• No results found

Riktlinjer för parboende i Kungälvs kommun (Dnr KS2016/0687)

Att kunna få bo tillsammans på äldre dagar även i de fallen endast en make/maka eller sambo är i behov av bostad och vård- och omsorgsinsatser i ett särskilt boende, är från den 1

november 2012 en rättighet och regleras i socialtjänstlagen (SoL).

Sedan 1 juli 2006 regleras parboende i 2 kap. 2 § SoF (socialtjänstförordningen) då båda makarna, sambor, registrerade partners är beviljade särskilt boende.

För det fall makar, sambor eller registrerade partner beviljas boende i en sådan särskild boende form som avses i 5 kap. 5 § Socialtjänstlagen (2001:453) ska med skälig levnads förstås att båda bereds plats på samma boende, om de begär det.

Det framgår dock förarbete till lagstiftningen att kommunen bör ha möjlighet att avgöra om de enskilda kan bo i samma rum eller inte eftersom till exempel rummens utformning kan göra det olämpligt av arbetsmiljöskäl att mer än en person vårdas i samma rum.

Det finns dilemman med att bevilja ett medboende till en make som inte av egna skäl är i behov av ett särskilt boende. Vid hög beläggning på särskilt boende och vid brist av särskilt boende upptar en person utan omsorgs- och omvårdnadsbehov en lägenhet till nackdel för någon med behov av särskilt boende och som då riskerar att få vänta orimligt länge på att få sina behov tillgodosedda. Dessa frågor bedöms enligt förvaltningen vara av sådan vikt att det har tagits fram en riktlinje för parboende och att parboende kan tillgodoses på vissa anvisade lägenheter.

När hyresavtal tecknas med medboende bifogas en bilaga till avtalet som preciserar att det är en fråga om ett kategoriboende och att avtalet kan komma att sägas upp för de fall hyresgästen inte tillhör kategorin eller inte är i behov av bostad för parboende.

Ärendet återremitteras till förvaltningen på Sociala utskottets sammanträde den 23 juni 2016 med uppdrag att se över möjligheten att den medboende under perioden som provboende får ha dubbla boendekostnader.

Förvaltningen föreslår fortsatt att kommunfullmäktige beslutar enligt följande:

1. Fritt val vid parboende frångås med hänvisning till speciellt lämpade gemensamma lägenheter.

2. Hyreskontrakt med besittningsskydd enl. Jordabalken.12 kap. 45 a § för kategoriboende upprättas.

3. Den medboende ska, tillsammans med maken som beviljats särskilt boende, erlägga hyreskostnad och innan inflyttning teckna en överenskommelse om att boendet är ett kategoriboende och att hyresavtalet kommer att sägas upp om hyresgästen inte tillhör kategorin eller inte är i behov av bostad för parboende. Kommunen beviljar i dessa fall förtur till Ivar Claessonsgatan 14(Rexegården) och Hamngatan 43-45 (Sörgården) för den medboende

KOMMUNSTYRELSEN

Justeras sign

och mat som den medboende nyttjar utan eget hemtjänstbeslut. Boendet har rätt att ta ut ersättning för detta utifrån faktisk kostnad

5. Den medboende ska själv tillhandahålla säng, bäddutrustning och sänglinnen, handdukar samt hygienartiklar

6. Om den medboende sedan tidigare är beviljad hemtjänst medföljer biståndsbeslutet till det särskilda boendet. Av beslut om beviljade insatser ska det dock framgå att det avser hemtjänst i särskilt boende, och inte i ordinärt/eget boende.

7. Hemtjänstinsatser utförs av det aktuella boendet, och inte av hemtjänstutförare inom kommunens kundvalssystem.

8. Den medboende betalar avgift enligt gällande hemtjänsttaxa

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag SoU § 79/2016

Protokollsutdrag SMN 2016-09-29 § 722/2016 Protokollsutdrag SMN 2016-06-23 § 510/2016

Tjänsteskrivelse Riktlinjer för parboende i Kungälvs kommun 2016-09-19 Bilaga Riktlinjer för parboende 2016-06-02

Yrkande

Miguel Odhner (S): Den medboende ska, tillsammans med maken/makan som beviljats särskilt boende erlägga hyreskostnad och innan inflyttning teckna en överenskommelse om att boendet är ett kategoriboende och att avtalet kommer att sägas upp om hyresgästen inte tillhör kategorin eller inte är i ett behov av bostad för parboende. Den boende skall dock ha rätt att bo kvar på boendet tills dess att denne har skaffat ett annat boende. Kommunen beviljar i dessa fall förtur till Ivar Claessonsgatan 14 (Rexegården) och Hamngatan 43-45 (Sörgården) för den medboende.

Gun-Marie Daun (KD): Avslag på punkt 1 i utskottets förslag till beslut.  

Propositionsordning

Ordföranden ställer Gun-Marie Dauns (KD) yrkande om avslag på beslutspunkt 1 mot bifall och finner att kommunstyrelsen beslutar att bifall utskottets förslag till beslut.

Omröstning begärs.

Omröstningsresultat

Med 10 ja-röster och 5 nej-röster beslutar kommunstyrelsen att anta utskottets förslag till beslut.

Ledamot Ja Nej Avstår

Miguel Odhner (S) X

KOMMUNSTYRELSEN

Justeras sign

Mats Frisell (S) X

Anders Holmensköld (M) X

Ulrika Winblad (S) X

Ordföranden ställer proposition på Miguel Odhners (S) yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar att anta yrkandet.

Omröstning begärs inte.

Förslag till kommunfullmäktige

1. Fritt val vid parboende frångås med hänvisning till speciellt lämpade gemensamma lägenheter.

2. Hyreskontrakt med besittningsskydd enl. Jordabalken.12 kap. 45 a § för kategoriboende upprättas.

 

3. Den medboende ska, tillsammans med maken/makan som beviljats särskilt boende erlägga hyreskostnad och innan inflyttning teckna en överenskommelse om att boendet är ett kategoriboende och att avtalet kommer att sägas upp om

hyresgästen inte tillhör kategorin eller inte är i ett behov av bostad för parboende.

Den boende skall dock ha rätt att bo kvar på boendet tills dess att denne har skaffat ett annat boende. Kommunen beviljar i dessa fall förtur till Ivar Claessonsgatan 14 (Rexegården) och Hamngatan 43-45 (Sörgården) för den medboende.

4. Den medboende föreslås teckna en överenskommelse med boendet om serviceinsatser och mat som den medboende nyttjar utan eget hemtjänstbeslut.

Boendet har rätt att ta ut ersättning för detta utifrån faktisk kostnad

5. Den medboende ska själv tillhandahålla säng, bäddutrustning och sänglinnen, handdukar samt hygienartiklar

KOMMUNSTYRELSEN

Justeras sign

dock framgå att det avser hemtjänst i särskilt boende, och inte i ordinärt/eget boende.

7. Hemtjänstinsatser utförs av det aktuella boendet, och inte av hemtjänstutförare inom kommunens kundvalssystem.

8. Den medboende betalar avgift enligt gällande hemtjänsttaxa.

__________

Samtliga närvarande ledamöter av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig mot beslutet

Gemensam anteckning till protokollet lämnas av samtliga närvarande ledamöter av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – Se bilaga

Expedieras till Elisabeth Svartholm För kännedom till Lena Arnfelt

KOMMUNSTYRELSEN

Justeras sign

§ 466/2016

Möjlig alternativ drift för Bagahus verksamhet (Dnr KS2016/1852)

Related documents