• No results found

Risker, miljö, hälsa och säkerhet

In document Fastigheten Högvattnet 10 (Page 30-36)

Förorenad mark Nulägesbeskrivning

Det finns inte några kända markföroreningar inom planområdet. Ingen verksamhet som skulle kunna förorena marken har bedrivits inom planområdet.

Planförslag och konsekvenser

Om markföroreningar skulle påträffas vid markarbeten ska tillsynsmyndigheten, stadens miljö- och stadsbyggnadskontor, underrättas.

Radon

Nulägesbeskrivning

Berggrunden i Lidingö klassas som normalriskmark beträffande radon.

Planförslag och konsekvenser

Byggnader för stadigvarande vistelse på normalradonmark ska utföras radonskyddade.

Ras, skred, erosion, sättningar Nulägesbeskrivning

Enligt SGU:s kartunderlag för ras, skred och erosion är planområdet inte utpekat som ett riskområde med avseende på ras, skred eller erosion. Marken inom planområdet består huvudsakligen av urberg. Delar av planområdet består av sandig morän och postglacial lera.

Området söder om planområdet består till stor del av lera.

Planförslag och konsekvenser

Vid byggnation inom fastigheten kommer sprängning att behöva ske. För att utreda hur sprängning på fastigheten påverkar intilliggande fastigheter har en utredning om

omgivningspåverkan tagits fram (PM omgivningspåverkan, Sweco). I utredningen analyseras och utreds hur omgivningen kan komma att bli påverkad av de vibrationsalstrande arbeten som kommer att bedrivas i samband med byggnation av fastigheten. I utredningen studeras fastigheter som ligger inom en radie på cirka 100 meter ifrån detaljplaneområdet.

Begränsningen av området har valts med tanke på grundläggningsförhållandena vid befintlig bebyggelse.

Eftersom planområdet ligger nära befintlig bebyggelse kommer försiktig sprängning vara ett krav. Vid försiktig sprängning ska omgivningen skyddas mot störning/skadlig påverkan. För att kunna tillämpa metodiken så behöver entreprenören förhålla sig till närliggande

fastigheters erhållna riktvärden för vibrationer. Dessa värden framräknas enligt Svensk Standard SS 460 48 66:2011 – Riktvärde för sprängningsinducerade vibrationer i byggnader.

Även Svensk Standard SS 460 48 60 – Syneförrättning – arbetsmetod för besiktning av byggnader och anläggningar i samband med vibrationsalstrande verksamhet måste tillämpas för att kunna upprätthålla kontroll inom ramen för försiktig sprängning. Vilka riktvärden respektive byggnad erhåller och vilka som ska utföras syneförrättning på kommer fastställas i samband med den riskanalys som tas fram inför sprängarbetet.

Sprängning av berg i samband med grundläggning av den nya bebyggelsen ska följa gällande lagar, förordningar och riktvärden. Erforderliga tillstånd ska sökas och säkerhetsföreskrifter följas. Vid sprängning inom planområdet kommer olika kontrollinsatser behöva tillämpas. För bergig mark gäller att alla grannfastigheter inom en radie av femtio meter måste besiktigas både före och efter sprängningen. För lerig mark gäller hundra meters avstånd, eftersom vibrationer fortplantar sig längre genom lera. Till utredningen har bygglov för intilliggande byggnader studerats för att undersöka hur de är grundlagda. Av de berörda fastigheterna är majoriteten av dem grundlagda på berg vilket innebär mindre risk för sättningar i samband med sprängning. Fastigheterna Högvattnet 8 och 9 är grundlagda på morän alternativt lera och är därför ämnade för sättningskontroll i samband med byggnation inom planområdet.

Kontroll av sättningar görs lämpligast med metodiken precisionsavvägning. För att göra mätningar med god kontroll krävs ett flertal så kallade nollmätningar, vilket innebär att man gör mätningar innan de vibrationsalstrande arbetena startar. Mätningarna som görs som nollmätningar/referensmätningar används senare som kontrollvärden när mätvärden ska jämföras mot varandra både under projektets gång och efter. För att kunna göra mätningarna för sättningar så monteras sättningsdubbar jämnt runt sockeln.

I utredningen görs en samlad bedömning gällande projektets genomförbarhet med avseende på omgivningspåverkan. I utredningen konstateras att sprängning är möjlig inom planområdet med tillämpning av försiktig sprängning och kontrollinsatser på intilliggande fastigheter.

Bedömningen är att vibrationer från sprängningsarbetet inte kommer att orsaka sättningar eller skador på intilliggande byggnader under förutsättning att åtgärder för att reducera markvibrationer tillämpas. Några exempel på hur man kan reducera markvibrationer är att hålla mängden samverkandeladdning lågt och att metoden för borrladd och tändplanen anpassas för att minimera vibrationerna. Hålsättningen och den samverkande laddningen genom delladdning används som metod om så är möjligt om inte annat så föreslås att dela upp salvorna i mindre delar.

