• No results found

RIKTLINJER FÖR ERSÄTTNING TILL LEDANDE BEFATTNINGSHAVARE

In document SERNEKE I ÅRSREDOVISNING 2020 (Page 51-55)

Årsstämmans beslut

Vid årsstämman 2020 beslutades om följande riktlinjer för ersätt-ningar och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare.

Riktlinjerna ska gälla fram till årsstämman 2024 om inte omständig-heter som föranleder ändring dessförinnan inträffar. Riktlinjerna omfattar verkställande direktören och övriga ledningspersoner i Serneke-koncernen. Riktlinjerna för ersättning gäller även för sty-relseledamöter i den omfattning de erhåller ersättning för tjänster utförda åt Serneke koncernen utanför styrelseuppdraget. Ersätt-ning som ingår i riktlinjerna ska omfatta fast lön, övriga förmåner samt pension. Ersättning jämställs med överlåtelse av värdepapper och upplåtelse av rätt att i framtiden förvärva värdepapper från bolaget. Riktlinjerna omfattar inte bolagets incitamentsprogram där ledande befattningshavare erhåller en rätt att förvärva aktier i bolaget i framtiden. För att få en uppfattning om bolagets totala ersättningspaket beskrivs bolagets incitamentsprogram upplys-ningsvis i ett särskilt avsnitt efter förslaget till riktlinjer för ersätt-ning till ledande befattersätt-ningshavare.

Riktlinjernas bidrag till bolagets affärsstrategi, långsiktiga intressen och hållbarhet

Bolagets övergripande mål är att fortsätta växa, strukturerat och med god lönsamhet. Strategin utgår från koncernens gemensamma styrkor och en förståelse för såväl omvärld som marknad. Målet med ersättningspaketet är att motivera, bibehålla och belöna kvali-ficerad personal för deras bidrag till att uppnå bolagets affärsstra-tegi, långsiktiga intressen och hållbarhet.

Olika former av ersättning

Bolaget ska tillämpa ersättningsnivåer och anställningsvillkor som erfordras för att kunna rekrytera och behålla ledande befattnings-havare med hög kompetens och kapacitet att nå uppställda mål, utformade i syfte att främja bolagets långsiktiga värdeskapande.

Ersättning ska utgå i form av fast lön, övriga förmåner samt pen-sion. Rörlig ersättning ska inte utgå. Pensionsförmåner ska vara avgiftsbestämda, med individuell pensionsålder, dock inte lägre än

60 år. Övriga förmåner som kan tillhandahållas är bil- och sjukför-säkringsförmån. Härutöver kan årsstämman besluta om bland annat aktiebaserad ersättning.

Stämmovalda styrelseledamöter ska i särskilda fall kunna arvo-deras för tjänster inom arvo-deras respektive kompetensområde, som inte utgör styrelsearbete. För dessa tjänster ska utgå ett mark-nadsmässigt arvode vilket ska godkännas av styrelsen.

Upphörande av anställning

Uppsägningstiden ska normalt vara sex månader från den ledande befattningshavarens sida. Vid uppsägning från bolagets sida ska uppsägningstiden och den tid under vilken avgångsvederlag utgår sammantaget ej överstiga tolv månader.

Lön och anställningsvillkor för anställda

Vid utformningen av riktlinjerna för ersättning till ledande befatt-ningshavare har lön och anställningsvillkor för bolagets anställda beaktats genom att inkludera information om den anställdas totala ersättning. Vidare har ersättningens olika komponenter, ersättning-ens ökning och ökningstakt över tid varit del av ersättningsutskot-tets och styrelsens underlag vid beslut om utvärdering av riktlinjer för ersättningen och vid bedömningen om riktlinjerna och de begränsningarna som följer av dessa är rimliga.

