyplněny hydrofobi-zovanou minerální vatou. Hydrofobiza-ce zajišťuje nenasákavost vaty v cihlách (voda po ní stéká).

Výhody

– dokonalé řešení lineárních tepelných mostů na styku s výplněmi otvorů – ideální spojení na pero a drážku – jednoduché a rychlé zdění – vysoká pevnost

– ložná spára tloušťky 1 mm - minimální spotřeba malty, minimální množství vody vnesené do zdiva

– žádné tepelné mosty v ložných spá-rách, ideální podklad pod omítku – nízký odpor proti difuzi vodních par – hygienicky nezávadné

– rozměry v modulovém systému – snadné navrhování a stavění v

kom-pletním systému POROTHERM

Related documents