Buller

Nulägesbeskrivning

Planområdet är bullerstört från Södra Kungsvägen. Enligt förordningen (2015:216) om

trafikbuller vid bostadsbyggnader gäller följande krav på bullernivåer från spårtrafik och vägar utomhus:

Buller från spårtrafik och vägar bör inte överskrida

1. 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad.

2. 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden.

Om denna ljudnivå ändå överskrids gäller enligt förordningen följande:

1. minst hälften av bostadsrummen i en bostad ska vara vända mot en sida där 55 dBA ekvivalent ljudnivå inte överskrids vid fasaden, och

2. minst hälften av bostadsrummen ska vara vända mot en sida där 70 dBA maximal ljudnivå inte överskrids mellan kl. 22.00 och 06.00 vid fasaden.

Planförslag och konsekvenser

Till detaljplanen har en bullerutredning gjorts för att undersöka om de planerade nya byggnaderna uppfyller bullerriktvärdena. Bullerutredningen visar att båda de föreslagna byggnaderna på fastigheten uppfyller högst 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid fasad. Uteplats som uppfyller högst 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå kan anordnas utmed den norra fasaden på respektive byggnad. I bullerutredningen konstateras även att med lämpliga val av tak, ytterväggskonstruktioner, fönster och ventiler finns goda möjligheter att kunna åstadkomma en god ljudmiljö inomhus.

Bullerutredningen har utgått från aktuella trafikflödesmätningar som har räknats upp enligt Trafikverkets generella modell till prognosår 2040. I utredningen konstateras att det troligen är en kraftig överskattning av antalet uppskattade fordon eftersom Lidingö förväntas ha en förhållandevis mindre befolkningstillväxt och därmed en mindre trafikökning än vad modellen anger. Trafikflödet på Södra Kungsvägen kan därför antas vara lägre än vad som anges i bullerutredningen. Bullernivåerna på fastigheten kommer följaktligen också vara lägre i verkligheten.

Beräknad ekvivalent ljudnivå 2 m över mark för vägtrafik. Källa: Akustikkonsulten.

Beräknad maximal ljudnivå 2 m över mark för vägtrafik dag/kväll. Källa: Akustikkonsulten.

Beräknad ekvivalent ljudnivå vid fasad. Källa: Akustikkonsulten.

Beräknad maximal ljudnivå vid fasad avseende vägtrafik nattetid. Källa: Akustikkonsulten.

Detaljplanen bedöms kunna genomföras och tillskapa bostadsfastigheter med acceptabla ljudnivåer. I bullerutredningen framgår att bostäderna uppnår riktvärdet även om byggnaderna skulle flyttas eller vridas. Så länge husen placeras 4,5 meter från tomtgräns finns ingen risk att 60 dBA ekvivalent ljudnivå överskrids. Läget för skyddad uteplats måste dock alltid

säkerställas.

På plankartan finns följande planbestämmelser för att säkerställa att de nya bostäderna uppfyller riktvärdena för buller:

- p – Huvudbyggnad ska placeras minst 4,5 meter från fastighetsgräns.

Komplementbyggnad får sammanbyggas med huvudbyggnad och ska placeras minst 1 meter från fastighetsgräns.

- m – Minst en balkong/uteplats till varje bostad eller en gemensam uteplats i anslutning till bostäderna ska utföras eller placeras så att de utsätts för högst 50 dB(A) ekvivalent ljudnivå och högst 70 dB(A) maximal ljudnivå.

Vid den befintliga byggnaden inom planområdet är bullernivåerna vid fasad mot Södra Kungsvägen över 70 dBA. I plankartan anges användningen Centrum (C). I användningen ingår hotell och vandrarhem. De riktvärden för trafikbuller utomhus som gäller för bostäder tillämpas inte för hotell och vandrarhem eftersom det är boende där man normalt vistas en kortare tid. Däremot ska inomhusvärden för buller tillämpas, det vill säga 30 dBA

dygnsekvivalent ljudnivå. I samband med ansökan om ändrad användning till asylboende 2016 gjordes ljudmätningar i byggnaden. Alla rum i byggnaden uppfyller 30 dBA dygnsekvivalent ljudnivå. Användningen Centrum bedöms därför som lämplig och byggnaden skulle kunna användas för hotell eller vandrarhem.

Farligt gods Nulägesbeskrivning

Södra Kungsvägen är klassad som sekundär led för transporter med farligt gods. Det innebär att transporter kan anvisas till vägen och att det i det här fallet bara utgörs av transporter som lämnar alternativt hämtar farligt gods på Lidingö. Ingen okontrollerbar genomfartstrafik av farligt gods förekommer således. Länsstyrelsen i Stockholms län anser att riskerna ska beaktas vid framtagande av detaljplaner inom 150 meter från väg och järnväg där det transporteras farligt gods. I vilken utsträckning och på vilket sätt riskerna ska beaktas beror på hur riskbilden ser ut för det aktuella planförslaget. Enligt Länsstyrelsens riktlinjer behöver det, för de flesta sekundära leder, finnas ett bebyggelsefritt skyddsavstånd på minst 25 meter mellan vägen och markanvändningarna bostäder (B) och centrum (C).