Beslutsprocess för fastställande, översyn och genomförande av riktlinjer

Bolagets styrelse har inrättat ett ersättningsutskott som har till uppgift att granska och ge styrelsen rekommendationer angående principerna för villkor och ersättning till bolagets ledande befatt-ningshavare. Ersättningsutskottet ska årligen utvärdera verkstäl-lande direktörens arbete. Frågor som rör verkstälverkstäl-lande direktörens anställningsvillkor, ersättning och förmåner bereds av ersättnings-utskottet och beslutas av styrelsen. En viktig del av ersättningsut-skottets uppgifter är att säkerställa att rätt kompetens finns på koncernens nyckelpositioner. Utskottet gör årligen en genomgång och utvärdering av ledningsorganisationen utifrån specifika kriterier

och kravbild för framtida behov. Utvärderingen sker dels i enskilda samtal, dels med verkställande direktören som föredragande.

Styrelsen ska upprätta förslag till nya riktlinjer åtminstone vart fjärde år och lägga fram förslaget till årsstämman för beslut. Bola-gets verkställande direktör och övriga ledande befattningshavare ska inte delta i styrelsens behandling och beslut kring riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare i den mån de berörs av dessa beslut.

Frångående av riktlinjer för ersättning

Styrelsen får tillfälligt besluta att frångå riktlinjerna, helt eller del-vis, om det i enskilda fall finns särskilda skäl för det och avsteget från riktlinjerna är nödvändigt för att tillgodose bolagets långsiktiga intressen och hållbarhet eller för att säkerställa bolagets ekono-miska bärkraft. Om sådan avvikelse sker ska information om detta och skälet till avvikelsen redovisas i det förslag till beslut om riktlin-jer för ersättning till ledande befattningshavare som presenteras vid närmast följande årsstämma.

Det av styrelsen utsedda ersättningsutskottet bereder och utar-betar förslag till styrelsen för beslut av styrelsen avseende ersätt-ning till verkställande direktören samt övriga medlemmar av kon-cernledningen.

Jan C Johansson Mari Broman Ludwig Mattsson Ola Serneke*

Född 1954 1951 1983 1971

Nationalitet Svensk Svensk Svensk Svensk

Befattning Styrelseledamot och styrelseordförande sedan 2020.

Styrelseledamot sedan 2015. Ordförande i revisionsutskottet.

Styrelseledamot sedan 2012. Ledamot i affärsutskottet och i revisions utskottet.

Styrelseledamot sedan 2004 och VD sedan 2008.

Utbildning Jur. kand. Fil. pol. mag, Göteborgs universitet. Civilekonom Handels högskolan Stockholm. Civilingenjör, Chalmers.

Erfarenhet VD SCA, VD Boliden, Telia, Vattenfall och Shell. Vice VD, Riksbyggen, styrelseordförande och

ledamot i flera fastighetsbolag och branschorgan. VD Gavia-koncernen, uppdrag inom Gavia-

koncernen samt uppdrag inom Lommen-koncernen. Grundare av Serneke Group AB.

Andra uppdrag Ordförande OrganoClick, styrelsemedlem i Vinda, OptiGroup, Kährs. Rådgivare till Triton.

Styrelseordförande IQ Samhällsbyggnad AB.

Styrelse ledamot Forserum Safety Glass AB, Offentliga hus, Ligna Energy AB och ChromoGenics AB.

VD och styrelseledamot i Adapta Fastigheter.

Styrelseordförande i Lommen Invest AS och styrelse ledamot i andra bolag inom Lommen- koncernen. Styrelseordförande i Spisa Holding AB och styrelse ledamot i Ativo Finans AB, Änglagården Holding AB, Änglagården Fastighets utveckling AB och GBG Nya Arena Drift och Event AB.

Styrelseledamot i Änglagården Fastighetsutveck-ling AB, Göteborgs Nya Arena drift och event AB.

Styrelseledamot och VD i Ola Serneke Invest AB, Landskrona Fröfabriksutvecklings AB. Ledamot i flertalet ekonomiska föreningar, därutöver flertalet uppdrag såsom styrelseordförande, styrelse-ledamot eller VD inom bolag inom Serneke- koncernen.

Stämmo- beslutat arvode (styrelse och utskott)

800 000 kr 400 000 kr 350 000 kr —

Innehav i Serneke Group AB, egna och närståendes, dec 2020

19 780 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ). 909 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ). 540 000 aktier av serie A och 3 457 803 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

3 710 000 aktier av serie A och 2 404 205 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

Oberoende till större

aktieägare Ja Ja Nej Nej

Oberoende till bolaget

och dess ledning Ja Ja Ja Nej

Medlem i utskott Ersättnings utskott Revisions utskott

Strategi- och utvecklingsutskott Revisions utskott

Affärsutskott Ej medlem

Mötesnärvaro Styrelsemöte 13/13 (Fr.o.m. maj 2020) Ersättnings utskott 1/1 (Fr.o.m. maj 2020)

Styrelsemöte 23/23 Revisions utskott 7/7

Strategi- och utvecklingsutskott 2/2

Styrelsemöte 23/23 Revisions utskott 7/7 Affärsutskott 8/8

Styrelsemöte 23/23

STYRELSE

STYRELSE

Veronica Rörsgård Anna Belfrage Fredrik Alvarsson Per Åkerman

Född 1974 1962 1969 1964

Nationalitet Svensk Svensk Svensk Svensk

Befattning Styrelseledamot sedan 2020. Ledamot i ersättningsutskottet.

Styrelseledamot sedan 2019. Styrelseledamot sedan 2019. Styrelseledamot och vice styrelseordförande sedan 2020.

Utbildning Civilekonomexamen, internationell Marknads föring, Mälardalens Högskola och Universitée

Jean Moulin III Lyon.

Civilekonom, Lunds Universitet. Ingenjör, Lunds Universitet och IFL från

Handels-högskolan i Stockholm. Civilingenjör LTH (Lund).

Erfarenhet Managing Director Pysslingen förskolor (AcadeMedia), tidigare IT och Personaldirektör Skanska AB, Sverigechef Alumni, Styrelsemedlem Aditro.

T.o.m. maj 2019 Chief Financial Officer (CFO) för Södra Skogsägarna med ansvar även för inköp och IT, tidigare tillförordnad VD för Beijer Electronics, CFO för ABS Group i Cardo-koncernen och dessför-innan olika roller inom industriföretag som Dresser Wayne Fueling Systems, Obducat, Lund Eastern Energy och Åkerlund & Rausing.

VD för CA Fastigheter, Projektutvecklingschef på Hemsö Fastighets AB samt flertalet olika befatt-ningar inom NCC, Kungsleden och Vasakronan.

Flera olika ledande positioner inom Skanska i  Sverige och internationellt, bland annat som Executive Vice President för Skanska Sverige och Skanska Polen samt VD för Skanska Industrial Solutions.

Andra uppdrag – Driver egen konsultverksamhet. Styrelseledamot

i CINT AB (publ.), Mycronic AB, NOTE AB, Ellevio AB och Isofol Medical AB.

Partner och VD för SHH Samhällsfastigheter AB. Driver egen konsultverksamhet. Styrelseledamot i Zutec Holding (publ.).

Stämmo- beslutat arvode

350 000 kr 300 000 kr 350 000 kr 350 000 kr

Innehav i Serneke Group AB, egna och närståendes, dec 2019

0 aktier 0 aktier 0 aktier 20 200 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

Oberoende till större aktieägare

Ja Ja Ja Ja

Oberoende till bolaget

och dess ledning Ja Ja Ja Ja

Medlem i utskott Strategi och utvecklingsutskott

Ersättnings utskott Revisions utskott Ersättnings utskott

Affärsutskottet Strategi och utvecklingsutskott

Affärsutskottet Mötesnärvaro Styrelsemöte 13/13 (fr.o.m.maj 2020)