Planförslag och konsekvenser

Befintlig byggnad ligger cirka 11 meter från Södra Kungsvägen. Planförslaget medger inte att huset ändrar användning till bostadsändamål utan användningen kommer vara liknande den verksamhet som tidigare har bedrivits i byggnaden. Byggnaden har kulturhistoriska värden och är försedd med varsamhetsbestämmelse och rivningsförbud. Varsamhetsbestämmelsen anger att brandskadad eller totalförstörd byggnad ska återställas exteriört.

Vid händelse av att byggnaden brinner ned och ska återuppföras så har detaljplanen en planbestämmelse med syfte att tillse att byggnaden återuppförs med vissa säkerhetsåtgärder med anledning av närheten till sekundär led för transporter med farligt gods. Följande planbestämmelse finns på plankartan:

- b2 – Vid händelse av totalförstörd byggnad och återuppförande ska glas utföras i lägst brandteknisk klass EW30, fasader ska utföras i obrännbart material alternativt lägst brandteknisk klass EI30, friskluftsintag ska riktas bort från vägen och det ska vara möjligt att utrymma byggnaden bort från vägen på ett säkert sätt.

De två nya bostadsbyggnaderna som möjliggörs i detaljplanen ligger minst 30 meter från Södra Kungsvägen. Den befintliga byggnaden som ligger mellan vägen och de nya

byggnaderna har en riskreducerande effekt för de bakomliggande bostadsbyggnaderna. De nya bostadsbyggnaderna ligger även högre i terrängen vilket också innebär en riskreducerande effekt vid exempelvis olycka med läckage av brandfarlig vätska och pölbrand. Södra

Kungsvägen har dubbla körfält där de mötande körfälten är avskilda från varandra med mitträcke. Detta minskar risken för mötesolyckor. De nya bostadsbyggnaderna ges inga planbestämmelser med avseende på planområdets närhet till Södra Kungsvägen. Byggnaderna bedöms inte vara utsatta för risk med anledning av Södra Kungsvägens klassificering som sekundär led för transporter med farligt gods.

Bensinstation Nulägesbeskrivning

Sydväst om planområdet, på motsatt sida av Södra Kungsvägen finns en bensinstation. Enligt Länsstyrelsen i Stockholms läns riktlinjer ska inom 100 meter från en drivmedelsstation med medelstor försäljningsvolym alltid risksituationen och olägenheterna för människor och miljö analyseras och bedömas. Ur både risk-, miljö- och hälsoskyddssynpunkt bör ett

minimiavstånd på 50 meter alltid hållas från bensinstation till bostäder. Vid nyplanering av bostäder bör alltid ambitionen vara att hålla ett avstånd på 100 meter från bensinstationen till bostäder. Personintensiva verksamheter bör inte lokaliseras närmare än 50 meter från en bensinstation om de ska inrymma människor som kan ha svårt att snabbt genomföra en utrymning.

Planförslag och konsekvenser

De nya bostadsbyggnaderna som möjliggörs i detaljplanen ligger cirka 115–130 meter från påfyllningsanslutning till cistern vid bensinstationen. Den befintliga byggnaden inom

planområdet ligger cirka 95 meter från påfyllningsanslutningen. Detaljplanen innehåller inga planbestämmelser om särskilda åtgärder med anledning av bensinstationen. Detaljplanen bedöms kunna genomföras utan att närheten till bensinstationen innebär en risk.

Räddningstjänst Nulägesbeskrivning

Tillgängligheten för räddningstjänsten är i dag god.

Planförslag och konsekvenser

Tillgängligheten för räddningstjänsten bedöms kunna lösas på ett tillfredställande sätt.

Storstockholms brandförsvar rekommenderar att utrymning från fönster/balkong i första hand dimensioneras för att kunna utföras med höjdfordon. För att höjdfordon ska kunna ta sig fram ställs krav på att en räddningsväg bland annat ska vara minst 3 meter bred, ha en högsta längslutning på 8 % och en körbana som klarar minst 100 kN axeltryck. Topografin på fastigheten innebär dock att infarten till de tillkommande villafastigheterna enligt förslaget hamnar på cirka 10% längslutning, Storstockholms brandförsvar har även möjlighet att assistera vid utrymning med bärbara stegar från fönster där karmunderstycket/balkongräcket är beläget högst 11 meter över mark, vilket villafastigheterna på tre plan klarar. Då krävs det att framkomlighet för räddningstjänstens fordon anordnas så att stegen inte behöver bäras

längre än 50 meter. Om räddningstjänstens fordon parkeras i början av infartsvägen där lutningen är relativt flack så är det enligt förslaget cirka 50 meter till det övre huset.

In document Fastigheten Högvattnet 10 (Page 30-36)

Related documents