Ersättnings utskott 1/1 Strategiutskott 2/2

Styrelsemöte 21/23

Revisions utskott 7/7 Styrelsemöte 23/23

Ersättnings utskott 1/2 Affärsutskottet 8/8

Styrelsemöte 13/13 (fr.o.m.maj 2020) Strategiutskott 2/2

Affärsutskott 8/8

LEDNING

Michael Berglin Ola Serneke Anders Arfvén Anders Düring

Född 1973 1971 1962 1965

Nationalitet Svensk Svensk Svensk Svensk

Befattning tf VD Serneke Group VD Serneke Invest VD Serneke Sverige AB CFO

Anställd sedan 2012 2002 2020 2017

Utbildning Byggnadsingenjörsprogrammet, Borås Högskola, 1994 samt Gymnasie ingenjör, Sven Eriksons-gymnasiet, Borås, 1992 .

Civilingenjör, Chalmers, 1998. Byggnadsingenjör Executive MBA Finance & Accounting, Göteborgs universitet, 1998 och MSc Business Administra-tion, Göteborgs universitet, 1990.

Erfarenhet Skadechef Folksam 2000–2012 samt uppdrag inom NCC och Skanska under 1994–2000.

Grundare av Serneke

Group AB. Affärsområdeschef Veidekke 2014–2020,

Platschef/Arbetschef/Regionchef/divisionschef Peab 1987–2014.

CFO KappAhl AB (publ.) 2013–2017, CFO Volvo IT 2007–2013, Group Controller & CIO Ballingslöv 2003–2006. Arbetat som konsult på Arthur D. Little och Andersen Consulting, 1990–2003.

Andra uppdrag Flertalet uppdrag inom Serneke-koncernen som styrelseledamot. Därutöver uppdrag som styrelse-ledamot i intresseföretag och JV såsom Ängla-gården Fastighets utveckling AB och Göteborgs Nya Arena drift och event AB.

Styrelseledamot i Änglagården Fastighetsutveck-ling AB, Göteborgs Nya Arena drift och event AB.

Styrelseledamot och VD i Ola Serneke Holding AB.

Ledamot i flertalet ekonomiska föreningar, där-utöver flertalet uppdrag såsom styrelseord-förande, styrelseledamot eller VD inom bolag inom Serneke- koncernen.

Styrelseordförande BRA AB, Arcona AB, Stock-holms Byggmästareförening, Byggföretagen region Öst, Eric Forss Stiftelse. Styrelseledamot i Reinhold Gustafssons stiftelse.

Innehav, dec 2020 270 781 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

3 710 000 aktier av serie A och 2 404 205 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

– 11 780 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

LEDNING

Daniel Modéus Jonas Fjellman Robin Gerum

Född 1970 1979 1987

Nationalitet Svensk Svensk Svensk

Befattning Chefsjurist HR-chef Affärsutvecklingschef

Anställd sedan 2018 2017 2017

Utbildning Jur. kand, Lunds Universitet 1998. Politicies Magister examen, Göteborgs Universitet 2005.

M.Sc. Finance and Investments, Rotterdam School of Management, 2012, och B.Sc. Busi-ness Administration, University of New Hamp-shire, 2011.

Erfarenhet Modéus Advokatbyrå 2012–2018, jurist Stock-holms Byggmästareföreningen 2007–2011, Advokat firman Foyen 2005–2007, Celsus Advokatbyrå 2000–2005.

Ledande befattningar inom HR sedan 2008.

2011–2017 inom IAC Group, senast från en roll som HR Director Europe.

Corporate Finance på Carnegie Investment Bank 2012–2017 och Private Equity på Liberty Lane Partners 2011.

Andra uppdrag

Innehav, dec 2020 10 999 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

10 000 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ) .

52 682 aktier av serie B i Serneke Group AB (publ).

Revisors yttrande om

In document SERNEKE I ÅRSREDOVISNING 2020 (Page 51-55)